Zend Framework Multiple-Choice Questions (MCQs)

Zend is an open source PHP framework. It is pure object-oriented and built around the MVC design pattern. Zend framework contains collection of PHP packages which can be used to develop web applications and services.

Zend Framework MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Zend Framework. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Zend Framework.

List of Zend Framework MCQs

1. Zend is an ____ framework?

  1. PHP
  2. Python
  3. Java
  4. CSS

Answer: A) PHP

Explanation:

Zend is a PHP framework.

Discuss this Question


2. Is Zend purely object-oriented?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Zend is a PHP framework and it is purely object-oriented.

Discuss this Question


3. Zend follows which type of architecture?

  1. Layered architecture
  2. MVC
  3. Microkernel
  4. None

Answer: B) MVC

Explanation:

Zend is based upon MVC i.e., model, view, and controller design pattern.

Discuss this Question


4. Which of the following are the correct pre-requisite to learn Zend framework?

  1. HTML/CSS
  2. PHP
  3. OOPS
  4. All of the above
  5. Only PHP

Answer: D) All of the above

Explanation:

To learn Zend you should have some knowledge about the OOPS concept, PHP, and basic HTML and CSS.

Discuss this Question


5. Who developed the Zend framework?

  1. Rasmus Lerdorf and Andi Gutmans
  2. Rasmus Lerdorf and Zeev Suraski
  3. Andi Gutmans and Zeev Suraski

Answer: C) Andi Gutmans and Zeev Suraski

Explanation:

Zend was founded by Andi Gutmans and Zeev Suraski.

Discuss this Question


Advertisement

6. Why do we use the Zend framework? Select the best answer.

  1. To deploy a web application
  2. To develop a web application
  3. To test web application
  4. To only design web application

Answer: B) To develop a web application

Explanation:

Zend is used in the market to develop a web applications.

Discuss this Question


7. Is Zend an open-source project?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) YES

Explanation:

Yes, Zend is an open-source project.

Discuss this Question


8. Does Zend support multi-databases?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, Zend supports different types of databases, like PostgreSQL, SQLite, etc.

Discuss this Question


9. Which of the following popular companies uses the Zend framework to develop their website?

  1. Facebook
  2. Netflix
  3. IBM
  4. All of the above
  5. None

Answer: C) IBM

Explanation:

IBM's company website is created using the Zend framework.

Discuss this Question


10. Zend uses ____ for managing its dependencies.

  1. Composer
  2. MVC
  3. Component

Answer: A) Composer

Explanation:

Zend uses composer for managing its dependencies.

Discuss this Question


Advertisement

11. In how many ways you can install the Zend framework?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

There are two ways in which you can install the Zend framework:

  • Manual installation
  • Composer based installation

Discuss this Question


12. How can you host the Zend framework-based web application?

  1. Using Apache web server
  2. Using the Zend server
  3. Using a PHP server

Answer: A) Using Apache web server

Explanation:

Using the Apache web server, you can host the Zend framework-based web application.

Discuss this Question


13. Which of the following in the MVC component, characterizes the structure of the application data?

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: A) Model

Explanation:

Model components in MVC, characterize the structure of the application data.

Discuss this Question


14. Which of the following in the MVC component, the appearance layer of the MVC Application?

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: B) View

Explanation:

View component in MVC, appearance layer of the MVC Application.

Discuss this Question


15. Which of the following in the MVC component, is the key component of the MVC architecture?

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: C) Controller

Explanation:

The controller component in MVC, is the key component of the MVC architecture.

Discuss this Question


Advertisement

16. How do you use the components of the Zend framework?

  1. Components of the Zend framework can be used as stand-alone components.
  2. Components of the Zend framework can be used as a group of components.
  3. Both A and B

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In the Zend framework, components can be used as stand-alone components or they can be used as a group of components as a single unit.

Discuss this Question


17. Which of the following are the most significant components of the Zend framework?

  1. zend-servicemanager
  2. zend-eventmanager
  3. zend-modulemanager
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

There are three most significant components of the Zend framework:

  • zend-servicemanager
  • zend-eventmanager
  • zend-modulemanager

Discuss this Question


18. Which of the following component of the Zend framework enables the creation of event-based programming and also aids in the creation, injection, and management of new events?

  1. zend-servicemanager
  2. zend-eventmanager
  3. zend-modulemanager
  4. All of the above

Answer: B) zend-eventmanager

Explanation:

zend-eventmanager component of the Zend framework enables the creation of event-based programming and also aids in the creation, injection, and management of the new event.

