ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

WordPress MCQs

WordPress is a free and open-source CMS (Content Management System) that is written in PHP programming and paired with a MySQL or MariaDB database. WordPress's top features are plugins, its architecture, and a template system referred to within it as Themes.

WordPress MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on WordPress. It will help the students to test their skills and to enhance their knowledge of WordPress.

List of WordPress MCQs

1. WordPress is a ___.

  1. Content Management System
  2. blogger
  3. Programming language
  4. All of these

Answer: A) Content Management System

Explanation:

WordPress is a content management system.


2. CMS stands for ___.

  1. Content Management System
  2. Creator Management System
  3. Content Manager Source
  4. None of these

Answer: A) Content Management System

Explanation:

CMS stands for Content Management System.


3. Which type of data can be stored in WordPress as media?

  1. Text
  2. Document
  3. Music
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

WordPress can store all data such as text, photos, music, documents, etc.


4. When was WordPress released?

  1. May 2003
  2. July 2003
  3. May 2001
  4. None of these

Answer: A) May 2003

Explanation:

WordPress was initially released on 27th May 2003 by Matt Mullenweg and Mike Little.


5. Is WordPress free to use?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

WordPress is an open-source platform and is free to use.


ADVERTISEMENT

6. Which of these is a feature of WordPress?

  1. User Management
  2. Provides tools for Search Engine Optimisation
  3. Contains multiple themes to style our website
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Features of WordPress are :

  1. Managing multiple users
  2. Managing media files
  3. Library of multiple themes to style website
  4. Library of multiple plugins that provide functionalities
  5. Allows translation to multiple languages

7. Which of these is an advantage of WordPress?

  1. PHP requirement
  2. SEO tools make on-site SEO easier
  3. Frequent updates require multiple backup copies.
  4. All of these

Answer: B) SEO tools make on-site SEO easier

Explanation:

Features of WordPress are :

  • Managing multiple users
  • Managing media files
  • Library of multiple themes to style website
  • Library of multiple plugins that provide functionalities
  • Allows translation to multiple languages

8. Which of these is a free WordPress domain name provided to WordPress.com users?

  1. yoursite.WordPress.org
  2. Yoursite.org
  3. yousite.WordPress.com
  4. None of these

Answer: C) yousite.WordPress.com

Explanation:

WordPress.com provides a free website for free users under the subdomain of WordPress.com.


9. Can you get a custom name using WordPress.com?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

A custom domain name for a site can be claimed in WordPress for personal, premium, business plan users.


10. Which WordPress type can be installed on a user's computer?

  1. WordPress.com
  2. WordPress.org
  3. Both
  4. None of these

Answer: B) WordPress.org

Explanation:

The WordPress.org type of WordPress can be downloaded and installed on your physical system.


ADVERTISEMENT

11. Which database is required by WordPress?

  1. MySQL
  2. MongoDB
  3. RDB
  4. None of these

Answer: A) MySQL

Explanation:

WordPress requires a MySQL database for its installation.


12. Which of these fields is not required to be filled while first installing the WordPress?

  1. Site Title
  2. Username
  3. Post
  4. All of these

Answer: C) Post

Explanation:

The post of a WordPress blog is not needed at the time of installing WordPress. It can be added later on to the website.


13. The Quick draft section in WordPress is used for ___.

  1. Creating mini-posts with titles and small details
  2. Editing posts
  3. Creating pages
  4. All of these

Answer: A) Creating mini-posts with titles and small details

Explanation:

The quick draft section in WordPress is used to create posts with only titles and basic points.


14. Which of these is displayed using the WordPress news widget?

  1. Software version
  2. Software updates
  3. Alerts
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The new widget in WordPress displays the latest news from WordPress like the latest software version, updates, alerts, news, etc.


15. Which of these is not seen on the WordPress dashboard?

  1. Site traffic
  2. Menu options
  3. Welcome text
  4. All of these

Answer: A) Site traffic

Explanation:

In the WordPress dashboard, there is no option/tab to see the site traffic.


16. Which of these are general settings of WordPress?

  1. Site title
  2. Data format
  3. Time format
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The general settings page contains the following options :

  • Site title
  • Site tagline
  • Updating site address
  • Timezone
  • Data format
  • Time format
  • etc.

