ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Graphics Hardware and Display Devices in Computer Graphics

Multiple choice questions and answers (MCQ) based on the graphics hardware and display devices in computer graphics with 4 choices, correct answer and explanation.
Submitted by IncludeHelp, on April 09, 2021

Question 1: Which of the following is defined by the number of pixels present in the frame buffer?

  1. Resolution
  2. Depth
  3. Both a. and b.
  4. None of the above

Answer: a. Resolution

Explanation:

The number of pixels in the frame buffer determines the resolution of the image.


Question 2: Consider the following statement:

"The limited range of number of points that can be displayed without overlap on a CRT."

Determine whether the given condition is true or false.

  1. True
  2. False
  3. Can't be determined

Answer: a. True

Explanation:

The given statement is true as maximum number of points can be displayed without overlap on a CRT, and is called as Resolution.


Question 3: Which of the following defines the mapping of points from some domain to bits?

  1. Pix-map
  2. Graph
  3. Bitmap
  4. All of the mentioned

Answer: c. Bitmap

Explanation:

Bit map frame buffer is always 1 bit per pixel and it defines the mapping of points from domain to bits. It is also referred to as a bit array.


Question 4: Which of the following statements best define Scan conversion?

  1. The process of digitizing a known picture definition into a set of pixel-intensity for storage in the frame buffer.
  2. Encoding the pixels into bits
  3. Converting the draw able image into a graphical image
  4. None of the above

Answer: a. The process of digitizing a known picture definition into a set of pixel-intensity for storage in the frame buffer.

Explanation:

The process of digitizing a given picture definition into a set of pixel-intensity for storage in the frame buffer is called Scan conversion.


Question 5: In which of the following parts of the cathode ray tube, is a huge amount of heat released to the cathode by directing a current through a coil of wire?

  1. Electron gun
  2. Phosphorus coated tube
  3. Filament
  4. Anode and cathode

Answer: c. Filament

Explanation:

In CRT, the filament is responsible to supply power when an electron gun release the electron then it focusing to hit the phosphorus screen to display the picture.


Question 6: In a graphical user interface, the most common input device is,

  1. Mouse
  2. Keyboard
  3. Monitor
  4. Joy stick

Answer: a. Mouse

Explanation:

Nowadays, a mouse is a most widely used input device. It enables the user to give commands to the computer system by simply clicking. A mouse has two buttons left and right, these are used as per need.


Question 7: Which display device allows a user to move around an object and can be shown it from different angles?

  1. Flat Panel Display Devices
  2. Direct View Storage Tubes
  3. 3D Devices
  4. CRT

Answer: c. 3D Devices

Explanation:

The usage of 3D display devices helps the consumer to display an object from different angles.


Question 8: Which devices provide the graphics framework with positional data?

  1. Output devices
  2. Storage devices
  3. Input devices
  4. Both B and C

Answer: c. Input devices

Explanation:

Input devices are the devices which provide the graphics framework with positional data.


Question 9: DVST stands for

  1. Direct View Storage Tube
  2. Digital View Storing Time
  3. Direct Visual Storing Tube
  4. Digital View Storage Tube

Answer: a. Direct View Storage Tube

Explanation:

DVST stands for Direct View Storage Tube. DVST is a graphical display device that didn't need to be refreshed to keep an image.


Question 10: The amount of pixels contained in a graphics system's frame buffer is referred to as,

  1. Resolution
  2. Screen Size
  3. Screen Color
  4. None of the above mentioned

Answer: a. Resolution

Explanation:

A screen resolution can be determined by the number of pixels. If a display system contains good quantity of pixels, it means the visibility of the screen will be highly clear.


Question 11: An instrument that transforms electrical energy into light are referred to as,

  1. Liquid Crystal Display
  2. Light Crystal Display
  3. Liquid Crystal Diode
  4. None of the above mentioned

Answer: b. Light Crystal Display

Explanation:

Liquid Crystal Display transforms electrical energy into light.


