ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

AutoCAD Multiple-Choice Questions (MCQs)

AutoCAD is a commercial computer-aided design and drafting software application. Developed and marketed by Autodesk. It is used to draw and edit digital 2D and 3D designs more quickly.

AutoCAD MCQs: This section contains AutoCAD Multiple-Choice Questions with Answers. These MCQs are written for beginners as well as advanced, practice these MCQs to enhance and test the knowledge of AutoCAD.

List of AutoCAD MCQs

1. In AutoCAD 2D Modelling, which axis is not accessible for drafting?

  1. X
  2. Y
  3. Z
  4. WCS

Answer: C) Z

Explanation:

Z axis is relevant to 3D modelling.

Discuss this Question


2. A Polyline can be broken into individual lines and arcs using which of the following command?

  1. BREAK
  2. TRIM
  3. EXPLODE
  4. OVERKILL

Answer: C) EXPLODE

Explanation:

Explode command is used to separate polyline to individual entities.

Discuss this Question


3. Origin of the AutoCAD drawing space is,

  1. 0,0
  2. 1,0
  3. 0,1
  4. 1,1

Answer: A) 0,0

Explanation:

(0,0) is the origin for AutoCAD.

Discuss this Question


4. Scrolling of mouse can perform which following action?

  1. Zoom in / zoom out
  2. pan & scan
  3. extents / all
  4. scale

Answer: C) extents / all

Explanation:

It is one of the shortcut methods to zoom in and out of the workspace.

Discuss this Question


5. In AutoCAD, the number of workspaces is,

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 2

Explanation:

2D Modelling and 3D Modelling.

Discuss this Question


6. Is there any difference between Command Plot and Print?

  1. plot command prints only big plans
  2. The plot command for CNC (CAM)
  3. No difference
  4. print command can print up to A3 size paper

Answer: C) No difference

Explanation:

No difference exists between Command Plot and Print.

Discuss this Question


7. Find the false statement in regards with "If an array is made associative".

  1. You can't use Boolean operations on the array elements
  2. To make the array non associative you need to use explode command on it
  3. The array can be edited again by selecting it
  4. The array can't be modified in any way once it is made associative

Answer: D) The array can't be modified in any way once it is made associative

Explanation:

An associative array can be modified in AutoCAD.

Discuss this Question


8. An open area can be filled with which of the following gradient:

  1. Gap
  2. Tolerance
  3. Transparency
  4. Open

Answer: B) Tolerance

Explanation:

Tolerance is one of the sub commands of hatching to fill to open area.

Discuss this Question


9. The shortcut to start a table is,

  1. T
  2. TA
  3. TBL
  4. TABLE

Answer: D) TABLE

Explanation:

This command opens a table like that in office.

Discuss this Question


10. What is the shortcut for zoom command?

  1. Z Command
  2. Rotate mouse wheel
  3. ZOOM Command
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

All the above methods can be used to zoom in and out the workspace.

Discuss this Question


11. To select a set of objects in the workspace, what should be done?

  1. By a crossing window drawn from right to left
  2. By a crossing window drawn left to right
  3. Shift + clicking on the objects
  4. None of the above

Answer: A) By a crossing window drawn from right to left

Explanation:

This control selects the objects present in the design space.

Discuss this Question


12. A line shows its dimension as 14.52. What is the precision of this line?

  1. [0.0]
  2. [0.00]
  3. [0.000]
  4. Display of length has nothing to do with precision

Answer: B) [0.00]

Explanation:

Since there are two numbers after the decimal point.

Discuss this Question


13. Model Tab and Layout Tab can be majorly distinguished as,

  1. The Model tab is used for drawing in 3D and a Layout is used for drawing in 2D
  2. The Model tab is where you create the drawing, and a Layout tab represents the sheet that you will plot or print on
  3. The colour of the background
  4. The Model tab displays the drawing you are copying from and the Layout tab is where you lay out the new drawing

Answer: B) The Model tab is where you create the drawing, and a Layout tab represents the sheet that you will plot or print on

Explanation:

The option clearly explains the solution.

Discuss this Question


14. Shortcut key for Multileader in AutoCAD 2022,

  1. ML
  2. MLN
  3. MLEADER
  4. MULTI

Answer: C) MLEADER

Explanation:

This command produces a multileader.

Discuss this Question


15. To bring a particular area of the workspace in focus, what command should be used?

  1. Zoom Extents
  2. Zoom Window
  3. Zoom Dynamic
  4. Zoom All

Answer: B) Zoom Window

Explanation:

This command zooms only the required region.

