Online Marketing Multiple-Choice Questions (MCQs)

Online marketing is a set of tools and methodologies used for promoting products and services through the internet.

Online Marketing MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Online Marketing. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Online Marketing.

List of Online Marketing MCQs

1. The purpose of ____ is to communicate, understand, create, and deliver the appropriate product to customers.

  1. Networking
  2. Marketing
  3. Engaging
  4. None

Answer: B) Marketing

Explanation:

The purpose of marketing is to communicate, understand, create, and deliver the appropriate product to customers.

Discuss this Question


2. How many types of Marketing are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 types of marketing.

Discuss this Question


3. Which of the following is/are the type of marketing?

  1. Traditional Marketing
  2. Offline Marketing
  3. Online Marketing
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following types of marketing are there -

  1. Traditional Marketing
  2. Offline Marketing - Other term for Traditional Marketing
  3. Online Marketing

Discuss this Question


4. The Ps that marketing depends on are -

  1. Product
  2. Place
  3. Price
  4. Promotion
  5. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The Ps that marketing depends on are Product, Place, Price, and Promotion.

Discuss this Question


5. In ____ marketing, a variety of offline promotional and advertising methods are used to reach target customers.

  1. Traditional
  2. Online
  3. Offline
  4. Both A and C

Answer: D) Both A and C

Explanation:

In traditional or offline marketing, a variety of offline promotional and advertising methods are used to reach target customers.

Discuss this Question


Advertisement

6. Which of the following categories comes in Traditional Marketing?

  1. Print
  2. Broadcast
  3. Telephone
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following categories come in Traditional Marketing - Print, Broadcast, Telephone, Direct Mail, and Outdoor.

Discuss this Question


7. The term online marketing can also be used to refer to ____, and internet marketing.

  1. Web Marketing
  2. Digital Marketing
  3. Search Engine Marketing
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The term online marketing can also be used to refer to web marketing, digital marketing, search engine marketing, and internet marketing.

Discuss this Question


8. Advertisers are also known as ____.

  1. Merchants
  2. Retailers
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Advertisers are also known as merchants or retailers.

Discuss this Question


9. The use of a private link network and keyword stuffing are ____ tactics.

  1. Black Hat
  2. Good Black Hat
  3. Bad Black Hat
  4. White Hat

Answer: B) Good Black Hat

Explanation:

The use of a private link network and keyword stuffing are good black hat tactics.

Discuss this Question


10. Navigation via ____ is a feature that allows users to move from a current page to the website's home page by following the links on the page.

  1. Breadcrumbs
  2. Breadcumbs
  3. Beadcumbs
  4. Bedcrumbs

Answer: A) Breadcrumbs

Explanation:

Navigation via breadcrumbs is a feature that allows users to move from a current page to the website's home page by following the links on the page.

Discuss this Question


Advertisement

11. What is the full form of CTR in Online Marketing?

  1. Close Through Rate
  2. Click Through Range
  3. Click Through Rate
  4. Close Through Range

Answer: C) Click Through Rate

Explanation:

The full form of CTR in Online Marketing is Click Through Rate.

Discuss this Question


12. CTR is measured by ____.

  1. Dividing the number of impressions by the number of clicks our ad receives.
  2. Multiplying the number of impressions by the number of clicks our ad receives.
  3. Dividing the number of clicks our ad receives by the number of impressions.
  4. Multiplying the number of clicks our ad receives by the number of impressions.

Answer: A) Dividing the number of impressions by the number of clicks our ad receives.

Explanation:

CTR is measured by dividing the number of impressions by the number of clicks our ad receives.

Discuss this Question


13. What is the formula used to measure the CTR?

  1. Impressions % / Clicks
  2. Clicks % / Impressions
  3. Clicks / Impressions %
  4. Impressions / Clicks %

Answer: C) Clicks / Impressions %

Explanation:

The formula used to measure the CTR is Clicks / Impressions %.

Discuss this Question


14. What is the full form of CPA?

  1. Cost Per Acquisition
  2. Cost Per Action
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The full form of CPA is Cost Per Acquisition which is also known as Cost Per Action.

Discuss this Question


15. A CPA measures the total cost of acquiring ___ paying customers through a campaign.

  1. One
  2. Two
  3. Five
  4. Multiple

Answer: A) One

Explanation:

A CPA measures the total cost of acquiring one paying customer through a campaign.

Discuss this Question


Advertisement

16. CPA can be calculated by using the formula -

  1. Total Cost of a Campaign / Number of Conversions
  2. Number of Conversions / Total Cost of a Campaign
  3. Average Cost of a Campaign / Number of Conversions
  4. Total Cost of a Campaign / Percentage of Conversions

Answer: A) Total Cost of a Campaign / Number of Conversions

Explanation:

CPA can be calculated by using the formula Total Cost of a Campaign / Number of Conversions.

