ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Architectural Design in Software Engineering

Software Engineering | Architectural Design MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Architectural Design in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on July 02, 2021

The process of identifying a collection of hardware and software components, as well as their interfaces, in order to provide the framework for the development of a computer system is known as architectural design.

Here, you will find the MCQs on architectural design in software engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to architectural design in software engineering.

Q1. Architectural design describes about the,

  1. Structure of data and program components
  2. Considers the architectural style
  3. Structure and properties of the components
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Architectural design describes about the structure of data and program components, considers the architectural style and defines the structure and properties of the components.


Q2. Architectural design enables us to,

  1. Analyze the effectiveness of the design in meeting its stated requirements,
  2. Consider architectural alternatives at a stage when making design changes is still relatively easy, and
  3. Reduce the risks associated with the construction of the software.  
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Architectural design enables us to analyze the effectiveness of the design in meeting its stated requirements, consider architectural alternatives at a stage when making design changes is still relatively easy and reduce the risks associated with the construction of the software.


Q3. Amongst which of the following is / are the correct with reference to significance of architectural design,

  1. It provides a representation that facilitates communication among all stakeholders
  2. It highlights early design decisions
  3. It constitutes a relatively small, intellectually graspable model of how the system is structured
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Architectural design provides a representation that facilitates communication among all stakeholders; it highlights early design decisions and constitutes a relatively small, intellectually graspable model of how the system is structured.


Q4. The decision metaphor represents architecture as the product of decisions.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The decision metaphor shows architecture as the product of decisions involving trade-offs among attributes such as cost, usability, maintainability, and performance.


Q5. An architectural description addresses,

  1. Stakeholder's concern
  2. System architect considers a variety of alternatives
  3. Architectural decisions can be considered to be one view of the architecture
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

An architectural description addresses stakeholder's concern; system architect considers a variety of alternatives and architectural decisions can be considered to be one view of the architecture.


ADVERTISEMENT

Q6. In the context of architectural design, genre implies with a,

  1. Specific category within the overall software domain
  2. Software testing
  3. Software maintenance
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Specific category within the overall software domain

Explanation:

Genre refers to a specific type of software within the wider software domain when used in the context of architectural design.


Q7. With reference to an architectural pattern,

  1. Imposes software testing
  2. Imposes a transformation on the design of architecture
  3. Imposes software implementation
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Imposes a transformation on the design of architecture

Explanation:

With reference to an architectural pattern, imposes a transformation on the design of architecture.


Q8. Amongst which of the following shows how architectural pattern differs from architectural style,

  1. Focuses on one aspect of the architecture
  2. Pattern imposes a rule on the architecture
  3. Architectural patterns tend to address specific behavioral issues within the context of the architecture
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Architectural pattern differs from architectural style; it focuses on one aspect of the architecture; pattern imposes a rule on the architecture and architectural patterns tend to address specific behavioral issues within the context of the architecture.


Q9. A data store at Data-Centered Architectures is accessed frequently by other components,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A data store at Data-Centered Architectures is accessed frequently by other components that update, add, delete, or otherwise modify data within the store.


Q10. Data-centered architectures promote,

  1. Design
  2. Integrability
  3. Maintenance
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Integrability

Explanation:

Data-centered architectures promote integrability. Changing on existing components and adding new client components to the architecture can be done without affecting the other clients' functionality.


ADVERTISEMENT

Q11. Amongst which of the following is / are the taxonomy of architectural styles,

  1. Data-Centered Architectures
  2. Data-Flow Architectures
  3. Call and Return Architectures
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The taxonomy of architectural styles is Data-Centered Architectures, Data-Flow Architectures and Call and Return Architectures.


Q12. Data-Flow Architectures is suitable to apply when,

  1. Input data transformed through a series of computational or manipulative components
  2. Input data transformed through recursive process
  3. Input data does not transform through defined process
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Input data transformed through a series of computational or manipulative components

Explanation:

Data-Flow Architectures is suitable to apply when Input data transformed through a series of computational or manipulative components.


Q13. If the data flow degenerates into a single line of transforms, is called,

  1. Parallel computing
  2. Batch sequential
  3. Data flow process
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Batch sequential

Explanation:

If the data flow degenerates into a single line of transforms, is called Batch sequential. After accepting a batch of data, this structure applies a succession of successive components to change it into something useful.


Q14. Call and return architectures are easily to achieve a program structure which is,

  1. Easy to modify and scale
  2. Easy to design
  3. Easy to maintain
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Easy to modify and scale

Explanation:

Call and return architectures are easily to achieve a program structure which is easy to modify and scale.


Q15. Amongst which of the following is / are the true for Main program/subprogram architectures.

  1. A classic program structure
  2. Decomposes function into a control hierarchy
  3. A "main" program invokes a number of program components
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A main program/subprogram architectures is a classic program structure; decomposes function into a control hierarchy and a "main" program invokes a number of program components.


Q16. Remote procedure call architectures refers that,

  1. Components are distributed across multiple computers on a network
  2. Components are distributed on a single system
  3. Operates on a single network
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Components are distributed across multiple computers on a network

Explanation:

Remote procedure call architectures refers that the Components are distributed across multiple computers on a network.


Q17. Object-Oriented Architectures is specially used for,

  1. The components of a system encapsulate data and the operations
  2. To manipulate the data
  3. Communication between defined components are accomplished through message passing
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Object-Oriented Architectures is specially used for the components of a system encapsulate data and the operations; to manipulate the data and communication between defined components are accomplished through message passing.


Q18. Layered Architectures encompasses,

  1. Different layers are defined
  2. Each layer accomplishes operations
  3. Closer to the machine instruction set
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A number of distinct layers are defined, each of which performs operations that get closer and closer to the machine instruction set as the levels go through the hierarchy.


Q19. In Layered Architectures, outer layer defines interface operations; inner layer defines operating system interfacing while intermediate layers provide utility services and application software functions.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In Layered Architectures, outer layer defines interface operations; inner layer defines operating system interfacing while intermediate layers provide utility services and application software functions.


Q20. Architectural styles are used to,

  1. Uncovers requirements engineering
  2. Defines constraints of the system to be built
  3. Architectural style and/or combination of patterns
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Architectural styles are used to uncovers requirements engineering, defines constraints of the system to be built, architectural style and/or combination of patterns.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.