Discuss this Question


16. What are the various options from left to right and the opposite direction?

  1. Choose a different category of objects
  2. Select objects according to their colour
  3. Select objects according to their position
  4. No difference

Answer: B) Select objects according to their colour

Explanation:

You can select different coloured objects.

Discuss this Question


17. Shortcut for Trim command is,

  1. T
  2. TR
  3. TI
  4. X

Answer: B) TR

Explanation:

The shortcut for Trim command is TR.

Discuss this Question


18. A Boolean operation that is used to select interfering region between solids,

  1. Union
  2. Intersect
  3. Subtract
  4. None of the above

Answer: B) Intersect

Explanation:

Intersect command produces only intersecting regions of two solids.

Discuss this Question


19. What command allows us to select objects based on some status?

  1. Properties
  2. Qselect
  3. Pselect
  4. Attributes

Answer: B) Qselect

Explanation:

It allows to select objects based on the predetermined conditions.

Discuss this Question


20. If you change the scale list a project that I have started from 1:50 1:10 then,

  1. You will have to start over
  2. You should not raise the objects already exist (scale) by 5
  3. You will not need to change anything in hitherto methodology
  4. Should be converted into new items that will add based on the new scale

Answer: A) You will have to start over

Explanation:

You will have to start over again.

Discuss this Question


21. A line 4mm in length inclined at 75 degrees to the x- axis can be represented as,

  1. will write 0 <75
  2. will write 0 <15
  3. will write 4 <15
  4. will write 4 <75

Answer: C) will write 4 <15

Explanation:

Use the line command with dimension @ angle.

Discuss this Question


22. How will you create a line representing length 15 units at an angle of 30 degrees with respect to the positive direction of the X-axis and the first point of the line is not at the origin?

  1. 30<15
  2. 15<30
  3. @30<15
  4. @15<30

Answer: D) @15<30

Explanation:

This command produces the required line.

Discuss this Question


23. Which of the following options cannot be used to represent a line?

  1. Yards
  2. Parsecs
  3. Microns
  4. Grads

Answer: D) Grads

Explanation:

The first three options are to represent a line with measurement.

Discuss this Question


24. A fillet command is used to produce,

  1. Sharp corners
  2. Round corners
  3. Both of the above
  4. None of the above

Answer: C) Both of the above

Explanation:

Filleting produces a curved corner.

Discuss this Question


25. Which one of the following is not a property of an object?

  1. Line weight
  2. Measure
  3. Hyperlink
  4. Elevation

Answer: B) Measure

Explanation:

Measure is used to measure the length of a line.

Discuss this Question


26. In MLine tool editor, symbol tool can be found on which panel?

  1. Tools
  2. Insert
  3. Options
  4. Formatting

Answer: B) Insert

Explanation:

Under Insert option, you can find the symbol tool.

Discuss this Question


27. What is the default design workspace in AutoCAD 2022?

  1. AutoCAD Classic
  2. Drafting & Annotation
  3. 3D Basics
  4. 3D Modelling

Answer: B) Drafting & Annotation

Explanation:

It is set by Autodesk.

Discuss this Question


28. What time (according to the clock) are 180 degrees according to the conventional time?

  1. 12 exactly
  2. 6 exactly
  3. 9 exactly
  4. 3 exactly

Answer: C) 9 exactly

Explanation:

Calculate the angle from the origin.

Discuss this Question


29. Which coordinate option can be used to reset the orientation of UCS to its default?

  1. UCS, World
  2. UCS, Named UCS
  3. UCS, Previous
  4. UCS Icon, Properties

Answer: A) UCS, World

Explanation:

It can reset UCS to default.

Discuss this Question


30. An object can be obtained from a block by using,

  1. EXPLODE
  2. OVERKILL
  3. REDEFINE
  4. UNGROUP

Answer: A) EXPLODE

Explanation:

Explode command separates a group of objects into individual entities.

Discuss this Question


31. The symbol that shows snap point to the closet point,

  1. With circles and dots in the centre
  2. With two triangles
  3. With three orthogonal
  4. With Diamond

Answer: C) With three orthogonal

Explanation:

With three orthogonal symbol we can find it out.

Discuss this Question


32. In order to measure the dimensions of a land, the surveyor uses which of the following system,

  1. No one method
  2. Related cartesian coordinates
  3. Absolute polar coordinates
  4. None of the above

Answer: A) No one method

Explanation:

Because there is no standard method followed universally.

