Google Sheets MCQs

Google Sheets is a spreadsheet program provided by Google, it is free and web-based. With Google sheets, you can easily create and edit spreadsheets directly in your web browser, for this you don’t need any special software. You can also share these sheets with anyone with specific permission.

We designed these Google Sheets MCQs to help every professional and student. Google Sheets multiple-choice questions have been designed by the experts and we tried to cover all the topics. Practice these MCQs to test and enhance your knowledge in Google Sheets.

Google Sheets MCQs

List of Google Sheets MCQs

1. A single Google sheet is called ____.

  1. Workbook
  2. Document
  3. Google Shareware
  4. Worksheet

Answer: D) Worksheet

Explanation:

A single Google sheet is called Worksheet.

Discuss this Question


2. Google sheet saves the changes automatically?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, Google sheet saves the changes automatically.

Discuss this Question


3. A group of cells is known as ___ in Google Sheets.

  1. Cells group
  2. Multi cells
  3. Collection
  4. Cell range

Answer: D) Cell range

Explanation:

In Google sheets, the group of cells is called cell range.

Discuss this Question


4. Any formula starts with the ___ sign.

  1. Underscore (_)
  2. Dollar ($)
  3. Equal (=)
  4. Column (:)

Answer: C) Equal (=)

Explanation:

In Google sheets, the formulas always start with the equal sign (=).

Discuss this Question


5. In Google sheet, columns are represented by ____.

  1. Numbers
  2. Letters
  3. Letters and Numbers
  4. Cells

Answer: B) Letters

Explanation:

In Google sheets, columns are represented by letters. For example, the first column is A, the second column is B, and so on ...

Discuss this Question


Advertisement

6. Which sign is used in the formula to use absolute reference?

  1. Underscore (_)
  2. Dollar ($)
  3. Equal (=)
  4. Column (:)

Answer: D) Dollar ($)

Explanation:

The dollar sign ($) is used in the formula to use absolute reference.

Example: Absolute reference for row and column: $A$1

Discuss this Question


7. If the tax (any value) reference is B11, and you do not want the fill function to change this, so we lock it using ____.

  1. $B$11
  2. $B11
  3. $(B)11
  4. =B11

Answer: A) $B$11

Explanation:

The reference is absolutely locked by using the formula $B$11.

Discuss this Question


8. Which of the following is an absolute cell reference?

  1. B2
  2. #B2
  3. B:2
  4. $B$2

Answer: D) $B$2

Explanation:

$B$2 is an absolute cell reference.

Discuss this Question


9. In a single cell, the maximum limit of the characters is ____.

  1. 65536
  2. 18730
  3. 50000
  4. 32364

Answer: C) 50000

Explanation:

The maximum number of characters is 50,000 in a single cell.

Discuss this Question


10. In Google sheets, most of the functions contain one or more ____ in parentheses.

  1. Arguments
  2. Formulas
  3. Functions
  4. Subfunctions

Answer: A) Arguments

Explanation:

In Google sheets, most of the functions contain one or more arguments in parentheses.

Discuss this Question


Advertisement

11. Which feature allows you to narrow down the data in your worksheet?

  1. Filters
  2. Reporting
  3. Sorting
  4. Statics

Answer: A) Filters

Explanation:

The Filters allow you to narrow down the data in your worksheet.

Discuss this Question


12. Which symbol is not recognized as mathematical operators within Google Sheets?

  1. ^
  2. /
  3. *
  4. @

Answer: D) @

Explanation:

The @ symbol is not a mathematical operator, the rest of all are the mathematical operators in Google sheets.

Discuss this Question


13. Which command is used to clear the formatting of selected cells in Google sheets?

  1. Clear
  2. Clear all
  3. Clear Styles
  4. Clear Formatting

Answer: D) Clear Formatting

Explanation:

The clear formatting command is used to clear the formatting of selected cells.

Steps to clear formatting of selected cells in Google sheets:

  • Select the cells
  • Click on the "Format menu"
  • And then, select "Clear formatting"

Discuss this Question


14. In Google sheets, the default number format is ___.

  1. Automatic
  2. Number
  3. Currency
  4. Time

Answer: A) Automatic

Explanation:

The default Number format is Automatic.

Discuss this Question


15. Which format represents the numbers with the dollars ($) sign? [For example, $1,000.00]

  1. Automatic
  2. Number
  3. Currency
  4. Time

Answer: C) Currency

Explanation:

The currency represents the numbers with the dollars ($) sign. For this, select the cells containing the numbers and click on the "Format Menu", and then the "Number" option and click on "Currency".

Discuss this Question


Advertisement

16. Which function adds up numbers in a range in Google sheets?

  1. ADD
  2. SUM
  3. SUMIF
  4. SUMRANGE

Answer: B) SUM

Explanation:

To add up numbers in a range - SUM() function is used.

Example: = SUM (B2:B10)

Discuss this Question


17. Which function calculates the sum of values in a range based on a true or false condition?

  1. ADD
  2. SUM
  3. SUMIF
  4. SUMRANGE

Answer: C) SUMIF

Explanation:

To calculate the sum of values in a range based on a true or false condition - SUMIF() function is used.

Syntax:

=SUMIF(range, criterion, [sum_range])

Discuss this Question


18. Which function calculates the sum of a range based on one or more true or false conditions?

  1. ADD
  2. SUM
  3. SUMIF
  4. SUMIFS

Answer: D) SUMIFS

Explanation:

To calculate the sum of a range based on one or more true or false conditions - SUMIFS() function is used.

Syntax:

=SUMIFS(sum_range, criteria_range1, criterion1, [criteria_range2, ...], [criterion2, ...])

