Home » 
        MCQs
    
        
    HTML Multiple-Choice Questions (MCQs)
    
    
    
    HTML stands for "Hyper Text Markup Language", it is a standard markup language for creating webpages i.e., to create a website. HTML describes the structure of a webpage.
    HTML MCQs: This section contains HTML Multiple-Choice Questions with Answers. These HTML MCQs are written for beginners as well as advanced, practice these MCQs to enhance and test the knowledge of HTML.
    
    List of HTML MCQs
    1. HTML is the standard ____language for creating Web pages.
    
        - scripting
- programming
- styling
- markup
Answer: D) markup
    Explanation:
    HTML is the standard markup language for creating Web pages.
    
        Discuss this Question
    
    
    2. HTML stands for_______.
    
        - Hyperactive Text Markup Language
- Hyper Text Markup Language
- Hyper Text Machine Language
- None of these
Answer: B) Hyper Text Markup Language
    Explanation:
    HTML stands for "Hyper Text Markup Language".
    
        Discuss this Question
    
    
    3. Which is the correct syntax to include comment in an HTML document?
    
        - //
- /* Comment */
- // Comment //
- <!-- Comment -->
Answer: D) <!-- Comment -->
    Explanation:
    You can add comments to your HTML source by using the following syntax,
<!-- Write your comments here -->
    
        Discuss this Question
    
    
    4. Can we hide content using the comment?
    
        - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, the comments can be used to hide content. Here is the syntax,
<!-- <p>Hello, world! </p> -->
    
        Discuss this Question
    
    
    5. Can we hide inline content using the comment?
    
        - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, the comments can be used to hide inline content. Here is the syntax,
<p>Hello, world! <!—This is some text --> How are you?</p>
    
        Discuss this Question
    
    
    6. Which element/tag defines a paragraph?
    
        - <p>
- <pre>
- <panel>
- None of the above
Answer: A) <p>
    Explanation:
    The <p> tag/element defines a paragraph.
    
        Discuss this Question
    
    
    7. Which tag/element defines the HTML document's body?
    
        - <HTML>
- <HTMLbody>
- <bdy>
- <body>
Answer: D) <body>
    Explanation:
    The <body> element defines the HTML document's body.
    
        Discuss this Question
    
    
    8. Which tag contains the meta information about the HTML page?
    
        - <html>
- <title>
- <head>
- <body>
Answer: C) <head>
    Explanation:
    The <head> tag contains the meta information about the HTML page.
   
    
        Discuss this Question
    
    
    9. Which tag is the root element of an HTML page?
    
        - <html>
- <title>
- <head>
- <body>
Answer: A) <html>
    Explanation:
    The <html> tag is the root element of an HTML page.
    
        Discuss this Question
    
    
    10. Who invented HTML?
    
        - Dave Raggett
- Tim Berners-Lee
- Denis Ritchie
- All of the above
Answer: B) Tim Berners-Lee
    Explanation:
    Tim Berners-Lee invented HTML in 1991.
    
    
        Discuss this Question
    
    
    11. HTML tags with no content are called _____.
    
        - Special tags
- Advanced tags
- Empty tags
- Other tags
Answer: C) Empty tags
    Explanation:
    HTML tags with no content are called empty tags. For example, the <br> tag, <hr> tag.
    
        Discuss this Question
    
    
    12. Nested HTML Elements are allowed in HTML?
    
        - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, Nested HTML Elements (<p><b><u>Some text</u></b></p>)are allowed in HTML.
    
        Discuss this Question
    
    
    13. Is HTML a case sensitive?
    
        - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    No, HTML is Not Case Sensitive.
    
        Discuss this Question
    
    
    14. HTML headings are defined with the _____ tags.
    
        - <head1> to <head6>
- <p1> to <p6>
- <h1> to <h6>
- <h1> to <h3>
Answer: C) <h1> to <h6>
    Explanation:
    HTML headings are defined with the <h1> to <h6> tags.
    
        Discuss this Question
    
    
    15. Which tag is used to display a horizonal rule (horizonal line)?
    
        - <br>
- <hr>
- <hr>...</hr>
- <line>
Answer: B) <hr>
    Explanation:
    The <hr> tag is used to display a horizontal rule.
    
