Software Testing Multiple-Choice Questions (MCQs)

Software testing is widely used technology because it is compulsory to test each and every software before deployment.

Software Testing MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Software Testing. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Software Testing.

List of Software Testing MCQs

1. How many types of manual testing are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

Manual testing is of three types: White box testing, black box testing, and gray box testing.

Discuss this Question


2. In which testing cases are executed by the tester laborious according to the end user's perspective?

  1. Manual testing
  2. Automation Testing

Answer: A) Manual testing

Explanation:

Manual testing requires human hands, which means the tester itself performs all the testing according to the user's perspective.

Discuss this Question


3. In software, a ____ occurred when the expected output does not match the output provided by the software.

  1. Correctness
  2. Defect
  3. Confusion

Answer: B) Defect

Explanation:

In software, a defect occurs when the expected output does not match the output provided by the software.

Discuss this Question


4. Which type of testing requires the checking of every single line of code by the developer?

  1. White box testing
  2. Black box testing
  3. Gray box testing

Answer: A) White box testing

Explanation:

White box testing requires the checking of every single line of code by the developer, and then it is passed to the tester.

Discuss this Question


5. Which type of testing is performed by a test engineer where a program's functionality is checked?

  1. White box testing
  2. Black box testing
  3. Gray box testing

Answer: B) Black box testing

Explanation:

Black box testing is performed by a test engineer where a program's functionality is checked.

Discuss this Question


Advertisement

6. Is manual testing time-consuming?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, manual testing is time-consuming.

Discuss this Question


7. Under different loads, ____records the application's performance

  1. Citrus
  2. Zap
  3. Load runner
  4. N unit

Answer: C) Load runner

Explanation:

Under different loads, the load runner records the application's performance.

Discuss this Question


8. ____ in this type of testing automatic tools are used to perform testing on applications.

  1. Manual testing
  2. Automation testing

Answer: B) Automation testing

Explanation:

Automation testing is performed using automated tools.

Discuss this Question


9. How many testing principles are there?

  1. 2
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: D) 7

Explanation:

There are 7 fundamental principles of testing:

  • Testing shows the presence of defects
  • Exhaustive Testing is not possible
  • Early Testing
  • Defect Clustering
  • Pesticide Paradox
  • Testing is context-dependent
  • Absence of errors fallacy

Discuss this Question


10. Does loop testing include white box testing?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, loop testing is included in white box testing.

Discuss this Question


Advertisement

11. Which testing is more expensive?

  1. White box testing
  2. Black box testing

Answer: A) White box testing

Explanation:

Since white box testing requires skilled employees therefore it is expensive.

Discuss this Question


12. ____- performs the white box testing

  1. Test engineers
  2. Project developers

Answer: B) Project developers

Explanation:

Project developers perform the white box testing.

Discuss this Question


13. ____- performs the black box testing

  1. Test engineers
  2. Project developers

Answer: A) Test engineers

Explanation:

Test engineers perform the black box testing.

Discuss this Question


14. Is it important to understand the internal design of the application while doing black box testing?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, to perform black box testing it is not important to understand the internal design of the application.

Discuss this Question


15. Who performs the gray box testing?

  1. Test engineers
  2. Project developers
  3. Both

Answer: C) Both

Explanation:

Since gray box testing is the combination of black box and white box testing therefore it requires both the test engineer's as well as the project developer's input.

Discuss this Question


Advertisement

16. Which type of testing majorly focuses on the user point of view and not on the design view of the application?

  1. White box testing
  2. Gray box testing
  3. Black box testing

Answer: B) Gray box testing

Explanation:

Gray box testing, majorly focuses on the user point of view and not on the design view of the application.

Discuss this Question


17. Analyzing data flow in a program is done using ____

  1. White box testing
  2. Gray box testing
  3. Black box testing
  4. Data flow testing

Answer: D) Data flow testing

Explanation:

Analyzing data flow in a program is done using data flow testing.

Discuss this Question


18. Which of the testing techniques comes under white box testing?

  1. Data flow testing
  2. Control flow testing
  3. Both

Answer: C) Both

Explanation:

Control flow testing and data flow testing is a type of testing technique that falls under white box testing.

