ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Project Management in Software Engineering

Software Engineering | Project Management MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Project Management in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on September 03, 2021

The planning, scheduling, resource allocation, execution, tracking, and delivery of software and web projects are all part of software project management. To keep up with the fast speed of business and iterate depending on customer and stakeholder feedback, most software projects are handled in an agile manner.

Here you will find the MCQs on project management in Software Engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to project management in Software Engineering.

Q1. A project plan is produced as ___ commence.

  1. Software engineer
  2. Management activities
  3. Software professionals
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Management activities

Explanation:

As management operations begin, a project plan is created. The plan specifies the method and tasks to be carried out, as well as the individuals who will carry out the work and the processes for risk assessment, change control, and quality evaluation.


Q2. Effective software ___ focuses on the four Ps: people, product, process, and project.

  1. Planning
  2. Control
  3. Project management
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Project management

Explanation:

The four Ps of effective software project management are people, product, process, and project. The order isn't random. Managers who lose sight of the fact that software engineering is a deeply human endeavor will never be successful in project management.


Q3. Project managers plan, monitor, and control the work of a team of ____.

  1. Software engineers
  2. Management activities
  3. Project management
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Software engineers

Explanation:

A team of software engineers is managed by project managers, who plan, monitor, and regulate their work. The relationship between business and software specialists is coordinated by senior management.


Q4. A small number of ___ are applicable to all software projects.

  1. Software engineers
  2. Management activities
  3. Framework activities
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Framework activities

Explanation:

Only a few Framework actions are universally relevant to all software projects.


Q5. ____ is a people-intensive activity, and for this reason, competent practitioners often make poor team leaders.

  1. Project management
  2. Management activities
  3. Software engineers
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Project management

Explanation:

Because project management is such a people-intensive activity, competent practitioners frequently make lousy team leaders. They simply lack the correct blend of interpersonal skills.


ADVERTISEMENT

Q6. A good ___ must take charge of the project.

  1. Software engineers
  2. Planning
  3. Project manager
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Project manager

Explanation:

The project must be managed by a good project manager. They must have the courage to take command when necessary and the confidence to trust good technical experts to act on their intuition.


Q7. The manager must remain under control in ___ situations.

  1. High-stress
  2. Low-stress
  3. Medium-stress
  4. None of the mentioned above

Answer: A) High-stress

Explanation:

A competent project manager must be able to "read" people; she must be able to decipher verbal and nonverbal signals and respond to the requirements of those who send them. In high-stress situations, the manager must maintain control.


Q8. A software team can avoid frustration if it is given as much responsibility for ___ as possible.

  1. Management
  2. Planning
  3. Decision making
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Decision making

Explanation:

If a software team is given as much decision-making authority as feasible, it can minimize frustration. Understanding the product to be developed, the people doing the job, and allowing the team to choose the process model can all help to avoid an ineffective process.


Q9. A software project manager is confronted with a dilemma at the very beginning of a ____.

  1. Project manager
  2. Software project
  3. Software planning
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Software project

Explanation:

At the start of a software project, a software project manager is faced with a dilemma. Quantitative estimates and a well-organized strategy are needed, yet solid data is absent.


Q10. Project planning begins with the melding of____.

  1. The software planning
  2. The project manager
  3. The product and process
  4. All of the mentioned above

Answer: C) The product and process

Explanation:

The blending of the product and the process is the first step in project planning. Each function that your team is developing must go through a set of framework activities that your software organization has established.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.