MCQ | SQL – Operators

SQL Operators MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on SQL Operators.
Submitted by Anushree Goswami, on August 19, 2021

1. Using a WHERE clause in a SQL query is used to specify SQL reserved words and characters, known as ____?

  1. Operators
  2. Data Types
  3. Numbers
  4. Syntax

Answer: A) Operators

Explanation:

Using a WHERE clause in a SQL query is used to specify SQL reserved words and characters, known as Operators.


2. SQL Operator can be,

  1. Unary
  2. Binary
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

SQL Operator can be Unary and Binary.


3. Number of operands used by Unary Operator is?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: A) 1

Explanation:

Number of operators used by Unary Operand is 1.


4. Numbers of operand used by Binary Operators are?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

Numbers of operand used by Binary Operand are 2.


5. Which one of the syntaxes given below is of Binary Operator?

  1. Operator SQL _Operand
  2. Operand2 SQL _Operator Operand1
  3. Operand1 SQL _Operator Operand1
  4. Operand1 SQL _Operator Operand2

Answer: D) Operand1 SQL _Operator Operand2

Explanation:

Operand1 SQL _Operator Operand2 is the syntax of Binary Operator.


Advertisement

6. When an expression includes ___ SQL operator(s), the sequence in which they are evaluated is known as the SQL operator's precedence.

  1. 0
  2. 1
  3. Multiple
  4. NULL

Answer: C) Multiple

Explanation:

When an expression includes Multiple SQL operators, the sequence in which they are evaluated is known as the SQL operator's precedence.


7. Which of the statement is true?

  1. The precedence-low operators are evaluated last in SQL.
  2. The precedence-high operators are evaluated first in SQL.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The precedence-high operators are evaluated first in SQL and precedence-low operators are evaluated last in SQL.


8. Select the correct order of precedence among the following?

  1. OR > NOT > + > **
  2. NOT > OR > ** > +
  3. ** > + > OR > NOT
  4. ** > + > NOT > OR

Answer: D) ** > + > NOT > OR

Explanation:

Exponentiation operator (**) > Identity operator (+) > Logical Negation Operator (NOT) > Inclusion Operator (OR).


9. Which of the following statement is correct?

  1. Comparison Operator has higher precedence than Conjuction Operator.
  2. Identity Operator has higher precedence than Multiplication Operator.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Comparison Operator has higher precedence than Conjunction Operator and Identity Operator has higher precedence than Multiplication Operator.


10. Which of these are the types of operators?

  1. Arithmetic
  2. Comparison
  3. Set
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Arithmetic, Comparison, and Set, all are types of operators.


Advertisement

11. Which of the following is NOT the SQL Arithmetic Operator?

  1. Addition
  2. Subtraction
  3. Unary
  4. Modulus

Answer: C) Unary

Explanation:

Addition, Subtraction and Modulus are all the SQL Arithmetic Operators.


12. Which of the following statement is TRUE for SQL Additional Operator?

  1. SELECT operand1-operand2;
  2. SELECT operand1*operand2;
  3. SELECT operand1+operand2;
  4. SELECT operand1>operand2;

Answer: C) SELECT operand1+operand2;

Explanation:

SELECT operand1+operand2; is the correct statement for SQL Additional Operator.


13. The numerical values of two ___ of the ___ table can be easily subtracted using SQL Subtraction Operator.

  1. Rows, same
  2. Columns, same
  3. Rows, different
  4. Columns, different

Answer: B) Columns, same

Explanation:

The numerical values of two columns of the same table can be easily subtracted using SQL Subtraction Operator.


14. Which of the following statement is correct for SQL Multiplication Operator?

  1. SELECT Operand1+Operand2;
  2. SELECT Operand1*Operand2;
  3. SELECT Operand1**Operand2;
  4. SELECT Operand1<Operand2;

Answer: B) SELECT Operand1*Operand2;

Explanation:

SELECT Operand1*Operand2 statement is correct for SQL Multiplication Operator.


15. SQL Division operator divides the operand on the ____ side by the operand on the ____ side.

  1. Left, Left
  2. Right, Left
  3. Left, Right
  4. Right, Right

Answer: C) Left, Right

Explanation:

SQL Division operator divides the operand on the left side by the operand on the right side.


16. The SQL Modulus Operator returns the,

  1. Quotient
  2. Percentage
  3. Sum
  4. Reminder

Answer: D) Reminder

Explanation:

The SQL Modulus Operator returns the Reminder.


17. Which of the following is not the SQL Comparison Operator?

  1. SQL Equal Operator (=)
  2. SQL Less Than Operator (<)
  3. SQL Greater Than Operator (>)
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

SQL Equal Operator (=), SQL Less Than Operator (<), and SQL Greater Than Operator (>) are all SQL Comparison Operators.


18. Using which SQL Comparison Operator can we find the data that matches our query?

  1. SQL Not Equal Operator (!=)
  2. SQL Equal Operator (=)
  3. SQL Greater Than Operator (>)
  4. SQL Less Than Operator (<)

Answer: B) SQL Equal Operator (=)

Explanation:

Using SQL Equal Operator from SQL Comparison Operators, we can find the data that matches our query.


19. Which of the following is a SQL Logical Operator?

  1. SQL ALL Operator
  2. SQL OR Operator
  3. SQL LIKE Operator
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

SQL ALL, SQL OR and SQL LIKE are all SQL Logical Operators.


20. Which of the following is not a SQL Logical Operator?

  1. SQL Equal Operator
  2. SQL ANY Operator
  3. SQL BETWEEN Operator
  4. SQL IN Operator

Answer: A) SQL Equal Operator

Explanation:

SQL ANY, SQL BETWEEN, and SQL IN Operators are all SQL Logical Operators.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.