EmberJS Multiple-Choice Questions (MCQs)

Ember.js is an open-source JavaScript web framework that utilizes a component-service pattern. It allows developers to create scalable single-page web applications.

EmberJS MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of EmberJS. Practice these MCQs to test and enhance your skills on EmberJS.

List of EmberJS MCQs

1. EmberJS is a ____ framework?

  1. Python
  2. Java
  3. JavaScript
  4. Ruby

Answer: C) JavaScript

Explanation:

EmberJS is a JavaScript framework.

Discuss this Question


2. EmberJS is a client-side framework or a server-side framework?

  1. Server-side
  2. Client-side

Answer: B) Client-side

Explanation:

EmberJS is a client-side JavaScript framework.

Discuss this Question


3. EmberJS is the framework used for ____?

  1. Developing a web application
  2. Testing a web application
  3. Deploy a web application
  4. Design a web application

Answer: A) Developing a web application

Explanation:

EmberJS is a framework that is used for developing a web application.

Discuss this Question


4. Is EmberJS an open-source framework?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

EmberJS is an open-source framework.

Discuss this Question


5. Who developed EmberJS?

  1. Brendan Eich
  2. Yehuda Katz
  3. Miško Hevery

Answer: B) Yehuda Katz

Explanation:

EmberJS was developed by Yehuda Katz.

Discuss this Question


Advertisement

6. Which pattern does EmberJS follows?

  1. MVVM
  2. MVC
  3. MVP

Answer: B) MVC

Explanation:

EmberJS follows the MVC pattern i.e., model-view-controller.

Discuss this Question


7. A ____ simply reflects the application's state and correlates to a URL?

  1. Models
  2. Components
  3. Route object
  4. Controllers

Answer: C) Route object

Explanation:

A Route object simply reflects the application's state and correlates to a URL.

Discuss this Question


8. Every route is coupled with a ____ object, which contains data related to the application's current state.

  1. Model
  2. Components
  3. View
  4. Controllers

Answer: A) Model

Explanation:

Every route is coupled with a Model object, which contains data related to the application's current state.

Discuss this Question


9. ____ are used to provide display logic to models.

  1. Model
  2. Components
  3. View
  4. Controllers

Answer: D) Controllers

Explanation:

Controllers are used to provide display logic to models.

Discuss this Question


10. ____ are incorporated into templates to facilitate advanced processing of user events or to offer reusable behavior.

  1. Model
  2. Components
  3. View
  4. Controllers
  5. Routes

Answer: C) View

Explanation:

Views are incorporated into templates to facilitate the advanced processing of user events or to offer reusable behavior.

Discuss this Question


Advertisement

11. ____ are indeed a specialized view that allows you to create unique components that can be readily reused in templates.

  1. Model
  2. Components
  3. View
  4. Controllers
  5. Routes

Answer: B) Components

Explanation:

Components are indeed a specialized view that allows you to create unique components that can be readily reused in templates.

Discuss this Question


12. Does EmberJS supports Data binding?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

EmberJS does support data binding.

Discuss this Question


13. What was the original name of EmberJS?

  1. SproutCore MVC framework
  2. An MVC framework
  3. Yehuda MVC
  4. None

Answer: A) SproutCore MVC framework

Explanation:

Original name of EmberJS is SproutCore MVC framework.

Discuss this Question


14. ____ is one of the fastest DOM rendering engines?

  1. Blink
  2. WebKit
  3. Trident
  4. Glimmer

Answer: D) Glimmer

Explanation:

Glimmer is one of the fastest DOM rendering engines.

Discuss this Question


15. Does EmberJS uses Glimmer?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Ember's rendering engine is based on Glimmer.

Discuss this Question


Advertisement

16. ____ is a technique for establishing a relationship between the data reflected in the Frontend and the information stored in your model, which is handled by business logic.

  1. Data binding
  2. Controller representation
  3. Handlebars
  4. Templating

Answer: A) Data binding

Explanation:

Data binding is a technique for establishing a relationship between the data reflected in the Frontend and the information stored in your model, which is handled by business logic.