Question 12: Raster Scan Displays is used to describe,

  1. Screen
  2. Display
  3. Matrix
  4. Array

Answer: c. Matrix

Explanation:

Raster Scan Display is based on television technology.

Raster Scan Display is a type of most common graphics monitor. In this system an electron beam sweeps across the system screen from top to bottom manner and covers one row at a time.


Question 13: The translation of a specified picture description into a series of pixel-intensity values for storage in the frame buffer is known as digitization, it is also known as ...,

  1. Scan conversion
  2. Randomization
  3. Rasterization
  4. Encoding

Answer: a. Scan conversion

Explanation:

The translation of a specified picture description into a series of pixel-intensity values for storage in the frame buffer is known as digitization, it is also known as Scan conversion.


Question 14: A most suitable feature of a Graphics Card is to,

  1. Send graphical data to the output unit
  2. Receive graphical data to the input unit
  3. Send graphical data from output unit
  4. Receive graphical data to the output device

Answer: a. Send graphical data to the output unit

Explanation:

The Graphics Card is used to send graphical data to the output unit.


Question 15: In a graphics system, the most prominent output device is,

  1. VDU (Visual Display Unit)
  2. Printer
  3. Joystick
  4. None of the above mentioned

Answer: a. VDU (Visual Display Unit)

Explanation:

In a graphics system, the most prominent output device is a VDU (Visual Display Unit).


Question 16: Which controller is used in the frame buffer?

  1. Display controller
  2. Data controller
  3. Digital controller
  4. None of the above mentioned

Answer: b. Data controller

Explanation:

A frame buffer is an area of memory used to store detail description about the display of pixels. Data controller is used in the frame buffer.


Question 17: RGB models are used for,

  1. Graphical display
  2. Graphical error
  3. Graphical system
  4. None of the above mentioned

Answer: a. Graphical display

Explanation:

The model's name is formed from the letters R, G, and B, which stand for the three-additive primary colors Red, Green, and Blue. The RGB colour model is mainly used in electronic systems for image sensing, representation, and display.


Question 18: A display controller converts 0s and 1s to the ...

  1. Display Devices
  2. Video signal
  3. Text wrapping
  4. None of the above mentioned

Answer: b. Video signal

Explanation:

The display device's function is regulated by the Display Controller. A video display controller is an integrated circuit which is a main component of a video signal generator.


Question 19: A video display device with the smallest height, lowest power usage, and lightest weight is -

  1. LED display device
  2. CRT display device
  3. Flat panel display device
  4. None of the above mentioned

Answer: b. CRT display device

Explanation:

A flat-panel display is a type of video display that has a smaller size, weight, and power consumption than a CRT display.


Question 20: A graphic systems core hardware components are,

  1. Display Processor and CPU
  2. Output device and Input
  3. Display devices, recorder
  4. None of above mentioned

Answer: a. Display Processor and CPU

Explanation:

The core hardware components of graphic systems are Motherboard, CPU, RAM Memory, IO Machine, Power Supply; Video Monitor Controller, Bus, And Hard Disc Drive.


More...

  1. MCQ | Introduction to Computer Graphics
  2. MCQ | Cathode Ray Tube (CRT) in Computer Graphics
  3. MCQ | Line Filling Algorithms in Computer Graphics
  4. MCQ | Random Scan and Raster Scan in Computer Graphics
  5. MCQ | Scan Conversion in Computer Graphics
  6. MCQ | Line Drawing Algorithms in Computer Graphics
  7. MCQ | Circle Drawing and Ellipse Drawing Algorithms in Computer Graphics
  8. MCQ | Types of Transformations (Translation, Rotation and Scaling) in Computer Graphics
  9. MCQ | Bresenham's Algorithm in Computer Graphics
  10. MCQ | Window to Viewport Transformation in Computer Graphics
ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.