17. Can writing settings be changed in WordPress?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

WordPress consists of a setting option titled Writing Setting which allows its users to update writing settings for all the posts on the WordPress site.


18. What is the default post Category for WordPress?

  1. The first category added on WordPress
  2. Uncategorized
  3. No category
  4. None of these

Answer: B) Uncategorized

Explanation:

The default post category for WordPress posts is uncategorized.


19. What content of post can be displayed in the feed?

  1. Full post
  2. Summary of post
  3. Optional both A and B
  4. None of these

Answer: C) Optional both A and B

Explanation:

WordPress provides users an option to choose between the content of posts that can be displayed in the feeds. They are :

  • Full post i.e. displaying all contents of the post
  • Summary of post

The default is full post but you can change it in the reading section.


20. What task does search engine visibility performs in WordPress?

  1. Removes site visibility on google
  2. Discourage search engines from indexing the site
  3. Both
  4. None of these

Answer: A) Removes site visibility on google

Explanation:

The search engine visibility is a check on indexing of the site and when toggles off, it discourages search engines from indexing the site.


21. What is the current version of WordPress (Feb 2022)?

  1. 5.8.7
  2. 5.9.1
  3. 2
  4. None of these

Answer: B) 5.9.1

Explanation:

As of February 2022, the most recent update of WordPress is 5.9.1.


22. Can user-generated comments be moderated in WordPress?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Comment moderation can be done in WordPress in the comments section to avoid spam comments on the blog.


23. What are avatars in WordPress?

  1. A small image that is displayed beside the name of the user
  2. Name of creator
  3. A 3D graphic of a user in WordPress
  4. None of these

Answer: A) A small image that is displayed beside the name of the user

Explanation:

An avatar in WordPress is a small image that displays at the top-right-hand corner of the dashboard beside the name of the user.


24. Where can you find permalink settings in WordPress?

  1. Setting -> Permalinks
  2. About -> Permalinks
  3. Tools -> Links -> Permalinks
  4. None of these

Answer: A) Setting -> Permalinks

Explanation:

Permalink settings can be changed by clicking settings and then clicking on permalinks.


25. Which of these is an option to set permalink in WordPress?

  1. Updating using day and name
  2. Updating using month and name
  3. Updating using number
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

WordPress provides the following options to update permalinks :

  • Default
  • Day and name
  • Month and name
  • Post name
  • Number
  • Custom number

26. Can plugin files be edited in WordPress?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Plugin files can be edited in WordPress.


27. plugins in WordPress are used to ___.

  1. Easily modify, customize or enhance WordPress sites
  2. Change UI of the dashboard
  3. Add a new address to the website
  4. All of these

Answer: A) Easily modify, customize or enhance WordPress sites

Explanation:

WordPress plugins are used to easily modify, customize or enhance WordPress sites.


28. All plugins installed on WordPress can be viewed at?

  1. plugins -> add plugin
  2. settings -> plugin
  3. plugins -> installed plugin
  4. None of these

Answer: C) plugins -> installed plugin

Explanation:

All the installed plugins on WordPress can be viewed at:

plugins -> installed plugin 

29. Is it required to activate the plugin after installing it?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

For working, the plugin is required to be activated after installation.


30. Plugin update is used to ___.

  1. Update some parts of plugins code based on the requirement.
  2. Install an updated version
  3. Add a new file to the plugin
  4. All of these

Answer: B) Install an updated version

Explanation:

Updating plugin is installing a new version of the plugin in WordPress.


31. Which of these plugins are used to check traffic on the WordPress website?

  1. All in One SEO
  2. Yoast
  3. Jet Pack
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

All of the above plugins, Yoast, All in one SEO, Jet Pack can be used to check traffic on websites.


32. Which of these is an anti-spam plugin in WordPress?

  1. Akismet
  2. BuddyPress
  3. WP Forms
  4. None of these

Answer: A) Akismet

Explanation:

Akismet anti-spam protection is a WordPress plugin that is used for anti-spam.


33. Is there any plugin that allows drag and drops for creating websites in WordPress?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

There are plugins and themes in WordPress that allow drag and drop creation.