Discuss this Question


19. By using a____ testing technique, you can determine which statements are executed in what order

  1. Data flow testing
  2. Control flow testing

Answer: B) Control flow testing

Explanation:

By using a control flow testing technique, you can determine which statements are executed in what order.

Discuss this Question


20. An ____ connects two nodes in a control flow graph.

  1. Edge
  2. Decision node
  3. Junction Node

Answer: A) Edge

Explanation:

An edge connects two nodes in a control flow graph.

Discuss this Question


Advertisement

21. ____ shows which procedure follows the previous one in a series of procedures in the control flow graph.

  1. Edge
  2. Decision node
  3. Junction Node
  4. Node

Answer: D) Node

Explanation:

Node shows which procedure follows the previous one in a series of procedures.

Discuss this Question


22. In which testing every outcome from a code module is tested also this type of testing come under white box testing?

  1. Data flow testing
  2. Control flow testing
  3. Branch coverage testing

Answer: C) Branch coverage testing

Explanation:

In Branch, coverage is a type of white box testing, in which every outcome from a code module is tested.

Discuss this Question


23. Are branch coverage testing and decision coverage testing the same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) No

Explanation:

No, they are not the same. There is a slight difference between them.

Discuss this Question


24. Which testing technique is used to design the cases of the white box?

  1. Branch coverage testing technique
  2. Data flow testing technique
  3. Statement coverage testing technique

Answer: C) Statement coverage testing technique

Explanation:

The statement coverage testing technique is used when you design the cases of the white box.

Discuss this Question


25. ____-testing technique covers all imaginable conclusions of every Boolean condition of the code.

  1. Branch coverage testing technique
  2. Data flow testing technique
  3. Statement coverage testing technique
  4. Decision coverage testing technique

Answer: D) Decision coverage testing technique

Explanation:

The decision coverage testing technique covers all imaginable conclusions of every Boolean condition of the code.

Discuss this Question


26. What formula do you use to find the percentage of decision coverage of the code?

  1. Decision coverage=Number of decision outcomes/total number of outcomes *100
  2. Decision coverage=Number of all the loops outcomes/total number of outcomes *100
  3. Decision coverage=Number of nodes and edges/total number of outcome*100

Answer: A) Decision coverage=Number of decision outcomes/total number of outcomes *100

Explanation:

Decision coverage=Number of decision outcomes/total number of outcomes *100.

Discuss this Question


27. Which of the following are the white box testing techniques?

  1. Control flow testing
  2. Data flow testing
  3. Statement coverage testing
  4. Branch coverage testing
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation:

The white box testing techniques are as follows: Control flow testing, Data flow testing, Statement coverage testing, Branch coverage testing, and decision coverage testing.

Discuss this Question


28. Which testing technique is responsible for testing the system behavior by applying different sets of input unions?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect testing
  4. State-transition testing

Answer: B) Decision table testing

Explanation:

The decision table testing technique is responsible for testing the system behavior by applying different sets of input unions.

Discuss this Question


29. Which testing technique is also called pairwise testing?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect testing
  4. State-transition testing

Answer: A) All pair testing

Explanation:

All pair testing is also known as pair-wise testing.

Discuss this Question


30. Which testing technique aids us to test entirely feasible separate combinations of values?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect testing
  4. State-transition testing

Answer: A) All pair testing

Explanation:

All pair testing techniques aid us to test entirely feasible separate combinations of values.

Discuss this Question


Advertisement

31. Which testing technique is responsible for examining all the input boxes like checkboxes, radio buttons, etc?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect testing
  4. State-transition testing

Answer: A) All pair testing

Explanation:

All pair testing techniques are responsible for examining all the input boxes like checkboxes, radio buttons, etc.

Discuss this Question


32. Which testing technique emphasizes the correlation between a specified outcome and complete factors influencing the outcome?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect graph testing
  4. State-transition testing

Answer: C) Cause-effect graph testing

Explanation:

Cause effect graph testing technique emphasizes the correlation between a specified outcome and complete factors influencing the outcome.