        Discuss this Question
    
    
    16. What is the correct syntax of <hr> tag?
    
        - <hr>
- <hr />
- <hr></hr>
- All of the above
Answer: A), and B): 
<hr> and <hr />
    Explanation:
    Both <hr> and <hr /> can be used to display a horizonal line.
    
        Discuss this Question
    
    
    
    17. Which tag is used to define a line break?
    
        - <\n>
- <lr>
- <br>
- <br>...</br>
Answer: C) <br>
    Explanation:
    The <br> tag is used to define a line break.
    
        Discuss this Question
    
    
    18. What is the correct syntax of <br> tag?
    
        - <br>
- <br />
- <br></br>
- All of the above
Answer: A), and B): <br> and <br />
    Explanation:
    Both <br> and <br /> can be used to display a line break.
    
        Discuss this Question
    
    
    19. Which tag is used to define preformatted text?
    
        - <pf>
- <p>
- <pre>
- <code>
Answer: C) <pre>
    Explanation:
    The <pre> tag is used to define preformatted text.
    
        Discuss this Question
    
    
    20. Which HTML attribute is used to define styles of an element?
    
        - <style>
- <css>
- style
- css
Answer: C) style
    Explanation:
    The style attribute is used to define the styles of an element.
    
        Discuss this Question
    
    
    21. Which is the correct HTML statement to define the red color of the paragraph text?
    
        - <p style="color: #ff0000;">
- <p style="color: red;">
- Both A. and B.
- None of the above
Answer: C) Both A. and B.
    Explanation:
    The correct HTML statement to define red paragraph color is,
<p style="color: #ff0000;">
<!--OR-->
<p style="color: red;"> 
    
        Discuss this Question
    
    
    22. Which HTML tag is used to define bold text, without any extra importance?
    
        - <strong>
- <bold>
- <bolder>
- <b>
Answer: D) <b>
    Explanation:
    The HTML <b> tag is used to define bold text, without any extra importance.
    
        Discuss this Question
    
    
    23. Which HTML tag is used to define text with strong importance?
    
        - <strong>
- <bold>
- <bolder>
- <b>
Answer: A) <strong>
    Explanation:
    The HTML tag <strong> is used to define text with strong importance.
    
        Discuss this Question
    
    
    24. Which HTML tag is used to define italic text?
    
        - <italic>
- <em>
- <i>
- <it>
Answer: C) <i>
    Explanation:
    The HTML tag <i> is used to define italic text.
    
        Discuss this Question
    
    
    25. Which HTML tag is used to define emphasized text?
    
        - <italic>
- <em>
- <i>
- <it>
Answer: B) <em>
    Explanation:
    The HTML tag <em> is used to define emphasized text.
    
        Discuss this Question
    
    
    26. Which HTML tag is used to define smaller text?
    
        - <normal>
- <span>
- <smaller>
- <small>
Answer: D) <small>
    Explanation:
    The HTML tag <small> is used to define smaller text.
    
        Discuss this Question
    
    
    27. Which HTML tag is used to define marked or highlighted text?
    
        - <mark>
- <highlight>
- <m>
- <highlighted>
Answer: A) <mark>
    Explanation:
    The HTML tag <mark> is used to define marked or highlighted text.
    
        Discuss this Question
    
    
    28. Which HTML tag is used to define strike a line through deleted text?
    
        - <delete>
- <del>
- <deleted>
- <through>
Answer: B) <del>
    Explanation:
    The HTML tag <del> is used to define strike a line through deleted text.
    
        Discuss this Question
    
    
    29. Which HTML tag is used to define underline inserted text?
    
        - <underline>
- <text-decoration>
- <u>
- Both C and D
Answer: E) Both C and D
    Explanation:
    The HTML tags <ins> and <u> are used to define underline inserted text.
    
        Discuss this Question
    
    
    30. Which HTML tag is used to define subscript text?
    
        - <sub>
- <subscript>
- <s>
- <subscripted>
Answer: A) <sub>
    Explanation:
    The HTML <sub> tag is used to define subscript text.
    
        Discuss this Question
    
    
    31. Which HTML tag is used to define superscript text?
    
        - <sup>
- <superscript >
- <s>
- <superscripted>
Answer: A) <sup>
    Explanation:
    The HTML <sup> tag is used to define superscript text.
    
