ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQs | Big Data Analytics – Operational Database

Big Data Analytics | Operational Database MCQs: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Big Data Analytics - Operational Database with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on March 26, 2022

1. The database which is used to manage and store data in real time is called ___.

  1. Traditional database
  2. Operational database
  3. Database Management System
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Operational database

Explanation:

The database which is used to manage and store data in real time is called Operational database. An operational database management system is software that is designed to allow users to easily define, modify, retrieve, and manage data in real-time. While conventional databases rely on batch processing, operational database systems are oriented toward real-time, transactional operations. Operational databases, which can be based on NoSQL, are the source for data warehouses and are critical to business analytics operations.


2. Database requirements for operational data includes ___.

  1. Indexing and Cataloging, Replication
  2. File Storage and Structure, Query Processing
  3. Transactions Support
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Database requirements for operational data include Indexing and Cataloging, Replication, File Storage and Structure, Query Processing and Transactions Support.


3. Indexing and Cataloguing refers to efficiently store data that can be retrieved?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The main function of a Database system is indexing which refers to efficiently store data that can be retrieved when requested with ease. It is divided into Primary, Secondary and clustered Indexes. Cataloguing refers to assigning key attributes to a file and can be then used to recall effectively like a book.


4. File Storage and structure is an important function of the operational database to robust enough to sort and store files at relevant locations?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

File storage is another important function of the operational DMS where since its use cases are complex so does the system of storing the files. The system needs to be robust enough to sort and store files at relevant locations. The file organization system can organize files in Heap, Sequential, Hash, Clustered file organization system.


5. Query processing system refers to the entire process from translating a ___ to the database system.

  1. Query
  2. Statement
  3. Function
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Query

Explanation:

Operational database systems get the analytical ability due to its superior query processing system. It refers to the entire process from translating a query put forward to the database system by users into simple low-level instruction to its optimization and analyzing and evaluating the query. After the process, the system would extract relevant data from the database and present it to the user. This process happens in a fraction of a second.


6. Operational Database with distributed systems and ___ based system can harness the true potential with big data.

  1. SQL
  2. NoSQL
  3. PL / SQL
  4. None of the mentioned above

Answer: B) NoSQL

Explanation:

Operational Database with distributed systems and NoSQL based system can harness the true potential with big data using technologies like Hadoop along with operational DBMS like Cassandra or MongoDB.


7. ___ a record is created for every search key valued in the database.

  1. Primary Index
  2. Secondary Index
  3. Complex Index
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Secondary Index

Explanation:

Primary Index a record is created for every search key valued in the database. In a dense index, a record is created for every search key valued in the database. This helps you to search faster but needs more space to store index records. In this Indexing, method records contain search key value and points to the real record on the disk.


8. A non-clustered index tells us where the data lies?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A non-clustered index just tells us where the data lies, i.e., it gives us a list of virtual pointers or references to the location where the data is actually stored. Data is not physically stored in the order of the index. Instead, data is present in leaf nodes. For example, the contents page of a book. Each entry gives us the page number or location of the information stored. The actual data here (information on each page of the book) is not organized but we have an ordered reference (contents page) to where the data points actually lie.


9. Data warehouse modeling is the initial stage of building a data warehouse wherein the ___ is designed.

  1. Schema
  2. Table
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Table

Explanation:

Data warehouse modeling is the initial stage of building a data warehouse wherein the schema is designed. A well-designed schema enables clients to visualize the relationships between warehouse data, allows an effective data warehouse structure to come to fruition, decreases the costs of implementing the data warehouse, and improves efficiency.


10. An operational database is designed to run the day-to-day operations or transactions of your business?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

An operational database is designed to run the day-to-day operations or transactions of our business. It may also be called upon to support analytic processing either by providing real-time dashboards or supporting the ability to embed analytics into operational processes.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.