ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Spiral Model in MIS

MIS Spiral Model MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Spiral Model with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on May 26, 2021

1. Spiral model provides support for ____.

  1. Issues diagnosis
  2. Risk handling
  3. Problem Identification
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Risk handling

Explanation:

The spiral model is a risk-driven software development process model. In its diagrammatic representation, it looks like a spiral with many loops. A loop of the spiral is called a Phase of the software development process.


2. Spiral model was first introduced by,

  1. Barry Boehm in 1986
  2. Henary Killey in 1986
  3. Christopher in 1976
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Barry Boehm in 1986

Explanation:

Spiral model was first introduced by Barry Boehm in 1986.


3. In the spiral model a risk analysis is performed at,

  1. First loop in the model
  2. Second loop in the model
  3. Every loop in the model
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Every loop in the model

Explanation:

In the spiral model a risk analysis is performed at every loop in the model.


4. Generally, a Spiral model is a combination of ___ model and linear sequential development model.

  1. Iterative model
  2. V shaped model
  3. Agile model
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Iterative model

Explanation:

Generally, a Spiral model is a combination of Iterative model and linear sequential development model.


5. Number of development phases needed to develop a product can be varied by the project manager depending upon the ____.

  1. Project risks
  2. Project development
  3. Project review
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Project risks

Explanation:

Number of development phases needed to develop a product can be varied by the project manager depending upon the Project risks.


6. The development team ___ functionality for the additional requirement in every-increasing spirals.

  1. Adds
  2. Deletes
  3. Modifies
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Adds

Explanation:

Until the program is ready for production, the software engineering team adds features for the additional requirement in ever-increasing spirals.


7. The Design phase begins with the ___ in the baseline spiral.

  1. Conceptual design
  2. Physical design
  3. Abstract view
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Conceptual design

Explanation:

The design process begins with the baseline spiral's conceptual design and progresses through architectural design, logical module design, physical product design, and final design in subsequent spirals.


8. A spiral model has two dimensions namely ___ and ___.

  1. Radial, angular
  2. Radial, perpendicular
  3. Diagonal, angular
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Radial, angular

Explanation:

A spiral model has two dimensions namely radial and angular.


9. In Spiral model, during the identify and resolve Risks phase, all the possible solutions are evaluated to select the best possible ____.

  1. Identification
  2. Solution
  3. Combination
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Solution

Explanation:

In Spiral model, during the identify and resolve Risks phase, all the possible solutions are evaluated to select the best possible solution. The risks associated with the approach are known, and the risks are mitigated as best as possible.


10. During the Review and plan Phase of a Spiral model, a customer evaluate the developed version of the ____.

  1. Developer
  2. Team
  3. System
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Team

Explanation:

Customers assess the software that has been developed so far. Finally, the preparation for the next step begins.


11. Planning includes, estimating cost, schedule and resources for the iteration.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Planning includes estimating the cost, schedule and resources for the iteration. It also involves understanding the system requirements for continuous communication between the system analyst and the customer.


12. ____ of a potential risk is done while risk mitigation strategy is planned and finalized.

  1. Risk Consideration
  2. Risk Analysis Identification
  3. Potential Analysis
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Risk Analysis Identification

Explanation:

Risk Analysis Identification of a potential risk is done while risk mitigation strategy is planned and finalized.


13. Spiral Model is useful when,

  1. Project is large
  2. Releases are required to be frequent
  3. Requirements are unclear and complex
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Spiral Model is useful when Project is large or medium sized, releases are required to be frequent and requirements are unclear and complex.


14. Amongst which of the following is / are the limitations of Spiral model,

  1. Best for large projects only
  2. Protocol needs to be followed strictly
  3. Documentation is more
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Limitations of Spiral model are, it is best for large projects only, Protocol needs to be followed strictly and more documentation is required.


15. Spiral system development is not advisable for smaller project, it might cost them a lot,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Spiral system development is not advisable for smaller project; it might cost them a lot.


16. The spiral model is an evolutionary system process model.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The spiral model is an evolutionary system process model that combines prototyping iterative nature with the linear sequential model's regulated and systematic aspects.


17. Using the spiral model, the system is developed in a series of ___ releases.

  1. Incremental
  2. Decremented
  3. Enhanced
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Incremental

Explanation:

The software is built in a series of gradual releases using the spiral model. The additional release a prototype during the early iterations. Later iterations produce increasingly complete versions of the engineered framework.


18. Each cycle in the spiral starts with the ___ of purpose for that cycle.

  1. Identification
  2. Analysis
  3. Design
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Analysis

Explanation:

Each cycle in the spiral starts with the identification of purpose for that cycle, the various alternatives that are possible for achieving the targets, and the constraints that exists.


19. Development and validation refers,

  1. To develop strategies
  2. Resolve uncertainties and risks
  3. The process may include activities such as benchmarking, simulation, and prototyping.
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Development and validation refer to develop strategies, resolve uncertainties and risks and the process may include activities such as benchmarking, simulation, and prototyping.


20. The spiral model enables gradual releases and refinement of a product through each phase of the spiral,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The spiral model facilitates gradual releases and revised a product through each phase of the Spiral. The most imperative feature of the model is its capability to manage uncovers risks after the project has commenced; creating a prototype makes this feasible.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.