Home » 
        MCQs
    
        
    FastAPI MCQs
    
    
        
    FastAPI MCQs: This section contains multiple-choice questions on FastAPI. All MCQs have the correct answers and explanations. These MCQs will help students and professionals to test their skills and to enhance their knowledge of FastAPI.
    List of FastAPI MCQs
    1. FastAPI is a ____.
    
      - Java Web framework
- Python Web framework
- Ruby Web framework
Answer: B) Python Web framework
    Explanation:
    FastAPI is a modern Python web framework.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	2. FastAPI is built on top of ____.
    
      - Flask
- Django
- Starlette
Answer: C) Starlette
    Explanation:
    FastAPI is built on top of Starlette.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	3. When FastAPI was developed?
    
      - Jan 2015
- Dec 2019
- Dec 2020
- Dec 2018
Answer: D) Dec 2018
    Explanation:
    FastAPI was created in December 2018 by Sebastian Ramirez.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	4. Which of the following is used to install FastAPI?
    
      - pip3 install fastapi
- pip3 install Starlette-fastapi
- pip3 install fastapi- Starlette
Answer: A) pip3 install fastapi
    Explanation:
    "Pip3 install fastapi" is used to install FastAPI.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	5. Is it important to install Starlette and Pydantic libraries with FastAPI?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Since FastAPI relies on the Starlette and Pydantic libraries, these are also installed.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	6. Does FastAPI come with any built-in server application?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    FastAPI doesn't come with any built-in server application.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	7. To launch the FastAPI application, you'll require an ASGI server named ____.
    
      - Uvicorn
- Unicorn
- Umicorn
- Uxicorn
Answer: A) Uvicorn
    Explanation:
    To launch the FastAPI application, you'll require an ASGI server named uvicorn.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	8. What is ASGI?
    
      - Asynchronous System Gateway Interface
- Application Server Gateway Interface
- Application System Gateway Interface
- Asynchronous Server Gateway Interface
Answer: D) Asynchronous Server Gateway Interface
    Explanation:
    ASGI stands for Asynchronous Server Gateway Interface.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	9. What is the full form of WSGI?
    
      - Web Socket Gateway Interface
- Web Shift Gateway Interface
- Web Server Gateway Interface
Answer: C) Web Server Gateway Interface
    Explanation:
    WSGI stands for Web Server Gateway Interface.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	10. A ____ is the section of the URL that comes after the initial '/'.
    
      - Channel
- Unit
- Route
Answer: C) Route
    Explanation:
    A path or route is the section of the URL that comes after the initial '/'.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	11. Which keyword in the function's definition tells FastAPI that it is to be run asynchronously?
    
      - Asyn
- Async
- Asyncho
- All of the above
Answer: B) Async
    Explanation:
    The async keyword in the function's definition tells FastAPI that it is to be run asynchronously.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	12. You must import the ____ in order to apply the validation requirements to a path argument.
    
      - Parameter class
- Validate class
- Validation class
- Path class
Answer: D) Path class
    Explanation:
    You must import the Path class in order to apply the validation requirements to a path argument.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	13. Which of the following is a Python data parsing and validation library.
    
      - Pydantic
- PyOpe
- Schema
- Marshmello
Answer: A) Pydantic
    Explanation:
    Pydantic is a Python data parsing and validation library.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	14. Pydantic will convert data types automatically whenever feasible.
    
      - True
- False
Answer: A) True
    Explanation:
    Pydantic will convert data types automatically whenever feasible.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	15. FastAPI sends a ____ response to the client by default
    
      - HTML
- CSV
- JSON
Answer: C) JSON
    Explanation:
    FastAPI sends a JSON response to the client by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	16. FastAPI has a which class to process the data received as a request by submitting an HTML form?
    
      - HTML-FORM CLASS
- FORM CLASS
- HTML CLASS
Answer: B) FORM CLASS
    Explanation:
    FastAPI has a Form class to process the data received as a request by submitting an HTML form.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	17. ____ is the process through which an item obtains other objects on which it depends.
    
      - Refactoring dependency
- Dependency injection
- Coupling
Answer: B) Dependency injection
    Explanation:
    Dependency injection is the process through which an item obtains other objects on which it depends.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	18. Which of the following is an advantage of dependency injection?
    
      - Reuse shared functionality
- Share database connections
- Authentication and security requirements.
- All of the above
Answer: D) All of the above
    Explanation:
    Following are the advantages of dependency injection:
    
      - Reuse shared functionality
- Share database connections
- Authentication and security requirements
        Discuss this Question
    
    
    
	19. What is the full form of CORS?
    
      - Combine-Origin Resource Sharing
- Combine-Origin Resource System
- Cross-Origin Resource Sharing
Answer: C) Cross-Origin Resource Sharing
    Explanation:
    CORS stands for Cross-Origin Resource Sharing.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	20. Which of the following statement is correct?
    
