ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Estimation for Software Projects in Software Engineering

Software Engineering | Estimation for Software Projects MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Estimation for Software Projects in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on September 07, 2021

Here you will find the MCQs on estimation for software projects in Software Engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to estimation for software projects in Software Engineering.

Q1. Software project management begins with a set of activities that are collectively called ____.

  1. Project evaluation
  2. Project planning
  3. Project management
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Project planning

Explanation:

The first step in software project management is to complete a set of activities known as project planning. Before starting the project, the software team should estimate the amount of work to be done, the resources needed, and the time it will take from start to completion.


Q2. Software project managers using information solicited from project stakeholders and software metrics data collected from past projects.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Information from project stakeholders and software metrics data from previous projects are used by software project managers.


Q3. Project complexity has a strong effect on the uncertainty inherent in planning.

  1. True
  2. False

Answer: A) True


Q4. Project size is another important factor that can affect the ___ and ___ of estimates.

  1. Accuracy, efficacy
  2. Development, integration
  3. System, maintenance
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Accuracy, efficacy

Explanation:

Another key aspect that might affect the accuracy and efficacy of estimates is the scale of the project. The interdependency between distinct software pieces grows rapidly as the size of the software expands. Because the refinement of issue elements may still be challenging, problem decomposition, an important strategy to estimating, becomes more complex.


Q5. The degree of structural uncertainty also has an effect on estimation risk.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Estimation risk is also influenced by the degree of structural uncertainty. The degree to which needs have been defined, the ease with which functions can be segregated, and the hierarchical nature of the information that must be processed are all examples of structure in this context.


ADVERTISEMENT

Q6. The objective of software project planning is to provide a ___ that enables the manager to make reasonable estimates.

  1. Framework
  2. System
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Framework

Explanation:

The goal of software project planning is to offer a framework that allows the project manager to generate realistic resource, cost, and schedule estimations. Furthermore, estimations should strive to define best-case and worst-case scenarios in order to constrain project outcomes.


Q7. Software scope describes the ___ that are to be delivered to end users.

  1. Integration and maintenance
  2. Functions and features
  3. Development and maintenance
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Functions and features

Explanation:

The scope of software outlines the functions and features that will be given to end users, as well as the data that will be input and output, the "content" that will be presented to users as a result of using the software, and the system's performance, restrictions, interfaces, and dependability.


Q8. The planning task is estimation of the resources required to accomplish the software development effort.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The estimation of the resources required to complete the software development endeavor is the second planning step. People, reusable software components, and the development environment are the three key categories of software engineering resources.


Q9. Component-based software engineering emphasizes ____.

  1. Reusability
  2. Development
  3. Integration
  4. Maintenance

Answer: A) Reusability

Explanation:

Reusability, or the production and reuse of software building blocks, is emphasized in component-based software engineering. These components, also known as building blocks, must be cataloged for easy reference, standardized for easy application, and validated for easy integration.


Q10. Software project estimation can be transformed from a black art to a series of systematic steps,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Estimating software projects may be changed from a dark art to a set of systematic methods that produce accurate estimates with acceptable risk.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.