ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Design Concepts in Software Engineering

Software Engineering | Design Concepts MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Design Concepts in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on July 02, 2021

Software design is a process of transforming user's requirements in such form, which helps the software engineers or programmers to do coding and implementation of the software.

Here, you will find the MCQs on software design in software engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to software design in software engineering.

Q1. Amongst which of the following is / are true in terms of design concepts in software engineering. Software design encompasses,

  1. Set of principles
  2. Concepts and practices
  3. Development of a high-quality system or product
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Software design encompasses Set of principles, design concepts and practices, development of a high-quality system or product. Design principles establish design work. Design practices itself leads to the creation of various representations of the software.


Q2. Design develops a representation or ____.

  1. Model
  2. Testing
  3. Requirements Analysis
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Model

Explanation:

Unlike requirements modeling, design modeling produces a representation or model of software. Design modeling includes a detail description about the software architecture as well as data structures, interfaces, and other components that are required to implement in the system.


Q3. Generally the software design done by ____.

  1. Software engineers
  2. Mechanical engineers
  3. Architect
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Software engineers

Explanation:

In Software engineering, software designs done by software engineers.


Q4. Amongst which of the following is / are shows the key significances of software designs,

  1. Design allows us to build the blue print of the system or product
  2. The model gives clarity of proposed system and can be improved before code is generated
  3. Tests can be carried out, and end users involves during the process
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The key significances of software designs are; design allows us to build the blue print of the system or product, the model gives clarity of proposed system and can be improved before code is generated and tests can be carried out, and end users involves during the process.


Q5. Amongst which of the following is / are the key steps of software designs?

  1. Representation of architecture of the system or product
  2. Representation of the interfaces that connect the software to end users
  3. Construction and representation of the software components
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The architecture of the system or product must be represented; the interfaces that connect to the software to end users, to other systems and the software components that are used to construct the system are designed.


ADVERTISEMENT

Q6. The primary work product produced during software design is / are,

  1. Architectural design
  2. Interface design
  3. Creation of components and deployment
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The primary work products produced during software design are architectural design, Interface design and creation of components and deployment.


Q7. The design model is assessed by the software team to determine; and the that have been established.

  1. Errors, inconsistencies, or omissions
  2. Alternatives existence
  3. Implementation of model within the constraints, schedule, and cost
  4. Al of the mentioned above

Answer: B) Alternatives existence

Explanation:

The software team evaluates the design model to identify whether there are any flaws, inconsistencies, or omissions; whether there are any alternatives; and whether the model can be implemented within the restrictions, schedule, and budget that have been specified.


Q8. The architectural design defines the relationship between major structural elements of the software,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The architectural design represents the framework of a computer-based system which is derived from the requirements model. The architectural design of a software system specifies the link between the primary structural aspects of the system under consideration.


Q9. Amongst which of the following is / are the key aspects of interface design,

  1. Smooth communication between the system and the users who use it
  2. This implies a flow of information
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The key aspects of interface design are to keep Smooth communication between the system and the users who use it. An Interface design implies a flow of information.


Q10. The component-level design transforms structural elements of the software architecture,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Structures in the software architecture are transformed into procedures for describing how the components of the software work at the component level by using component-level design.


ADVERTISEMENT

Q11. Component design is prepared with the information obtained from ____.

  1. The class-based models
  2. Behavioral models
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The information gathered from the class-based models and behavioral models is used to make the component design. During the design phase, we make decisions that will have an impact on the overall success of the software creation process.


Q12. Design provides the representations of software that can be assessed for ____.

  1. Quality
  2. Testing
  3. Analysis
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Quality

Explanation:

Design provides the representations of software that can be assessed for quality. Essentially, design is a method of accurately translating the requirements of stakeholders into a finished software product or system.


Q13. Software design is a process of,

  1. Translating requirements into a blueprint for software construction
  2. A holistic view of software
  3. Detailed data, functional, and behavioral requirements
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Software design is a process of translating requirements into a blueprint for software construction; a holistic view of software; and a detailed data, functional, and behavioral requirements.


Q14. Amongst which of the following is / are shows the software quality,

  1. Implicit & explicit requirements
  2. A readable, understandable
  3. A complete picture from an implementation perspective
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The key aspects of software quality and attributes are; the design should implement implicit & explicit requirements, the design should a readable, and understandable, and the design should have a complete picture from an implementation perspective.


Q15. Amongst which of the following is / are the key attributes of software quality.

  1. Functionality & Usability
  2. Reliability & Performance
  3. Supportability
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Reliability & Performance

Explanation:

The key attributes of software quality are functionality, usability, reliability, performance and supportability.


Q16. The process of abstraction can also be referred to as ____.

  1. Modeling
  2. Analysis
  3. Implementation
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Modeling

Explanation:

The process of abstraction can also be referred to as modeling. It is all about hiding complexity in building various parts of application.


Q17. Software modularity is a,

  1. Design approach to divide entire software into smaller units
  2. Modularity facilitates a developer to identify issues quickly
  3. Modularity helps developer to enhance software and its quality easily
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Software modularity is a design approach to divide entire software into smaller units; modularity facilitates a developer to identify issues quickly; and helps developer to enhance software and its quality easily.


Q18. Cohesion is a functional strength of a module.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Cohesion is a functional strength of a module. Unlike other modules, a cohesive module is focused on a single purpose and requires little interaction with other components in other part of a program to complete.


Q19. Coupling indicates the interdependence among modules.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The term "coupling" refers to the connectivity of modules in a software framework. Coupling indicates the interdependence among modules. The degree of coupling is determined by the intricacy of the interfaces between modules.


Q20. Deployment-level design elements allocate the architecture, its components, and the interfaces to the physical configuration of a system.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The architecture, its components, and its interfaces are allocated to the physical configuration of a system through the use of deployment-level design elements.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.