Adobe Illustrator Multiple-Choice Questions (MCQs)

Adobe Illustrator is a vector graphics editor and design program developed and marketed by Adobe Inc. Originally designed for the Apple Macintosh, development of Adobe Illustrator began in 1985.

Adobe Illustrator MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Adobe Illustrator. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Adobe Illustrator.

List of Adobe Illustrator MCQs

1. Adobe Illustrator's 1st version was released in -

  1. 1985
  2. 1986
  3. 1987
  4. 1988

Answer: C) 1987

Explanation:

Adobe Illustrator's 1st version was released in 1987.

Discuss this Question


2. Adobe Illustrator CC stands for ____, a cloud-based version of Adobe Illustrator.

  1. Adobe Cloud Creative
  2. Adobe Creative Cloud
  3. Adobe Cumulative Cloud
  4. Adobe Cloud Cumulative

Answer: B) Adobe Creative Cloud

Explanation:

Adobe Illustrator CC stands for Adobe Creative Cloud, a cloud-based version of Adobe Illustrator.

Discuss this Question


3. In ____, Adobe released its first subscription-based cloud service.

  1. 2010
  2. 2011
  3. 2012
  4. 2013

Answer: C) 2013

Explanation:

In 2013, Adobe released its first subscription-based cloud service.

Discuss this Question


4. Developed in 1987 by Adobe Corporation, Adobe Illustrator is one of the most popular and well-known ____ graphics applications available

  1. Scalar
  2. Vector
  3. Freestyle
  4. None

Answer: B) Vector

Explanation:

Developed in 1987 by Adobe Corporation, Adobe Illustrator is one of the most popular and well-known vector graphics applications available

Discuss this Question


5. Adobe Illustrator requires which of the following minimum system requirement(s) to be installed on Windows:

  1. In order to install Illustrator, you will need a minimum of 2GB/4GB of RAM, depending on whether you are installing 32 bits or 64 bits.
  2. You can use either an Intel multicore processor with 32 or 65-bit support or an AMD Athlon 64 processor to run Illustrator.
  3. Windows 7 or later should have been installed.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Adobe Illustrator requires the following minimum system requirements to be installed on Windows:

  1. In order to install Illustrator, you will need a minimum of 2GB/4GB of RAM, depending on whether you are installing 32 bits or 64 bits.
  2. You can use either an Intel multicore processor with 32 or 65-bit support or an AMD Athlon 64 processor to run Illustrator.
  3. Windows 7 or later should have been installed.

Discuss this Question


Advertisement

6. Our artwork can be viewed in a maximized window with no title bar, a menu bar at the top, and a scroll bar on the side when we use ____.

  1. Maximize Screen Mode
  2. Standard Screen Mode
  3. Full-Screen Mode with Menu Bar
  4. Full-Screen Mode

Answer: A) Maximize Screen Mode

Explanation:

Our artwork can be viewed in a maximized window with no title bar, a menu bar at the top, and a scroll bar on the side when we use Maximize Screen Mode.

Discuss this Question


7. Default settings are set to ____ for the raster effect.

  1. High
  2. Low
  3. Average
  4. Medium

Answer: A) High

Explanation:

Default settings are set to high for the raster effect.

Discuss this Question


8. In vector graphics, mathematical objects are used to define ____.

  1. Lines
  2. Curves
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In vector graphics, mathematical objects are used to define lines and curves.

Discuss this Question


9. ____ are lines that we draw when we draw.

  1. Points
  2. Paths
  3. Areas
  4. Lines

Answer: B) Paths

Explanation:

Paths are lines that we draw when we draw.

Discuss this Question


10. How many types of anchor points are there in the path?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 types of the anchor point in the path.

Discuss this Question


Advertisement

11. Which of the following is/are the anchor point(s) in the path?

  1. Corner point
  2. Smoother point
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Both A and B

Explanation:

The following are the anchor points in the path -

  1. Corner point
  2. Smoother point

Discuss this Question


12. A stroke refers to the ____ of a path.

  1. Inline
  2. Outline
  3. Boundline
  4. Inboundline

Answer: B) Boundline

Explanation:

A stroke refers to the outline of a path.