        Discuss this Question
    
    
    32. Which is the correct HTML statement to display H2O in a paragraph?
    
        - <p>H<sup>2</sup>O</p>
- <p>H<ins>2</ins>O</p>
- <p>H<below>2</below>O</p>
- <p>H<sub>2</sub>O</p>
Answer: D) <p>H<sub>2</sub>O</p>
    Explanation:
    The correct HTML statement to display H2O in a paragraph is: <p>H<sub>2</sub>O</p>
    
        Discuss this Question
    
    
    33. Which is the correct HTML statement to display HelloWorld in a paragraph?
    
        - <p>Hello<sup>World</sup></p>
- <p>Hello<top>World</top></p>
- <p>Hello<sub>World</sub></p>
- <p>Hello<above>World</above></p>
Answer: A) <p>Hello<sup>World</sup></p>
    Explanation:
    The correct HTML statement to display HelloWorld in a paragraph is: <p>Hello<sup>World</sup></p>
    
        Discuss this Question
    
    
    34. Which is the correct HTML statement to display HelloHi! in a paragraph?
    
        - <p><del>Hello</del><ins>Hi!</ins></p>
- <p><strike>Hello</strike><ins>Hi!</ins></p>
- <p><cut>Hello</cut><ins>Hi!</ins></p>
- All of the above
Answer: A), and B): <p><del>Hello</del><ins>Hi!</ins></p> <p><strike>Hello</strike><ins>Hi!</ins></p>
    Explanation:
    The correct HTML statement to display HelloHi! in a paragraph is/are: <p><del>Hello</del><ins>Hi!</ins></p> <p><strike>Hello</strike><ins>Hi!</ins></p>
    
        Discuss this Question
    
    
    35. Which is the correct HTML statement to display Hello IncludeHelp in a paragraph?
    
        - <p>Hello <mark>IncludeHelp</mark></p>
- <p>Hello<mark>IncludeHelp</mark></p>
- <p>Hello <span>IncludeHelp</span></p>
- <p>Hello<span>IncludeHelp</span></p>
Answer: B) <p>Hello<mark>IncludeHelp</mark></p>
    Explanation:
    The correct HTML statement to display Hello IncludeHelp in a paragraph is: <p>Hello <mark>IncludeHelp</mark></p>
    
        Discuss this Question
    
    
    36. Which HTML tag is used to define a short quotation?
    
        - <quotation>
- <quote>
- <qut>
- <q>
Answer: D) <q>
    Explanation:
    The HTML tag <q> is used to define a short quotation.
    
        Discuss this Question
    
    
    
    37. Which HTML tag is used to define an abbreviation or an acronym?
    
        - <abbreviation>
- <abbr>
- <acronym>
- <acr>
Answer: B) <abbr>
    Explanation:
    The HTML tag <abbr> is used to define an abbreviation or an acronym.
    
        Discuss this Question
    
    
    38. What is the correct HTML syntax of <abbr> tag?
    
        - <abbr title="abbreviation or acronym">Text</abbr>
- <abbr description="abbreviation or acronym">Text</abbr>
- <abbr abbreviation="abbreviation or acronym">Text</abbr>
- <abbr acronym="abbreviation or acronym">Text</abbr>
Answer: A) <abbr title="abbreviation or acronym">Text</abbr>
    Explanation:
    The correct HTML syntax of <abbr> tag is,
<abbr title="abbreviation or acronym">Text</abbr>
    
        Discuss this Question
    
    
    39. What HTML tag is used to define the contact information for the author/owner of a document or an article?
    
        - <contact>
- <authorinfo>
- <address>
- <addr>
Answer: C) <address>
    Explanation:
    The HTML tag <address> is used to define the contact information for the author/owner of a document or an article.
    
        Discuss this Question
    
    
    40. Which tag is used to override the current text direction?
    
        - <bdi>
- <bdo>
- <bdr>
- None of the above
Answer: B) <bdo>
    Explanation:
    The HTML tag <bdo> is used to override the current text direction.
    
        Discuss this Question
    
    
    41. Which HTML tag is used to define a hyperlink?
    
        - <a>
- <h>
- <hyperlink>
- Both A. and B.
Answer: A) <a>
    Explanation:
    The HTML <a> tag defines a hyperlink.
   
