ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Quality Management in Software Engineering

Software Engineering | Quality Management MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Quality Management in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on July 03, 2021

Quality management manages the quality of the software products. Quality management ensures that the required level of quality is achieved in a software product. It involves defining appropriate quality standards and procedures to make sure software quality.

Here, you will find the MCQs on quality management in software engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to quality management in software engineering.

Q1. Quality of design refers to the characteristics that ____.

  1. Designers specify for a product
  2. Software engineers implement in coding
  3. Analyst did it during analysis
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Designers specify for a product

Explanation:

Quality of design refers to the characteristics that designers specify for a product. The degree to which the design layout meets the functions and characteristics defined in the requirements model is referred to as the quality of the design.


Q2. According to David Garvin, quality is a multidimensional viewpoint that begins with an assessment of ___ and terminates with a ___ view.

  1. Design, analysis
  2. Conformance, transcendental
  3. Testing, implementation
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Conformance, transcendental

Explanation:

According to David Garvin, quality is a multidimensional viewpoint that begins with an assessment of conformance and terminates with a transcendental view.


Q3. Amongst which of the following is / are the Garvin's Quality Dimensions.

  1. Performance, feature
  2. Reliability, conformance
  3. Durability, serviceability
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

According to Garvin’s; quality dimensions are performance, feature, reliability, conformance, durability, serviceability.


Q4. Functionality, reliability, usability, efficiency, maintainability and portability are the Quality Factors of ISO 9126.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The ISO 9126 standard was created to determine the most important quality features for computer software. The standard identifies six critical quality attributes, which are as functionality, reliability, usability, efficiency, maintainability and portability.


Q5. Software reliability is,

  1. The amount of time that the software is available for use
  2. The amount of data
  3. The amount of implementing the system
  4. None of the mentioned above

Answer: A) The amount of time that the software is available for use

Explanation:

Software reliability is the amount of time that the software is available for use.


ADVERTISEMENT

Q6. Software maintainability is,

  1. The degree to which an application is tested
  2. The degree to which an application is analyzed
  3. The degree to which an application is repaired, or enhanced
  4. All of the mentioned above

Answer: C) The degree to which an application is repaired, or enhanced

Explanation:

Software maintainability is the degree to which an application is repaired, or enhanced. The simplicity with which a software repair can be performed by the sub-attributes: analyzability, changeability, stability, and testability.


Q7. Software portability refers that software can be transposed from one environment to another.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Software portability refers that software can be transposed from one environment to another. The sub-attributes which are considered for Software portability are adaptability, installability, compliance, and replaceability.


Q8. The degree to which the software makes optimal use of system resources is known as,

  1. Software efficiency
  2. Software usability
  3. Software functionality
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Software efficiency

Explanation:

The degree to which the software makes optimal use of system resources is known as software efficiency.


Q9. The degree to which the software is easy to use is known as,

  1. Software maintainability
  2. Software usability
  3. Software functionality
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Software usability

Explanation:

The degree to which the software is easy to use is known as software usability.


Q10. A software team can develop a set of quality characteristics,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A software team can develop a set of quality characteristics and associated factors that would probe the degree to which each factor has been satisfied.


ADVERTISEMENT

Q11. Software quality does not come into view. It is the outcome of effective project management and sound software engineering practices.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Software quality does not come into view. It is the outcome of effective project management and sound software engineering practices.


Q12. Amongst which of the following is / are the software team's efforts to achieve high software quality,

  1. Software engineering methods
  2. Project management techniques
  3. Quality control actions & software quality assurance
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The software team's efforts to achieve high software quality are software engineering methods, project management techniques, quality control actions, and software quality assurance.


Q13. To build high-quality software, we must understand,

  1. The problem to be solved
  2. Design capability that conforms to the problem
  3. Characteristics that lead to software that exhibits the quality dimensions and factors
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

To build high-quality software, we must understand the problem to be solved, design capability that conforms to the problem and characteristics that lead to software that exhibits the quality dimensions and factors.


Q14. Amongst which of the following is / are the role of Project Manager,

  1. A project manager uses estimation to verify that delivery dates are achievable
  2. To schedule dependencies are understood and the team resists the temptation to use shortcuts
  3. To conducts risk planning so that problems do not breed chaos
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The role of Project Manager is to use estimation to verify that delivery dates are achievable, to schedule dependencies are understood and the team resists the temptation to use shortcuts and to conducts risk planning so that problems do not breed chaos.


Q15. Quality control refers to a collection of software engineering operations that are performed to guarantee that each work output fulfills the quality objectives which set in the project specification.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Quality control includes a set of software engineering actions which help to make sure that each work product meets its quality goals.


Q16. In software engineering, 'Quality Control' are the measures of,

  1. Software engineering actions to ensure that work product meet its quality goals
  2. Models are reviewed to ensure that they are complete and consistent
  3. Set of testing phases to uncover errors, data manipulation, and interface communication
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Quality Control are the measures of software engineering actions to ensure that work product meet its quality goals, models are reviewed to ensure that they are complete and consistent and set of testing phases to uncover errors, data manipulation, and interface communication.


Q17. In software engineering, quality assurance establishes a framework which supports,

  1. software engineering methods
  2. Rational project management,
  3. Quality control actions
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Quality Assurance establishes a framework which supports sound software engineering methodologies, rational project management practices, and quality control procedures all of which are essential if you want to develop high-quality software products.


Q18. The goal of quality assurance is,

  1. To provide management and technical staff with the data necessary
  2. To gain insight and confidence that actions to achieve product quality
  3. To have functions that assesses the effectiveness and completeness
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The goal of quality assurance is to provide management and technical staff with the data necessary, to gain insight and confidence those actions to achieve product quality and have functions that assess the effectiveness and completeness.


Q19. The quality of the software-based systems has grown because,

  1. Its compulsory to run in every organization
  2. Software becomes integrated into every aspect of our daily lives
  3. Software fulfills all the necessary requirements of the company
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Software becomes integrated into every aspect of our daily lives

Explanation:

The quality of the software-based systems has grown because software becomes integrated into every aspect of our daily lives. An effective software process performed in a way that results in a useful product that adds demonstrable value to the organization.


Q20. Software quality is achieved through the application of,

  1. Software engineering methods
  2. Solid management practices
  3. Comprehensive quality control
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Software quality is achieved through the application of software engineering methods, solid management practices, and comprehensive quality control.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.