Discuss this Question


19. Which of the following component of the Zend framework allows you to utilize arbitrary services (PHP classes) from anywhere and without effort?

  1. zend-servicemanager
  2. zend-eventmanager
  3. zend-modulemanager
  4. All of the above

Answer: A) zend-servicemanager

Explanation:

zend- servicemanager component of the Zend framework allows you to utilize arbitrary services (PHP classes) from anywhere and without effort.

Discuss this Question


20. The capability to merge a group of PHP classes with comparable functionality into a single entity known as a ____?

  1. Unit
  2. Module
  3. Element
  4. Class

Answer: B) Module

Explanation:

The capability to merge a group of PHP classes with comparable functionality into a single entity known as a module.

Discuss this Question


Advertisement

21. ____ offered a high-level abstraction for the Zend Framework?

  1. Service manager
  2. Event manager
  3. Module manager

Answer: A) Service manager

Explanation:

The service manager offered a high-level abstraction for the Zend Framework.

Discuss this Question


22. Which method allows you to obtain a stdClass object at any time?

  1. Build()
  2. Get_build()
  3. Get()

Answer: C) Get()

Explanation:

Get() method allows you to obtain a stdClass object at any time.

Discuss this Question


23. Which of the following method allows you to obtain a unique instance each time?

  1. Build()
  2. Get_build()
  3. Get()
  4. New()

Answer: A) Build()

Explanation:

Build() method allows you to obtain a unique instance each time.

Discuss this Question


24. To obtain any class that has no dependencies, the service manager offers a custom factory named ____

  1. Invoke_call
  2. Factory
  3. InvokableFactory
  4. Callable Factory

Answer: C) InvokableFactory

Explanation:

To obtain any class that has no dependencies, the service manager offers a custom factory named Invokable factory.

Discuss this Question


25. The ____contains a method for determining whether or not the object may be generated at the specified instance.

  1. Factory method
  2. AbstractFactoryInterface
  3. FactoryInterface

Answer: B) AbstractFactoryInterface

Explanation:

The AbstractFactoryInterface contains a method for determining whether or not the object may be generated at the specified instance.

Discuss this Question


26. Which of the following method add new dependencies to previously existing services?

  1. Factory method
  2. Abstract factory method
  3. Initializer method
  4. Delegator factory method

Answer: C) Initializer method

Explanation:

The initializer method adds new dependencies to previously existing services.The initializer method adds new dependencies to previously existing services.

Discuss this Question


27. A ____is one that won't be entirely initialized at the time of creation. They are only referenced and only initialized when necessary.

  1. Factory method Service
  2. Lazy service
  3. Delegator factory method

Answer: B) Lazy service

Explanation:

A lazy service is one that won't be entirely initialized at the time of creation. They are only referenced and only initialized when absolutely necessary.

Discuss this Question


28. ____enhances the service manager and adds features such as instance validation.

  1. Plugin manager
  2. Lazy service
  3. Configuration
  4. Alias

Answer: A) Plugin manager

Explanation:

Plugin Manager enhances the service manager and adds features such as instance validation.

Discuss this Question


29. In Zend event manager, the ____ is randomly referred to as action

  1. Class
  2. Interface
  3. Listener
  4. Event

Answer: D) Event

Explanation:

The event is randomly referred to as action.

Discuss this Question


30. In Zend event manager, ____ are tied to events and are called when the event occurs.

  1. Interface
  2. Listener
  3. EventInterface class
  4. Class

Answer: B) Listener

Explanation:

Listeners are tied to events and are called when the event occurs.

Discuss this Question


Advertisement

31. In Zend event manager, ____ are used to depict the event.

  1. Interface
  2. Listener
  3. EventInterface class
  4. Class

Answer: C) EventInterface class

Explanation:

EventInterface classes are used to depict the event.

Discuss this Question


32. How many components does the module system have in the Zend framework?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C) 3

Explanation:

There are three components of the module system in the Zend framework:
Module Autoloader, Module manager, Module Manager Listeners.

Discuss this Question


33. Which of the following component of the module system is responsible to locate and load modules from a number of sources?

  1. Module Autoloader
  2. Module Manager
  3. Module Manager Listeners.

Answer: A) Module Autoloader

Explanation:

The module autoloader component of the module system is responsible to locate and load modules from a number of sources.