Discuss this Question


33. Which testing technique is responsible to represent the actions of the software application when contrasting input values are given to the identical function?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect graph testing
  4. State-transition testing

Answer: D) State-transition testing

Explanation:

State-transition testing technique is responsible to represent the actions of the software application when contrasting input values are given to the identical function.

Discuss this Question


34. Which testing technique is used to recognize the test instances from the origination to the end of the application as per the utilization of the application?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect graph testing
  4. State-transition testing
  5. Use case testing

Answer: E) Use case testing

Explanation:

The use case testing technique is used to recognize the test instances from the origination to the end of the application as per the utilization of the application.

Discuss this Question


35. Which testing technique comes under black box testing?

  1. All pair testing
  2. Decision table testing
  3. Cause-effect graph testing
  4. State-transition testing
  5. Use case testing
  6. All of the above

Answer: F) All of the above

Explanation:

The following testing technique comes under black box testing: All pair testing, Decision table testing, Cause-effect graph testing, State-transition testing, and Use case testing.

Discuss this Question


36. Mainly how many types of testing are performed?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

Mainly there are two types of testing known functional and non-functional testing.

Discuss this Question


37. Which type of testing is used to check the performance of the software application?

  1. Functional testing
  2. Non-functional testing

Answer: A) Functional testing

Explanation:

Functional testing is used to check the performance/functionality of the software application.

Discuss this Question


38. Executing arbitrary testing without any strategy is known as____ testing.

  1. Recover testing
  2. Ad-hoc testing
  3. Smoke testing
  4. Sanity testing

Answer: B) Ad-hoc testing

Explanation:

Executing arbitrary testing without any strategy is known as Ad-hoc testing.

Discuss this Question


39. ____ is a type of software testing, where the discrete component of the software is tested.

  1. Recover testing
  2. Ad-hoc testing
  3. Smoke testing
  4. Unit testing

Answer: D) Unit testing

Explanation:

Unit testing is a type of software testing, where the discrete component of the software is tested.

Discuss this Question


40. Which type of testing is responsible for testing how stable the software is built?

  1. Recover testing
  2. Regression testing
  3. Smoke testing
  4. Unit testing

Answer: C) Smoke testing

Explanation:

Smoke testing is responsible for testing the stability of the application built. It is a type of non-exhaustive testing.

Discuss this Question


41. Are unit testing and integration testing the same type of testing?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, they are not the same type of testing, unit testing comes under white box testing whereas integration testing comes under black box testing.

Discuss this Question


42. Which type of testing ensures that the errors and faults are settled at the end of the testing?

  1. Recover testing
  2. Regression testing
  3. Retesting testing
  4. Unit testing

Answer: B) Regression testing

Explanation:

Retesting ensures that the errors and faults are settled at the end of the testing.

Discuss this Question


43. Which type of testing is the final phase testing?

  1. Database testing
  2. Regression testing
  3. Retesting testing
  4. User-acceptance testing

Answer: D) User-acceptance testing

Explanation:

User-acceptance testing is the final phase of testing as it ensures the project is built according to the user's requirements.

Discuss this Question


44. Which type of testing checks the factors like reliability, load, security, and performance?

  1. Functional testing
  2. Non-functional testing

Answer: B) Non-functional testing

Explanation:

Non-functional testing is responsible for checking the non-functionals parameters of software built.

Discuss this Question


45. Which type of testing is used to check the system's performance of different types of the operating system without any fault?

  1. Portable testing
  2. Accountability testing
  3. Efficiency testing
  4. Reliability testing

Answer: A) Portable testing

Explanation:

Portable testing is used to check the system performance of different types of the operating system without any fault.

Discuss this Question


46. In Which type of testing discrete units are combined and tested as a group?

  1. Unit testing
  2. Accountability testing
  3. Integration testing
  4. Reliability testing

Answer: C) Integration testing

Explanation:

In Integration testing, discrete units are combined and tested as a group.

Discuss this Question


47. How many types of integration testing are there?

  1. 4
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: B) 2

Explanation:

There are two types of integration testing: Incremental integration testing and Non-incremental integration testing.

Discuss this Question


48. ____in which all the units are combined at once and then tested as a unit?

