ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Requirements Modeling in Software Engineering

Software Engineering | Requirements Modeling MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Requirements Modeling in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on June 29, 2021

Q1. In software engineering, modeling tasks lead to a specification of requirements and a design illustration for the software to be built.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In software engineering, modeling tasks lead to a specification of requirements and a design illustration for the software to be built.


Q2. The requirements model refers,

  1. A set of models
  2. Technical representation of a system
  3. Abstract view of proposed system
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The requirements model refers a set of models, technical representation of a system and an abstract view of proposed system.


Q3. Requirements modeling are combination of,

  1. Text
  2. Diagrammatic form
  3. Resources and technical representation
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Requirements modeling uses text, diagrammatic representation, resources and technical representation. Using a combination of text and diagrammatic forms, requirements modeling depicts needs in a way that is relatively easy to understand and, more importantly, that is uncomplicated to check for accuracy, completeness, and consistency.


Q4. Amongst which of the following is responsible to do the requirements modeling?

  1. Software engineer or an Analyst
  2. System Engineer
  3. Network administration
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Software engineer or an Analyst

Explanation:

A software engineer or an analyst creates the model based on requirements gathered from the client. To validate software requirements, an analyst examines them from a number of different points of view.


Q5. By examining a number of different dimensions of the requirements model. We can ____.

  1. Increase the probability that errors will be found
  2. Inconsistency will surface
  3. Omissions will be uncovered
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

By examining a number of different dimensions of the requirements model. We can increase the probability that errors will be found, inconsistency will surface and omissions will be uncovered.


ADVERTISEMENT

Q6. A scenario-based modeling represents,

  1. The system from the user’s point of view
  2. How the user interacts with the software
  3. Uncovering the major functions and features that stakeholder require
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Scenario-based modeling is a method of representing a system from the perspective of the user. A scenario-based model can help to gain a better understanding of how the user interacts with the program, allowing you to identify the primary functions and features that stakeholder require from the system.


Q7. Scenario-based modeling produces a ____.

  1. Text-oriented representation
  2. UML diagrams
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Scenario-based modeling produces a text-oriented representation which is also known as "use case". With a variety of various UML diagrams that overlay a more procedural perspective of the interaction, the use case can be enhanced with additional information.


Q8. Scenario-based modeling produces a text-oriented representation which is also known as “use case.” With a variety of various UML diagrams that overlay a more procedural perspective of the interaction, the use case can be enhanced with additional information.

  1. Scenario-based models and Class-oriented models
  2. Behavioral and patterns-based models
  3. Data models and Flow-oriented models
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

In requirements modeling, action results occur in Scenario-based models and Class-oriented models, Behavioral and patterns-based models, Data models and Flow-oriented models.


Q9. Amongst which of the following is / are the primary objectives of requirements model?

  1. To describe what the customer requires
  2. To establish a basis for the creation of a software design
  3. To define a set of requirements
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The primary objectives of requirements model are to describe what the customer requires, to establish a basis for the creation of a software design and to define a set of requirements.


Q10. Amongst which of the following is / are the principles of an analysis model?

  1. The model should focus on requirements
  2. The model should minimize coupling throughout the system
  3. The model should be simple as much as possible
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The principles of an analysis model are, the model should focus on requirements, the model should minimize coupling throughout the system and the model should be simple as much as possible.


ADVERTISEMENT

Q11. Domain Analysis helps to recognize,

  1. analysis patterns and classes at first place
  2. Defines and categorizes the key aspects of analysis
  3. Use on subsequent projects
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Domain analysis helps to recognize analysis patterns and classes at first place, Defines and categorizes the key aspects of analysis and use on subsequent projects.


Q12. Amongst which of the following is / are the sources of domain knowledge,

  1. Existing applications
  2. Customer surveys and expert advice
  3. Current/future requirements
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Existing applications, customer surveys and expert advice and current or future requirements are some of the key sources of domain knowledge.


Q13. Object-oriented analysis approach to analysis modeling focuses to,

  1. Define classes
  2. Recognize customer requirements effectively
  3. Uses UML and the Unified Process
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Object-oriented analysis approach to analysis modeling focuses to define classes, recognize customer requirements effectively and uses UML and the unified process.


Q14. Class diagrams and collaboration diagrams are the examples of,

  1. Class models
  2. Scenario-based models
  3. Behavioral models
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Class models

Explanation:

Class diagrams and collaboration diagrams are the examples of class models.


Q15. An activity diagram is a use case by providing a graphical representation of the flow of interaction within a specific scenario.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

An activity diagram is a use case by providing a graphical representation of the flow of interaction within a specific scenario.


Q16. A Swimlane Diagram is a,

  1. Useful variation of the activity diagram
  2. Represents the flow of activities described by the use case
  3. Indicate which actor responsibility for the action described by an activity rectangle
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A Swimlane Diagram is a useful variation of the activity diagram. It represents the flow of activities described by the use case and indicates which actor responsibility for the action described by an activity rectangle.


Q17. Amongst which of the following is / are the objective of requirements modeling is,

  1. To create a variety of representations to describe customer’s requirements
  2. To establish a base to create software design
  3. To validate defined set of requirements once the software is built
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The key objectives of requirements modeling are to create a variety of representations to describe customer's requirements, to establish a base to create software design, and to validate defined set of requirements once the software is built.


Q18. Scenario-based models represent ___ from the user's point of view,

  1. Software specifications
  2. Software requirements
  3. Software design
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Software requirements

Explanation:

Scenario-based models represent software requirements from the user’s point of view.


Q19. The use case is a template driven description of an interaction between ____.

  1. An actor and the software
  2. Design and testing
  3. Coding and debugging
  4. Preliminary investigation and analysis

Answer: A) An actor and the software

Explanation:

The use case is a template driven description of an interaction between an actor and the software.


Q20. Scenarios can also be described using an ____.

  1. Activity diagram
  2. Process flow
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Process flow

Explanation:

Scenarios can also be described using an activity diagram. It is a graphical representation of the processing flow inside a certain situation that is used to design software.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.