Discuss this Question


34. Which of the following component of the module system fires a series of events, for each module as soon as the modules are located via the Module Autoloader?

  1. Module Autoloader
  2. Module Manager
  3. Module Manager Listeners.

Answer: B) Module Manager

Explanation:

The module Manager component of the module system fires a series of events, for each module as soon as the modules are located via the Module Autoloader.

Discuss this Question


35. Which of the following component of the module system can be linked to Module Manager events and therefore is responsible for anything ranging from determining and loading modules to completing sophisticated tasks for each module?

  1. Module Autoloader
  2. Module Manager
  3. Module Manager Listeners.

Answer: C) Module Manager Listeners.

Explanation:

The module Manager Listeners component of the module system can be linked to Module Manager events and therefore is responsible for anything ranging from determining and loading modules to completing sophisticated tasks for each module.

Discuss this Question


36. Which of the following folders/directories contains your application in Zend Framework?

  1. Module
  2. Data
  3. Vendor
  4. Application
  5. Public

Answer: D) Application

Explanation:

The application folder/directory contains your application in Zend Framework.

Discuss this Question


37. Which of the following folders/directory carry an application's configuration files?

  1. Module
  2. Data
  3. Config
  4. Application
  5. Public

Answer: C) Config

Explanation:

The config folder/directory holds an application's configuration files.

Discuss this Question


38. Which of the following folders/directory, offers a location to store volatile and maybe transient application data?

  1. Module
  2. Data
  3. Config
  4. Vendor
  5. Public

Answer: B) Data

Explanation:

Data folder/directory offers a location to store volatile and maybe transient application data.

Discuss this Question


39. Which of the following folders/directory, is an application's document root?

  1. Module
  2. Data
  3. Config
  4. Vendor
  5. Public

Answer: E) Public

Explanation:

Public folder/directory is an application's document root.

Discuss this Question


40. In which of the following folders/directories, composer dependencies are stored?

  1. Module
  2. Data
  3. Config
  4. Vendor
  5. Public

Answer: D) Vendor

Explanation:

In the Vendor folder/directory composer dependencies are stored.

Discuss this Question


41. How many parts does the configuration file have?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

The configuration file has three parts: Controller, Routing configuration, and View configuration.

Discuss this Question


42. Which part of the configuration file determines how the module's controllers should be resolved into URLs?

  1. Controller configuration
  2. Routing configuration
  3. View configuration.

Answer: B) Routing configuration

Explanation:

Routing Configuration, determines how the module's controllers should be resolved into URLs.

Discuss this Question


43. Which part of the configuration file set the setup for seeing the engine?

  1. Controller configuration
  2. Routing configuration
  3. View configuration.

Answer: C) View configuration.

Explanation:

View Configuration, and set the setup for seeing the engine.

Discuss this Question


44. Which of the following controllers includes all of the functionality required to construct a standard web page and is also the most often used controller in the Zend MVC Framework?

  1. AbstractActionController
  2. AbstractRestfulCotroller
  3. AbstractConsoleController

Answer: A) AbstractActionController

Explanation:

AbstractActionController includes all of the functionality required to construct a standard web page and is also the most often used controller in the Zend MVC.

Discuss this Question


45. Which of the following controllers examines the HTTP method of the user requests and correlates the action (method) by taking the HTTP methods into account?

  1. AbstractActionController
  2. AbstractRestfulCotroller
  3. AbstractConsoleController

Answer: B) AbstractRestfulCotroller

Explanation:

AbstractRestfulController examines the HTTP method of the user requests and correlates the action (method) by taking the HTTP methods into account.

Discuss this Question


46. How many parts does URI contain?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C) 3

Explanation:

In general, any URI has three parts −

  • Hostname segment,
  • Path segment, and
  • Query segment.

Discuss this Question


47. Which type of route in the Zend framework is used to match a precise URI?

  1. Hostname
  2. Literal
  3. Method
  4. Regex

Answer: B) Literal

Explanation:

Literal type of route in the Zend framework is used to match a precise URI.

Discuss this Question


48. Which type of route in the Zend framework matches the HTTP method of the user requests?

  1. Hostname
  2. Part
  3. Method
  4. Regex

Answer: C) Method

Explanation:

The method type of route in the Zend framework matches the HTTP method of the user requests.

