Project Management MCQs

Project management is an important subject for technical and management students, it is the process of managing the work process of the team members so that they can achieve all goals related to the project within the given constraints. This information is usually described in project documentation, created at the beginning of the development process. The primary constraints are scope, time, and budget.

Project Management MCQs: This section contains multiple-choice questions on project management. All MCQs have the correct answers and explanations. These MCQs will help students and professionals to test their skills and to enhance their knowledge of project management.

List of Project Management MCQs

1. What are the five basic parameters of software economics?

  1. Size, process, personnel, environment, required quality
  2. Size, customer satisfaction, Operating system, environment, and the technology used
  3. Model of the project, customer satisfaction, Operating system, environment, and the technology used
  4. Process, customer satisfaction, Operating system, environment, and the technology used

Answer: A) Size, process, personnel, environment, required quality.

Explanation:

The five basic parameters of software economics are: Size, process, personnel, environment, and required quality.

Discuss this Question


2. Choose the correct option which depicts the relationships between the five parameters of software economics?

  1. Project=(effort)(environment)(quality)(size)process
  2. effort=(personnel)(environment)(quality)(size)process
  3. effort=(Process)(environment)(quality)(size)personnel
  4. quality=(Process)(environment)(process)(size)personnel

Answer: B) effort=(personnel)(environment)(quality)(size)process

Explanation:

The relationship between the parameter of software economics: effort=(personnel)(environment)(quality)(size)process.

Discuss this Question


3. What is the diseconomy of the scale of software development?

  1. The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being greater than 1
  2. The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being greater than 0
  3. The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being greater than 1.0
  4. The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being less than 1

Answer: B) The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being greater than 1.0

Explanation:

The diseconomy of the scale of software development is a result of the process exponent being greater than 1.0.

Discuss this Question


4. What is the most significant way to improve affordability and return on investment?

  1. Producing a product that achieves the design goals with a minimum amount of human-generated source materials
  2. Producing a product that achieves the design goals
  3. Producing a product that achieves the design goals that satisfy the customer
  4. All of the above

Answer: A) Producing a product that achieves the design goals with a minimum amount of human-generated source materials

Explanation:

Producing a product that achieves the design goals with a minimum amount of human-generated source materials is the most significant way to improve affordability and return on investment.

Discuss this Question


5. ____ are the useful estimators for language-independent, early life cycle estimates.

  1. Universal language points (ULP)
  2. Universal functions points (UFP)
  3. Function points (FP)
  4. All of the above

Answer: B) Universal functions points (UFP)

Explanation:

Universal functions points (UFP) are useful estimators for language-independent, early life cycle estimates.

Discuss this Question


Advertisement

6. ____ Process is an organization's policies, procedures, and practices for pursuing a software-intensive line of business.

  1. Macro process
  2. Meta process
  3. Micro process
  4. None of the above

Answer: B) Meta process

Explanation:

Meta Process is an organization's process, procedure, and practices for pursuing a software-intensive line of business.

Discuss this Question


7. ____ Process is a project's policies, procedures, and practices for producing a complete software product within certain cost, schedule, and quality constraints.

  1. Macro process
  2. Meta process
  3. Micro process
  4. None of the above

Answer: A) Macro process

Explanation:

Macro Process is a project's policies, procedures, and practices for producing a complete software product within certain cost, schedule, and quality constraints.

Discuss this Question


8. ____ Process is a project team policy, procedure, and practices for achieving an artifact of the software process.

  1. Macro process
  2. Meta process
  3. Micro process
  4. None of the above

Answer: C) Micro process

Explanation:

Micro Process is a project team policy, procedure, and practices for achieving an artifact of the software process.

Discuss this Question


9. Which one of the following is not the principle of Boehm's staffing principle?

  1. The principle of top talent
  2. The principle of job matching
  3. The principle of choosing the correct model
  4. The principle of career progression

Answer: C) The principle of choosing the correct model

Explanation:

The principle of choosing the correct model is not Boehm's principle. The five Boehm principles are as follows: The principle of top talent, the principle of job matching, the principle of career progression, the principle of team balance, and the principle of phase-out.

