ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

MCQ | Challenges in Developing Information Systems in MIS

MIS Challenges in Developing Information Systems MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Challenges in Developing Information Systems with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on May 07, 2021

1. ____ have becomes essential for helping organizations deal with changes in global economies and the business enterprise.

  1. Operating system
  2. Information systems
  3. Organize system
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Information systems

Explanation:

Information systems have become essential for helping organizations deal with changes in global economies and the business enterprise.


2. There are ___ major types of information systems in contemporary organizations.

  1. Two
  2. Four
  3. Six
  4. Eight

Answer: C) Six

Explanation:

There are six major types of information systems in contemporary organizations. These are as - Transaction Processing System (TPS), Management Information System (MIS), Decision Support System (DSS), Executive Support System (ESS), Artificial intelligence techniques in business, Online Analytical Processing (OLAP).


3. Operational-level systems are ____.

  1. Transaction processing systems (TPS)
  2. Management-level systems
  3. Decision-support systems
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Transaction processing systems (TPS)

Explanation:

Operational-level systems are Transaction Processing Systems.


4. ESS primarily receives data from ____.

  1. Higher-level systems
  2. Lower-level systems
  3. Average-level systems
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Lower-level systems

Explanation:

ESS primarily receives data from Lower-level systems. In today's scenario, business organizations call for more integration among systems.


5. Information systems support the major functional areas of the business are,

  1. Sales and marketing
  2. Manufacturing and production
  3. Finance and accounting
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Information systems supporting the major business functions are sales and marketing, manufacturing and production, finance and accounting, and human resources.


ADVERTISEMENT

6. ____ is the key factor between people who interact from the information systems company and the customer company.

  1. Communication
  2. Miscommunication
  3. Costumer
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Communication

Explanation:

Communication is a key factor between people who interact from the information systems company and the customer company.


7. MIS plays an ___ role in organizations.

  1. Ever-decreasing
  2. Ever-increasing
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Ever-increasing

Explanation:

MIS plays an ever-increasing role in organizations.


8. ____ efforts have resulted in a large number of outright failures.

  1. System development life cycle (SDLC)
  2. Rapid application development (RAD)
  3. Information system development (ISD)
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Information system development (ISD)

Explanation:

Information system development efforts have resulted in a large number of outright failures.


9. ____ can reduce transaction and agency costs, and such changes have been accentuated in organizations using the Internet.

  1. Information technology
  2. Operating system
  3. Communication
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Information technology

Explanation:

Information technology can reduce transaction and agency costs, and such changes have been accentuated in organizations using the Internet.


10. ____ is rapidly becoming the infrastructure of choice for electronic commerce and electronic business.

  1. SDLC
  2. Internet
  3. TPS
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Internet

Explanation:

Internet is rapidly becoming the infrastructure of choice for electronic commerce and electronic business.


ADVERTISEMENT

11. Companies can use internet technology to radically ___ their transaction costs.

  1. Reduce
  2. Increase
  3. Boost
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Reduce

Explanation:

Companies can use internet technology to radically reduce their transaction costs.


12. A ___ analyze the relationship between organizations, information systems, and business processes.

  1. Business process
  2. System processes
  3. System maintenance
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Business process

Explanation:

A business process analyzes the relationship between organizations, information systems, and business processes. The way job tasks are structured, planned, and oriented to achieve a particular business outcome is referred to as business processes.


13. ____ serve the monitoring, controlling, decision-making, and administrative activities of middle managers.

  1. System monitoring
  2. System maintenance
  3. Management-level systems
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Management-level systems

Explanation:

Management-level systems serve the monitoring, controlling, decision-making, and administrative activities of middle managers. Management-level systems normally generate reports on a regular basis rather than providing real-time data on operations.


14. Enterprise systems are integrating the key ___ processes of a firm into a single software system.

  1. External business
  2. Internal business
  3. Integrated business
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Internal business

Explanation:

Enterprise systems are integrating the key internal business processes of a firm into a single software system so that information can flow throughout the organization, improving coordination, efficiency, and decision making.


15. Some management-level systems support non-routine decision making?

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Some management-level systems support non-routine decision making. They prefer to concentrate on less-structured decisions with ambiguous knowledge criteria.


16. Strategic-level systems help ___ tackle and address strategic issues and long-term trends.

  1. Senior management
  2. Middle management
  3. Lower management
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Senior management

Explanation:

Senior management may use strategic-level processes to tackle and resolve strategic challenges and long-term developments both within the company and in the external world.


17. A ___ is a computerized system that performs and records the daily routine transactions necessary to conduct business?

  1. Transaction Processing System
  2. Management Information System
  3. Decision Support System
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Transaction Processing System

Explanation:

A Transaction Processing System is a computerized system that performs and records the daily routine transactions necessary to conduct business.


18. Transaction's data Summary, large size data, and simple models are information Input's characteristic of,

  1. Management Information System
  2. Decision Support System
  3. Transaction Processing System
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Management Information Systemss

Explanation:

Transaction's data Summary, large size data, and simple models are information Inputs characteristic of Management Information System.


19. A Transaction Processing System is responsible for ___ data pertaining to the transactions.

  1. Collecting
  2. Storing
  3. Modifying and retrieving
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A Transaction Processing System is responsible for collecting, storing, modifying and retrieving data about transactions that have occurred in an organization, and then produce reports that are used by higher levels of management.


20. The main objective of decision support systems is,

  1. Provide non unique solutions
  2. Provide solutions to problems that are unique
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Provide solutions to problems that are unique

Explanation:

The main objective of decision support systems is to provide solutions to problems that are unique and change frequently.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.