ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Waterfall Model in MIS

MIS Waterfall Model MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Waterfall Model with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on May 26, 2021

1. A waterfall model is also known as ____.

  1. Prototype model
  2. Linear sequential model
  3. Iterative Model
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Linear sequential model

Explanation:

A waterfall model is also known as linear sequential model. This model gives a systematic, sequential approach to system development that begins at a systematic level and progresses through communication, planning, analysis, modeling, testing, deployment and maintenance.


2. A waterfall model is a model of ____.

  1. System Development Life Cycle
  2. System Enhancement
  3. System Prototype
  4. All of the mentioned above

Answer: A) System Development Life Cycle

Explanation:

A waterfall model is a model of system development life cycle. It's often beneficial to keep the development process as quick as possible. In order to accommodate all of the changes that occurs during the development of the program.


3. A waterfall model is most suitable model for smaller projects.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A waterfall model is most suitable model for smaller projects.


4. Amongst which of the following model is the oldest model of system development life cycle?

  1. Spiral model
  2. Prototype model
  3. Waterfall model
  4. Iterative model

Answer: C) Waterfall model

Explanation:

Waterfall model is the oldest model of system development. The Waterfall Model was the first process model to be introduced.


5. With reference to waterfall model, each phase must be completed before the ___ can begin and there is no overlapping in the phases.

  1. Previous phase
  2. Next phase
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Next phase

Explanation:

With reference to waterfall model, each phase must be completed before the next phase can begin and there is no overlapping in the phases.


6. The Waterfall model approach for the system development divides the whole process of system development into separate phases.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The Waterfall model approach for the system development divides the whole process of system development into separate phases.


7. Problem identification is the ___ and initial phase of the waterfall model.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Answer: A) First

Explanation:

Problem identification is the first and initial phase of the waterfall model. This phase is used to identify the problem.


8. In the requirement analysis phase, the experts gather ___ and thinks about the solution of a problem.

  1. Analysis
  2. Requirement
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Requirement

Explanation:

In the requirement analysis phase, the experts gather requirement and thinks about the solution of a problem.


9. System design is a ___ of the solution. The process follows the steps i.e. first creates logical design and physical design.

  1. Fundamental
  2. Blueprint
  3. Process
  4. Maintenance

Answer: A) Fundamental

Explanation:

System design is a blueprint of the solution. The process follows the steps i.e., first creates logical design and physical design.


10. With reference to waterfall model, implementation shows the final ___ of the system.

  1. Enhancement
  2. Development
  3. Integration
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Integration

Explanation:

Implementation shows the final integration of the system. In this phase, all the developed components are integrated with one another in a proper manner so that system can fulfill all the objectives for which it has designed.


11. Testing is a process to ___ the objective of the system through various steps. It is a mechanism that makes sure that the system is working properly or not.

  1. Development
  2. Validate
  3. Enhancement
  4. Verification

Answer: B) Validate

Explanation:

Testing is a process to validate the objective of the system through various steps. It is a mechanism that makes sure that the system is working properly or not.


12. ____ begins after successful testing of the developed system.

  1. System Design
  2. Requirement Analysis
  3. Deployment
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Deployment

Explanation:

Deployment begins after successful testing of the developed system; it is deployed to an individual company for which it has designed.


13. After a successful deployment of the system at customers end, it is compulsory to ___ it from time to time, so that system can successfully run to a long period.

  1. Testing
  2. Maintain
  3. Development
  4. Design

Answer: B) Maintain

Explanation:

After a successful deployment of the system at customers end, it is compulsory to maintain it from time to time, so that system can successfully run to a long period.


14. The waterfall model is the most suitable model when the ___ are crystal clear and don't change frequently.

  1. Testing
  2. Analysis
  3. Requirements
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Requirements

Explanation:

The waterfall model is the most suitable model when the requirements are crystal clear and don't change frequently.


15. The waterfall model explores a ___ of development phases during the development of a system.

  1. Physical progression
  2. Logical progression
  3. Both A and B
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The waterfall model explores a logical progression of development phases during the development of a system. A waterfall model describes the process of system development in a linear sequential manner; here every phase in the cycle of development only starts when the previous phase is complete.


16. Amongst which of the following is/are the characteristics of Waterfall Model -

  1. Simplest model
  2. Good to small / medium-sized projects where requirements are specified and do not frequently changed
  3. Development phases executes sequentially
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A Waterfall Model is a simplest model, Good to small / medium-sized projects where requirements are specified and do not frequently changed and development phases executes sequentially.


17. A development phase in waterfall model in which a meeting with the client’s schedules to understand the requirements.

  1. System Requirement Specification
  2. Requirement Gathering
  3. Implementation
  4. Testing

Answer: B) Requirement Gathering

Explanation:

Requirement Gathering is a development phase in waterfall model in which a meeting with the client’s schedules to understand the requirements.


18. In waterfall model, output of one phase is input to next phase.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

In waterfall model, output of one phase is input to next phase.


19. A selection of a particular model for system development is based on -

  1. Technical knowledge of development team
  2. Requirements
  3. Project types and associated risks
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

A selection of a particular model for system development is based on technical knowledge of development team, Requirements and Project types and associated risks.


20. Amongst which one is a correct order of the waterfall model,

  1. design, analysis, problem identification, testing, deployment, maintenance, and implementation
  2. analysis, problem identification, design, testing, deployment, maintenance, and implementation
  3. maintenance, analysis, problem identification, testing, deployment, design, and implementation
  4. problem identification, analysis, design, implementation, testing, deployment, and implementation

Answer: D) problem identification, analysis, design, implementation, testing, deployment, and implementation

Explanation:

A correct order of the waterfall model phases are problem identification, analysis, design, implementation, testing, deployment, and implementation.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.