Discuss this Question


10. ____ is a term used to describe the key capability of environments that supports iterative environment.

  1. Forward engineering
  2. Backward engineering
  3. Round trip engineering
  4. None of the above

Answer: C) Round trip engineering

Explanation:

Round trip engineering is a term used to describe the key capability of environments that supports the iterative environment.

Discuss this Question


Advertisement

11. What is forward engineering?

  1. Forward engineering is the automation of one engineering artifact from another
  2. Forward engineering is the term used to describe the key capability of environments that supports iterative environment
  3. Round trip engineering is a type of engineering which forwards the process of production
  4. None of the above

Answer: A) Forward engineering is the automation of one engineering artifact from another

Explanation:

Forward engineering is the automation of one engineering artifact from another.

Discuss this Question


12. What is reverse engineering?

  1. Reverse engineering is the automation of one engineering artifact from another
  2. Reverse engineering is the term used to describe the key capability of environments that supports iterative environment
  3. Reverse engineering is a type of engineering which reverse the process of production
  4. Reverse engineering is the generation or modification of a more abstract representation from an existing artifact

Answer: D) Reverse engineering is the generation or modification of a more abstract representation from an existing artifact

Explanation:

Reverse engineering is the generation or modification of a more abstract representation from an existing artifact.

Discuss this Question


13. How many stages are there in the software development process?

  1. 3 stages
  2. 4 stages
  3. 2 stages
  4. 5 stages

Answer: C) 2 stages

Explanation:

There are 2 Stages software development process: The engineering stage, and the production stage.

Discuss this Question


14. Which software development process stage is less predictable?

  1. Engineering stage
  2. Production stage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Engineering stage

Explanation:

The engineering stage is less predictable.

Discuss this Question


15. Which software development process stage is more predictable and larger teams are involved?

  1. Engineering stage
  2. Production stage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Production stage

Explanation:

The production stage is more predictable and, in this stage, larger teams are involved.

Discuss this Question


Advertisement

16. What are the two phases involved at the engineering stage?

  1. Inception and construction
  2. Inception and elaboration
  3. Construction and elaboration
  4. Construction and transition

Answer: B) Inception and elaboration

Explanation:

Inception and elaboration are the two phases involved in the engineering stage.

Discuss this Question


17. What are the two phases involved at the production stage?

  1. Inception and construction
  2. Inception and elaboration
  3. Construction and elaboration
  4. Construction and transition

Answer: D) Construction and transition

Explanation:

Construction and transition are the two phases involved in the production stage.

Discuss this Question


18. How many phases are there in the life cycle model?

  1. 4 phases
  2. 2 phases
  3. 3 phases
  4. 5 phases

Answer: A) 4 phases

Explanation:

There are 4 phases in the life cycle model: Inception, construction, elaboration, and transition.

Discuss this Question


19. Which phase formulates the scope of the project?

  1. Inception
  2. Construction
  3. Elaboration
  4. Transition

Answer: A) Inception

Explanation:

The inception phase formulates the scope of the project.

Discuss this Question


20. Which phase is the most critical phase among the 4 phases of the lifecycle process?

  1. Inception
  2. Construction
  3. Elaboration
  4. Transition

Answer: C) Elaboration

Explanation:

Elaboration phase is the most critical phase among the 4 phases of the lifecycle process.

Discuss this Question


Advertisement

21. During which phase, all the remaining components and application features are integrated into the application and all features are thoroughly tested?

  1. Inception
  2. Construction
  3. Elaboration
  4. Transition

Answer: B) Construction

Explanation:

During the construction phase all the remaining components and application features are integrated into the application and all features are thoroughly tested.

Discuss this Question


22. What is the transition phase?

  1. Whenever the project is deployed to the end user domain that phase is called the transition phase
  2. Minimizing the development cost of the project is called the transition phase
  3. Elaborating the process and infrastructure is called the transition phase
  4. Achieving the adequate quality of the project is called the transition phase

Answer: A) Whenever the project is deployed to the end user domain that phase is called the transition phase

Explanation:

Whenever the project is deployed to the end user domain that phase is called the transition phase.

