ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Management Information System (MIS) – Information System

MIS Information System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on MIS Information System with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on March 22, 2021

1. A TPS is commonly known as,

  1. Trained Processing System
  2. Transaction Processing System
  3. Trainee presentable System
  4. None of the above

Answer: B) Transaction Processing System

Explanation:

A TPS is commonly known as Transaction Processing System.


2. A DSS stands for,

  1. Decision Support System
  2. Decisive Support System
  3. Developed Support System
  4. None of the above

Answer: A) Decision Support System

Explanation:

A DSS stands for Decision Support System. This system is most widely used in decision making in an organization.


3. A GDSS stands for,

  1. Group Discussion Support System
  2. Group Decision Service System
  3. Group Decision Support System
  4. None of the above

Answer: C) Group Decision Support System

Explanation:

A GDSS stands for group decision support system. GDSS is an integrated computer-based framework that assists to executives in decision-making. GDSS is designed in such a manner so that multi users can interact with the system at the same time and can get an output as a decision to an entire group.


4. An MIS information comes from the,

  1. Internal source
  2. External source
  3. Both internal and external source
  4. None of the above

Answer: C) Both internal and external source

Explanation:

Internal and External both sources are used to capture the information into an MIS and hence, MIS information comes from the Internal and External both sources.


5. A back-bone of any organization is its,

  1. Information system
  2. Sources system
  3. Management system
  4. None of these

Answer: A) Information system

Explanation:

A back-bone of any organization is its Information system.


ADVERTISEMENT

6. Which Information system monitors the transactions of the organizations are ...,

  1. Strategic level system
  2. Operational level system
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: B) Operational level system

Explanation:

Operational level information system monitors the transactions of the organizations.


7. Which is a characteristic as queries are Information?

  1. Transaction Processing System (TPS)
  2. Management Information System (MIS)
  3. Decision Support System (DSS)
  4. Executive Support System (ESS)

Answer: D) Executive Support System (ESS)

Explanation:

Queries are providing useful Information. It is also known as a key characteristic of Executive Support System (ESS).


8. The information flow in MIS should as per the,

  1. Need of an organization
  2. Management dependent
  3. Information dependent
  4. None of the above

Answer: A) Need of an organization

Explanation:

The information flow in MIS designs as per the Need of an organization.


9. A basic component of DSS is,

  1. Database
  2. An application software for DSS
  3. Model
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

A basic component of DSS is database, model or application software.


10. An important characteristic of effective and useful information is/are –

  1. Accuracy
  2. Timeliness
  3. Completeness
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Accuracy, Timeliness and Completeness are some important characteristics of effective and useful information.


ADVERTISEMENT

11. MIS that is usually found in a manufacturing would not be suitable in the ...,

  1. Financial sector
  2. Service sector
  3. Both of the above
  4. None of the above

Answer: B) Service sector

Explanation:

MIS that is usually found in a manufacturing sector would not be suitable in the Service sector.


12. ... detail information provided by the management to marketing system.

  1. Customer
  2. Employee
  3. Supplier
  4. None of the above

Answer: C) Supplier

Explanation:

Supplier's detail information provided by the management to marketing system.


13. A TPS generally does not manage and record the business transactions.

  1. True
  2. False

Answer: B) False

Explanation:

A TPS generally manages and records the business transactions.


14. A transaction is a simple process that takes place during business operations.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A transaction is a process of Transaction Processing System that takes place during business operations.


15. With reference to a Transaction Processing System which process flow in correct –

  1. Data → Processing → Report
  2. Processing → Data → Report
  3. Report → Processing → Data
  4. None of the above

Answer: A) Data → Processing → Report

Explanation:

Data → Processing → Report is a correct process flow of a Transaction Processing System.


ADVERTISEMENT

16. A Data Validation does include checking for missing data items, valid codes and valid values.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Validation includes checking for missing data items, valid codes and valid values. More extensive validation may involve transaction authorization based on the record of the customer and the inventory available.


17. A transaction that does not successfully complete is known as ...,

  1. Aborted transaction
  2. Active transaction
  3. Partially committed transaction
  4. All of the above

Answer: A) Aborted transaction

Explanation:

A transaction that does not successfully complete is known as aborted transaction.


18. A planned information system is also known as,

  1. Executive Support System
  2. Transaction Processing System
  3. Decision Support System
  4. None of the above

Answer: C) Decision Support System

Explanation:

A planned information system is also known as Decision Support System.


19. Which of the following should be a good characteristic of a DSS?

  1. Automate decision making process
  2. Keep data storage
  3. Gives a quick response to decision makers
  4. None of the above

Answer: C) Gives a quick response to decision makers

Explanation:

A good characteristic of a DSS gives a quick response to decision makers.


20. An effective information system which supports the planning and assists management is,

  1. Enterprise Resource Planning
  2. Transaction Processing System
  3. Decision Support System
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Enterprise Resource Planning, Transaction Processing System and Decision Support System are some of the effective information systems which supports the planning and assists management executives in the organization.


21. The Decision Support System is always helpful to management people to take decisions/decisions and finds the key business insights from available information systems.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A DSS is a supportive system to management people to take decisions/decisions and finds the key business insights from available information systems.


22. User interfaces are the graphics of accessing in which users interact with designs.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

User interfaces are the graphics of accessing in which users interact with designs.


23. An Executive Information System (EIS) is a kind of decision support system (DSS) used in organizations to help executives in decision making.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

An EIS can be considered as a DSS which supports top level executives of the company.


24. Executive Information System are intended to be used directly by ... to support unscheduled strategic management decisions.

  1. Senior Executives
  2. Lower Executives
  3. Middle level Executives
  4. None of these

Answer: a) Senior Executives

Explanation:

Executive support systems are intended to be used directly by senior executives to support unscheduled strategic management decisions.


25. Which of the above is not a characteristic of a popular executive information system?

  1. It is useful for in organizational processes
  2. It is used by top-level executives directly
  3. It is customized to individual executive users
  4. None of the above

Answer: a) It is useful for in organizational processes

Explanation:

Executive information system is not supportive in organizational processes.


26. Trend analysis in Executive information system examines,

  1. Data prediction and forecasting
  2. Information gathering
  3. Data Storage
  4. All of the above

Answer: A) Data prediction and forecasting

Explanation:

EIS helps executives of the organizations to data prediction based on trend data.


27. An Executive Information System is integrated with external and internal data,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

EIS integrates integrate external and internal data. The external data collected from various sources.


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT



Comments and Discussions


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.