    
        Discuss this Question
    
    
    42. Which is the correct syntax of <a> tag?
    
        - <a src="url">link text</a>
- <a link="url">link text</a>
- <a href="url">link text</a>
- <a srclink="url">link text</a>
Answer: C) <a href="url">link text</a>
    Explanation:
    The correct syntax to create a hyperlink is,
<abbr title="abbreviation or acronym">Text</abbr>
    
        Discuss this Question
    
    
    43. Why "href" attribute is used with <a> tag?
    
        - To define title text
- To define reference of a document
- To define destination URL
- All of the above
Answer: C) To define destination URL
    Explanation:
    The href attribute of the <a> tag is most important, which indicates the link's destination.
    
        Discuss this Question
    
    
    44. Which ____ attribute specifies where to open the linked document?
    
        - href
- link
- src
- target
Answer: D) target
    Explanation:
    The “target” attribute specifies where to open the linked document.
    
        Discuss this Question
    
    
    45. Which tag is used to embed an image in an HTML document?
    
        - <img>
- <pic>
- <image>
- <picture>
Answer: C) <img>
    Explanation:
    The HTML tag <img> is used to embed an image in an HTML document.
    
        Discuss this Question
    
    
    46. What is the correct syntax of <img> tag?
    
        - <img src="url">
- <img src="url" alt="alternatetext">
- <img src="url" alt="alternatetext" />
- All of the above
Answer: D) All of the above
    Explanation:
    The correct syntax of <img> tag is/are:
<img src="url" alt="alternatetext" />
    We can also use,
<img src="url">
<!--Or-->
<img src="url" alt="alternatetext">
    
        Discuss this Question
    
    
    47. Which attribute specifies the path to the image?
    
        - href
- link
- src
- All of the above
Answer: C) src
    Explanation:
    The src attribute specifies the path to the image.
    
        Discuss this Question
    
    
    48. Which attribute specifies an alternate text for the image?
    
        - alt
- alternate
- alttext
- All of the above
Answer: B) alternate
    Explanation:
    The alternate attribute specifies an alternate text for the image.
    
        Discuss this Question
    
    
    49. Which HTML tag is used to define a table?
    
        - <table>
- <tables>
- <tr>
- <th>
Answer: A) <table>
    Explanation:
    The HTML tag <table> is used to define a table.
    
        Discuss this Question
    
    
    50. Each table cell is defined by a ____ tag.
    
        - <cell> ... </cell>
- <tr> ... </tr>
- <th> ... </th>
- <td> ... </td>
Answer: D) <td> ... </td>
    Explanation:
    Each table cell is defined by a <td>and a </td> tag.
    
        Discuss this Question
    
    
    51. Each table row is defined by a ____ tag.
    
        - <cell> ... </cell>
- <tr> ... </tr>
- <th> ... </th>
- <td> ... </td>
Answer: B) <tr> ... </tr>
    Explanation:
    Each table row is defined by a <tr> and a </tr> tag.
    
        Discuss this Question
    
    
    52. Each table header is defined by a ____ tag.
    
        - <cell> ... </cell>
- <tr> ... </tr>
- <th> ... </th>
- <td> ... </td>
Answer: C) <th> ... </th>
    Explanation:
    Each table header is defined by a <th> and a </th> tag.
    
        Discuss this Question
    
    
    53. Which tag is used to define ordered listing?
    
        - <ol> ... </ol>
- <ul> ... </ul>
- <list> ... </list>
- <li> ... </li>
Answer: A) <ol> ... </ol>
    Explanation:
    The HTML tag <ol> ... </ol> is used to define ordered listing.
    
        Discuss this Question
    
    
    54. Which tag is used to define unordered listing?
    
        - <ol> ... </ol>
- <ul> ... </ul>
- <list> ... </list>
- <li> ... </li>
Answer: B) <ul> ... </ul>
    Explanation:
    The HTML tag <ul> ... </ul> is used to define unordered listing.
    
        Discuss this Question
    
    
    55. Which tag is used to define list items?
    
        - <ol> ... </ol>
- <ul> ... </ul>
- <list> ... </list>
- <li> ... </li>
Answer: D) <li> ... </li>
    Explanation:
    The HTML tag <li> ... </li> is used to define list items.
    
