Gulp Multiple-Choice Questions (MCQs)

Gulp is a command-line task runner for Node. js. Gulp let us automate processes and run repetitive tasks with ease.

Gulp MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Gulp. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Gulp.

List of Gulp MCQs

1. Gulp purely uses ____.

  1. JavaScript
  2. Python
  3. CSS
  4. Java

Answer: A) JavaScript

Explanation:

Gulp purely uses JavaScript code.

Discuss this Question


2. Gulp is used for ____?

  1. Backend
  2. Frontend

Answer: B) Frontend

Explanation:

Gulp helps to run front-end tasks.

Discuss this Question


3. Which platform does Gulp uses?

  1. Node.js
  2. React
  3. Angular.js

Answer: A) Node.js

Explanation:

Gulp platform uses Node.js.

Discuss this Question


4. Which of the following command will display the Gulp version?

  1. Version--
  2. Gulp—version
  3. Gulp – v
  4. Version_gulp

Answer: C) Gulp – v

Explanation:

Gulp – v is the command that will display the Gulp version.

Discuss this Question


5. Which of the following folder will contains the production files as soon as you create your project?

  1. SRC
  2. Build
  3. Gulpfile.js

Answer: B) Build

Explanation:

The build folder will contain the production files.

Discuss this Question


Advertisement

6. The dependencies of the plugins are handled by the ____.

  1. Package managers
  2. Pre-processors
  3. Task runners and build tools

Answer: A) Package managers

Explanation:

The dependencies of the plugins are handled by the package manager.

Discuss this Question


7. Which of the following command is used when you want to run multiple task?

  1. gulp <task> -- <othertask>
  2. <task> <othertask> Gulp
  3. Gulp-- <task> <othertask>
  4. gulp <task> <othertask>

Answer: D) gulp <task> <othertask>

Explanation:

gulp <task> <othertask> is the command used when you want to run multiple task.

Discuss this Question


8. Each gulp task is an ____ JavaScript function

  1. Synchronous
  2. Asynchronous

Answer: B) Asynchronous

Explanation:

Each gulp task is an asynchronous JavaScript function.

Discuss this Question


9. ____ are exported from your gulpfile and may be launched with the gulp command.

  1. Public task
  2. Private task
  3. None
  4. All of the above

Answer: A) Public task

Explanation:

Public tasks are exported from your gulpfile and may be launched with the gulp command.

Discuss this Question


10. To ensure that your tasks are completed in the correct sequence, which of the following method is used?

  1. Parallel()
  2. Line()
  3. Series()

Answer: C) Series()

Explanation:

To ensure that your tasks are completed in the correct sequence, series() method is used.

Discuss this Question


Advertisement

11. The ____ method is used to keep track of the source files.

  1. Track
  2. Monitor
  3. Watch

Answer: C) Watch

Explanation:

The Watch method is used to keep track of the source files.

Discuss this Question


12. To exit the monitoring process and return to the command line, hit which of the following shortcut keys are hit?

  1. Ctrl+S
  2. Shift+ctrl
  3. ESC
  4. Ctrl+C

Answer: D) Ctrl+C

Explanation:

To exit the monitoring process and return to the command line, hit Ctrl+C.

Discuss this Question


13. Which of the following plugins monitors all HTML and CSS files in the CSS directory and performs live reloads in all browsers whenever files are modified?

  1. MonitorBrowser
  2. BrowserSync
  3. Sync

Answer: B) BrowserSync

Explanation:

BrowserSync monitors all HTML and CSS files in the CSS directory and performs live reloads in all browsers whenever files are modified.

Discuss this Question


14. ____ automate SASS to CSS conversion, file minification, image optimization, and a variety of other development workflow activities.

  1. Package managers
  2. Pre-processors
  3. Task runners

Answer: C) Task runners

Explanation:

Task runners automate SASS to CSS conversion, file minification, image optimization, and a variety of other development workflow activities.

Discuss this Question


15. How many components does the Gulp JS build system have?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: C) 3

Explanation:

There are 3 components of GulpJS build system.

  • Package managers
  • Preprocessors
  • Task runners and build tools

Discuss this Question


Advertisement

16. Which of the following can handle many jobs at the same time?

  1. Gulp
  2. Grunt

Answer: A) Gulp

Explanation:

Gulp can handle many jobs at the same time.

Discuss this Question


17. ____ creates a stream on the file system for storing Vinyl objects.

  1. Pipe()
  2. Src()
  3. Dest()
  4. Gulp.js

Answer: C) Dest()

Explanation:

dest() creates a stream on the file system for storing Vinyl objects.

Discuss this Question


18. Is Gulp.js open-source?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Gulp.js is an open-source toolkit.

Discuss this Question


19. Which of the following Gulp API is used to read files in?

  1. gulp.task()
  2. gulp.src()
  3. gulp.dest()
  4. gulp.watch()

Answer: B) gulp.src()

Explanation:

gulp.src() API is used to read files in.

Discuss this Question


20. In a file called "____" you specify a "task".

  1. Task.js
  2. Config.js
  3. Project.js
  4. Gulpfile.js

Answer: D) Gulpfile.js

Explanation:

In a file called "gulpfile.js", you specify a "task".

Discuss this Question


Advertisement

21. ____ is used to load middle gulp and gulp plugins.

  1. Plugins()
  2. Dependencies()
  3. Require()

Answer: C) Require()

Explanation:

Require() is used to load middle gulp and gulp plugins.

Discuss this Question


22. What is SASS in Gulp?

  1. Syntactically Awesome Style sheets
  2. Simply awesome style sheets
  3. Software as service

Answer: B) Simply awesome style sheets

Explanation:

SASS refers to Syntactically Awesome Style sheets.

Discuss this Question


23. How many modes does src() can operate?

  1. 2
  2. 5
  3. 6
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

src() can operate in three modes: buffering, streaming, and empty.

Discuss this Question


24. The default mode is ____-, which loads the file contents into memory.

  1. Buffering
  2. Streaming
  3. Empty.

Answer: A) Buffering

Explanation:

The default mode is buffering, which loads the file contents into memory.

Discuss this Question


25. ____ mode exists primarily to work with huge data that cannot fit in memory, such as enormous photos or videos.

  1. Buffering
  2. Streaming
  3. Empty.

Answer: B) Streaming

Explanation:

Streaming mode exists primarily to work with huge data that cannot fit in memory, such as enormous photos or videos.

Discuss this Question


26. ____ is the act of utilizing one or more globs to locate files on a filesystem.

  1. Globbing
  2. Glob
  3. Binding
  4. Oriented

Answer: A) Globbing

Explanation:

Globbing is the act of utilizing one or more globs to locate files on a filesystem.

Discuss this Question


27. A ____ is a string made up of literal and/or wildcard characters that is used to match filepaths.

  1. Bit
  2. Byte
  3. Glob
  4. Char

Answer: C) Glob

Explanation:

A glob is a string made up of literal and/or wildcard characters that are used to match filepaths.

Discuss this Question


28. In Gulp if you want to adjust the delay duration, set the delay option to an integer.

  1. Positive
  2. Negative

Answer: A) Positive

Explanation:

To adjust the delay duration, set the delay option to a positive integer.

Discuss this Question


29. Which of the following companies uses Gulp?

  1. Myntra
  2. Stack
  3. SuperChat
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

1751 companies reportedly use gulp, some of them are:

  • Myntra
  • Stack
  • SuperChat
  • AO.com
  • ViaVarejo

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.