MCQ | Management Information System Design

MIS Information System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Management Information System Design with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 05, 2021

1. MIS design is a ...

  1. Strategic flow
  2. Strategic process
  3. Strategic diagram
  4. None of the above mentioned

Answer: B) Strategic process

Explanation:

MIS design is a Strategic process which designs an MIS in such a way so that it can fulfill all the necessary requirements of an organization.


2. The phases which are used in MIS design are as follows –

  1. Problem identification → Analysis → Design → Implementation → Maintenance
  2. Analysis → Problem identification → Implementation → Design → Maintenance
  3. Problem identification → Implementation → Analysis → Design → Maintenance
  4. Implementation → Analysis → Design → Problem identification → Maintenance

Answer: A) Problem identification → Analysis → Design → Implementation → Maintenance

Explanation:

Main phases of MIS design and their correct sequences are as Problem Identification, Analysis, Design, Implementation and Maintenance.


3. In MIS Design phases, Problem Identification focuses on -

  1. System needs and problem identification
  2. Investigates system’s key objectives
  3. Only A
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

Design is a sketch or blue print of a proposed system. It describes the System needs, problem identification, investigates system’s key objectives and one or more components of a system and their relationship.


4. In MIS Design phases, Analysis mainly focuses on -

  1. It is a detailed and descriptive study of the proposed MIS system & Investigates feasible solution
  2. Investigates blueprint of the system
  3. Identify implementation solutions
  4. Investigates system opportunities

Answer: B) Investigates blueprint of the system

Explanation:

An analysis is a detailed enquiry about a particular problem. It enquires about the answers of all possible questions like what, why, when, how? Overall, it is a detailed and descriptive study of the proposed MIS system & Investigates feasible solution.


5. In MIS Design phases, Design mainly represents a -

  1. Blue print of the proposed system
  2. System Implementation
  3. System need
  4. All of the above mentioned

Answer: A) Blue print of the proposed system

Explanation:

Design is a sketch or blue print of a proposed system.


6. In MIS Design phases, Implementation mainly focuses on -

  1. All the components of a system are integrated to achieve the system objective
  2. It is the the final integration of the system
  3. Both A & B
  4. None of these

Answer: C) Both A & B

Explanation:

The main objective of this phase is to implement all the components of a system are integrated to achieve the system objective, so that all the objectives of the system get fulfill. It is the the final integration of all the components of a system.


7. With reference to MIS Design, Maintenance means -

  1. Maintains it time to time, so that system can successfully run to a long time period
  2. System Implementation
  3. System Design
  4. All of the above mentioned

Answer: A) Maintains it time to time, so that system can successfully run to a long time period

Explanation:

After successful deployment of the system, it is compulsory to maintain it time to time, so that system can successfully run to a long time period.


8. MIS development is a strategic process of developing a ... for a company.

  1. System Design
  2. System Maintenance
  3. Informative information system
  4. All of the above mentioned

Answer: C) Informative information system

Explanation:

MIS development is a strategic process of developing an informative information system for a company.


9. A Top-down approach of MIS Design represents,

  1. An entire system is partitioned into a hierarchy of subsystems
  2. overall system is divided into a number of subsystems
  3. divided into a number of other subsystems
  4. All of the above mentioned

Answer: D) All of the above mentioned

Explanation:

In a Top-down approach, an entire system is partitioned into a hierarchy of subsystems. In this approach, overall system is divided into a number of subsystems.


10. What is the main feature of Bottom-up Approach of MIS Design?

  1. It mainly starts with the leaf-level or bottom-most management and proceeds progressively to the upper management levels
  2. It starts form top level and goes till bottom side
  3. Both of the above mentioned
  4. None of these

Answer: A) It mainly starts with the leaf-level or bottom-most management and proceeds progressively to the upper management levels

Explanation:

In Bottom-up Approach, system design mainly starts with the leaf-level or bottom-most management and proceeds progressively to the upper management levels.






Comments and Discussions




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.