Discuss this Question


17. What is the full form of CPC?

  1. Click Per Cost
  2. Cost Per Click
  3. Cost Per Closure
  4. Closure Per Click

Answer: B) Cost Per Click

Explanation:

The full form of CPC is Cost Per Click.

Discuss this Question


18. What is Cost Per Click also known as?

  1. Payment Per Click
  2. Payout Per Click
  3. Pay Per Click
  4. None

Answer: C) Pay Per Click

Explanation:

Cost Per Click is also known as Pay Per Click (PPC).

Discuss this Question


19. CPC formula is -

  1. Advertising cost / Number of clicks
  2. Number of clicks / Advertising cost
  3. Advertising cost / Percentage of clicks
  4. Percentage of clicks / Advertising cost

Answer: A) Advertising cost / Number of clicks

Explanation:

CPC formula is Advertising cost / Number of clicks

Discuss this Question


20. What is the full form of CPM?

  1. Cost Per Minute
  2. Cost Per Month
  3. Cost Per Mile
  4. Cost Per Matter

Answer: C) Cost Per Mile

Explanation:

The full form of CPM is Cost Per Mile.

Discuss this Question


Advertisement

21. What is CPM also known as -

  1. Cost Per Hundred
  2. Cost Per Thousand
  3. Cost Per Million
  4. Cost Per Maiden

Answer: B) Cost Per Thousand

Explanation:

CPM is also known as Cost Per Thousand (CPT).

Discuss this Question


22. What is the full form of IFTTT?

  1. If This Then Than
  2. If This Than Then
  3. If Then Than This
  4. If Than Then This

Answer: A) If This Then Than

Explanation:

Full form of IFTTT is If This Then Than.

Discuss this Question


23. What is the full form of KPI?

  1. Key Program Indicator
  2. Key Performance Indicator
  3. Key Problem Indicator
  4. None

Answer: B) Key Performance Indicator

Explanation:

Full form of KPI is a Key Performance Indicator.

Discuss this Question


24. In order to index web sites, websites collections, or HTML documents, we create web ____.

  1. Pointers
  2. Indexes
  3. Sites
  4. Pages

Answer: B) Indexes

Explanation:

In order to index websites, websites collections, or HTML documents, we create web indexes.

Discuss this Question


25. What is the full form of QS?

  1. Quality Size
  2. Quantity Size
  3. Quality Score
  4. Quantity Score

Answer: C) Quality Score

Explanation:

Full form of QS is Quality Score.

Discuss this Question


26. Inbound link is also known as -

  1. White Link
  2. Black Link
  3. Black Hat Link
  4. White Hat Link

Answer: B) Black Link

Explanation:

Inbound link is also known as a Black link.

Discuss this Question


27. Why Online Marketing?

  1. In online marketing, customers are able to communicate two-way.
  2. We can always customize our audience's experience through online marketing and also reach our customers at the right time through effective online marketing.
  3. It is possible for online marketing to handle millions of customers simultaneously because it can run multiple online businesses simultaneously.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Online Marketing because -

  1. In online marketing, customers are able to communicate two-way.
  2. We can always customize our audience's experience through online marketing and also reach our customers at the right time through effective online marketing.
  3. It is possible for online marketing to handle millions of customers simultaneously because it can run multiple online businesses simultaneously.

Discuss this Question


28. How many types of Online Marketing are there?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: C) 8

Explanation:

There are 8 types of Online Marketing.

Discuss this Question


29. Which of the following is /are the type of Online Marketing?

  1. Re-marketing
  2. Affiliate Marketing
  3. Mobile Marketing
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following types of Online Marketing are there -

  1. Re-marketing
  2. Affiliate Marketing
  3. Mobile Marketing, and others.

Discuss this Question


30. Which of the following is/are the type of Remarketing?

  1. Video
  2. Search
  3. Display
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the type of Remarketing -

  1. Video
  2. Search
  3. Display, and others.

Discuss this Question


Advertisement

31. In ____ Remarketing, past visitors' ads are displayed with products or services they might be interested in.

  1. Dynamic
  2. Display
  3. Search
  4. Video

Answer: A) Dynamic

Explanation:

In Dynamic Remarketing, past visitors' ads are displayed with products or services they might be interested in.

Discuss this Question


32. YouTube ads are displayed using ____ Remarketing.

  1. Search
  2. Display
  3. Video
  4. Customer List

Answer: C) Video

Explanation:

YouTube ads are displayed using Video Remarketing.

Discuss this Question


33. Which of the following remarketing is used in both google adwords and social media marketing?

  1. Dynamic
  2. Display
  3. Search
  4. Customer List

Answer: D) Customer List

Explanation:

Customer List remarketing is used in both google adwords and social media marketing.