Discuss this Question


17. The development approach of Ember.js is based on ____.

  1. HTML
  2. CSS
  3. JavaScript
  4. All of the above
  5. Only A and C
  6. Both A and B

Answer: F) Both A and B

Explanation:

The development approach of Ember.js is based on HTML and CSS.

Discuss this Question


18. The ____ are Ember.js fundamental capabilities that are used to manage URLs.

  1. Model
  2. View
  3. Controller
  4. Routes

Answer: D) Routes

Explanation:

The routes are Ember.js fundamental capabilities that are used to manage URLs.

Discuss this Question


19. To install EmberJS which of the following dependencies you need to have in your system?

  1. Git
  2. NodeJS
  3. Browser
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

To install EmberJS following dependencies you need to have in your system:

  • Git
  • NodeJS
  • Browser

Discuss this Question


20. Which of the following functions are performed by the route handler in EmberJS?

  1. It offers the template.
  2. It specifies the model that the template will have access to.
  3. If the user does not have the authorization to browse a specific section of the app, the router will divert to a different route.
  4. All of the above
  5. Only A and C

Answer: D) All of the above

Explanation:

Following are the function that the route handler performs:

  • It offers the template.
  • It specifies the model that the template will have access to.
  • If the user does not have the authorization to browse a specific section of the app, the router will divert to a different route.

Discuss this Question


Advertisement

21. Model, route, component, template, and style directories and files are specified in which of the following folder?

  1. Config
  2. Dist
  3. Public
  4. App
  5. Static

Answer: D) App

Explanation:

Model, route, component, template, and style directories and files are specified in the App folder.

Discuss this Question


22. Which of the following folder in EmberJS contains the environment.js directory, which is used to configure an application's settings?

  1. Config
  2. Dist
  3. Public
  4. App
  5. Static

Answer: A) Config

Explanation:

The config folder contains the environment.js directory, which is used to configure an application's settings.

Discuss this Question


23. Which of the following folder in EmberJS contains materials like photos, fonts, and so on?

  1. Config
  2. Dist
  3. Public
  4. App
  5. Static

Answer: C) Public

Explanation:

Public folder contains materials like photos, fonts, and so on.

Discuss this Question


24. Ember CLI's ephemeral files are stored in this directory?

  1. Config
  2. Dist
  3. Temp
  4. App
  5. Static

Answer: C) Temp

Explanation:

Ember CLI's ephemeral files are stored in the Temp directory.

Discuss this Question


25. All objects in Ember.js are derived from the ____?

  1. Ember.object
  2. Objects
  3. Ember.obj

Answer: A) Ember.object

Explanation:

All objects in Ember.js are derived from Ember.Object.

Discuss this Question


26. The approach of object-oriented analysis and design is known as ____

  1. Object
  2. Object models
  3. Object-oriented models
  4. Object modeling

Answer: D) Object modeling

Explanation:

The approach of object-oriented analysis and design is known as object modeling.

Discuss this Question


27. A ____ is a template or blueprint that contains a set of variables and functions.

  1. Object
  2. Class
  3. Instance
  4. Component

Answer: B) Class

Explanation:

A class is a template or blueprint that contains a set of variables and functions.

Discuss this Question


28. ____ are associated with the class's object.

  1. Object
  2. Routes
  3. Instances
  4. Components

Answer: C) Instances

Explanation:

Instances are associated with the class's object.

Discuss this Question


29. Which of the following function could be employed to build new Ember classes?

  1. Ember.new()
  2. Ember.class()
  3. Ember.object()
  4. Ember.extend()

Answer: D) Ember.extend()

Explanation:

Ember.extend() Object's function could be employed to build new Ember classes.

Discuss this Question


30. How many types of specifying route models are there in EmberJS?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are two types of specifying routes models:
Dynamic model, multiple models.

Discuss this Question


Advertisement

31. The ____templating toolkit enables the creation of complex user interfaces by combining static HTML with dynamic content?

  1. Handlebars
  2. Routes object
  3. Components

Answer: A) Handlebars

Explanation:

The Handlebars templating toolkit enables the creation of complex user interfaces by combining static HTML with dynamic content.