Discuss this Question


23. Beta testing is included in which phase?

  1. Inception
  2. Construction
  3. Elaboration
  4. Transition

Answer: D) Transition

Explanation:

Beta testing is included in the transition phase.

Discuss this Question


24. How many sets did artifacts of the process have?

  1. 5 sets
  2. 6 sets
  3. 2 sets
  4. 3 sets

Answer: A) 5 sets

Explanation:

Artifacts of the process are organized into 5 sets: - management, requirement, design, implementation, and deployment.

Discuss this Question


25. Which artifact set captures the artifacts associated with process planning and execution?

  1. Deployment set
  2. Design set
  3. Management set
  4. Requirement set

Answer: C) Management set

Explanation:

The management set captures the artifacts associated with process planning and execution.

Discuss this Question


26. Which artifact set contains various levels of abstraction?

  1. Deployment set
  2. Design set
  3. Management set
  4. Requirement set

Answer: B) Design set

Explanation:

The design set contains various levels of abstraction.

Discuss this Question


27. Name the set which includes source code that represents the tangible implementations of components?

  1. Deployment set
  2. Design set
  3. Management set
  4. Requirement set

Answer: D) Requirement set

Explanation:

The implementation set includes source code that represents the tangible implementations of components.

Discuss this Question


28. Name the set which includes user deliverables and machine language notations?

  1. Deployment set
  2. Design set
  3. Management set
  4. Requirement set

Answer: A) Deployment set

Explanation:

The deployment set includes user deliverables and machine language notations.

Discuss this Question


29. Which of the following is not true about the model-based software architecture?

  1. Software architecture is the central design problem of a complex software system
  2. A model is the relatively dependent abstraction of a system
  3. Architecture is not a paper document Implementation set. It's a collection of information
  4. None of the above

Answer: B) A model is the relatively dependent abstraction of a system

Explanation:

A model is the relatively independent abstraction of a system.

Discuss this Question


30. The most critical and technical product of a software product is its ____?

  1. Architecture
  2. Planning
  3. Implementation
  4. Deployment

Answer: A) Architecture

Explanation:

Most critical and technical product of a software product is its Architecture.

Discuss this Question


Advertisement

31. "Modern software process avoids the life cycle phases like inception, construction, elaboration, and transition."
Is this statement true or false?

  1. True
  2. False
  3. Partially True

Answer: A) True

Explanation:

Modern software process avoids the life cycle phases like inception, construction, elaboration, and transition as it focuses on project states.

Discuss this Question


32. The activities of the process are organized into how many workflows?

  1. 4 workflows
  2. 5 workflows
  3. 6 workflows
  4. 7 workflows

Answer: D) 7 workflows

Explanation:

The activities of the process are organized into 7 major workflows: management, environment, requirements, design, implementation, assessment, and deployment.

Discuss this Question


33. Which one of the following workflows controls the process and ensures win conditions for all stakeholders?

  1. Management
  2. Assessment
  3. Implementation
  4. Environment

Answer: A) Management

Explanation:

Management workflow controls the process and ensures win conditions for all stakeholders.

Discuss this Question


34. How many sequences of project checkpoints are used to synchronize stakeholders' expectations?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 8

Answer: C) 3

Explanation:

Three sequences of project checkpoints are used to synchronize stakeholders' expectations: Major milestone, minor milestone, and status assessments.

Discuss this Question


35. The format and content of ___ milestone are highly dependent on the project and the organizational culture?

  1. Minor
  2. Status assessments
  3. Major
  4. None of the above

Answer: A) Minor

Explanation:

The format and content of minor milestones are highly dependent on the project and the organizational culture.

Discuss this Question


36. On which of the following factors the development of work breakdown structure is dependent?

  1. Project management style
  2. Organizational culture
  3. Customer preference
  4. All of the above

Answer: D) All of these

Explanation:

The development of a work breakdown structure is dependent on Project management style, Organizational Culture, and Customer preference.

Discuss this Question


37. What is SEPA (software engineering process authority)?

  1. SEPA facilitates the exchange of information and process guidance
  2. SEPA is the single individual responsible for ensuring that the software project complies with all organizational and business standards
  3. SEPA is responsible for automating the organization process
  4. None of the above

Answer: A) SEPA facilitates the exchange of information and process guidance

Explanation:

SEPA facilitates the exchange of information and process guidance both to and from project practitioners.

