ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Fundamentals of Software Engineering

Fundamentals of Software Engineering MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Fundamentals of Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on June 24, 2021

Q1. Software engineering encompasses a ___, a collection of ___ and an array of ___ that allow professionals to build high-quality computer software.

  1. Principles, tools, engineering
  2. Process, methods, tools
  3. Quality, testing, featured
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Process, methods, tools

Explanation:

Software engineering encompasses a process, a collection of methods and an array of tools that allow professionals to build high-quality computer software.


Q2. The principles of software engineering are applied during software engineering process by ____ .

  1. Software engineers
  2. Mechanical engineers
  3. Electrical engineers
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Software engineers

Explanation:

The principles of software engineering are applied during software engineering process by Software engineers.


Q3. Software engineering enables us to build complex systems in a specified ___ period with high ___.

  1. Analysis, design
  2. Time, quality
  3. Testing, debugging
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Time, quality

Explanation:

Software engineering enables us to build complex systems in a specified time period with high quality.


Q4. Software engineering exhibits ___ software.

  1. High quality
  2. Low quality
  3. Medium
  4. None of the mentioned above

Answer: D) None of the mentioned above

Explanation:

Software engineering exhibits high quality software. It is a layered technology. Any engineering method must be based on a commitment to quality from the organization.


Q5. ____ is a product which designed by software professionals and then support over a long term.

  1. Software
  2. Program
  3. Instructions
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Software

Explanation:

Software is a product which designed by software professionals and then support over a long term.


ADVERTISEMENT

Q6. A Software encompasses ____.

  1. Computer programs
  2. Data structures
  3. Documentation
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Software encompasses computer programs, data structures and documentation.


Q7. Software is developed or engineered; it is not ____.

  1. Manufactured
  2. Engineered
  3. Processed
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Engineered

Explanation:

Software is developed or engineered; it is not manufactured. Software development is the process of creating and maintaining applications, frameworks, and other software components by conceiving, specifying, designing, programming, documenting, testing, and bug fixing.


Q8. Software is not affected by the same ___ that cause hardware to fail.

  1. Environmental factors
  2. Development factors
  3. Mechanical process
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Environmental factors

Explanation:

Software is not affected by the same environmental factors that cause hardware to fail.


Q9. The term "process" refers to a ___ that must be built in order for software engineering technologies to be delivered effectively.

  1. Framework
  2. Design
  3. Process
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Framework

Explanation:

The term "process" refers to a framework that must be built in order for software engineering technologies to be delivered effectively.


Q10. Software engineering ___ provides a way to building software.

  1. Design
  2. Methods
  3. Solutions
  4. Process

Answer: B) Methods

Explanation:

Software engineering design provides a way to building software. Modeling activities and other descriptive techniques are part of software engineering methods, which are based on a set of basic principles that govern each area of technology.


ADVERTISEMENT

Q11. Software engineering ___ provide automated or semi-automated support for the process and the methods.

  1. Tools
  2. Process
  3. Design
  4. Method

Answer: A) Tools

Explanation:

Software engineering tools provide automated or semi-automated support for the process and the methods. Automated or semi-automated support is provided by software engineering tools when tools are linked together so that data generated by one can be used by another.


Q12. In a software process, an activity refers to achieve,

  1. A broad objective
  2. Communication
  3. Efforts complexity
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

An activity aims to accomplish a broad goal and can be used regardless of the application domain, project size, effort complexity, or degree of rigor with which software engineering is to be used.


Q13. In software engineering, an architectural design model encompasses a set of tasks.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In software engineering, an architectural design model encompasses a set of tasks. A task focuses on a modest but well-defined goal (for example, running a unit test) that produces a tangible result.


Q14. A process framework establishes a base to complete ____.

  1. Software engineering process
  2. Software testing
  3. Software manufacturing
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Software engineering process

Explanation:

A software engineering process, a process framework lays the groundwork for a comprehensive software engineering process by identifying a small number of framework activities that are applicable to all software projects, regardless of their size or complexity.


Q15. A process of developing a software product using software engineering principles and methods is referred to as ___.

  1. Software design
  2. Software testing
  3. Software evolution
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Software evolution

Explanation:

A process of developing a software product using software engineering principles and methods is referred to as software evolution.


Q16. Software evolution process starts from the ___ process.

  1. Design
  2. Analysis
  3. Requirement gathering
  4. Testing

Answer: C) Requirement gathering

Explanation:

Software evolution process starts from the requirement gathering process. After completing this process, a developer creates a prototype of the anticipated software and shows it to consumers to receive input early in the software development process.


Q17. The necessity of software engineering appears because of huge programming.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The necessity of software engineering appears because of huge programming, adaptability, cost, dynamic nature of development and quality management.


Q18. Amongst which of the followings is / are the attributes of good software?

  1. Deliver the required functionality
  2. Performance to the user
  3. Maintainable, dependable and usable
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Good software should provide the user with the required functionality and performance while also being maintainable, dependable, and easy to use.


Q19. Amongst which of the followings is / are the Lehman laws for software evolution.

  1. S-type (static-type) - a software, which works according to defined specifications
  2. P-type (practical-type) - software with collection of procedures
  3. E-type (embedded-type) - software which works with real-world environment
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The Lehman laws for software evolution are S-type (static-type) - a software, which works according to defined specifications, P-type (practical-type) - software with collection of procedures and E-type (embedded-type) - software which works with real-world environment.


Q20. Software reliability may be considered as an attribute of software quality.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Software reliability is an attribute of software quality. Over an arbitrary time period, the extent to which a program can be expected to perform its desired function.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.