  1. Incremental testing
  2. Non-incremental testing

Answer: B) Non-incremental testing

Explanation:

Non-incremental testing in which all the units are combined at once and then tested as a unit also known as big bang testing.

Discuss this Question


49. Which type of testing ensures the application is built according to the user's convenience and is easy to use?

  1. Incremental testing
  2. Non-incremental testing
  3. Usability testing
  4. Performance testing

Answer: C) Usability testing

Explanation:

Usability testing ensures the application is built according to the user's convenience and it is really easy to use.

Discuss this Question


50. In which type of testing technique two types of variants are compared to each other and then the effective variant decided to showcase?

  1. A/B testing
  2. Hallway testing
  3. Usability testing
  4. Hallway testing

Answer: A) A/B testing

Explanation:

In the A/B testing technique two types of variants are compared to each other and then the effective variant is decided to showcase.

Discuss this Question


51. In which type of testing technique were arbitrary individuals used to test software products?

  1. A/B testing
  2. Hallway testing
  3. Usability testing
  4. Hallway testing

Answer: B) Hallway testing

Explanation:

In hallway testing, where arbitrary individuals are used to test software products.

Discuss this Question


52. How many types of remote usability testing techniques are there?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer: B) 2

Explanation:

There are two types of remote usability testing techniques: synchronous remote usability testing technique and asynchronous remote usability testing technique.

Discuss this Question


53. Which documentation is created before and after testing an application?

  1. Software requirement specification document
  2. Scenario documentation
  3. Testing documentation

Answer: C) Testing documentation

Explanation:

Testing documentation is created before and after testing an application.

Discuss this Question


54. What does RTM stand for in software testing?

  1. Requirement traceability matrix
  2. Requirement testing management
  3. Requirement testing matrix

Answer: A) Requirement traceability matrix

Explanation:

RTM stands for requirement traceability matrix.

Discuss this Question


55. Which document ensures that all the test cases and scenarios are covered?

  1. Requirement traceability matrix
  2. Scenario documentation
  3. Testing documentation

Answer: A) Requirement traceability matrix

Explanation:

RTM (requirement traceability matrix) ensures that all the test cases and scenarios are covered.

Discuss this Question


56. Which document is usually prepared by the test leads after the entire application process is completed?

  1. Requirement traceability matrix
  2. Scenario documentation
  3. Testing documentation
  4. Test execution report

Answer: D) Test execution report

Explanation:

The test execution report document is usually prepared by the test leads after the entire application process is completed.

Discuss this Question


57. In software testing, how many types of test case design techniques are there?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 6

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of test case design techniques: Error Guessing, Equivalence Partitioning, and Boundary Value Analysis[BVA].

Discuss this Question


58. ____ is a technique of software testing in which input data is split into partitions of valid and invalid values, and all partitions must demonstrate identical actions.

  1. Error guessing
  2. Equivalence partitioning
  3. Boundary value analysis

Answer: B) Equivalence partitioning

Explanation:

Equivalence partitioning is a technique of software testing in which input data is split into partitions of valid and invalid values, and all partitions must demonstrate identical actions.

Discuss this Question


59. How many types of test plans are there in software testing?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 6

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of test plans in software testing: Master Test Plan, Phase Test Plan, and Testing Type Specific Test Plans.

Discuss this Question


60. Which type of test plan has multiple levels of testing?

  1. Master test plan
  2. Phase test plan
  3. Testing type-specific test plans

Answer: A) Master test plan

Explanation:

A master test plan is a type of test plan that has multiple levels of testing.

Discuss this Question


61. When the problem occurs in the code then it is called____

  1. Defect
  2. Error
  3. Issue

Answer: B) Error

Explanation:

When the problem occurs in the code then it is called an error and it is usually raised by the developer.

Discuss this Question


62. When the application built is against the business requirement then it is known as____

  1. Defect
  2. Error
  3. Issue

Answer: C) Issue

Explanation:

When the application built is against the business requirement then it is known as an issue and this is raised when the customer uses the product.

