MCQ | Executive Information System in MIS

MIS Executive Information System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Executive Information System with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 27, 2021

1. An Executive information system (EIS), also known as ___

  1. Decision Support System (DSS)
  2. Executive Support System (ESS)
  3. Transaction Process System (TPS)
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Executive Support System (ESS)

Explanation:

An Executive Information System (EIS), also known as Executive Support System (ESS). An Executive Information System is a Decision Support System (DSS) used in organizations to help executives in decision making.


2. An executive Information System is an Information System which has the ability to transform the business data into insightful information.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

An executive Information System is a system that can convert business data into insights and assist a company's top executives in the area of corporate business intelligence, which includes the systems, applications, and activities that support executive decision making.


3. Amongst which of the following is best suited for EIS,

  1. Provides quick access to information with summarizing, selecting, detailing
  2. Helps executives to identify problems and recognize that there are opportunities
  3. ESS employ the most advanced graphics software
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

EIS provides simple and fast access to all sources of data or information, as well as the ability to summarize, select, or get more information. It assists executives to identify the Pros and Cons of a system. EIS also supports to produce a report with a lot of versatility to recognize opportunities for organizations.


4. Executive support system is a type of ___ that facilitates and supports senior executive to provide valuable information for decision-making.

  1. Transaction Process System
  2. Decision Support System
  3. Management Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Management Support System

Explanation:

Executive support system is a type of Management Support System that facilitates and supports senior executive to provide valuable information for decision-making.


5. ___ mainly emphasize with a good graphical user interface so that top executives of the company can use it easily.

  1. EIS
  2. DSS
  3. OAS
  4. None of the mentioned above

Answer: A) EIS

Explanation:

Graphical user interfaces always help users to understand and select user to EIS mainly emphasize with a good graphical user interface so that top executives of the company can use it easily.


6. Executive Information Systems are ___ based programs.

  1. Mobile
  2. Mainframe computer
  3. Mini Computer
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Mainframe computer

Explanation:

Executive Information Systems are Mainframe Computer based programs. A mainframe computer, also known as big iron computer, is a computer mainly used by large companies for critical applications to process large volume of data like census data, industrial data, consumer data, statistical data, Enterprise Resource Planning (ERP), and large-scale transaction processing.


7. The application of EIS is not only in typical corporate hierarchies, but also at ___

  1. Large Scale Industry
  2. Middle Scale Industry
  3. Small Scale Industry
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Large Scale Industry

Explanation:

Mainly, EIS had designed specifically for large companies which were required highly processing speed for large size data. But now a day, the application of EIS is not only limited to large scale industry but also at small scale industry.


8. How many components are in EIS?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: D) 4

Explanation:

Primarily, four components are uses in an Executive Information System. These components are user interface, hardware, software and telecommunication.


9. An EIS integrates ___ with control of performance reporting.

  1. Marketing
  2. Planning or budgeting
  3. Manufacturing
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Planning or budgeting

Explanation:

An EIS integrates planning or budgeting with control of performance reporting. Financial success and transparency are aided by EIS. It recognizes the importance of cost standards and budgeting to determine the quality of information delivered to all levels of management.


10. The ___ contain routine and special statistical, financial, and other quantitative analysis.

  1. Executive Information Systems models
  2. Marketing models
  3. Mainframe computer models
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Executive Information Systems models

Explanation:

The Executive Information System models contain routine and special statistical, financial, and other quantitative analysis.


11. EIS includes ___ such as speculations, forecasts, estimates, and predictions.

  1. Marketing
  2. Information
  3. Planning
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Information

Explanation:

EIS include information such as speculations, forecasts, estimates, and predictions.


12. A good EIS must be efficient to ___ for decision makers.

  1. Retrieve relevant data
  2. Marketing
  3. Information
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Retrieve relevant data

Explanation:

It accomplishes this by facilitating access to critical data required to meet an organization's strategic objectives. An EIS typically has interactive screens on a user-friendly GUI.


13. Role of EIS in a small-scale industry,

  1. Improve efficiency
  2. Better decision making
  3. Insightful information
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

An EIS can help businesses improve efficiency by shortening service cycles, product development cycles, and marketing life cycles. It can be used to combine several applications.


14. Which of the followings are the main characteristics of EIS?

  1. Presenting information
  2. Integrate external and internal data
  3. Trend analysis
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

EIS represents available data in graphical form which helps to analyze it easily. It provides absolute data from its existing database. EIS integrates integrate external and internal data. The external data collected from various sources. It helps executives of the organizations to data prediction based on trend data.


15. Current EIS data is available on local area networks (LANs) throughout the company or enterprise.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Current EIS data is available on local area networks (LANs) throughout the company or enterprise, facilitated by personal computers and workstations. Employees can access company data to help make decisions in their workplaces, departments, divisions, etc.


16. How, an EIS help executives to find the data according to user-defined criteria

  1. By using graphical interface of EIS application
  2. Select the filter
  3. Set the criteria
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

An EIS help executives to find the data according to user-defined criteria and finds insightful information for decision making. Senior managers use executive support systems to help them make decisions accordingly.


17. ESS serves the strategic level of the organization.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

ESS is designed to help executives to make non-routine decisions that require judgment, observation, and perspective. External events, such as new company laws or rivals, are incorporated into ESS; it serves as a strategic level to derive summary data from internal MIS and DSS.


18. In EIS, information is delivered to senior executives through,

  1. A portal, which uses a Web interface
  2. To present integrated personalized business content from a variety of sources
  3. A generalized computing and communications method
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

The information is often provided to senior executives via a portal, which presents integrated customized business content from a variety of sources via a Web interface. Unlike other forms of information systems, ESS is not designed with the aim of solving a particular problem.


19. Although many DSS are designed to be highly analytical, ESS tend to make less use of analytical models.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

Although many DSS are designed to be highly analytical, ESS tends to make less use of analytical models.


20. A model of an ESS, consists of workstations with menus, interactive graphics, and communications channel.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

A model of an ESS consists of workstations with menus, interactive graphics, and communications channel.






Comments and Discussions




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.