Discuss this Question


33. The command that is used to convert a block into a drawing object,

  1. EXPLODE
  2. OVERKILL
  3. REDEFINE
  4. UNGROUP

Answer: C) REDEFINE

Explanation:

It is used for the above function.

Discuss this Question


34. The function of a polar array is to create object,

  1. In a grid pattern
  2. In a circular pattern
  3. In a straight line
  4. All the above

Answer: B) In a circular pattern

Explanation:

Similar objects around a centre is created.

Discuss this Question


35. Fillet in various corners can be created simultaneously using which command,

  1. Loop
  2. Chain
  3. Multiple
  4. Edge

Answer: A) Loop

Explanation:

Loop command enables the user to select multiple entities.

Discuss this Question


36. The command used to convert separate entities into a polyline,

  1. Union
  2. Subtract
  3. Join
  4. Polyline

Answer: C) Join

Explanation:

Join command connects separate entities into a group.

Discuss this Question


37. Command used to create a rectangle 8 units in length and 6 units in width, starting not from the origin,

  1. 8,6
  2. 6,8
  3. @8,6
  4. @6,8

Answer: C) @8,6

Explanation:

@ operation enables the rectangle to be created away from the origin.

Discuss this Question


38. AutoCAD commands can be accessed in,

  1. Drawing area
  2. Status bar
  3. Tool bars
  4. Command window

Answer: D) Command window

Explanation:

It is present at the bottom centre.

Discuss this Question


39. Various methods to access PAN command,

  1. Right click and select PAN from contextual menu
  2. PAN command
  3. Press and hold middle mouse button
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Both of the values "NULL" and "null" are NULL. Thus, the output will be "NULL NULL".

Discuss this Question


40. The file extension that cannot be accessed by AutoCAD,

  1. dwg
  2. dxf
  3. doc
  4. dws

Answer: C) doc

Explanation:

"doc" is the file format of Microsoft Word

Discuss this Question


41. Plagiostomi angle can be created by which angle,

  1. chamfer
  2. fillet
  3. offset
  4. mirror

Answer: A) chamfer

Explanation:

Chamfer command can be used.

Discuss this Question


42. In AutoCAD, polar coordinate is used for creating,

  1. arc
  2. ellipse
  3. angular lines
  4. none of the above

Answer: A) arc

Explanation:

Arc can be created using polar coordinate.

Discuss this Question


43. To print the entire project, you will choose to regulate what to plot

  1. Display
  2. Extends
  3. Limits
  4. Window

Answer: A) Display

Explanation:

It enables to print the required workspace.

Discuss this Question


44. The layer that can be deleted from the layer property manager,

  1. Layer 0
  2. Defpoints
  3. Layer containing objects
  4. Frozen layer not containing objects

Answer: D) Frozen layer not containing objects

Explanation:

It does not contain any information.

Discuss this Question


45. The maximum number of layers that a drawing can have?

  1. 1
  2. 2
  3. As many as depending on the complexity
  4. None of the above

Answer: C) As many as depending on the complexity

Explanation:

It entirely depends on the drawing intricacy.

Discuss this Question


46. The hatch pattern used to fil a closed area,

  1. ANSI31
  2. ANGLE
  3. SOLID
  4. Filled area can't be made with hatch command

Answer: C) SOLID

Explanation:

It generates the hatch pattern for visual identification.

Discuss this Question


47. Which state grid is used to design perspective?

  1. Parametric
  2. Isometric
  3. Pro-optic
  4. Rectangular

Answer: B) Isometric

Explanation:

It enables a 3D view

Discuss this Question


48. The position of the camera can be tuned accurately using,

  1. Pan
  2. Zoom
  3. Orbit
  4. Navigation Wheel

Answer: D) Navigation Wheel

Explanation:

This command is majority used in rendering.

Discuss this Question


49. What is the highest value of layer transparency?

  1. 100
  2. 50
  3. 30
  4. 90

Answer: D) 90

Explanation:

90 is the highest value.

Discuss this Question


50. An inclined angle can be produced using which command.

  1. <
  2. >
  3. @
  4. #

Answer: A) <

Explanation:

Less than symbol (<) is used for this purpose.

Discuss this Question


51. The command that is not suitable to start print command,

  1. PRINT
  2. PR
  3. PLOT
  4. ctrl + P

Answer: B) PR

Explanation:

All, but option B cannot be used.