34. Which of these is not a WordPress plugin for social media?

  1. WP Forms
  2. Revive social
  3. Smash Ballon
  4. All of these

Answer: A) WP Forms

Explanation:

Revive social and smash ballon are both social media plugins in WordPress.


35. MailPoet plugin in WordPress used to?

  1. Read mails on WordPress
  2. Send all info via mail in WordPress
  3. Create and send the newsletter, welcome emails, etc from WordPress
  4. None of these

Answer: C) Create and send the newsletter, welcome emails, etc from WordPress

Explanation:

MailPoet plugin in WordPress is used to create and send newsletters, post notifications, and welcome emails from the WordPress site.


36. Can the size of images be reduced in WordPress?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

There are plugins in WordPress that can be used to compress the size of images in WordPress.


37. Classic editor in WordPress is used to ___.

  1. Change editor UI to the old style
  2. Add editor to WordPress site
  3. Create a new editing site
  4. None of these

Answer: A) Change editor UI to the old style

Explanation:

Classic editor changes the UI for WordPress editor to an old-style one.


38. Jetpack plugin in WordPress is used to ___.

  1. Improve WordPress security
  2. Increase website speed
  3. Provide analytics of traffic on the site
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The jetpack plugin is an all-in-one plugin that can perform tasks like improving WordPress security, increasing website speed, and providing analytics of traffic on site.


39. Can you install plugins other than the ones present in the WordPress store?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

WordPress is an open platform that allows users to install plugins even if they are not present in the store. There is an 'upload plugin ' option that performs the task for you.


40. How to delete a WordPress plugin from WordPress?

  1. plugin -> installed plugin -> uninstall
  2. plugin -> installed plugin -> deactivate -> uninstall
  3. plugin -> plugin editor -> remove
  4. None of these

Answer: B) plugin -> installed plugin -> deactivate -> uninstall

Explanation:

The correct method to uninstall a WordPress plugin is:

plugin -> installed plugin -> deactivate -> uninstall

41. Which file of WordPress themes can be skipped?

  1. index.php
  2. function.php
  3. comments.php
  4. style.css

Answer: C) comments.php

Explanation:

The comments.php file in the WordPress theme can be deleted which will hamper the view of the comment option of the theme but the theme will work.


42. What are the different ways to change the customer's PHP version?

  1. Run phphandler in EIG Shell
  2. Login to Bluerock > Advanced > MultiPHP manager
  3. Login to Bluerock > Advanced > MultiINI manager
  4. Both A & B

Answer: D) Both A & B

Explanation:

Both of the ways mentioned in the options A and B can be used to change the customer's PHP version.


43. Which of these plugins comes preinstalled on the WordPress site?

  1. Twenty Twenty-One
  2. Magazine
  3. Basic theme
  4. All of these

Answer: A) Twenty Twenty-One

Explanation:

For every year, the pre-installed themes are named the current year, and two previous years respectively.

As of 2022, pre-installed WordPress themes are Twenty Twenty, Twenty Twenty-One, Twenty Twenty-Two.


44. Which of these features in WordPress is not a default one?

  1. Quick draft
  2. View insights
  3. Adding media
  4. All of these

Answer: B) View insights

Explanation:

Viewing insights is an additional feature in WordPress.


45. Can a theme other than the store be installed on WordPress sites?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

There is an option to install third-party themes by uploading them.


46. Is it possible to display a static Page as a homepage in a WordPress website?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

WordPress provides an option in the reading settings to display a static Page as a homepage in a WordPress website.


47. In WordPress themes can be edited using which of these options?

  1. Using customize option
  2. Editing theme code
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Themes in WordPress can be edited either by clicking options present in the customize option or by editing the code of the theme.


48. Is it possible to program your WordPress theme?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Ways are using which a WordPress theme can be created even from scratch.


49. Which of these are built-in theme customization options in WordPress?

  1. Changing site background
  2. Changing site title
  3. Updating copyright text in the footer
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The customize theme option in WordPress has a lot of built-in options to change the feel of the theme according to the requirement.


50. What is a widget in WordPress?

  1. The element that adds new feature to the theme
  2. New theme type
  3. Editor of a WordPress theme
  4. All of these

Answer: A) The element that adds new feature to the theme

Explanation:

A widget in WordPress is an additional element in the theme that can be used to add new features to it.


ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.