ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

MCQ | User Interface | Software Engineering

Here, we have a set of multiple-choice questions and answers (quiz) on user interface in software engineering. For any help, you can refer to the previous articles on the same topic.
Submitted by Monika Sharma, on January 26, 2021

Q1. Which of the following define the characteristic of a good user interface?

  1. Speed of learning
  2. Support for multiple skill levels
  3. Error recovery, feedback and consistency
  4. All of the above

Answer: d. All of the above

Explanation:

All the mentioned qualities in the option a, b and c represent the qualities that a good user interface must have.


Q2. Which of the following is not a type of user interface?

  1. Command language based
  2. Menu based
  3. Efficiency based
  4. Direct manipulation based

Answer: c. Efficiency based

Explanation:

Efficiency is not a type a user interface. It is a term which defines the quality of the software or the user interface.


Q3. Which of the following objectives are not the one that the user interface offers?

  1. Help user interact with the software.
  2. Give commands and input through the instructions that are displayed via user interface.
  3. To improve the coding skills of the users.
  1. All i, ii and iii are correct
  2. Only i and ii are correct
  3. Only i and iii are correct
  4. None of the given options is correct

Answer: b. Only i and ii are correct

Explanation:

The iii option is not an objective that the User interface offers.


Q4. Which of the following statements is true?

  1. In the graphical User interface, different information can be simultaneously displayed on the screen.
  2. In the Text-based User interface, different information can be simultaneously displayed on the screen.
  1. Only i is true
  2. Only ii is true
  3. Both i and ii are true
  4. None of them is true

Answer: a. Only i is true

Explanation:

Different information can be simultaneously displayed on the screen only through the graphical user interface and not by the Text based user interface.


Q5. Which of the following devices are mainly responsible for the user interface?

  1. Input and output devices
  2. Memory devices
  3. Processor
  4. None of the above

Answer: a. Input and output devices

Explanation:

The user is able to interact with the software through the input and output devices only. Without these devices, creating a user interface is not possible. Rest devices are responsible for the processing, storing and controlling purpose.


ADVERTISEMENT

Q6. SDK stands for Software Development Kit

  1. True
  2. False

Answer: a. True

Explanation:

SDK stands for Software Development Kit. It is a collection of software development tools in one installable package.


Q7. Concerning software design principles, a UI stands for User Integration

  1. True
  2. False

Answer: b) False

Explanation:

UI stands for User Interface.


Q8. Which one is not a part of Interface Design?

  1. The interface architecture between the two computers
  2. The specification of interfaces between the components of software
  3. Creation of interfaces between software producers and human producers and knowledge consumers
  4. None of these

Answer: a) The interface architecture between the two computers


Q9. The main function of user-interface is to

  1. Convert program/ programs into machine language
  2. Transmit data to a remote location
  3. Connect users with an application through graphical options like icon, menu, text etc
  4. None of these above

Answer: c) Connect users with an application through graphical options like icon, menu, text etc

Explanation:

The main function of user-interface is to connect users with an application through graphical options like icon, menu, text etc.


Q10. What is/are the main component/components of the User Interface?

  1. Language Specification
  2. Module Design
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: c) Language Specification and Module Design

Explanation:

Language Specification and Module Design are the main component/components of the User Interface.


ADVERTISEMENT

Q11. OOP stands for ...

  1. Object-Oriented Programming
  2. Object-Oriented Process
  3. Both a and b
  4. None of these

Answer: a) Object-Oriented Programming

Explanation:

OOP stands for Object-Oriented Programming


Q12. An effective user interface design is a design of applying an iterative process using predefined design principles.

  1. True
  2. False

Answer: a) True

Explanation:

An iterative process using predefined design principles is an effective user interface design.


Q13. DOM is an acronym of Document Object Model.

  1. True
  2. False

Answer: a) True

Explanation:

DOM is an acronym of Document Object Model.


Q14. Which one is not a process of user interface design?

  1. Knowledgeable, frequent users
  2. Interface design
  3. User, task, modelling, environment analysis
  4. To validate interface

Answer: a) Knowledgeable, frequent users

Explanation:

Knowledgeable, frequent users are not a process of user interface design.


Q15. During program design, a software process which used in modules design?

  1. Top-Down approach
  2. Bottom-Up approach
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: c) Both of these

Explanation:

Top-Down approach and Bottom-Up approach are the approaches which are majorly used in modules design.


ADVERTISEMENT

Q16. PRS stands for

  1. Product Requirement Specification
  2. Project Reduce Scheme
  3. Product Restrictions Scheme
  4. None of these

Answer: a) Product Requirement Specification


Q17. Which of the following is a golden rule of interface design?

  1. Make the interface consistent
  2. Reduce the user's memory load
  3. Place the user in control
  4. All of these

Answer: d) All of these

Explanation:

In reality, these golden rules form the framework for a set of principles of user interface design that govern the significant activity in the software design process.


Q18. A software might allow a user to interact -

  1. Via Keyboard
  2. Via Mouse movement
  3. Via Voice recognition
  4. All of these

Answer: d) All of these

Explanation:

A user can interact with software via Keyboard, Mouse and Voice Recognition.


Q19. In which type of interface users provide commands selecting from a menu?

  1. GUI
  2. CUI
  3. Voice Recognition User Interface
  4. None of these above

Answer: a) GUI

Explanation:

Graphical User Interface provides options as commands for selecting from a menu.


Q20. API: Application Programming Interface

  1. True
  2. False

Answer: a) True



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.