Discuss this Question


34. To attract, acquire, and engage customers, ____v marketing involves creating, publishing, and distributing relevant content.

  1. Content
  2. Affiliate
  3. Email
  4. Mobile

Answer: A) Content

Explanation:

To attract, acquire, and engage customers, content marketing involves creating, publishing, and distributing relevant content.

Discuss this Question


35. The goal of ____ marketing is to earn commissions by promoting products from a wide variety of companies.

  1. Email
  2. Mobile
  3. Affiliate
  4. None

Answer: C) Affiliate

Explanation:

The goal of affiliate marketing is to earn commissions by promoting products from a wide variety of companies.

Discuss this Question


36. Which of the following are present in Mobile Marketing?

  1. Location-based services
  2. Augmented reality
  3. 2D Broadcast
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are present in Mobile Marketing -

  1. Location-based services
  2. Augmented reality
  3. 2D Broadcast

Discuss this Question


37. Which of the following is an/the advantage(s) of online marketing?

  1. Global reach
  2. Large number of customers
  3. Higher quality website traffic
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of online marketing -

  1. Global reach
  2. Large number of customers
  3. Higher quality website traffic

Discuss this Question


38. Which of the following is a/the disadvantage(s) of online marketing?

  1. A more qualified and knowledgeable workforce is needed for online marketing.
  2. By using social media websites, you can view the complaints and feedback of your customers in Online Marketing.
  3. In order to purchase products and services online, you need a high-speed internet connection. If you do not have one, then you cannot do so.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the disadvantages of online marketing -

  1. A more qualified and knowledgeable workforce is needed for online marketing.
  2. By using social media websites, you can view the complaints and feedback of your customers in Online Marketing.
  3. In order to purchase products and services online, you need a high-speed internet connection. If you do not have one, then you cannot do so.

Discuss this Question


39. Which of the following Business Model(s) does online marketing focuses on?

  1. Advertising
  2. E-commerce
  3. Affiliate
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following Business Models are there in which online marketing focuses - Advertising, E-commerce, Affiliate and Lead Generation.

Discuss this Question


40. Which of the following is an/the advertising model(s)?

  1. CPC
  2. CPA
  3. CTR
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

CPC, CPA, and CTR are all the advertising models.

Discuss this Question


41. What is the full form of VPA?

  1. Value Per Acquisition
  2. Value Per Action
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Full form of VPA is Value Per Action which could be termed as Value Per Acquisition too.

Discuss this Question


42. What is the full form of CPI?

  1. Cost Per Instinct
  2. Cost Per Inbound
  3. Cost Per Impression
  4. Cost Per Indebted

Answer: C) Cost Per Impression

Explanation:

Full form of CPI is Cost Per Impression.

Discuss this Question


43. What is the E-commerce model also known as?

  1. Electronic Commerce
  2. Internet Commerce
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The E-commerce model is also known as Electronic Commerce or Internet Commerce.

Discuss this Question


44. Which of the following is an E-commerce platform?

  1. Shopify
  2. Magneto
  3. Wix
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Shopify, Magneto, and Wix are all E-commerce platforms.

Discuss this Question


45. A commission is earned each time a purchase is made through a ____ affiliate link.

  1. Unique
  2. Duplex
  3. Triplex
  4. None

Answer: A) Unique

Explanation:

A commission is earned each time a purchase is made through a unique affiliate link.

Discuss this Question


46. How many types of leads are there in lead marketing?

  1. Marketing Qualified Lead
  2. Sales Qualified Lead
  3. Service Qualified Lead
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of leads in lead marketing are -

  1. Marketing Qualified Lead
  2. Sales Qualified Lead
  3. Service Qualified Lead, and other.

Discuss this Question


47. What is the full form of PQL?

  1. Promotion Qualified Lead
  2. Product Qualified Lead
  3. Peer Qualified Lead
  4. None

Answer: B) Product Qualified Lead

Explanation:

Full form of PQL is Product Qualified Lead.

Discuss this Question


48. Which of the following marketing technique is available 24*7?

  1. Traditional
  2. Offline
  3. Online
  4. None

Answer: C) Online

Explanation:

Online marketing technique is available 24*7.

Discuss this Question


49. Which of the following marketing techniques is more secure?

  1. Traditional
  2. Offline
  3. Online
  4. Both A and B

Answer: D) Both A and B

Explanation:

Traditional or offline marketing technique is more secure compared to the online marketing technique.

Discuss this Question


50. Online Marketing can be measured using the -

  1. Google Adwords
  2. Google Analytics
  3. Google Adsense
  4. None

Answer: B) Google Analytics

Explanation:

Online Marketing can be measured using Google Analytics.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.