ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Types of Computers MCQs

Types of Computers MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the Types of Computers. It will help the students and professionals to test their skills and prepare well for their exams.

List of Types of Computers MCQs

1. What is a computer?

  1. device that transforms data into information
  2. Input processor
  3. Electronic devices
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

A computer is a digital electronic machine or device that performs processes, calculations and operations based on instructions provided by a software or hardware program.


2. On the basis of data handling capabilities, which of these are valid types of computers?

  1. Analogue computer
  2. Digital computer
  3. Hybrid computer
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Based on data handling capabilities, computer are of these types :

  • Analogue computer
  • Digital computer
  • Hybrid computer

3. Based on the size of the computer, how many types of computers are present?

  1. 7
  2. 5
  3. 3
  4. 4

Answer: B) 5

Explanation:

Based on the size of computer, these are 5 types of computers:

  • Supercomputer
  • Mainframe computer
  • Minicomputer
  • Workstation
  • PC (Personal Computer)

4. An analog computer operates on which type of data?

  1. Text Files
  2. Analog data
  3. Digital Data
  4. None of these

Answer: B) Analog data

Explanation:

Analog computer is a special type of computer which operates on analog data.


5. Which type of computer can handle analog as well as digital data?

  1. Digital
  2. Analog
  3. Hybrid
  4. All of these

Answer: C) Hybrid

Explanation:

Hybrid computers can be used to handle analog data as well as digital data.


6. Which computer works on data in 0's and 1's.

  1. Digital computer
  2. Hybrid computer
  3. Physical computer
  4. Analog computer

Answer: A) Digital computer

Explanation:

Digital computer works on digital data i.e., 0's and 1's.


7. Which of these is not a type of computer?

  1. PC
  2. Workstation
  3. Logical computer
  4. Supercomputer

Answer: B) Workstation

Explanation:

Pc, Workstation, supercomputer are valid types of computers.


8. Which of these statements are TRUE about a supercomputer?

  1. It is used for scientific research
  2. IT has very high computation speed
  3. It is very expensive
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Supercomputer is a device which has a very high computation speed. This is very expensive and is used in scientific research, weather forecast, etc.


9. The first super computer was created in?

  1. 1954
  2. 1976
  3. 1796
  4. 1989

Answer: B) 1976

Explanation:

The first supercomputer was created in 1976 by Roger Cray.


10. What is the name given to huge computers with large computation speeds?

  1. Workstation computer
  2. Server computer
  3. Supercomputer
  4. None of these

Answer: C) Supercomputer

Explanation:

A supercomputer is a huge computer with large computation speed.


11. Mainframe computers can handle hundreds or thousands of users simultaneously. TRUE or FALSE?

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: A) TRUE

Explanation:

A mainframe computer is a computer which can handle many users simultaneously and can process multiple threads at same time.


12. Which of these does not support multiple users at the same time?

  1. Mainframe computer
  2. Workstation computer
  3. Minicomputer
  4. None of these

Answer: B) Workstation computer

Explanation:

Workstation computers are single user computers used for performing a specific task with great accuracy.


13. Mainframe computers are used in which of these sectors?

  1. Banking
  2. Government
  3. Health
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Mainframe computers are used in banking, health, government, insurance, etc.


14. Weather forecasting can be done using ___.

  1. PC
  2. Megacomputer
  3. Supercomputer
  4. All of these

Answer: C) Supercomputer

Explanation:

Weather forecasting can be done using a supercomputer.


15. Which of these are powered by microprocessors?

  1. Microcomputer
  2. Supercomputer
  3. Mainframe computer
  4. All of these

Answer: A) Microcomputer

Explanation:

Microcomputers are powered by microprocessors.


16. PDA's stand for?

  1. Professional Development application
  2. Personal Designing Assistants
  3. Personal Digital Assistants
  4. Personal Digital Application

Answer: C) Personal Digital Assistants

Explanation:

PDA's stand for Personal Digital Assistants.


17. Which of these is a feature of minicomputer?

  1. Support multiple users
  2. It has low weight
  3. It can be carried anywhere
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Minicomputer are devices which are small in size. Here are some features:

  • Support multiple users, about 200 users
  • It has low weight
  • It can be carried anywhere by the user

18. Which of these is a single user computer with huge RAM and added graphics?

  1. Supercomputer
  2. Workstation
  3. PC
  4. All of these

Answer: B) Workstation

Explanation:

Workstation is a computer with a fast microprocessor, large RAM and added graphics.


19. A workstation can be used in which of these fields?

  1. Data analysis
  2. Editing
  3. CAD
  4. All of these

Answer: C) CAD

Explanation:

Workstation can be used in data analysis, animation, CAD, audio and video editing, etc.


20. Is a workstation a high-cost device?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Workstation computer is a high-cost computer device.


21. Which of these computers can be easily used for individual use?

  1. Supercomputer
  2. Personal computer
  3. Workstation
  4. None of these

Answer: B) Personal computer

Explanation:

Personal computer (PC) is a computer designed for individual use.


22. Laptop that we used is a type of which of these categories?

  1. Microcomputer
  2. Workstation
  3. Personal Computer
  4. All of these

Answer: C) Personal Computer

Explanation:

Laptop is a personal computer.


23. What does a PC stand for?

  1. Professional computer
  2. Process computation
  3. Personal computer
  4. None of these

Answer: C) Personal computer

Explanation:

PC stands for personal computer.


24. Which of these come under the category of personal computer?

  1. Laptop
  2. Macbook
  3. Collage computer
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

All are personal computers.


25. What does CPU stand for?

  1. Calculation platform for user
  2. Central processing unit
  3. Counter processing unit
  4. All of these

Answer: B) Central processing unit

Explanation:

CPU stands for Central Processing Unit.


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.