MCQ | Transaction Processing System in MIS

MIS Transaction Processing System MCQ: This section contains the Multiple-Choice Questions & Answers on Transaction Processing System with explanations.
Submitted by IncludeHelp, on April 29, 2021

1. A ___ is a set of information which processes the data transaction in database system that monitors transaction programs.

  1. Operating System
  2. Decision Support System
  3. Transaction Processing System
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Transaction Processing System

Explanation:

A transaction processing system is a set of information which processes the data transaction in database system that monitors transaction programs.


2. A Transaction Processing System is also known as real-time processing system.

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

TPS is also known as transaction processing or real-time processing.


3. ____ is a way of computing that divides work into individual, indivisible operations.

  1. Executive Support System
  2. Decision Support System
  3. Transaction Processing System
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Transaction Processing System

Explanation:

A TPS is a way of computing that divides work into individual, indivisible operations.


4. A TPS is a set of information which processes the ____ in database system.

  1. Information management
  2. Data transaction
  3. Scheduling
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Data transaction

Explanation:

A Transaction Processing System (TPS) is a collection of data that handles data transactions in a database system and keeps track of transaction programs.


5. ____ processes multiple transactions at the same time.

  1. Batch Processing
  2. Real-time Processing
  3. Distributed System
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Batch Processing

Explanation:

Batch processing system processes several transactions at the same time. It is a technique in which a system collects the programs and data together in a batch and then processing starts.


6. In ___ the results of each transaction are not immediately available.

  1. Batch processing
  2. Real-time processing
  3. Transaction processing
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Batch processing

Explanation:

In Batch processing the results of each transaction are not immediately available.


7. A transaction processing system helps user's to process data transactions within a ___ that tracks transaction programs.

  1. Transaction system
  2. Batch system
  3. Database system
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Database system

Explanation:

A transaction processing system helps user's to process data transactions within a Database system that tracks transaction programs.


8. A ___ utilizes both software and hardware to manage thousands of business and user data.

  1. Decision Support System
  2. Transaction Processing System
  3. Executive Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Transaction Processing System

Explanation:

A Transaction Processing System utilizes both software and hardware to manage thousands of business and user data.


9. Transaction Processing System components are ____.

  1. Processing system
  2. Storage device
  3. I/O
  4. All of the mentioned above

Answer: D) All of the mentioned above

Explanation:

Transaction Processing System components are Processing system, Storage device and I/O devices.


10. In ___, all transactions are automatically processed.

  1. Real-Time Processing
  2. Executive Support System
  3. Decision Support System
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Real-Time Processing

Explanation:

In Real-Time Processing all transactions are automatically processed.


11. ____ deal with one transaction at a time.

  1. Batch Processing System
  2. Real-time Processing System
  3. Distributed System
  4. None of the mentioned above

Answer: B) Real-time Processing System

Explanation:

Real-time Processing System deal with one transaction at a time.


12. A ___ consists of a sequence of query and / or update statements.

  1. System
  2. Transaction
  3. Maintenance
  4. All of the mentioned above

Answer: B) Transaction

Explanation:

A transaction consists of a sequence of query and / or update statements.


13. A transaction completes its execution is said to be,

  1. Commit
  2. Rollback
  3. Backup
  4. None of the mentioned above

Answer: A) Commit

Explanation:

A transaction completes its execution is said to be commit.


14. Information is a -

  1. Processed Data
  2. Data
  3. Input
  4. Output

Answer: A) Processed Data

Explanation:

Information is a processed data.


15. Volume of strategic information is,

  1. Detailed
  2. Summarized
  3. Condensed
  4. Irrelevant

Answer: C) Condensed

Explanation:

Volume of strategic information is condensed.


16. Which of the following is not associated with Transaction Processing System?

  1. To produce detail, summary, reports
  2. To record a business transaction activity
  3. Triggering a response
  4. Maintaining data

Answer: C) Triggering a response

Explanation:

Triggering a response is not associated with Transaction Processing System.


17. A TPS generally,

  1. Processes a low volume of business transactions
  2. Supports single users in routine, everyday transactions.
  3. Uses relatively simple procedures to control processing and to ensure accuracy
  4. None of the mentioned above

Answer: C) Uses relatively simple procedures to control processing and to ensure accuracy

Explanation:

A TPS generally uses relatively simple procedures to control processing and to ensure accuracy.


18. Which of the following is a system used to present information to drill down to details for executives of the company?

  1. Decision Support System
  2. Executive Support System
  3. Expert System
  4. Transaction-Processing System

Answer: B) Executive Support System

Explanation:

Executive Support System is a system used to present information to drill down to details for executives of the company?


19. Strategic information is needed for ___ in the organizations.

  1. Long term planning
  2. Short term planning
  3. Regular / daily operations
  4. All of the mentioned above

Answer: A) Long term planning

Explanation:

Strategic information is needed for Long term planning in the organizations.


20. Which of the following information systems allows people to work together as a group is called:

  1. Transaction Processing System
  2. Management Information System
  3. Group Support System
  4. Decision Support System

Answer: C) Group Support System

Explanation:

Group Support System is information systems allows people to work together as a group.






Comments and Discussions




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.