Discuss this Question


63. What is JIRA?

  1. Jira is an open-source tool to track bug
  2. Jira is an open-source tool to track issues
  3. Jira is an open-source tool to track error

Answer: A) Jira is an open-source tool to track bug

Explanation:

Jira is an open-source tool to track bugs.

Discuss this Question


64. Which type of testing ensures that the bugs are fixed and the application is working as expected?

  1. Smoke testing
  2. Sanity testing
  3. Recover testing

Answer: B) Sanity testing

Explanation:

Sanity testing ensures that the bugs are fixed and the application is working as expected.

Discuss this Question


65. Which type of testing is executed to examine the dynamic behavior of the code?

  1. Static testing
  2. Sanity testing
  3. Dynamic testing

Answer: C) Dynamic testing

Explanation:

Dynamic testing is a type of testing that is executed to examine the dynamic behavior of the code.

Discuss this Question


66. Which of the following tools are used to test the load?

  1. LoadNinja
  2. Apache Jmeter
  3. HP performance tester
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The tools used to test the load: LoadNinja, Apache Jmeter, HP performance tester, NeoLoad, WebLoad, etc.

Discuss this Question


67. Is load testing an expensive process?

  1. YES
  2. NO

Answer: A) YES

Explanation:

Load testing is an expensive process.

Discuss this Question


68. Which type of testing ensures how fast the application can convalesce from a hardware failure?

  1. Stress testing
  2. Static testing
  3. Alpha testing
  4. Recover testing

Answer: D) Recover testing

Explanation:

Recover testing is a type of testing it ensures how fast the application can convalesce/recover from a hardware failure.

Discuss this Question


69. How many types of exploratory testing are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are three types of exploratory testing: Freestyle, Strategy based, and Scenario-based.

Discuss this Question


70. Among alpha testing and beta testing, which type of testing is performed inside the organization?

  1. Alpha testing
  2. Beta testing

Answer: A) Alpha testing

Explanation:

Alpha testing is a type of testing which is performed inside the organization.

Discuss this Question


71. Among alpha testing and beta testing, which type of testing is performed on the user's environment?

  1. Alpha testing
  2. Beta testing

Answer: B) Beta testing

Explanation:

Beta testing is a type of testing which is performed on the user's environment.

Discuss this Question


72. Which testing is known as monkey testing?

  1. Ad-hoc testing
  2. Regression testing
  3. Visual testing
  4. Dynamic testing

Answer: A) Ad-hoc testing

Explanation:

Ad-hoc testing is known as monkey testing.

Discuss this Question


73. How many types of Ad-hoc testing are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are two types of Ad-hoc testing: Buddy testing and pair testing.

Discuss this Question


74. In which type of testing development of software to ensure that the program is supported by numerous languages?

  1. Mainframe testing
  2. Mutation testing
  3. Globalization testing
  4. Endurance testing

Answer: C) Globalization testing

Explanation:

Globalization testing type of testing development of software to ensure that the program is supported by numerous languages.

Discuss this Question


75. Globalization testing is classified into how many parts?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 2

Explanation:

Globalization testing is classified into two parts: Internalization technique, Localization testing.

Discuss this Question


76. How many types of mutation testing are there?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 3

Explanation:

There are three types of mutation testing: Decision mutations, value mutations, and Statement mutations.

Discuss this Question


77. Mutation testing is a type of ____-?

  1. Black box testing
  2. Gray box testing
  3. White box testing

Answer: C) White box testing

Explanation:

Mutation testing is a type of white-box testing.

Discuss this Question


78. Does a ____ test consist of inserting errors into a program purposely to see if an existing test case will detect them?

  1. Mutation
  2. Spike
  3. Volume

Answer: A) Mutation

Explanation:

A mutation test consists of inserting errors into a program purposely to see if an existing test case will detect them.

Discuss this Question


79. Which type of mutation is responsible for checking the design errors?

  1. Decision mutations
  2. Value mutations
  3. Statement mutations.

Answer: A) Decision mutations

Explanation:

Decision mutations are responsible for checking the design errors.

Discuss this Question


80. Is mutation testing costly?

  1. Yes
  2. No
  3. Statement mutations.

Answer: A) YES

Explanation:

Yes, mutation testing is a little expensive process as it takes a lot of time also.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.