ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Management Information System (MIS) – Fundamental

MIS Fundamental MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on MIS Fundamental with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on March 19, 2021

1. A key role of Management Information Systems is,

  1. To develop and share documents that support day-today organizational activities.
  2. To process business information
  3. To materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making
  4. None of the above

Answer: C) To materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making

Explanation:

MIS roles are wide in terms of organizational support. However, the main role of Management Information Systems is to materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making.


2. Which one of the following is not a prerequisite for a good MIS?

  1. Database
  2. Support from Staff
  3. Control and maintenance of MIS
  4. MIS executives

Answer: B) Support from Staff

Explanation:

Support from Staff is not a prerequisite for a good MIS.


3. What amongst the followings are the primary characteristics which must be processed by information?

  1. Availability
  2. Timeliness
  3. Accuracy
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The primary characteristics of information are its availability, timeliness and accuracy.


4. It is a necessity of the data to be ... before it can be converted into information.

  1. Processed
  2. Transformed
  3. Edited
  4. None of these

Answer: A) Processed

Explanation:

Data has to be processed before it can be converted into information.


5. Which of the following is not an objective of MIS?

  1. Supports in decision-making
  2. Provides insightful information
  3. Assist management people
  4. Recruit people for system

Answer: D) Recruit people for system

Explanation:

MIS system supports in decision-making, give insightful information.


ADVERTISEMENT

6. Which one is the organization's Back Bone?

  1. Capital
  2. Employee
  3. Management
  4. Information

Answer: D) Information

Explanation:

Information is a back-bone of an organization. With reference to this, MIS is considered as a heart and soul of an organization.


7. Amongst following, which cannot be considered as a business driver in information system?

  1. Redesign a business process
  2. Information security and privacy
  3. Proliferation of networks and the Internet
  4. None of these

Answer: C) Proliferation of networks and the Internet

Explanation:

In information system, proliferation of networks and the internet is not a business driver.


8. An MIS information comes from,

  1. Internal source
  2. External source
  3. Both internal and external source
  4. None of the above

Answer: C) Both internal and external source

Explanation:

MIS information is an internal and external source of information.


9. Which one is an internal source of information for MIS,

  1. Customers care department
  2. HR department
  3. Marketing department
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

An internal source of information may arise from customers care department, HR department, marketing department and other departments which are interconnected and interrelated with the company.


10. ... details are provided by management to marketing department.

  1. Supplier's
  2. Customer's
  3. Employee's
  4. None of the above

Answer: A) Supplier's

Explanation:

Supplier's information is provided by management to marketing department.


ADVERTISEMENT

11. The basic component/components of Decision Support System is/are,

  1. Database
  2. Model base
  3. DSS software system
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

DSS is an integration of database, model base and DSS software systems.


12. In MIS design, the sources of information may be categorized as ... and ...

  1. Internal, external
  2. Personal, organizational
  3. Useful, unuseful
  4. Constructive, destructive

Answer: A) Internal, external

Explanation:

In MIS design, the information may be categorized as internal and external sources of information.


13. Which one of the following model is based on business management, accounting, and econometrics principles

  1. Policymaking models
  2. Behavioral model
  3. Management science models
  4. None of these

Answer: C) Management science models

Explanation:

Management science models are based on the business management, accounting, and econometrics principles.


14. An ... is a collection of procedures for converting data into knowledge and facts.

  1. Information system
  2. Data system
  3. Storage system
  4. None of these

Answer: A) Information system

Explanation:

An Information system is a collection of procedures for converting data into knowledge and facts.


15. A system is called ... when the inputs, method, and outputs are all well-known.

  1. Nondeterministic
  2. Deterministic
  3. Probabilistic
  4. None of these

Answer: B) Deterministic

Explanation:

A system is called deterministic when the inputs, method, and outputs are all well-known.


