ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | User Interface Design in Software Engineering

Software Engineering | User Interface Design MCQ: This section contains the multiple-choice questions on User Interface Design in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on July 04, 2021

When it comes to software or electronic devices, user interface (UI) design is the process that designers employ to create interfaces that are pleasing to the eye or have a particular style. Designers strive to design user interfaces that are both simple to use and enjoyable to interact with. UI design relates to the creation of graphical user interfaces and other forms of user interfaces, such as voice-controlled interfaces.

Here, you will find the MCQs on User Interface Design in Software Engineering. The MCQs will enhance the learning and knowledge base with respect to User Interface Design in Software Engineering.

Q1. Amongst which of the following is / are suitable to define User Interface Design in Software Engineering.

  1. It is an effective communication medium between a human and a computer
  2. It identifies interface objects and actions
  3. It creates a screen layout that forms the basis for a user interface prototype
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

User Interface Design it is an effective communication medium between a human and a computer, it identifies interface objects and actions, it creates a screen layout that forms the basis for a user interface prototype.


Q2. User Interface Design implemented by software engineers; it is an iterative process that draws on predefined design principles.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

User Interface Design is an iterative process that draws on specified design principles; a software engineer creates the user interface for the application.


Q3. Amongst which of the following is / are shows the significance of User Interface Design in Software Engineering.

  1. It makes software design easy to use
  2. It offers software design and its functionality as per user's convenience
  3. The interface has to be right to molds a user's perception of the software
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The significance of User Interface Design in Software Engineering is to make software design easy to use; it offers software design and its functionality as per user's convenience and the interface has to be right to molds a user's perception of the software.


Q4. User interface design begins with,

  1. Identification of user, task, and environmental requirements
  2. User scenarios are created and analyzed to define a set of interface objects and actions
  3. It creates a screen layout that depicts graphical design
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

User interface design begins with the identification of user, task, and environmental requirements, user scenarios are created and analyzed to define a set of interface objects and actions and creates a screen layout that depicts graphical design.


Q5. In User interface design, screen layout denotes,

  1. Graphical design and placement of icons
  2. To define of descriptive screen text, specification and titling of windows
  3. Specification of major and minor menu items
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

In User interface design, screen layout denotes graphical design and placement of icons, to definition of descriptive screen text, specification and titling of windows and describes the specification of major and minor menu items.


ADVERTISEMENT

Q6. In User Interface Design, tools are used to,

  1. To make prototype and implement the design model
  2. To get qualitative results
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In User Interface Design, tools are used to make prototype and implement the design model and to get qualitative results.


Q7. Amongst which of the following is / are the work product of User Interface Design?

  1. User scenarios are created
  2. Screen layouts are generated
  3. An interface prototype is developed and modified in an iterative fashion
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The work product of User Interface Design is used to create user scenarios, Screen layouts are generated and an interface prototype is developed and modified in an iterative fashion.


Q8. After creating a User Interface Design, its functionality can be tested by,

  1. Interface prototype is tested by the users
  2. To get the feedback from the test drive is used for the next iterative modification
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

User Interface Design can be checked through Interface prototype by its users and its feedback is used for the next iterative modification.


Q9. As per the "Theo Mandel", the golden rules of User Interface Design are,

  1. Place the user in control
  2. Reduce the user's memory load
  3. Make the interface consistent
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Reduce the user's memory load

Explanation:

Theo Mandel has defined three golden rules of user interface design; these are place the user in control, reduce the user's memory load and make the interface consistent. These golden standards serve as the foundation for a set of user interface design guidelines that govern the development of the component of software development.


Q10. As per the "Theo Mandel", in the golden rules of User Interface Design, what is the purpose of place the user in control?

  1. A key user was asked about the attributes of the window-oriented graphical interface
  2. A system has to build using integrating its multiple components
  3. A system has to reviewed and examines its functionality
  4. None of the mentioned above

Answer: A) A key user was asked about the attributes of the window-oriented graphical interface

Explanation:

During requirements gathering session for a large new information system, a key user was quizzed on the characteristics of the windowed graphical interface that would be used.