Discuss this Question


32. The helpers can be nested by using the ____

  1. {}
  2. []
  3. ()

Answer: C)()

Explanation:

The helpers can be nested by using the parentheses().

Discuss this Question


33. The conditional statements in EmberJS begin with ____?

  1. {}
  2. []
  3. ()
  4. #

Answer: D) #

Explanation:

The conditional statements in EmberJS begins with #.

Discuss this Question


34. How do you end the conditional statement in EmberJS?

  1. {()}
  2. {{))
  3. {{/}}
  4. {}

Answer: C) {{/}}

Explanation:

Conditional statements begin with the #(Hash) before the helper's name and end with the closing expression, i.e., {{/}} double curly brace.

Discuss this Question


35. In which of the following conditional statement only a false block of statements is executed?

  1. #if
  2. #unless

Answer: B) #unless

Explanation:

In #unless conditional statement only a false block of statements is executed.

Discuss this Question


36. The ____ component may be used to build a link to a route?

  1. {{Link-to}}
  2. {link-route}
  3. {application-link}

Answer: A) {{Link-to}}

Explanation:

The link-to component may be used to build a link to a route.

Discuss this Question


37. The ____ helper may be used to make the HTML element clickable.

  1. Link
  2. Input helpers
  3. Action helper

Answer: C) Action helper

Explanation:

The action helper may be used to make the HTML element clickable.

Discuss this Question


38. Each component in EmberJS must have a ____in their name.

  1. () Parenthesis
  2. {} Curly brackets
  3. – Dash
  4. _Underscore

Answer: C) – Dash

Explanation:

Each component in EmberJS must have a dash in its name.

Discuss this Question


39. How many methods does the component life cycle contains?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

The component life cycle contains three methods in EmberJS:

  • On Initial Render
  • On Re-Render
  • On Component Destroy

Discuss this Question


40. A ____ should describe the page's contents when a user refreshes it.

  1. Controller
  2. Model
  3. View

Answer: B) Model

Explanation:

A model should describe the page's contents when a user refreshes it.

Discuss this Question


41. The ____ serves as a central repository and cache for all records in an application.

  1. Store
  2. Models
  3. Records
  4. Adapter
  5. Caching

Answer: A) Store

Explanation:

The store serves as a central repository and cache for all records in an application.

Discuss this Question


42. A ____ is an instance of a model that contains information that has been loaded from a server, and it may be identified by its model type and ID.

  1. Store
  2. Models
  3. Records
  4. Adapter
  5. Caching

Answer: C) Records

Explanation:

A record is an instance of a model that contains information that has been loaded from a server, and it may be identified by its model type and ID.

Discuss this Question


43. An ____ is an object that is in charge of converting requests from Ember into suitable calls to a certain server backend.

  1. Store
  2. Models
  3. Records
  4. Adapter
  5. Caching

Answer: D) Adapter

Explanation:

An adapter is an object that is in charge of converting requests from Ember into suitable calls to a certain server backend.

Discuss this Question


44. How many types of relationships does EmberJS supports?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: A) 3

Explanation:

EmberJS supports three types of relationships:

  • One to one
  • One to many
  • Many to Many

Discuss this Question


45. ____ refers to information that is utilized for a certain model or type rather than a record.

  1. Router
  2. Objects
  3. Metadata
  4. Models

Answer: C) Metadata

Explanation:

Metadata refers to information that is utilized for a certain model or type rather than a record.

Discuss this Question


46. How many types of built-in adapters are there in EmberJS?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

There are three types of built-in adapters in EmberJS:

  • DS.Adapter
  • DS.JSONAPIAdapter
  • DS.RESTAdapter

Discuss this Question


47. Which of the following is a basic adapter with no extra functionality in EmberJS?

  1. DS.Adapter
  2. DS.JSONAPIAdapter
  3. DS.RESTAdapter

Answer: A) DS.Adapter

Explanation:

DS.Adapter is a basic adapter with no extra functionality in EmberJS.

Discuss this Question


48. Which of the following is a default adapter?

  1. DS.Adapter
  2. DS.JSONAPIAdapter
  3. DS.RESTAdapter

Answer: B) DS.JSONAPIAdapter

Explanation:

DS.JSONAPIAdapter is a default adapter.

