ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Cathode Ray Tube (CRT) in Computer Graphics

Multiple choice questions and answers (MCQ) based on the Cathode Ray Tube (CRT) in Computer Graphics with 4 choices, correct answer and explanation.
Submitted by Monika Sharma, on June 12, 2020

Question 1: Who among the following developed the CRT (Cathode Ray Tube)?

  1. Charles Darwin
  2. Ferdinand Barun
  3. Thomas Alva Edison
  4. None of the above

Answer: b. Ferdinand Barun

Explanation:

The Ferdinand Barun of Strasbourg developed the Cathode Ray Tube (CRT) in 1897.


Question 2: The inside of the Cathode Ray Tube is coated with what material?

  1. Fluorescent powder
  2. No coating
  3. Phosphorus
  4. None of the above

Answer: c. Phosphorus

Explanation:

The inside of the CRT is coated with phosphorus because phosphorus glows when a high energy electron beam hits on to it.


Question 3: Which among the following is not merit (advantage) of the Cathode Ray Tube?

  1. It runs at highest pixel ratio
  2. It is less expensive than any other display technology
  3. It is very large, heavy and bulgy
  4. None of the above

Answer: c. It is very large, heavy and bulgy

Explanation:

Being large, heavy, and bulgy cannot be taken as an advantage of the cathode ray tube. Other displays technologies are available now which are light weighted, flat, and much more advanced.


Question 4: Which of the following options is correct in accordance with the cathode ray tube?

  1. CRTs are brighter than LCDs.
  2. CRTs can operate at any resolution and at any aspect ratio.
  3. CRTs are the most expensive display device till current date.
  4. None of the above

Answer: c. CRTs can operate at any resolution and at any aspect ratio

Explanation:

All the other options are incorrect for a Cathode Ray Tube. The only option (b.) is correct. Because the CRTs are not brighter than LCDs. Also, CRTs are very cheap. The only true option is: the CRTs can operate at any resolution and any aspect ratio.


Question 5: Which among the following is a part of the Cathode Ray Tube?

  1. Control Electrode
  2. Electron Gun
  3. Focusing System
  4. All of the Above

Answer: d. All of the above

Explanation:

The Cathode Ray Tube (CRT) contains all the mentioned parts: the Control Electrode, the Electron Gun, and the Focusing system.


Question 6: CRT stands for,

  1. Cathode Random Tunnel
  2. Cathode Ray Tube
  3. Cathode Random Tube
  4. Cathode Ray Tunnel

Answer: b. Cathode Ray Tube

Explanation:

CRT stands for "Cathode Ray Tube" and it is used in monitors and TV's.


Question 7: What is the work of control electrode?

  1. It controls the electron beam
  2. It established the electrode-cathode connection
  3. Its glows the electrode
  4. None of these

Answer: a. It controls the electron beam

Explanation:

The control electrode turns the electron beam on and off.


Question 8: Which lights form the viewing colors that we see on the screen?

  1. Red
  2. Blue
  3. Green
  4. All of these

Answer: d. All of these

Explanation:

All these colors lights are primary i.e., changing their intensity can make any color.


Question 9: Which part of CRT monitor is responsible for clear picture on the screen?

  1. Phosphorus Screen
  2. Deflection Yoke
  3. Focusing System
  4. Colored Lights of the screen

Answer: c. Focusing System

Explanation:

Focusing systems focus a narrow beam of electron, which leads to sharper and clearer picture quality.


Question 10: Which part of the CRT contains cathode?

  1. Focusing system
  2. Electron Gun
  3. Screen
  4. Control Electrode

Answer: b. Electron Gun

Explanation:

The electron gun contains a cathode which throughs the electron beam.


More...

  1. MCQ | Introduction to Computer Graphics
  2. MCQ | Line Filling Algorithms in Computer Graphics
  3. MCQ | Graphics Hardware and Display Devices in Computer Graphics
  4. MCQ | Random Scan and Raster Scan in Computer Graphics
  5. MCQ | Scan Conversion in Computer Graphics
  6. MCQ | Line Drawing Algorithms in Computer Graphics
  7. MCQ | Circle Drawing and Ellipse Drawing Algorithms in Computer Graphics
  8. MCQ | Types of Transformations (Translation, Rotation and Scaling) in Computer Graphics
  9. MCQ | Bresenham's Algorithm in Computer Graphics
  10. MCQ | Window to Viewport Transformation in Computer Graphics
ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.