Discuss this Question


38. What is PRA (Project review authority)?

  1. PRA facilitates the exchange of information and process guidance
  2. PRA is the single individual responsible for ensuring that the software project complies with all organizational and business standards
  3. PRA is responsible for automating the organization process
  4. None of the above

Answer: B) PRA is the single individual responsible for ensuring that the software project complies with all organizational and business standards

Explanation:

PRA is the single individual responsible for ensuring that the software project complies with all organizational and business standards.

Discuss this Question


39. What is SEEA (Software engineering environment authority)?

  1. SEEA facilitates the exchange of information and process guidance
  2. SEEA is the single individual responsible for ensuring that the software project complies with all organizational and business standards
  3. SEEA is responsible for automating the organization's process and maintaining the organization's standard environment
  4. None of the above

Answer: C) SEEA is responsible for automating the organization's process and maintaining the organization's standard environment

Explanation:

SEEA is responsible for automating the organization process, and maintaining the organization's standard environment.

Discuss this Question


40. Which of the following is the feature of CCB (configuration control board)?

  1. It is a group of individuals that review and prioritize requests for change to a project
  2. It is a group of individuals that test the project
  3. It is a group of individuals that plans the project
  4. It is a group of individuals that helps in the implementation of the project

Answer: A) It is a group of individuals that review and prioritize requests for change to a project

Explanation:

It is a group of individuals that review and prioritize requests for change to a project.

Discuss this Question


41. Which of the following depicts the need for software metrics?

  1. Software metrics are needed for calculating the cost and scheduling the software product
  2. Software metrics are required for making an accurate estimation of the project
  3. Software metrics are required to understand the quality of the product
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Software metrics are needed for calculating the cost and scheduling the software product. It is also used for making an accurate estimation of the project and to understand the quality of the product.

Discuss this Question


42. How many types of indicators are there?

  1. 2 types
  2. 3 types
  3. 4 types
  4. 6 types

Answer: A) 2 types

Explanation:

There are two types of indicators: Management indicators and quality indicators.

Discuss this Question


43. Which indicators are based on the measurement of the changes that occurred in software?

  1. Management indicators
  2. Quality indicators
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Quality indicators

Explanation:

Quality indicators are based on the measurement of the changes that occurred in software.

Discuss this Question


44. Which of the following comes under the management indicator?

  1. Technical progress
  2. Financial status
  3. Staffing progress
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Management indicators like technical progress, financial status, and staffing progress determine whether the project is on budget and schedule.

Discuss this Question


45. How many core metrics are used in managing a modern process?

  1. 7
  2. 2
  3. 6
  4. 4

Answer: A) 7

Explanation:

There are 7 core metrics that are used in managing a modern process.

Discuss this Question


46. Quality planning is the process of developing a quality plan for?

  1. Managers
  2. Clients
  3. Projects
  4. Team leaders

Answer: C) Projects

Explanation:

Quality planning is the process of developing a quality plan for a project.

Discuss this Question


47. The chart that shows the project task against the calendar is called ____?

  1. Major milestone
  2. Minor milestone
  3. Gantt chart
  4. Status assessment

Answer: C) Gantt chart

Explanation:

The horizontal chart that shows the project task against the calendar is called the Gantt chart.

Discuss this Question


48. State whether the statement is True or False?
"The effective use of object-oriented modeling leads to a successful project."

  1. True
  2. False

Answer: A) True

Explanation:

The effective use of object-oriented modeling leads to a successful project.

Discuss this Question


49. Which of the following factor can affect the accuracy of estimates?

  1. Implementation
  2. Budget
  3. Size
  4. Team

Answer: C) Size

Explanation:

Project size affects the accuracy of estimates as software elements grow speedily.

Discuss this Question


50. The information to be made available for certain heavy purchases through the newspaper is called ____.

  1. Tender notice
  2. Purchased notice
  3. Guideline
  4. Terms and condition

Answer: C) Tender notice

Explanation:

The information to be made available for certain heavy purchases through the newspaper is called "Tender Notice".

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.