ADVERTISEMENT

16. Which of the following steps is/are the implementation plans involved in MIS?

  1. Preparing organizational plans
  2. Planning of workflow
  3. Training of personnel
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Preparing organizational plans, workflow planning and Training of personnel are involve in MIS implementation.


17. Which of the following is included in the Office automation systems?

  1. Word processing and spreadsheet
  2. Electronic mail
  3. Audio and Video conversation
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

An Office automation system in MIS may involve word processing, spreadsheet, presentation applications, audio and video conversation, Emails etc.


18. In a ... network, clients and another server work together to process the application.

  1. Cloud computing
  2. Mobile computing
  3. Client-server computing
  4. All of these

Answer: C) Client-server computing

Explanation:

In a client-server computing network, clients and another server work together to process the application.


19. The ... is defined as a set of activities performed across the organization creating as the output of value to the customer.

  1. Business process
  2. Marketing process
  3. Production process
  4. None of these

Answer: A) Business process

Explanation:

The business process is defined as a set of activities performed across the organization creating as the output of value to the customer.


20. Which one of the following is not included in a Transaction Processing System:

  1. Input
  2. Process
  3. Output
  4. Feedback

Answer: D) Feedback

Explanation:

Feedback is not a component of a Transaction Processing System.


ADVERTISEMENT

21. Which one is a true for a good ERP?

  1. Flexible ERP
  2. Modularity
  3. Extend within the company
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Flexibility, modularity and extend within the company are some key parameters of a good ERP system.


22. The process of matching a question to information in the knowledge base in an expert system is known as:

  1. Deduction
  2. Inclusion
  3. Inference
  4. None of the above

Answer: C) Inference

Explanation:

The process of matching a question to information in the knowledge base in an expert system is known as Inference.


23. Strategic information and decision-making are important to decision-makers.

  1. Executive managers
  2. Supervisors
  3. Supporting staff
  4. None of these

Answer: A) Executive managers

Explanation:

Strategic information and decision-making are important to executive managers.


24. Ajay woke up and went to the ATM to take money. He then went grocery store to buy some products and paid with his debit card. He finished off his day by going to school and registered online for his computer class. Ajay has had multiple contacts with what kind of information systems throughout his day?

  1. EIS (Executive Information System)
  2. MIS (Management Information System)
  3. Transaction Processing System (TPS)
  4. None of the above.

Answer: C) Transaction Processing System (TPS)

Explanation:

Transaction Processing System is used to record all the transactions.


25. The basic component of Executive Support System (ESS) is/are,

  1. Database
  2. Model base
  3. ESS software system
  4. All of the above

Answer: C) ESS software system

Explanation:

Database, model base and ESS software system are the basic component of executive support system.


26 The most important reason for failure of MIS is,

  1. Users involvement form initial phase of development
  2. Non involvement of end-user
  3. Documentation of specification
  4. All of these

Answer: B) Non involvement of end-user

Explanation:

The biggest cause of MIS failure is Non involvements of end-user, if a user don’t involve in the development of MIS, then it may get lack of necessary requirements and MIS may become fail.


27. Organizations' basic operations and transactions are monitored by information systems ...

  1. Transaction level system
  2. Strategic level system
  3. Knowledge level system
  4. Management level system

Answer: D) Management level system

Explanation:

Organizations' basic operations and transactions are monitored by Management level system information system.


28. Information performance characteristics associated with ... include projections and responses to queries.

  1. Executive Support System
  2. Transaction Processing System
  3. Decision Support System
  4. Management Information System

Answer: A) Executive Support System

Explanation:

Information performance characteristics associated with Executive Support System (ESS) include projections and responses to queries.


29. Which of the following people tends to process rather than generate knowledge and has a less formal, advanced educational background?

  1. System analysts
  2. Data workers
  3. Knowledge workers
  4. Executives

Answer: B) Data workers

Explanation:

Data workers tend to process rather than generate knowledge and have a less formal, advanced educational background system.


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.