ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Software Process Model in Software Engineering

Software Engineering | Software Process Model MCQ: This section contains the multiple-choice questions on Software Process Model in Software Engineering.
Submitted by IncludeHelp, on June 25, 2021

Q1. What is a core objective of a Software Process Models?

  1. To define software
  2. To give a specific roadmap for software engineering work
  3. To prepare modules
  4. None of the mentioned above

Answer: B) To give a specific roadmap for software engineering work

Explanation:

A Software Process Model gives a roadmap for software engineering work. It defines the flow of all activities, actions and tasks.


Q2. A process model prescribes a process flow?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A process model prescribes a process flow. It is a work flow that is the manner in which the process elements are interrelated to one another.


Q3. The waterfall model suggests a systematic ____.

  1. Iterative approach
  2. Spiral approach
  3. Sequential approach
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Sequential approach

Explanation:

A method of software development that starts with a customer's requirements and evolves planning, modeling, construction, and deployment.


Q4. A waterfall model is one of the oldest paradigms for ____.

  1. Software plan
  2. Software engineering
  3. Software approach
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Software engineering

Explanation:

One of the oldest software engineering models is the waterfall model.


Q5. The functionality of software model to its users to quickly and then refines and expands on that functionality in later software releases.

  1. Incremental Process Model
  2. Waterfall Model
  3. Spiral Model
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Incremental Process Model

Explanation:

The functionality of an incremental process model to its users to quickly and then refines and expands on that functionality in later software releases. Basic requirements are addressed in first iteration but many supplementary features remain uncovered which take cares in upcoming iteration.


ADVERTISEMENT

Q6. Prototyping is the process of building a model of a system.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Prototypes are used to assist system designers in developing a software system that is intuitive and simple to use for end users.


Q7. A spiral model is an evolutionary ___ that combines the iterative aspect of prototyping with the iterative nature of development.

  1. Software process model
  2. Mechanical designing process
  3. Identify supplementary activities
  4. All of the mentioned above

Answer: D) Software process model

Explanation:

A spiral model is an evolutionary software process model that combines the iterative aspect of prototyping with the iterative nature of development.


Q8. Process management assists to define, execute and management of prescriptive ____.

  1. Process execution
  2. Process models
  3. Process incremental
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Process models

Explanation:

Process management assists to define, execute and management of prescriptive process models.


Q9. The Personal Software Process emphasizes on personal measurement of the ___ and the ___.

  1. Work product, the resultant quality
  2. System, design
  3. Testing, debugging
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Work product, the resultant quality

Explanation:

The Personal Software Process (PSP) mainly emphasizes on personal evaluation of both the work product created and the quality of the work product as a result of the evaluation.


Q10. Planning activity of a project development describes about the ____.

  1. Size and resource estimates
  2. Planning and designing
  3. System requirement and design
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Size and resource estimates

Explanation:

Planning activity of a project development describes about the size and resource estimates.


ADVERTISEMENT

Q11. Watts Humphrey proposed a ____.

  1. Team Software Process
  2. Iterative
  3. Spiral
  4. Prototype

Answer: A) Team Software Process

Explanation:

Watts Humphrey proposed a Team Software Process. TSP's purpose is to create a "self-directed" project team that can self-organize and deliver high-quality software.


Q12. A ___ can use the concurrent process model to express iterative and concurrent parts of any process model.

  1. Software team
  2. System engineer
  3. System administrator
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Software team

Explanation:

A software team can use the concurrent process model to express iterative and concurrent parts of any process model.


Q13. Specialized models include the ___ model that emphasizes component reuse and assembly.

  1. Component based
  2. Architectural based
  3. Structure based
  4. Unstructured process

Answer: A) Component based

Explanation:

Specialized models include the component-based model that emphasizes component reuse and assembly.


Q14. The objective of a process technology tools is/are,

  1. To analyze current process of a project
  2. To organize work tasks
  3. To control and monitor progress
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The objective of a process technology tools are to analyze current process of a project, to organize work tasks, and To control and monitor progress.


Q15. Problem identification is a ___ step in software development life cycle.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Last

Answer: A) First

Explanation:

Problem identification is a first step in software development life cycle. In this phase the software engineer analyzes the preliminary investigation and analysis.


Q16. Amongst which of the following is a limitation of the Spiral Model?

  1. The high amount of risk analysis
  2. This is a long-term process
  3. This doesn't fit for the smaller projects
  4. Additional functionality cannot be added

Answer: C) This doesn't fit for the smaller projects

Explanation:

A limitation of the Spiral Model is that this model doesn’t fit for the smaller projects.


Q17. CMM model is used to ____.

  1. Improve the software process
  2. Software maintenance
  3. Software testing
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Improve the software process

Explanation:

CMM model is used to improve the software process. This is a technique for improving and refining a company's software development process. The model depicts a five-stage evolutionary process that becomes more ordered and consistent as it progresses.


Q18. RAD stands for ____.

  1. Rapid Application Development
  2. Rapid Application Document
  3. Red Application Development
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Rapid Application Document

Explanation:

RAD stands for Rapid Application Development. With no precise planning, this model is built on prototype and iteration.


Q19. Amongst which of the following is/are the major limitation of RAD model?

  1. This necessitates customer feedbacks
  2. This requires highly skilled software developers
  3. This suitable for projects which have a small development time
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

This model necessitates customer feedbacks; it requires highly skilled software developers and suitable for projects which have a small development time.


Q20. Amongst which of the following is/are the major development phase of RAD model?

  1. Business modeling and Data modeling
  2. Process modeling and Application generation
  3. Testing and turnover
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The major development phases of RAD model are business modeling and data modeling, process modeling and application generation, testing and turnover.



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.