MCQ | Expert System in MIS

MIS Expert System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Expert System with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 27, 2021

1. An expert system is a ___ which has the ability of decision-making like a human expert.

  1. Computer system
  2. Operating system
  3. Transaction processing system
  4. None of these

Answer: A) Computer system

Explanation:

An expert system is a Computer system which has the ability of decision-making like a human expert. Expert systems are designed to specifically solve complex problems.


2. ___ are designed to solve complex problems by reasoning through bodies of knowledge.

  1. Computer systems
  2. Expert systems
  3. Operating systems
  4. Transaction processing systems

Answer: B) Expert systems

Explanation:

Expert systems are specifically designed to solve complex problems using reasoning through bodies of knowledge.


3. The first expert system was created in the ___.

  1. 1965
  2. 1968
  3. 1970
  4. 1972

Answer: A) 1965

Explanation:

The first expert system was created in the year 1965 by Edward Feigenbaum and Joshua Lederberg of Stanford University in California.


4. An expert system is divided into ___ Subsystems.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

Explanation:

An expert system is divided into two Subsystems i.e the inference engine and the knowledge base. Facts and rules are represented in the knowledge base while the inference engine infers new facts by applying the rules to create facts.


5. The ___ represents facts and rules.

  1. Knowledge base
  2. Inference engine
  3. Operating system
  4. None of these

Answer: A) Knowledge base

Explanation:

The Knowledge base represents facts and rules.


6. The ___ applies the rules to the known facts to deduce new facts..

  1. Operating system
  2. Knowledge base
  3. Inference engine
  4. None of these

Answer: C) Inference engine

Explanation:

The Inference engine applies the rules to the known facts to deduce new facts.


7. The first expert system was used to design the ___ in SID (Synthesis of Integral Design) software program.

  1. Large-scale product
  2. Small-scale product
  3. Average-scale product
  4. None of these

Answer: A) Large-scale product

Explanation:

The first expert system was used to design the Large-scale product in SID (Synthesis of Integral Design) software program.


8. The expert systems are the ___.

  1. Mobile application
  2. Computer applications
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: B) Computer applications

Explanation:

The expert systems are the computer applications. It is an interactive and dependable computer-based decision-making method that solves complex decision-making problems.


9. The expert systems are capable of ___.

  1. Decision making
  2. Deriving a solution
  3. Interpreting input
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The expert systems are capable in Decision making, deriving a solution and Interpreting input.


10. The expert systems are incapable of ___.

  1. Producing accurate output for inadequate knowledge base
  2. Substituting human decision makers
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The expert systems are incapable of producing accurate output for inadequate knowledge base and substituting human decision makers.


11. Expert system is a type of information system which facilitates the computer to make ___ like an expert.

  1. System analysis
  2. Suggestions and function
  3. Analytical results
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Suggestions and function

Explanation:

An expert system is a type of information system that allows a computer to make suggestions and act as an expert in a specific field, thus performance can be enhanced.


12. Expert system is branch of Artificial Intelligence.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Expert systems are a form of Artificial Intelligence that assists non-experts in solving complex problems in a more expert-like manner.


13. In Expert System, User Interface,

  1. Contains a computerized system
  2. Interacts between the user and the machine
  3. Friendly communication
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Friendly communication

Explanation:

An Expert System contains a computerized system between the user and the machine for friendly communication.


14. In Expert System, Knowledge Acquisition means,

  1. How to get required domain knowledge by the expert system
  2. System maintenance
  3. System implementation
  4. None of the mentioned above

Answer: C) System implementation

Explanation:

In Expert System, Knowledge Acquisition means how to get required domain knowledge by the expert system.


15. An Expert System is an ___ computer-based decision-making system.

  1. Integrated system
  2. Interactive and reliable
  3. Process and enhancement
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Process and enhancement

Explanation:

An Expert System is an interactive and reliable computer-based decision-making system.


16. Improved ___ are key benefits of an Expert System.

  1. Decision quality
  2. Consistency
  3. Reliability
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Reliability

Explanation:

Improved decision quality, reduce cost, consistency, reliability, speed are the key benefits of an Expert System.


17. Expert System (ES) retains significant levels of the knowledge base.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Expert System (ES) retains significant levels of the knowledge base. It supports organizations to explain the rationale of their decision-making.


18. Experts make decisions based on ___ information.

  1. Numerical data
  2. Qualitative & quantitative
  3. Experimental information
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Qualitative & quantitative

Explanation:

Experts make decisions based on Qualitative & quantitative information.


19. In expert system Forward Chaining, is a strategy to answer the question, "___".

  1. What can happen previously?
  2. What can happen next?
  3. Both A and B
  4. All of the mentioned above

Answer: B) What can happen next?

Explanation:

In expert system, forward Chaining, is a strategy to answer the question, "What can happen next".


20. In expert system Backward Chaining, is a strategy to answer the question, "Why this happened?".

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In expert system Backward Chaining, is a strategy to answer the question, "Why this happened".






Comments and Discussions




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.