Discuss this Question


49. Which type of route in the Zend framework matches a URI route, by breaking it into numerous segments?

  1. Hostname
  2. Part
  3. Method
  4. Regex
  5. Segment

Answer: E) Segment

Explanation:

The segment type of route in the Zend framework matches a URI route, by breaking it into numerous segments.

Discuss this Question


50. Routes are queried in a ____ order?

  1. LIFO
  2. FIFO

Answer: A) LIFO

Explanation:

Routes are queried in a LIFO order.

Discuss this Question


51. Which of the following component of the Zend view layer holds the view layer's data?

  1. Renderers
  2. Variable containers
  3. Resolvers
  4. View models

Answer: B) Variable containers

Explanation:

Variable containers component of the Zend view layer holds the view layer's data.

Discuss this Question


52. How many methods does HelperInterface have?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

A HelperInterface has just two methods: setView(), and getView().

Discuss this Question


53. Which of the following Zend component, connects the model and the view layer?

  1. Zend-servicemanager
  2. Zend-form
  3. Zend-validation
  4. Zend-registration

Answer: B) Zend-form

Explanation:

Zend-form connects the model and the view layer.

Discuss this Question


54. How many methods are provided by InputFilterAwareInterface?

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 5

Answer: C) 2

Explanation:

InputFilterAwareInterface provides two methods, setInputFilter() and getInputFilter().

Discuss this Question


55. Which of the following Zend framework component provides all the necessary items to upload files?

  1. Zend-form
  2. Zend-filter
  3. Zend-inputfilter
  4. Both A and B
  5. Both A and C
  6. Both B and C

Answer: E) Both B and C

Explanation:

The Zend framework includes everything needed to upload files using the Zend-form and Zend-inputfilter components.

Discuss this Question


56. Which of the following Zend framework component provides an option to work with the JSON model?

  1. Zend-form
  2. Zend-view
  3. Zend-Json
  4. Both A and B
  5. Both A and C
  6. Both B and C

Answer: F) Both B and C

Explanation:

In the Zend framework, Zend-view and Zend-Json component provides an option to work with the JSON model.

Discuss this Question


57. A ____ is used to keep the web application's state.

  1. Module
  2. Component
  3. Cookie

Answer: C) Cookie

Explanation:

A cookie is used to keep the web application's state.

Discuss this Question


58. Which of the following Zend framework component provides a cookie module?

  1. Zend-form
  2. Zend-view
  3. Zend-Json
  4. Zend-HTTP

Answer: D) Zend-HTTP

Explanation:

In Zend framework, the Zend-HTTP component provides a cookie module.

Discuss this Question


59. Which of the following method will clear all the cookies in the given URI?

  1. Reset()
  2. Clear()
  3. Null()

Answer: A) Reset()

Explanation:

The reset() method will clear all the cookies in the given URI.

Discuss this Question


60. In which of the following method Cookies are extracted from the response object of the supplied URI?

  1. addCookie(uri)
  2. getCookie(cookieName,$cookieForm)
  3. fromResponse(uri)

Answer: C) fromResponse(uri)

Explanation:

In fromResponse(uri) method, Cookies are extracted from the response object of the supplied URI.

Discuss this Question


61. Which of the following Zend framework component, is used for handling session data?

  1. Zend-form
  2. Zend-view
  3. Zend-Json
  4. Zend-HTTP
  5. Zend-session

Answer: E) Zend-session

Explanation:

Zend framework offers a separate component called Zend-session for handling session data.

Discuss this Question


62. How many components does the Zend framework offer to handle the session?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: B) 6

Explanation:

Zend framework offers six components to handle the session:

  • Zend\Session\Container,
  • Zend\Session\SessionManager
  • Zend\Session\Storage
  • Zend\Session\SaveHandler
  • Zend\Session\Validator
  • Zend\Session\Config\SessionConfig

Discuss this Question


63. Which of the following components of session handling in Zend framework is the core API for reading and writing session information?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: A) Zend\Session\Container,

Explanation:

Zend\Session\Container component in the Zend framework is the core API for reading and writing session information.

Discuss this Question


64. Which of the following components of session handling in the Zend framework specify how session data will be saved in memory?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: C) Zend\Session\Storage

Explanation:

Zend\Session\storage component in the Zend framework specifies how session data will be saved in memory.

Discuss this Question


65. In which of the following components of session handling, the session data is stored and retrieved at a physical place?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: D) Zend\Session\SaveHandler

Explanation:

In Zend\Session\SaveHandler component of the Zend framework the session data is stored and retrieved at a physical place.

