ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Types of Transformations (Translation, Rotation and Scaling) in Computer Graphics

Multiple choice questions and answers (MCQ) based on the Types of Transformations (Translation, Rotation and Scaling) in computer graphics with 4 choices, correct answer and explanation.
Submitted by IncludeHelp, on April 11, 2021

Question 1: In which of the following transformation methods of Computer Graphics is the Shape of the Object not deformed?

  1. Translation
  2. Shearing
  3. Both a. and b.
  4. None of the above

Answer: a. Translation

Explanation:

The movement of objects without deforming the shape of object is called Translation.


Question 2: Translation equation:
x1 = x + Tx
y1 = y + Ty
What is another name for the Translation pair (Tx, Ty)?

  1. Shift Vector
  2. Shift Coordinates
  3. Translation points
  4. None of the above

Answer: a. Shift Vector

Explanation:

The translation pair (Tx, Ty) is called as the shift vector.


Question 3: What value of the rotation angle rotates the object in clockwise direction?

  1. Positive Value
  2. Negative value
  3. Value less than 180 degree
  4. All of the above

Answer: b. Negative Value

Explanation:

The positive value of the rotation angle rotates an object in an anti-clockwise direction while the negative value of the rotation angle rotates an object in a clockwise direction.


Question 4: Which of the following transformation techniques is responsible for altering (either enlarging it or diminishing it) the size of the object?

  1. Translation
  2. Rotation
  3. Scaling
  4. None of the above

Answer: c. Scaling

Explanation:

Scaling is be used to increase or decrease which is reduce the size of object. Scaling subjects to the co-ordinate points of the original object is to be changed. The scaling factor determines whether the size of the object is to be increased or decreased.


Question 5: "There are three basic transformation techniques in Computer Graphics to alter an object. They are: Translation, Rotation and Scaling."
Based upon the above statement, determine whether the following condition is true or false.
"In all these three transformation types, the shape of the object is never deformed."

  1. True
  2. False
ADVERTISEMENT

Answer: a. True

Explanation:

The Shape of the object does not get deformed in any of the transformation techniques: translation, rotation or scaling. In translation, we just move the object from one place to another. In rotation, the object is rotated as it is according to the required angle of rotation. In scaling, we just enlarge or diminish the size of the object without interfering with its shape.


Question 6: The term "transformation" refers to the process of applying a translation to an entity.

  1. It's being repositioned around a circle lane
  2. Repositioning it along with straight line path
  3. Only A
  4. None of these

Answer: b. Repositioning it along with straight line path

Explanation:

An entity is converted as it is repositioned in a straight-line path from one spot to another.


Question 7: ___ is a rigid body transformation that enables an entity to shift without deforming.

  1. Rotation
  2. Translation
  3. Only B
  4. None of the above

Answer: c. Only B

Explanation:

Translation is a deformation-free rigid body transformation that transfers objects.


Question 8: The colour transformation is performed in the centre of the process___

  1. Dual color model
  2. Single color model
  3. Rotation color model
  4. None of these

Answer: b. Single color model

Explanation:

A single colour model is a colour transformation process.


Question 9: What is a necessary to specify to generate rotation?

  1. Specific distances between dx and dy
  2. Rotation angle ϴ
  3. Scaling
  4. Repositioning

Answer: b. Rotation angle ϴ

Explanation:

In order to rotate an object, we must specify the position of its pivot or pivot angle, either the rotation point or its height, or the magnitude of the rotation, and an angle relative to the pivot.


Question 10: The distances between two points (dx, dy) are referred to as translation distances (dx, dy).

  1. Translation vector or Shift vector
  2. Translation difference
  3. Only B
  4. None of these

Answer: a. Translation vector or Shift vector

Explanation:

The translation vector or shift vector is described as the distances (dx, dy) from the original location.


ADVERTISEMENT

Question 11: The transformation set is also known as,

  1. Translation difference
  2. Rotation colour model
  3. Colour Mapping Functions
  4. None of these

Answer: c. Colour Mapping Functions

Explanation:

Transformations are another name for colour mapping functions.


Question 12: A two-dimensional point is transformed by inserting.

  1. Translation vector
  2. Shift vector
  3. Translation distances
  4. Both A and B

Answer: c. Translation distances

Explanation:

By inserting localization distances dx and dy we can convert 2D points.


Question 13: The transformation of the entity in relation to an axis is called the reflection image.

  1. Reflection
  2. Translation
  3. Only A
  4. Only B

Answer: d. Only B

Explanation:

A transformation that creates a mirror image of an entity relative to an axis of reflection is called a reflection.


Question 14: Which of the following is a matrix form of 2D translation equation is,

  1. P'=R*P
  2. P'= P + R
  3. P'= P / R
  4. None of the above mentioned

Answer: a. P'=R*P

Explanation:

A matrix form of 2D translation equation is P'=R*P.


Question 15: We set all scale factors to reduce the object's dimension.

  1. Greater than 0
  2. Less than 1
  3. in Between 0 and 1
  4. None of the Above

Answer: c. in Between 0 and 1

Explanation:

To scale a polygon, multiply the product of each vertex's (x, y) by the scaling factor sx and sy to get the transformation coordinates.


ADVERTISEMENT

Question 16: The fundamental geometric transformations are as follows:

  1. Scaling
  2. Translation
  3. Rotation
  4. All of the Above

Answer: c. Rotation

Explanation:

Other transformations include reflection and shear, which are simple geometric transformations.


Question 17: A line segment of a polygon may also be referred as,

  1. Line
  2. Vertices
  3. Edges
  4. All of the mentioned above

Answer: c. Edges

Explanation:

A line segment of a polygon may also be referred as Edges.


Question 18: An efficient transformation method which produces a parallel mirror image of an object is also referred as,

  1. Rotation
  2. Reflection
  3. Shear
  4. All of the mentioned above

Answer: b. Reflection

Explanation:

An efficient transformation method which produces a parallel mirror image of an object is also referred as reflection.


Question 19: An efficient transformation method in which an object may shift form one coordinate position to any other coordinate position in a three-dimensional plane -

  1. Rotation
  2. Translation
  3. Scaling
  4. All of the mentioned above

Answer: b. Translation

Explanation:

Translation is an efficient transformation method in which an object may shift form one coordinate position to any other coordinate position in a three-dimensional plane.


Question 20: A transformation method which may cause the change in a shape of an object is referred as,

  1. Rotation
  2. Scaling
  3. Reflection
  4. Shear

Answer: d. Shear

Explanation:

Shearing is a transformation method which may cause the change in shape of an object.


Question 21: Amongst which one of the most basic transformation methods which may applied in three-dimensional planes -

  1. Rotation
  2. Translation
  3. Scaling
  4. All of the mentioned above

Answer: d. All of the mentioned above

Explanation:

Rotation, Translation and Scaling are some of the most basic transformation methods which may apply in three-dimensional planes.


More...

  1. MCQ | Introduction to Computer Graphics
  2. MCQ | Cathode Ray Tube (CRT) in Computer Graphics
  3. MCQ | Line Filling Algorithms in Computer Graphics
  4. MCQ | Graphics Hardware and Display Devices in Computer Graphics
  5. MCQ | Random Scan and Raster Scan in Computer Graphics
  6. MCQ | Scan Conversion in Computer Graphics
  7. MCQ | Line Drawing Algorithms in Computer Graphics
  8. MCQ | Circle Drawing and Ellipse Drawing Algorithms in Computer Graphics
  9. MCQ | Bresenham's Algorithm in Computer Graphics
  10. MCQ | Window to Viewport Transformation in Computer Graphics
ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.