ADVERTISEMENT

Q11. Amongst which of the following is / are best suitable to justify the User Interface Design functions.

  1. Define interaction modes that does not force a user into unnecessary or undesired actions
  2. Hide technical internals from the casual user & provides for flexible interaction
  3. Design for direct interaction with objects that appear on the screen
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

User Interface Design functions gives interaction modes that does not force a user into unnecessary or undesired actions, hide technical internals from the casual user & provides for flexible interaction and design for direct interaction with objects that appear on the screen.


Q12. As per the 'Theo Mandel', in the golden rules of User Interface Design, reduce the user's memory load enables to?

  1. Reduce demand on short-term memory
  2. Establish meaningful defaults
  3. Define shortcuts that are intuitive
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

As per the 'Theo Mandel', in the golden rules of User Interface Design, reduce the user's memory load enables to reduce demand on short-term memory, establish meaningful defaults and define shortcuts that are intuitive.


Q13. As per the 'Theo Mandel', in the golden rules of User Interface Design, Make the Interface Consistent enables to?

  1. Allow the user to put the current task into a meaningful context
  2. Maintain consistency across a complete product line
  3. Do not change existing system, if expectations met unless there is a compelling reason to do
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

In User Interface Design, Make the Interface Consistent enables to allow the user to put the current task into a meaningful context, maintain consistency across a complete product line and do not change existing system, if expectations met unless there is a compelling reason to do.


Q14. What is the user interface analysis and design?

  1. It's a process of system implementation
  2. It is an overall process for analyzing and designing a user interface
  3. It's a process of system testing
  4. None of the mentioned above

Answer: B) It is an overall process for analyzing and designing a user interface

Explanation:

A user interface analysis and design is an overall process for analyzing and designing a user interface. It all starts with the development of various models of system function and progresses from there.


Q15. Interface Analysis and Design Models are used to,

  1. Analyzed and designed the user interface
  2. Creates a design model
  3. An interface designer reconciles and derives a consistent representation of the interface
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Interface Analysis and Design Models are used to analyzed and designed the user interface creates a design model and an interface designer reconciles and derives a consistent representation of the interface.


Q16. To build an effective user interface, all design should begin with,

  1. Understanding of the intended users with age, gender, education, cultural background etc
  2. Users can be categorized as novices, knowledgeable, intermittent users
  3. A design model developed to accommodate the information contained in the user model
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

To build an effective user interface, “all design should begin with understanding of the intended users with age, gender, education, cultural background etc.; Users can be categorized as novices, knowledgeable, intermittent users and design model developed to accommodate the information contained in the user model.


Q17. Amongst which of the following is a correct sequence of the user interface design process,

  1. Interface analysis and modeling interface design → interface construction → interface validation
  2. Interface design → interface construction → interface validation Interface analysis and modeling
  3. Interface construction → Interface design → interface validation Interface analysis and modeling
  4. Interface validation → Interface design → Interface construction Interface analysis and modeling

Answer: A) Interface analysis and modeling → interface design → interface construction → interface validation

Explanation:

A correct sequence of the user interface design process is Interface analysis and modeling → interface design → interface construction → interface validation.


Q18. An Interface analysis focuses on,

  1. The profile of the users who will interact with the system
  2. Skill level, business understanding, and general receptiveness to the new system
  3. For each user category, requirements are elicited
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

An Interface analysis focuses on the profile of the users who will interact with the system, skill level, business understanding, and general receptiveness to the new system and for each user category, requirements are elicited.


Q19. Interface Analysis is a group of,

  1. User Analysis
  2. Task Analysis and Modeling
  3. Analysis of Display Content
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Interface Analysis is a group of user analysis, task analysis and modeling and analysis of display content.


Q20. Interface design steps are,

  1. Applying Interface Design Steps
  2. User Interface Design Patterns
  3. Design Issues
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Interface design steps are applying interface design steps, user interface design patterns and design issues.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.