ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

MCQ | Strategic Planning in MIS

MIS Strategic Planning MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Strategic Planning with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on May 25, 2021

1. A fundamental attribute for the existence of an organization is,

  1. Strategy
  2. Policies
  3. Mission
  4. All of the mentioned above

Answer: C) Mission

Explanation:

A fundamental attribute for the existence of an organization is its Mission.


2. Amongst which of the following is not a good characteristic of strategic management?

  1. Interdisciplinary
  2. Internal and external focus
  3. Mainly focuses on present direction of the organization
  4. All of the above mentioned

Answer: C) Mainly focuses on present direction of the organization

Explanation:

Strategic management does not mainly focus on present direction of the organization.


3. The information system which supports the planning and assessment needs of an executive management is,

  1. Decision Support System
  2. Transaction Processing System
  3. Management Information System
  4. None of the above mentioned above

Answer: D) None of the above mentioned above

Explanation:

Strategic management information system supports the planning and assessment needs of an executive management.


4. Amongst which of the following is most relevant with reference to improve the performance of a business process?

  1. Input
  2. Output
  3. Processing
  4. Control and feedback

Answer: D) Control and feedback

Explanation:

Control and feedback is most relevant component to improve the performance of a business process.


5. Amongst which of the following department looks and makes strategies of financial activities in an organization?

  1. Finance
  2. Marketing
  3. Human Resource
  4. None of the above mentioned

Answer: A) Finance

Explanation:

Finance department looks and makes strategies of financial activities in an organization.


6. Amongst which of the following department monitors and controls the HR activities in an organization?

  1. Research and development
  2. Marketing
  3. Human Resource
  4. All of the above mentioned

Answer: C) Human Resource

Explanation:

Human Resource (HR) is a department which monitors and controls the HR activities in an organization.


7. Which of the following management level mainly deals with the control, planning and decision making,

  1. Top level management
  2. Middle level management
  3. Bottom level management
  4. None of the above mentioned

Answer: B) Middle level management

Explanation:

Middle level management mainly deals with the control, planning and decision making.


8. The Information System strategy tool that reviews the current and future importance of information system is:

  1. McFarlans strategic grid
  2. Porter's competitive strategies
  3. Both A and B
  4. None of the above mentioned above

Answer: A) McFarlans strategic grid

Explanation:

McFarlans strategic grid is the Information System strategy tool which reviews the current and future importance of information system.


9. A good information systems strategy must address,

  1. Quality of service delivery
  2. Information policy
  3. Selection of future applications for organization
  4. None of the above mentioned above

Answer: B) Information policy

Explanation:

A good information systems strategy must address Information policy.


10. Internal analysis involves gathering and analyzing the information about an organization except,

  1. Research and development
  2. Management Information System
  3. Competitors
  4. Finance

Answer: C) Competitors

Explanation:

Internal analysis involves gathering and analyzing the information about an organization except Competitors.


11. A flow of physical resources occurs at the,

  1. Top Management Level
  2. Middle Management Level
  3. Lower Management Level
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Lower Management Level

Explanation:

A flow of physical resources occurs at the Lower Management Level in an organization.


12. Management authority suggested that the area of management planning and control be fragmented into,

  1. Strategic planning
  2. Operational control
  3. Management control
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Management authority suggested that the area of management planning and control be fragmented into Strategic planning, Operational control and Management control.


13. Strategic planning is the process of developing, executing, and reviewing particular business strategies,

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Strategic planning is the process of developing strategic business plans, putting them into action, and analyzing the outcomes in terms of a company's overall long-term objectives or desires.


14. Which of the following is not a critical component of strategic management?

  1. Assigning administrative tasks
  2. Formulating and implementing strategy
  3. Monitor and evaluating strategy
  4. All of the above mentioned

Answer: A) Assigning administrative tasks

Explanation:

Assigning administrative tasks is not a critical component of strategic management.


15. Management Information Services (MIS) divisions within organizations are becoming more centrally involved in the mainstream of ____.

  1. Corporate process
  2. Corporate system
  3. Corporate activities
  4. All of the above mentioned

Answer: C) Corporate activities

Explanation:

Management Information Services divisions within organizations are becoming more centrally involved in the mainstream of corporate activities.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.