ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

MCQ | Systems Development Life Cycle (SDLC) in MIS

MIS Systems Development Life Cycle (SDLC) MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Systems Development Life Cycle with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 14, 2021

1. With reference to System development, SDLC is an acronym of System Development Life Cycle.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

SDLC is an acronym of System Development Life Cycle.


2. System Development Life Cycle (SDLC) is___ used by the system experts to design a system.

  1. A processor
  2. A process
  3. A system
  4. None of these

Answer: B) A process

Explanation:

The System Development Lifecycle (SDLC) is a framework which is used to produce high-quality systems in a systematic and cost-effective way. System Development Life Cycle (SDLC) is a process used by the system experts to design a system.


3. ___ is / are the most important and fundamental phases of SDLC.

  1. Preliminary investigation
  2. Requirement Analysis
  3. Design, Testing and Implementation
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Preliminary investigation, Requirement Analysis, Design, Testing and Implementation are the most important and fundamental stage in SDLC. If a system built using these phases, its life cycle will be long.


4. Identify missing SDLC phase,
Problem identification → Requirement analysis → ___ → Implementation → Testing → Deployment Maintenance

  1. System print
  2. System design
  3. System hardware
  4. None of the mentioned above

Answer: B) System design

Explanation:

The correct sequence is as follows –
Problem identification → Requirement analysis → System design → Implementation → Testing → Deployment Maintenance


5. SDLC models are also referred as ___

  1. Spiral Model
  2. Big Bang Model
  3. System Development Process Models
  4. None of these

Answer: C) System Development Process Models

Explanation:

SDLC models are also referred as System Development Process Models.


ADVERTISEMENT

6. The Waterfall Model was the ___ Process Model.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. None of these

Answer: A) First

Explanation:

The Waterfall Model was the first Process Model.


7. SDLC is ___ process for building System.

  1. Efficient
  2. Non systematic
  3. A systematic
  4. None of these

Answer: C) A systematic

Explanation:

SDLC is a systematic process for building System.


8. The SDLC involves ___ as explained.

  1. Two phases
  2. Seven phases
  3. Six phases
  4. None of these

Answer: B) Seven phases

Explanation:

The SDLC involves six phases which are as Problem identification, Requirement analysis, System design, Implementation, Testing, Deployment and Maintenance.


9. SDLC works by ___ of System development.

  1. Lowering the cost
  2. Higher in the cost
  3. Average in the cost
  4. None of these

Answer: A) Lowering the cost

Explanation:

SDLC works by lowering the cost of System development. SDLC can be considered as a process of improving quality and shortening production time.


10. A System life cycle model describes ___ criteria for each phase.

  1. Up and down
  2. Pull and push
  3. Entry and exit
  4. None of these

Answer: C) Entry and exit

Explanation:

A System life cycle model describes entry and exit criteria for the development phase.


ADVERTISEMENT

11. Economic feasibility is a study to complete the project within the budget.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Economic feasibility is a study to complete the project within the budget. Economic feasibility is a form of cost-benefit analysis of the project under consideration that determines whether it can be implemented.


12. The ___ phase of SDLC concerns with the integration of system elements.

  1. Implementation
  2. Analysis
  3. Requirement
  4. None of these

Answer: A) Implementation

Explanation:

The implementation phase of SDLC concerns with the integration of system elements.


13. System Development Life Cycle (SDLC) aims to produce a ___ system.

  1. Low quality
  2. Average Quality
  3. High-quality
  4. None of these

Answer: C) High-quality

Explanation:

System Development Life Cycle (SDLC) aims to produce a high-quality system.


14. In SDLC, Problem identification,

  1. This is the first and initial phase of SDLC.
  2. identify the real problem for which they want a solution
  3. It takes time to problem identification
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

This is the first and initial phase of SDLC. This phase mainly deals with the analyst, identify the real problem for which the solution is needed, if the problem is significant then the solution will be useful.


15. In SDLC, after getting the problem identification, Requirement analysis begins.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Requirement analysis is a second phase of SDLC. After successful completion of problem identification, Requirement analysis begins.


16. The requirement analysis is a detailed analysis which includes the answer of,

  1. What is the problem? What is the solution? Is solution feasible?
  2. How much time required solving the problem? How it will be resolved?
  3. How many resources will be required?
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The requirement analysis is a detailed analysis which includes the answer to different questions like what is the problem., What is the solution? Is solution feasible? How much time required solving the problem? How it will be resolved? How many resources will be required? Do we have sufficient resources to solve the problem? and what kind of environment required by solution?


17. With reference to System design, which of the following is correct,

  1. System design is a blueprint of proposed solution
  2. It creates logical design
  3. If any changes required, analysts redesign it.
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

System design is a blueprint of proposed solution. It involves logical design, if any changes required, analysts redesign it.


18. Physical design shows a relationship between different components of the system according to it's ___.

  1. Logical design
  2. Physical design
  3. Abstract view
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Logical design

Explanation:

Physical design shows a relationship between different components of the system according to its Logical design.


19. ___ is a SDLC phase which deploys the software to the production environment so users can start using the product.

  1. Deployment
  2. Implementation
  3. Testing
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Deployment

Explanation:

Deployment is a SDLC phase which deploys the software to the production environment so users can start using the product.


20. ___ of the system gives long life to the new system.

  1. Implementation
  2. Maintenance
  3. Testing
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Maintenance

Explanation:

Maintenance of the system gives long life to the new system.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.