Home » 
        MCQs
    
        
    Apache ActiveMQ Multiple-Choice Questions (MCQs)
    
    
        
    Apache ActiveMQ is an open source message broker written in Java together with a full Java Message Service client. It provides "Enterprise Features" which in this case means fostering the communication from more than one client or server. Wikipedia
    Apache ActiveMQ MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Apache ActiveMQ. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Apache ActiveMQ.
    List of Apache ActiveMQ MCQs
    1. Which of the following is true about Apache ActiveMQ?
    
      - Apache ActiveMQ is full-stack web development software.
- Apache ActiveMQ is the message broker software.
- Apache ActiveMQ is the tool for ORM.
- All of the above
- None of the above
Answer: B) Apache ActiveMQ is the message broker software.
    Explanation:
    Apache ActiveMQ is the message broker software.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	2. Apache ActiveMQ is written in which of the following language?
    
      - JAVA
- C+
- RUBY
- PYTHON
Answer: A) JAVA
    Explanation:
    Apache ActiveMQ is written in JAVA.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	3. Is Apache ActiveMQ an open-source software?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Apache ActiveMQ is open-source software.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	4. What do you mean by JMS?
    
      - Jason message service
- Java Message service
- Jason model system
Answer: B) Java Message service
    Explanation:
    JMS stands for java message service.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	5. Which of the following function is used to connect to an ActiveMQ broker?
    
      - Connect()
- Connection()
- Create_conn()
- CreateConnection()
Answer: D) CreateConnection()
    Explanation:
    CreateConnection function is used to connect to an ActiveMQ broker.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	6. ____ allow the broker and client apps to communicate with one another?
    
      - Destination
- Broker
- Connector
- Message Producer
- Message Consumer
Answer: C) Connector
    Explanation:
    Connectors allow the broker and client apps to communicate with one another.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	7. Which of the following component is the core component of the ActiveMQ architecture, and it is in charge of handling message storage and delivery?
    
      - Broker
- Connector
- Message
- Consumer
Answer: A) Broker
    Explanation:
    The broker is the core component of the ActiveMQ architecture, and it is in charge of handling message storage and delivery.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	8. In which of the type of the following communication both the sender and recipient of a message are not required to be active at the same time?
    
      - Synchronous messaging
- Asynchronous messaging
- Both
Answer: B) Asynchronous messaging
    Explanation:
    Asynchronous messaging is a communication type in which both the sender and recipient of a message are not required to be active at the same time.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	9. Which of the following are examples of JMS?
    
      - HornetQ
- RabbitMQ
- SonicMQ
- All of the above
Answer: D) All of the above
    Explanation:
    Following are the examples of JMS:
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	10. State whether the given statement is True or false
ActiveMQ is a JMS-compliant message broker.
    
      - True
- False
Answer: A) True
    Explanation:
    ActiveMQ is a JMS-compliant message broker.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	11. Does Apache ActiveMQ provides Cross-Language Interoperability?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    ActiveMQ provides Cross-Language Interoperability i.e., ActiveMQ allows communications across programming languages such as Java, .NET, and C++.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	12. A ____ is a sort of destination that broadcasts messages to all subscribers.
    
      - Destination
- Message
- Topic
- Producer
Answer: C) Topic
    Explanation:
    A topic is a sort of destination that broadcasts messages to all subscribers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	13. Messages are conveyed from a producer to a single consumer in ____ routing?
    
      - Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
- Content-Based Routing
- Priority Routing
- Point-to-Point (P2P) Routing
Answer: D) Point-to-Point (P2P) Routing
    Explanation:
    Messages are conveyed from a producer to a single consumer in P2P routing.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	14. Messages are distributed to all subscribers to a subject using ____ routing.
    
      - Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
- Content-Based Routing
- Priority Routing
- Point-to-Point (P2P) Routing
Answer: A) Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
    Explanation:
    Messages are distributed to all subscribers to a subject using Pub-Sub routing.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	15. ____ command is used to launch the ActiveMQ Web Console.
    
      - Apache Console
- activemq Cmd
- active console
- activemq console
Answer: D) activemq console
    Explanation:
    activemq console command is used to launch the ActiveMQ Web Console.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	16. ____ command Stops the ActiveMQ broker?
    
      - Apache Stop
- activemq stop
- active STOP
Answer: B) activemq stop
    Explanation:
    activemq stop command Stops the ActiveMQ broker.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	17. Which of the following command is used to launch the ActiveMQ broker?
    
      - active start
- activemq start
- Apache Go
- ActiveMQ Run
Answer: B) activemq start
    Explanation:
    activemq start command is used to launch the ActiveMQ broker.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	18. Does ActiveMQ supports message acknowledgment?
    
      - True
- False
Answer: A) True
    Explanation:
    ActiveMQ supports message acknowledgment to verify that messages are received and, if required, to prevent sending messages several times.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	19. A client application that receives messages from the broker is known as a ____?
    
      - Destination
- Broker
- Connector
- Message Producer
- Message Consumer
Answer: E) Message Consumer
    Explanation:
    A client application that receives messages from the broker is known as a message consumer.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	20. A client application that sends messages to the broker is known as a ____?
    
      - Destination
- Broker
- Connector
- Message Producer
- Message Consumer
Answer: D) Message Producer
    Explanation:
    A client application that sends messages to the broker is known as a message producer.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	21. Which of the following are the alternatives to ActiveMQ?
    
      - RabbitMQ
- Amazon Simple Queue Service (SQS)
- Microsoft Azure Service Bus
- All of the above
Answer: D) All of the above
    Explanation:
    Following are the alternatives of ActiveMQ:
    
      - RabbitMQ
- Amazon Simple Queue Service (SQS)
- Microsoft Azure Service Bus
        Discuss this Question
    
    
    
	22. Which sort of routing is utilized with queues, where each message is delivered in the order it was submitted to a single consumer?
    
      - Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
- Content-Based Routing
- Priority Routing
- Point-to-Point (P2P) Routing
Answer: D) Point-to-Point (P2P) Routing
    Explanation:
    With queues, P2P routing is employed, in which each message is delivered to a single consumer in the order in which it was sent.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	23. Messages with higher priority are delivered ____ messages with lower priority.
    
      - After
- Before
- None
- Equal time
Answer: B) Before
    Explanation:
    Messages with higher priority are delivered before messages with lower priority.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	24. In which type of routing Messages can be forwarded via Content-Depending Routing based on their content?
    
      - Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
- Content-Based Routing
- Priority Routing
- Point-to-Point (P2P) Routing
Answer: B) Content-Based Routing
    Explanation:
    In content-based routing, Messages can be forwarded via Content-Depending Routing based on their content.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	25. Which type of routing is utilized with topics, where each message is given to all subscribers?
    
      - Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
- Content-Based Routing
- Priority Routing
- Point-to-Point (P2P) Routing
Answer: A) Publish-Subscribe (Pub-Sub) Routing
    Explanation:
    Topics employ pub-sub routing, where each message is distributed to all subscribers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
    
  
    Advertisement
    
    
    
  
  
    Advertisement