MCQ | Decision Support System in MIS

MIS Decision Support System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Decision Support System with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 28, 2021

1. A ___ is a computer application used to support determinations, decisions, and courses of action in an organization or a business.

  1. Decision Support System (DSS)
  2. Transaction Process System
  3. Executive Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Decision Support System (DSS)

Explanation:

A DSS is a computer application used to support determinations, decisions, and courses of action in an organization or a business.


2. A Decision Support System (DSS) is an application for information systems that helps in ___

  1. System Design
  2. System Analysis
  3. Decision making
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Decision making

Explanation:

A Decision Support System (DSS) is an application for information systems that helps in decision making.


3. DSS is most widely used in the ___, analysis in an organization.

  1. Planning
  2. Support
  3. System maintenance
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Planning

Explanation:

DSS is most widely used in the planning, analysis in an organization.


4. A decision support system differs from an ordinary ___

  1. Operating System
  2. Transaction Process System
  3. Operational Application
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Operational Application

Explanation:

A decision support system differs from an ordinary operational application.


5. A ___ can integrate all multiple variables and produces an outcome.

  1. ESS
  2. DSS
  3. TPS
  4. All of these

Answer: B) DSS

Explanation:

A DSS can integrate all multiple variables and produces an outcome.


6. Which of the following is / are some of the main areas of operation of DSS.

  1. Transaction processing
  2. Production, finance, and marketing
  3. Executive Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Production, finance, and marketing

Explanation:

Production, finance, and marketing are the main areas of operation of DSS.


7. Which of the following is a good characteristic of a DSS?

  1. It has an increment model
  2. Responds quickly to decision makers to help in decision making
  3. Automates decision making process
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Responds quickly to decision makers to help in decision making

Explanation:

A DSS always responds quickly to decision makers to help in decision making.


8. Which of the following is / are the components of a Decision Support System.

  1. Knowledge Base
  2. Model Management System
  3. User Interface
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

User Interface, Knowledge Base and Model Management System are the key Components of a DSS.


9. Complete the following DSS model,

DSS MCQ (1)
  1. Output
  2. Process
  3. Database
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Database

Explanation:

A correct sequence of a DSS model is User interface - Model Management - Database.


10. The ___ includes tools that help the end-user of a DSS to navigate through the system.

  1. User Interface
  2. Transaction Process System
  3. Executive Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: A) User Interface

Explanation:

The User interface includes tools that help the end-user of a DSS to navigate through the system.


11. Database is just like a container which stores data in a ___ manner.

  1. Organized
  2. Systematic
  3. Ordered
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Database is just like a container which stores data in a organized, systematic, ordered manner.


12. ___ allows companies to support tasks that require more than one person to work on the task.

  1. A Communication-driven DSS
  2. Model Driven DSS
  3. Knowledge Driven DSS
  4. All of the mentioned above

Answer: A) A Communication-driven DSS

Explanation:

A Communication-driven DSS allows companies to support tasks that require more than one person to work on the task.


13. ___ allows access to and the management of financial, organizational, and statistical models.

  1. Knowledge Driven DSS
  2. A Communication-driven DSS
  3. Model Driven DSS
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Model Driven DSS allows access to and the management of financial, organizational, and statistical models.


14. ___ DSS supports companies to store and analyze internal and external data.

  1. Model-driven
  2. Data Driven DSS
  3. Communication-driven
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Data Driven DSS

Explanation:

A data driven DSS supports companies to store and analyze internal and external data.


15. Which amongst the followings are true with reference to DSS?

  1. A DSS increases the speed and efficiency of decision-making activities
  2. It automates managerial processes
  3. It improves interpersonal communication within the organization
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A DSS increases the speed and efficiency of decision-making activities, automates managerial processes and improves interpersonal communication within the organization.


16. Which of the following is a limitation of a DSS?

  1. It is a costly system, which makes less accessible to smaller companies
  2. It is an efficient system for large organizations
  3. Implementation of a DSS requires large capital amount
  4. None of the above mentioned

Answer: D) None of the above mentioned

Explanation:

The limitation of a DSS is its higher cost, which makes less accessible to smaller companies. Implementation of a DSS requires large capital amount which is not wearable by small organizations.


17. Decision support system involves analytical modeling activities except?

  1. Heuristics
  2. What-if analysis
  3. Optimization analysis
  4. None of the mentioned above

Answer: D) None of the mentioned above

Explanation:

Decision support system involves analytical modeling activities except Heuristics analysis.


18. The primary purpose of using a DSS is to present information to the customer in an easy-to-understand way.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The primary purpose of using a DSS is to present information to the customer in an easy-to-understand way.


19. A DSS gathers and analyzes data, produce it to create comprehensive information ___

  1. Documents
  2. Reports
  3. Sheets
  4. Papers

Answer: B) Reports

Explanation:

A DSS gathers and analyzes data, produce it to create comprehensive information reports.


20. A DSS may either be completely computerized or powered by humans.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In today's scenario, DSS is fully computerized but in few instances it is powered by humans.






Comments and Discussions




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.