      - Cross-Origin Resource Sharing (CORS) is a circumstance in which a backend program running on a different client browser attempt to connect with a frontend using HTML code, but the frontend is in a different "origin" than the backend.
- Cross-Origin Resource Sharing (CORS) is a circumstance in which a frontend program running on a one-client browser attempts to connect with a backend using JavaScript code, but the backend is in a different "origin" than the frontend.
Answer: B) Cross-Origin Resource Sharing (CORS) is a circumstance in which a frontend program running on a one-client browser attempts to connect with a backend using JavaScript code, but the backend is in a different "origin" than the frontend.
    Explanation:
    Statement B is correct, Cross-Origin Resource Sharing (CORS) is a circumstance in which a frontend program running on a one-client browser attempts to connect with a backend using JavaScript code, but the backend is in a different "origin" than the frontend.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	21. ____ is a programming technique for converting data between incompatible type systems in object-oriented programming languages.
    
      - OOP
- Functional programming
- ORM
- AOP
Answer: C) ORM
    Explanation:
    Object Relational Mapping is a programming technique for converting data between incompatible type systems in object-oriented programming languages.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	22. Does FastAPI uses NoSQL DB?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    FastAPI can also leverage NoSQL databases like MongoDB, Cassandra, CouchDB, and others as the backend for REST app CRUD operations.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	23. A ____ is a persistent connection that allows bidirectional, full-duplex communication between a client and a server.
    
      - Web Servlet
- WebSocket
- WebGL
Answer: B) WebSocket
    Explanation:
    A WebSocket is a persistent connection that allows bidirectional, full-duplex communication between a client and a server.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	24. Which of the following is the HTTP's disadvantages?
    
      - One of HTTP's disadvantages is that it is just a full-duplex or directional protocol.
- One of HTTP's disadvantages is that it is just a half-duplex or unidirectional protocol.
Answer: B) One of HTTP's disadvantages is that it is just a half-duplex or unidirectional protocol.
    Explanation:
    One of HTTP's disadvantages is that it is just a half-duplex or unidirectional protocol.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	25. WebSockets are supported by FastAPI via the ____ class in the FastAPI module.
    
      - Web class
- Sockets class
- WebGL class
- WebSockets class
Answer: D) WebSockets class
    Explanation:
    WebSockets are supported by FastAPI via the WebSocket class in the FastAPI module.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	26. Does FastAPI supports asynchronous requests?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, FastAPI supports asynchronous requests, which can help your application run better.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	27. Which of the following is a decorator used to specify a FastAPI route or endpoint? It is used to link a function to a certain HTTP request method (such as GET, POST, PUT, DELETE, and so on) and URL path.
    
      - @app.router()
- @app.route_engine()
- @app.route()
Answer: C) @app.route()
    Explanation:
    @app.route() is a decorator used to specify a FastAPI route or endpoint. It is used to link a function to a certain HTTP request method (such as GET, POST, PUT, DELETE, and so on) and URL path.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	28. Which of the following is a decorator for defining a route or endpoint that handles GET requests?
    
      - @app.getter()
- @app.get()
- @app.get_request()
Answer: B) @app.get()
    Explanation:
    @app.get() is a decorator for defining a route or endpoint that handles GET requests.
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	29. To create a middleware you use which decorator?
    
      - @app.middleware("http")
- @app.middle_route("http").
- @app.middleware_engine("http").
Answer: A) @app.middleware("http")
    Explanation:
    To create a middleware you use the decorator @app.middleware("http").
    
        Discuss this Question
    
    
    
	30. Which of the following refers to the addition of a complete "independent" application in a specified route, which subsequently handles all sub-paths?
    
      - Casing
- Clamping
- Coupling
- Mounting
Answer: D) Mounting
    Explanation:
    "Mounting" refers to the addition of a complete "independent" application in a specified route, which subsequently handles all sub-paths.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	31. Which of the following statement is True?
    
      - A request body is data sent by the client to your API. A response body is the data your API sends to the client.
- A response body is data sent by the client to your API. A request body is the data your API sends to the client.
Answer: A) A request body is data sent by the client to your API. A response body is the data your API sends to the client.
    Explanation:
    Statement A is correct; a request body is data sent by the client to your API. A response body is the data your API sends to the client.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	32. ____ is used to return HTTP replies with problems to the client.
    
      - RouterException
- PathException
- HTTPException
Answer: C) HTTPException
    Explanation:
    HTTPException is used to return HTTP replies with problems to the client.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	33. Which of the following middleware's are available in the FastAPI library?
    
      - CORSMiddleware
- HTTPSRedirectMiddleware
- TrustedHostMiddleware
- GZipMiddleware
- All of the above
Answer: E) All of the above
    Explanation:
    Following are some of the middleware available in the FastAPI library:
    
      - CORSMiddleware
- HTTPSRedirectMiddleware
- TrustedHostMiddleware
- GZipMiddleware
        Discuss this Question
    
    
    
	34. ____ are used to specify routes in FastAPI.
    
      - Annotations
- Type Hinting
- Decorators
Answer: C) Decorators
    Explanation:
    Decorators are used to specify routes in FastAPI.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	35. Can we use FastAPI to upload files?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, you can use FastAPI to upload files. There are several approaches, but the most typical is to utilize the FileUpload class.
    
        Discuss this Question
    
    
    
    
  
    Advertisement
    
    
    
  
  
    Advertisement