Discuss this Question


19. Which function(s) is/are used to check combinations of two or more conditions in Google sheets?

  1. AND()
  2. OR()
  3. Both A and B
  4. NOT()

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Both AND() and OR() functions are used to check combinations of two or more conditions in Google sheets.

Discuss this Question


20. Which function is used to find the average (arithmetic mean)?

  1. AVERAGE
  2. AVERAGEIF
  3. AVERAGEIFS
  4. AM

Answer: A) AVERAGE

Explanation:

The AVERAGE() function is used to calculate the average (arithmetic mean).

Syntax:

=AVERAGE(value1, [value2, ...])

Discuss this Question


Advertisement

21. Which function is used to find the average (arithmetic mean) of a range based on a true or false condition?

  1. AVERAGE
  2. AVERAGEIF
  3. AVERAGEIFS
  4. AM

Answer: B) AVERAGEIF

Explanation:

The AVERAGEIF() function is used to calculate the average (arithmetic mean) of a range based on a true or false condition.

Syntax:

=AVERAGEIF(criteria_range, criterion, [average_range])

Discuss this Question


22. Which function is used to find the average (arithmetic mean) of a range based on one or more true or false conditions?

  1. AVERAGE
  2. AVERAGEIF
  3. AVERAGEIFS
  4. AM

Answer: C) AVERAGEIFS

Explanation:

The AVERAGEIF() function is used to calculate the average (arithmetic mean) of a range based on one or more true or false conditions.

Syntax:

=AVERAGEIFS(average_range, criteria_range1, criterion1, ...)

Discuss this Question


23. The ____ command in Google Sheets allows for more complex sorting of data.

  1. Sort
  2. Sort Range
  3. Sort Data
  4. Data Sort

Answer: B) Sort Range

Explanation:

The Sort Range command in Google Sheets allows for more complex sorting of data.

Steps to use the Sort Range command:

  • Select a range
  • Click on the "Data" menu and find "Sort Range"
  • Click on "Sort Range"
  • Select Data has header row
  • Select Total stats which is the header for the column
  • Click "Sort"

Discuss this Question


24. Which function is used to find the most common value(s)?

  1. SNGL()
  2. MULT()
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Both MODE.SNGL() and MODE.MULT() functions are used to find the most common value(s).

=MODE.SNGL(value1, [value2, ...])
=MODE.MULT(value1, [value2, ...])

Discuss this Question


25. ____ function returns the current date as a date value.

  1. DATE()
  2. TODAY()
  3. NOW()
  4. GETDATE()

Answer: B) TODAY()

Explanation:

TODAY() function returns the current date as a date value.

Discuss this Question


26. ____ function returns the current date and time as a date value.

  1. DATE()
  2. TODAY()
  3. NOW()
  4. GETDATE()

Answer: C) NOW()

Explanation:

NOW() function returns the current date and time as a date value.

Discuss this Question


27. Correct steps to group rows or columns in Google sheets.

  1. Data > Group rows or Group columns
  2. Format > Group rows or Group columns
  3. Insert > Group rows or Group columns
  4. None of the above

Answer: A) Data > Group rows or Group columns

Explanation:

The correct steps to group rows or group columns: 1) Select the rows/columns, 2) Click Data > Group rows or Group columns.

Discuss this Question


28. Can we freeze header rows and columns in Google sheets?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, we can freeze header rows and columns. On the menu bar, click "View" and then "Freeze" and choose an option.

Discuss this Question


29. Shortcut to select current column in Google sheet?

  1. CTRL + Space
  2. ALT + Space
  3. SHIFT + Space
  4. CTRL + SHIFT + Space

Answer: A) CTRL + Space

Explanation:

Press CTRL + Space to select the current column in Google Sheets.

Discuss this Question


30. Shortcut to select the current row in Google sheet?

  1. CTRL + Space
  2. ALT + Space
  3. SHIFT + Space
  4. CTRL + SHIFT + Space

Answer: C) SHIFT + Space

Explanation:

Press SHIFT + Space to select the current row in the Google sheet.

Discuss this Question


Advertisement

31. Shortcut for group rows or columns in Google sheet?

  1. Alt + Shift + Right Arrow
  2. Alt + Shift + Left Arrow
  3. Alt + Shift + Down Arrow
  4. Alt + Shift + Up Arrow

Answer: A) Alt + Shift + Right Arrow

Explanation:

Press Alt + Shift + Right Arrow to open the group rows or columns option in Google sheet.

Discuss this Question


32. Shortcut for ungrouping rows or columns in Google sheet?

  1. Alt + Shift + Right Arrow
  2. Alt + Shift + Left Arrow
  3. Alt + Shift + Down Arrow
  4. Alt + Shift + Up Arrow

Answer: B) Alt + Shift + Left Arrow

Explanation:

Press Alt + Shift + Left Arrow to ungroup selected rows or columns in the Google sheet.

Discuss this Question


33. Shortcut command to show all formulas in Google sheet?

  1. Ctrl + F
  2. Ctrl + Shift + F
  3. Ctrl + &
  4. Ctrl + ~

Answer: D) Ctrl + ~

Explanation:

Press Ctrl + ~ to show all formulas in Google sheet, press the same command again to show the values.

Discuss this Question


34. Shortcut command to hide rows in Google sheet?

  1. Ctrl + Alt + R
  2. Ctrl + Alt + H
  3. Ctrl + Alt + 9
  4. Ctrl + Alt + 0

Answer: C) Ctrl + Alt + 9

Explanation:

Press Ctrl + Alt + 9 to hide rows in Google Sheets.

Discuss this Question


35. Shortcut command to insert a link on selected text/cell?

  1. Ctrl + k
  2. Ctrl + h
  3. Ctrl + Alt + k
  4. None of the above

Answer: A) Ctrl + k

Explanation:

Press Ctrl + k to insert a link on selected text/cell in Google sheet.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.