Discuss this Question


13. ____ refers to the gradient that covers the interior area of an open or closed path.

  1. Color
  2. Fill
  3. Stroke
  4. Paint

Answer: B) Fill

Explanation:

Fill refers to the gradient that covers the interior area of an open or closed path.

Discuss this Question


14. Which of the following is/are the drawing mode(s) in Adobe Illustrator?

  1. The Draw Normal Mode
  2. The Draw Behind Mode
  3. The Draw Inside Mode
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the drawing modes in Adobe Illustrator -

  1. The Draw Normal Mode
  2. The Draw Behind Mode
  3. The Draw Inside Mode

Discuss this Question


15. Perspective drawing in Adobe Illustrator is made possible by the following feature(s):

  1. A document's vanishing point perspective may be defined or edited using these utilities.
  2. The perspective mode allows us to create objects directly.
  3. It is possible to define parameters interactively in order to control different perspectives.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Perspective drawing in Adobe Illustrator is made possible by the following features:

  1. A document's vanishing point perspective may be defined or edited using these utilities.
  2. The perspective mode allows us to create objects directly.
  3. It is possible to define parameters interactively in order to control different perspectives.

Discuss this Question


Advertisement

16. We have ____ presets in Adobe Illustrator.

  1. One-point Perspective
  2. Two-point Perspective
  3. Three-point Perspective
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

We have one-point perspective, two-point perspective, and three-point perspective presets in Adobe Illustrator.

Discuss this Question


17. In order to draw objects from a perspective, we need to use either the ____ tools.

  1. Line group
  2. Rectangle group
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In order to draw objects from a perspective, we need to use either the line group or rectangle group tools.

Discuss this Question


18. In order to add a new anchor point to the drawn path, the ____ option is used to control how your mouse or stylus moves.

  1. Fidelity
  2. Smoothness
  3. Fill New Pencil Strokes
  4. Keep Selected

Answer: A) Fidelity

Explanation:

In order to add a new anchor point to the drawn path, the fidelity option is used to control how your mouse or stylus moves.

Discuss this Question


19. It is easier to follow a smooth and simple path if the fidelity value is ____.

  1. High
  2. Low
  3. Average
  4. None

Answer: A) High

Explanation:

It is easier to follow a smooth and simple path if the fidelity value is high.

Discuss this Question


20. ____ of color uses numerical values to describe and classify color and represent a different way to describe color in a computer.

  1. Models
  2. Items
  3. Pointers
  4. Arrays

Answer: A) Models

Explanation:

Models of color use numerical values to describe and classify color and represent a different way to describe color in a computer.

Discuss this Question


Advertisement

21. A large number of percentages can be derived from ____ in order to represent the visible spectrum.

  1. Red
  2. Green
  3. Blue
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

A large number of percentages can be derived from red, green, and blue in order to represent the visible spectrum.

Discuss this Question


22. Which of the following color profile(s) is/are present in Adobe Illustrator?

  1. Monitor
  2. Input device
  3. Output device
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following color profiles are present in Adobe Illustrator -

  1. Monitor
  2. Input device
  3. Output device

Discuss this Question


23. It is possible to select individual anchor points or path segments using the ____ selection tool.

  1. Direct
  2. Group
  3. Perspective
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

It is possible to select individual anchor points or path segments using the direct selection tool.

Discuss this Question


24. As we enter characters, the line of text expands and begins at the point where we ____.

  1. Start
  2. Click
  3. Stop
  4. None

Answer: B) Click

Explanation:

As we enter characters, the line of text expands and begins at the point where we click.

Discuss this Question


25. To open the preferences dialog box, use the shortcut key -

  1. Ctrl + P
  2. Ctrl + D
  3. Ctrl + K
  4. Ctrl + B

Answer: C) Ctrl + K

Explanation:

To open the preferences dialog box, use the shortcut key Ctrl + K.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.