ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Rapid Application Development (RAD) in MIS | Set 1

MIS Rapid Application Development (RAD) MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Rapid Application Development (RAD) with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 13, 2021

1. The RAD framework was introduced in the year ___

  1. 1990
  2. 1991
  3. 1992
  4. 1993

Answer: B) 1991

Explanation:

James Martin developed the RAD framework was introduced in the year 1991.


2. A major flaw in the ___ is that when a program is in the testing phase, then changes in the software’s core functions and features becomes difficult.

  1. Waterfall model
  2. Spiral model
  3. RAD model
  4. None of these

Answer: A) Waterfall model

Explanation:

A major flaw in the Waterfall model is that when a program is in the testing phase, then changes in the software’s core functions and features becomes difficult.


3. RAD is form of ___

  1. System Software Development Methodology
  2. Programming Languages
  3. Agile Software Development Methodology
  4. None of these

Answer: C) Agile Software Development Methodology

Explanation:

RAD is form of agile software development methodology. It prioritizes product launches and iterations as quickly as possible. Over strict planning and criteria, Agile acknowledges that software projects are inherently changes and will almost certainly occur during the project.


4. Rapid application development (RAD) is ___ that focuses on developing applications.

  1. A process
  2. A methodology
  3. A system
  4. None of these

Answer: B) A methodology

Explanation:

Rapid application development (RAD) is a methodology that focuses on developing applications.


5. The key principle of the RAD process is ___ in planning to focus on a highly iterative design and construction process.

  1. A reduction
  2. A requirement
  3. A non reduction
  4. None of these

Answer: A) A reduction

Explanation:

The key principle of the RAD process is a reduction in planning to focus on a highly iterative design and construction process.


ADVERTISEMENT

6. How many phases are involved in RAD?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: D) 5

Explanation:

There are five fundamental phases involved in RAD. These are as follows –

  • Business Modeling
  • Data Modeling
  • Process Modeling
  • Application generation
  • Testing and turnover

7. Rapid application development sets itself apart from ___ software development models.

  1. Traditional
  2. Non- traditional
  3. Modern
  4. None of these

Answer: A) Traditional

Explanation:

Rapid application development sets itself apart from Traditional software development models.


8. ___ create prototypes with different features and functions.

  1. Clients
  2. Developers
  3. Stockholders
  4. None of these

Answer: B) Developers

Explanation:

System developers create prototypes with different features and functions.


9. Stability, ___ and maintainability is of paramount importance before delivering to the client.

  1. Usability
  2. Interface
  3. Functions
  4. All of these

Answer: A) Usability

Explanation:

Stability, usability and maintainability is of paramount importance before delivering to the client.


10. ___ is great for small teams and quick projects.

  1. System software
  2. RAD applications
  3. Mobile software
  4. All of these

Answer: B) RAD applications

Explanation:

RAD applications are great for small teams and quick projects.


ADVERTISEMENT

11. With reference to business modeling phase of RAD, business modeling is the transformation of knowledge between different roles within the enterprise.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

With reference to Rapid Application Development model a business modeling is the transformation of knowledge between different roles within the enterprise.


12. With reference to RAD model, Data Modeling denotes.

  1. Object's and its attributes are established and the relationship between the objects is defined.
  2. System objectives are defined.
  3. Process flow is defined.
  4. None of the above mentioned

Answer: A) Object's and its attributes are established and the relationship between the objects is defined.

Explanation:

With reference to RAD model, Data Modeling denotes objects and its attributes are established and the relationship between the objects is defined.


13. With reference to RAD model, amongst which of the following is / are the key function of Process Modeling.

  1. To enforce the business model
  2. Data objects identified in the data modeling process are modified to fulfill the information flow.
  3. A process is created to add, modify, remove or retrieve a data object.
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Process modeling enforces the business model; the data objects identified in the data modeling process are modified to fulfill the information flow. The definition of the process is created to add, modify, remove or retrieve a data object.


14. With reference to RAD model, Application Generation is,

  1. The actual framework is designed up during the application generation process.
  2. An automated system is used to build the framework.
  3. System development is not a necessary part
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

During Application Generation, the actual framework is designed up during the application generation process. The automated system is used to build the framework.


15. In RAD model phases, testing and turnover phase,

  1. The data flow between all the components and the C are thoroughly checked
  2. After each iteration, the designs are evaluated separately
  3. System interfaces evaluates thoroughly
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

In testing and turnover phase, after each iteration the designs are evaluated separately. The data flow between all the components and the interfaces are thoroughly checked.


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.