Discuss this Question


49. Which of the following adapter in EmberJS is used to connect with an HTTP server via your store, which sends JSON using XHR?

  1. DS.Adapter
  2. DS.JSONAPIAdapter
  3. DS.RESTAdapter

Answer: C) DS.RESTAdapter

Explanation:

DS.RESTAdapter in EmberJS is used to connect with an HTTP server via your store, which sends JSON using XHR.

Discuss this Question


50. Which of the following, Essentially, maintains and monitors all packages, as well as analyses new updates?

  1. Components
  2. Packages
  3. Bower

Answer: C) Bower

Explanation:

Bower Essentially, it maintains and monitors all packages, as well as analyses new updates.

Discuss this Question


51. Which of the following is a technique that is used by an Ember application to define and instantiate the objects and dependent classes between them?

  1. Ember routers
  2. Dependency Injection
  3. Application dependency

Answer: B) Dependency Injection

Explanation:

Dependency injection is a technique that is used by an Ember application to define and instantiate the objects and dependent classes between them.

Discuss this Question


52. A ____defines an application portion, such as a route or a template, and is associated with a certain key.

  1. Factory
  2. Bower
  3. Registration
  4. Dependency Injection
  5. Application dependency

Answer: A) Factory

Explanation:

A factory defines an application portion, such as a route or a template, and is associated with a certain key.

Discuss this Question


53. Registration key in EmberJS includes how many parts?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

The registration Key in EmberJS includes 2 parts: One is factory type and the second is the name of the factory.

Discuss this Question


54. One is factory type and the second is the name of the factory is and both segments split by____?

  1. – dash
  2. () Parenthesis
  3. : colon

Answer: C) : colon

Explanation:

One is factory type and the second is the name of the factory is and both segments split by : colon.

Discuss this Question


55. A feature in EmberJS has how many flags?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

A feature in EmberJS has three flags:

  • True
  • Null
  • false

Discuss this Question


56. ____ is a browser add-on for debugging Ember apps?

  1. Ember router
  2. Ember dependency
  3. Ember inspector

Answer: C) Ember inspector

Explanation:

Ember inspector is a browser add-on for debugging Ember apps.

Discuss this Question


57. Which of the following are the alternatives to EmberJS?

  1. Angular.
  2. angularjs.
  3. Ext JS.
  4. Knockout.js
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation:

The alternatives of EmberJS are:

  • Angular.
  • angularjs.
  • Ext JS.
  • Knockout.js

Discuss this Question


58. Which of the following is the recent version of EmberJS?

  1. 4.9. 1
  2. 3.9
  3. 2.1

Answer: A) 4.9. 1

Explanation:

4.9. 1 is the recent version of EmberJS.

Discuss this Question


59. Which of the following is used to translate JSON data into a record object?

  1. Store
  2. Models
  3. Records
  4. Adapter
  5. Serializer

Answer: E) Serializer

Explanation:

Serializer is used to translate JSON data into a record object.

Discuss this Question


60. Is route and router the same thing in EmberJS?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, Route and Router both are different things in EmberJS.

Discuss this Question


61. Suppose you are asked to create a new application, which command would you use in EmberJS to create a new application?

  1. New_application
  2. Ember new application
  3. Create_new_app
  4. All of the above

Answer: B) Ember new application

Explanation:

Ember new application is the command that we will use in EmberJS to create a new application.

Discuss this Question


62. Which of the following command aid us to start the development server in EmberJS?

  1. EmberJS start
  2. EmberJS new
  3. EmberJS serve
  4. EmberJS server

Answer: C) EmberJS serve

Explanation:

EmberJS command aid us to start the development server in EmberJS.

Discuss this Question


63. Which of the following shortcut you would use to stop the development server?

  1. CTRL+V
  2. CTRL+Z
  3. CTRL+SHIFT
  4. CTRL+C
  5. CTRL+S

Answer: D) CTRL+C

Explanation:

CTRL +C shortcut we will use to stop the development server.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.