Discuss this Question


66. Which of the following components of session handling, prevent session hijacking?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: E) Zend\Session\Validator

Explanation:

The Zend\Session\Validator component of the Zend framework is used to prevent session hijacking.

Discuss this Question


67. Which of the following components of session handling, is used to manage a session's whole lifespan?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: B) Zend\Session\SessionManager

Explanation:

The Zend\Session\SessionManager component of the Zend framework is used to manage a session's whole lifespan.

Discuss this Question


68. Which of the following components of session handling, is used to specify how the session should operate?

  1. Zend\Session\Container,
  2. Zend\Session\SessionManager
  3. Zend\Session\Storage
  4. Zend\Session\SaveHandler
  5. Zend\Session\Validator
  6. Zend\Session\Config\SessionConfig

Answer: F) Zend\Session\Config\SessionConfig

Explanation:

The Zend\Session\SessionConfig component of the Zend framework is used to specify how the session should operate.

Discuss this Question


69. Which of the following Zend framework component, is used to handle authentication?

  1. Zend-form
  2. Zend-view
  3. Zend-authentication
  4. Zend-HTTP
  5. Zend-session

Answer: C) Zend-authentication

Explanation:

Zend-authentication is a separate component in the Zend framework that is used to handle authentication.

Discuss this Question


70. How many classes are provided by Zend to handle authentication in the Zend framework?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

Two classes are provided by Zend to handle authentication in the Zend framework:

  • Zend\Authentication\Adaptor\AdaptorInterface
  • Zend\Authentication\AuthenticationService

Discuss this Question


71. The key component is the____, which leverages the already defined adapter for authentic?

  1. AdaptorInterface
  2. AuthenticationService

Answer: B) AuthenticationService

Explanation:

The key component is the AuthenticationService, which leverages the already-defined adapter for authentic

Discuss this Question


72. Which of the following method sees whether an identity is accessible?

  1. clearIdentity()
  2. getIdentity()
  3. hasIdentity()

Answer: C) hasIdentity()

Explanation:

hasIdentity() method sees whether an identity is accessible.

Discuss this Question


73. Which of the following method obtain the authentication information?

  1. clearIdentity()
  2. getIdentity()
  3. hasIdentity()
  4. Get()

Answer: B) getIdentity()

Explanation:

getIdentity() method obtains the authentication information.

Discuss this Question


74. Which of the following method delete the authentication information?

  1. clearIdentity()
  2. getIdentity()
  3. hasIdentity()
  4. Clear()
  5. Delete()

Answer: A) clearIdentity()

Explanation:

clearIdentity() method deletes the authentication information.

Discuss this Question


75. The zend-permissions-acl module is based upon ____?

  1. Access control list
  2. Authorization access location
  3. Authorization Control location

Answer: A) Access control list

Explanation:

The zend-permissions-acl module is based on the Access control list.

Discuss this Question


76. The zend-permissions-rbac is based upon____?

  1. Role based authentication control
  2. Role based access control list
  3. Role based admission controller

Answer: B) Role based access control list

Explanation:

The zend-permissions-rbac module is based upon the Role Based Access control list.

Discuss this Question


77. Which of the following Zend framework component, is used to send email messages?

  1. Zend-form
  2. Zend-email
  3. Zend-authentication
  4. Zend-HTTP
  5. Zend-mail

Answer: E) Zend-mail

Explanation:

The zend-mail component in the Zend framework is used to send email messages.

Discuss this Question


78. Which of the following class is used to create a new email message?

  1. Zend\Mail\Msg
  2. Zend\Mail\Email
  3. Zend\Mail\New
  4. Zend\Mail\Message

Answer: D) Zend\Mail\Message

Explanation:

Zend\Mail\Message class is used to create a new email message.

Discuss this Question


79. Which of the following class is used to send an email using the SMTP server?

  1. Zend\Mail\Transport\Smtpemail
  2. Zend\Mail\Transport\Smtpclass
  3. Zend\Mail\Transport\Smtp

Answer: B) Zend\Mail\Transport\Smtpclass

Explanation:

Zend\Mail\Transport\Smtpclass is used to send an email using the SMTP server.

Discuss this Question


80. To develop a unit test for the Zend framework, we must first install the ____?

  1. TestUnit framework
  2. Unit framework
  3. PHPUnit framework

Answer: C) PHPUnit framework

Explanation:

To develop a unit test for the Zend framework, we must first install the PHPUnit framework.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.