Discuss this Question


52. If I want to draw a line in the direction 6 pm (local time) will give an angle,

  1. -135 degrees
  2. 270 degrees
  3. -225 degrees
  4. None of the above

Answer: B) 270 degrees

Explanation:

Refer the angle from origin.

Discuss this Question


53. The number of ways a circle can be created in AutoCAD,

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: C) 6

Explanation:

There are 6 distinct ways of creating circle.

Discuss this Question


54. An object has how many snaps in AutoCAD?

  1. 1
  2. 4
  3. 5
  4. Depend on object

Answer: D) Depend on object

Explanation:

It depends on the complexity of the object.

Discuss this Question


55. Which factor of hatch command you will change to correct the spacing between hatch lines or pattern?

  1. Pattern
  2. Angle
  3. Scale
  4. Layer

Answer: C) Scale

Discuss this Question


56. The extension for AutoCAD drawing file is,

  1. DWG
  2. DWT
  3. DWF
  4. DXF

Answer: A) DWG

Discuss this Question


57. What is the usefulness of viewports?

  1. Allows us to see the screen or on paper different views of the same project
  2. Give us the ability to see projects have become a newer version of AutoCAD from our
  3. We can make a change in one part of the plan, without affecting the rest
  4. None of the above

Answer: A) Allows us to see the screen or on paper different views of the same project

Discuss this Question


58. The shortcut key to enable snap n AutoCAD,

  1. F2
  2. F3
  3. F5
  4. F8

Answer: B) F3

Explanation:

F3 enables snap on/off.

Discuss this Question


59. In AutoCAD, scaling function is used for making an object,

  1. Smaller
  2. Bigger
  3. Either smaller or bigger
  4. None of the above

Answer: C) Either smaller or bigger

Explanation:

Scaling can be done in both ways.

Discuss this Question


60. Block Control should be used,

  1. To write text block
  2. To fix outer block
  3. To fix dynamic block
  4. To store it in another version of AutoCAD

Answer: C) To fix dynamic block

Explanation:

It is the primary function of block control.

Discuss this Question


61. Which of the following AutoCAD command does not have a thickness property?

  1. TEXT
  2. MTEXT
  3. LINE
  4. CIRCLE

Answer: B) MTEXT

Explanation:

It is used to produce texts without any dimension in Z-axis.

Discuss this Question


62. Identify the command that does not belong to the Boolean group in AutoCAD,

  1. Union
  2. Subtract
  3. Intersect
  4. Divide

Answer: D) Divide

Explanation:

It is a mathematical operation.

Discuss this Question


63. Rectangle command can be defined using how many commands,

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: B) Two

Explanation:

Left bottom and Right Top corner should be provided.

Discuss this Question


64. Which of the following tool cannot be used to make 2D views from 3D drawing?

  1. Flatten
  2. Flatshot
  3. Layout Views
  4. Section Plane

Answer: D) Section Plane

Explanation:

Section Plane is used to provide interior details.

Discuss this Question


65. When in absolute Cartesian coordinates have points A (10.8) and B (6.5), then to make a line from A -> B with relative polar coordinates will write,

  1. @ -5 <36.88
  2. @ 4 <30
  3. @ 5 <216,88
  4. @ 3 <60

Answer: C) @ 5 <216,88

Explanation:

It produces the required line.

Discuss this Question


66. An animation video in AutoCAD cannot be created in which of the following format?

  1. 3GP
  2. WMV
  3. AVI
  4. MPG

Answer: A) 3GP

Explanation:

It is not supported in AutoCAD.

Discuss this Question


67. The shortcut used to save a drawing in AutoCAD,

  1. CTRL + S
  2. SHIFT + S
  3. ALT + S
  4. CTRL + ALT + S

Answer: A) CTRL + S

Explanation:

It is used for saving.

Discuss this Question


68. Print scale 1:100 means that,

  1. The draft is 100 times less expensive than the original
  2. A 3 cm corresponds to a meter
  3. A measure corresponds to 100 cm
  4. None of the above

Answer: A) The draft is 100 times less expensive than the original

Explanation:

Scaling reduces or increases the size of the object.

Discuss this Question


69. AutoCAD file is saved in which format?

  1. DWG
  2. DWT
  3. DWF
  4. DXF

Answer: A) DWG

Explanation:

DWG is the standard file format of AutoCAD.

Discuss this Question


70. The shortcut command for a rectangle,

  1. R
  2. RE
  3. REC
  4. RET

Answer: C) REC

Explanation:

This command is used to create a rectangle.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.