        Discuss this Question
    
    
    56. Which tag is used to define description lists?
    
        - <dl> ... </dl>
- <dd> ... </dd>
- <dlist> ... </dlist>
- <check> ... </check>
Answer: A) <dl> ... </dl>
    Explanation:
    The HTML tag <dl> ... </dl> is used to define description lists.
    
        Discuss this Question
    
    
    57. Which tag is a block-level element?
    
        - <block> ... </block>
- <b> ... </b>
- <div> ... </div>
- <divx> ... </divx>
Answer: C) <div> ... </div>
    Explanation:
    The HTML tag <div> ... </div> is a block-level element.
    
        Discuss this Question
    
    
    58. Which attribute is often used to point to a class name in a style sheet?
    
        - style
- css
- src
- class
Answer: D) class
    Explanation:
    The class attribute is often used to point to a class name in a style sheet.
    
        Discuss this Question
    
    
    59. Which attribute is used to specify a unique id for an HTML element?
    
        - style
- css
- id
- class
Answer: C) id
    Explanation:
    The HTML id attribute is used to specify a unique id for an HTML element.
    
        Discuss this Question
    
    
    60. Can we use class name with multiple HTML elements?
    
        - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, we can use class name with multiple HTML elements.
    
        Discuss this Question
    
    
    61. Can we use id attribute with multiple HTML elements?
    
        - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    No, we cannot use id attribute with multiple HTML elements.
    
        Discuss this Question
    
    
    62. Which tag specifies an inline frame?
    
        - <frame>
- <iframe>
- <inlineframe>
- <frames>
Answer: B) <iframe>
    Explanation:
    The HTML tag <iframe> specifies an inline frame.
    
        Discuss this Question
    
    
    63. What is the correct syntax for <iframe> tag?
    
        - <iframe href="url" title="description"></iframe>
- <iframe link="url" title="description"></iframe>
- <iframe src="url" title="description"></iframe>
- All of the above
Answer: C) <iframe src="url" title="description"></iframe>
    Explanation:
    The correct syntax for <iframe> tag is,
<iframe src="url" title="description"></iframe>
    
        Discuss this Question
    
    
    64. Which tag is used to create an HTML form for user input?
    
        - <form>
- <input>
- <form_put>
- <form_get>
Answer: A) <form>
    Explanation:
    The HTML tag <form> is used to create an HTML form for user input.
    
        Discuss this Question
    
    
    65. Which tag is used to display a single-line text input field?
    
        - <input type="textbox">
- <input type="checkbox">
- <input type="text">
- <input type="submit">
Answer: C) <input type="text">
    Explanation:
    The HTML tag <input type="text"> is used to display a single-line input field.
    
        Discuss this Question
    
    
    66. Which tag is used to display a radio button?
    
        - <input type="textbox">
- <input type="checkbox">
- <input type="text">
- <input type="radio">
Answer: D) <input type="radio">
    Explanation:
    The HTML tag <input type="radio"> is used to display a radio button.
    
        Discuss this Question
    
    
    67. Which tag is used to display a checkbox?
    
        - <input type="textbox">
- <input type="checkbox">
- <input type="text">
- <input type="radio">
Answer: B) <input type="checkbox">
    Explanation:
    The HTML tag <input type="checkbox"> is used to display a checkbox.
    
        Discuss this Question
    
    
    68. Which tag is used to display a submit button?
    
        - <input type="submit">
- <input type="checkbox">
- <input type="text">
- <input type="radio">
Answer: A) <input type="submit">
    Explanation:
    The HTML tag <input type="submit"> is used to display a submit button.
    
        Discuss this Question
    
    
    69. Which tag is used to display a clickable button?
    
        - <input type="submit">
- <input type="checkbox">
- <input type="text">
- <input type="button">
Answer: D) <input type="button">
    Explanation:
    The HTML tag <input type="button"> is used to display a clickable button.
    
        Discuss this Question
    
    
    70. Which input type reset defines a reset button that will reset all form values to their default values?
    
        - clear
- clear:both
- reset
- refresh
Answer: C) reset
    Explanation:
    The reset input type reset defines a reset button that will reset all form values to their default values. Here is the syntax,
<input type="reset">
    
        Discuss this Question
    
    
    The reference is taken from HTML Tutorial
    
    
    
  
    Advertisement
    
    
    
  
  
    Advertisement