ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Information Systems for Decision Making in MIS

MIS Information Systems for Decision Making MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Information Systems for Decision Making with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 07, 2021

1. A Decision Support System (DSS) is an application for information systems which helps in ...

  1. Decision making
  2. Making system
  3. System implementation
  4. System flow

Answer: A) Decision making

Explanation:

A Decision Support System (DSS) is an application for information systems which helps in decision making. Depending on the information processing, a decision support system can be distinguished from MIS. DSS collects information to support a manager's decision-making process.


2. DSS is widely used in the ...

  1. System implementation
  2. System flow
  3. Planning
  4. Making system

Answer: C) Planning

Explanation:

DSS is widely used in the planning. A DSS is widely used in the planning, analysis and provides an efficient solution.


3. An Executive Information System (EIS) is a kind of ... used in organizations to help executives in decision making.

  1. Decision process system
  2. Decision support system
  3. Transaction processing system
  4. Expert system

Answer: B) Decision support system

Explanation:

An Executive Information System (EIS) is a kind of Decision Support System (DSS) used in organizations to help executives in decision making.


4. Expert systems are designed to solve ...

  1. Simple problems
  2. Complex problems
  3. Transaction processing system
  4. Decision support system

Answer: B) Complex problems

Explanation:

Expert systems are designed to solve complex problems. An expert system is a special computer application or program which uses information system to simulate the decision making and behavior of a human or an organization.


5. Which of the following is / are Components of an Expert System?

  1. User Interface
  2. Interference Engine
  3. Knowledge Base & Data Acquisition Subsystem
  4. All of the above mentioned

Answer: D) All of the above mentioned

Explanation:

User Interface, Interference Engine, Knowledge Base & Data Acquisition Subsystems are the main components of an Expert System.


ADVERTISEMENT

6. Expert System (ES) retains significant levels of the knowledge base,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Expert System retains significant levels of the knowledge base.


7. Expert System requires more technical aspects due to its complexity in use,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

It is true that an expert system requires more technical aspects due to its complexity in use.


8. An office automation system is a method that is used for ... and makes it possible to process the data using a computer system.

  1. Business activities
  2. Data flow diagram
  3. Office activities
  4. All of these

Answer: C) Office activities

Explanation:

An office automation system is a method that is used for Office Activities and makes it possible to process the data using a computer system.


9. The most commonly used application areas of office automation are as follows -

  1. Exchange of information.
  2. Management of administrative records & handling of results.
  3. Meeting arrangements, preparation, and control of job schedules.
  4. All of the above mentioned

Answer: D) All of the above mentioned

Explanation:

The most commonly used application areas of office automation are exchange of information, management of administrative records, and handling of results, meeting arrangements, preparation, and control of job schedules.


10. Which one of the following is a key feature of Office automation system?

  1. It eliminates the manual effort and do data organization, storage and its management
  2. Provides key insights into the process efficiency metrics
  3. Controlling the company by making sound decisions based on results
  4. All of the above mentioned

Answer: D) All of the above mentioned

Explanation:

The key features of an Office automation system are to eliminate the manual effort, data organization, data storage and its management. An office automation system provides key insights into the process efficiency metrics. It also controls the company by making sound decisions based on results.


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.