Social Media Marketing (SMM) Multiple-Choice Questions (MCQs)

Social Media Marketing (SMM) is the use of social media platforms and websites to promote a product or service.

Social Media Marketing (SMM) MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of SMM. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Social Media Marketing (SMM).

List of SMM MCQs

1. Which of the following is NOT a Social Media Platform?

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Instagram
  4. Google

Answer: D) Google

Explanation:

Google is a Search Engine and not a Social Media Platform.

Discuss this Question


2. In ____, we create our online communication sites through which we can share information, images, ideas, audio and video files, as well as other content with our friends, family members, and business partners.

  1. Search Engines
  2. Social Media
  3. Google Images
  4. Google Search

Answer: B) Social Media

Explanation:

In social media, we create our online communication sites through which we can share information, images, ideas, audio and video files, as well as other content with our friends, family members, and business partners.

Discuss this Question


3. How many Social Media Classification tools are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 Social Media Classification tools.

Discuss this Question


4. Which of the following is a Social Media Classification tool?

  1. Social Publishing
  2. Social Networking
  3. Photo-based Social Networking
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following Social Media Classification tool are there -

  1. Social Publishing
  2. Social Networking
  3. Photo-based Social Networking

Discuss this Question


5. ____ content through social media (videos and written text) allows us to disseminate information.

  1. Networking
  2. Publishing
  3. Marketing
  4. Advertising

Answer: B) Publishing

Explanation:

Publishing content through social media (videos and written text) allows us to disseminate information.

Discuss this Question


Advertisement

6. The use of social networking sites for sharing photos is known as ____.

  1. Social Networking
  2. Photo-based Social Networking
  3. Social Publishing
  4. Social Marketing

Answer: B) Photo-based Social Networking

Explanation:

The use of social networking sites for sharing photos is known as photo-based social networking.

Discuss this Question


7. Through the creation of various types of content (videos, blogs, infographics, etc.), ____ helps promote our business, increase traffic to our website, customer engagement, and brand awareness. Share photos using social networking sites using Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, etc.

  1. Social Publishing
  2. Social Networking
  3. Social Media Marketing
  4. Photo-based Social Networking

Answer: C) Social Media Marketing

Explanation:

Through the creation of various types of content (videos, blogs, infographics, etc.), Social Media Marketing helps promote our business, and increase traffic to our website, customer engagement, and brand awareness. Share photos using social networking sites using Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, etc.

Discuss this Question


8. SMM helps improve -

  1. Brand Awareness
  2. Product Visibility
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

SMM helps improve Brand Awareness and Product Visibility.

Discuss this Question


9. Why is SMM necessary?

  1. Business growth can be achieved through cost-effective techniques.
  2. Our search engine rankings are improved as a result of it.
  3. We can enhance the authority of our brands with it.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

SMM is necessary because -

  1. Business growth can be achieved through cost-effective techniques.
  2. Our search engine rankings are improved as a result of it.
  3. We can enhance the authority of our brands with it.

Discuss this Question


10. How many laws are there that SMM focuses on?

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10

Answer: C) 9

Explanation:

There are in total 9 laws that SMM focuses on.

Discuss this Question


Advertisement

11. What does the Law of Focus state?

  1. We can reach our target audience through social media marketing strategies that are highly focused.
  2. Listen to audience requirements rather than speaking in social media marketing and content marketing if you want to succeed.
  3. Rather than dealing with 10,000 online customers who read our content only once and never share it with others, it is better to deal with 1000 customers who frequently read our content and frequently share it.
  4. It takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Answer: A) We can reach our target audience through social media marketing strategies that are highly focused.

Explanation:

The Law of Focus states that we can reach our target audience through social media marketing strategies that are highly focused.

Discuss this Question


12. Marketers who are successful focus primarily on ____ the value of their products.

  1. Depreciating
  2. Enhancing
  3. Demonizing
  4. None

Answer: B) Enhancing

Explanation:

Marketers who are successful focus primarily on enhancing the value of their products.

Discuss this Question


13. What does the Law of Listening state?

  1. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, and other social media platforms enable us to share content with multiple audiences
  2. Listen to audience requirements rather than speaking in social media marketing and content marketing if you want to succeed.
  3. Rather than dealing with 10,000 online customers who read our content only once and never share it with others, it is better to deal with 1000 customers who frequently read our content and frequently share it.
  4. It takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Answer: B) Listen to audience requirements rather than speaking in social media marketing and content marketing if you want to succeed.

Explanation:

The Law of Listening states that listen to audience requirements rather than speaking in social media marketing and content marketing if you want to succeed

Discuss this Question


14. What does the Law of Quality state?

  1. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, and other social media platforms enable us to share content with multiple audiences
  2. Invest time in finding and connecting with online influencers in the market, since they have the highest demand.
  3. Rather than dealing with 10,000 online customers who read our content only once and never share it with others, it is better to deal with 1000 customers who frequently read our content and frequently share it.
  4. It takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Answer: C) Rather than dealing with 10,000 online customers who read our content only once and never share it with others, it is better to deal with 1000 customers who frequently read our content and frequently share it.

Explanation:

The Law of Quality states that rather than dealing with 10,000 online customers who read our content only once and never share it with others, it is better to deal with 1000 customers who frequently read our content and frequently share it.

Discuss this Question


15. What does the Law of Patience state?

  1. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, and other social media platforms enable us to share content with multiple audiences
  2. Invest time in finding and connecting with online influencers in the market, since they have the highest demand.
  3. There is a possibility that our customers may not be interested in our products and services if we share them regularly on social media. Consequently, we should pay more attention to generating relevant content because appropriate and effective content helps us to increase the value of the product.
  4. It takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Answer: D) It takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Explanation:

The Law of Patience states that it takes time and hard work to achieve success in Social Media Marketing, so we have to maintain patience and work hard to achieve it at the right time.

Discuss this Question


Advertisement

16. What does the Law of Compounding state?

  1. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, and other social media platforms enable us to share content with multiple audiences.
  2. It also includes the capability to share posts on Twitter, LinkedIn, and Pinterest if someone likes our posts on Facebook, so the audience has more access points to find relevant content.
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The Law of Compounding state that -

  1. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, and other social media platforms enable us to share content with multiple audiences.
  2. It also includes the capability to share posts on Twitter, LinkedIn, and Pinterest if someone likes our posts on Facebook, so the audience has more access points to find relevant content.

Discuss this Question


17. What does the Law of Influence state?

  1. Invest time in finding and connecting with online influencers in the market, since they have the highest demand.
  2. It is possible that customers may not be interested in our products and services if we share them frequently on social media, so we should pay more attention to creating appropriate and effective content, as appropriate and effective content helps us to add value to our products and services.
  3. Whenever someone approaches us in hopes of building a relationship with our audience, we should never ignore them.
  4. Do not post content on social media platforms that you intend to remove after a few months.

Answer: A) Invest time in finding and connecting with online influencers in the market, since they have the highest demand.

Explanation:

The Law of Influence states that investing time in finding and connecting with online influencers in the market since they have the highest demand.

Discuss this Question


18. It is possible that customers will not be interested in our products and services if we share them regularly on social media. To improve the value of the product, we need to pay ____ attention to the creation of relevant and effective content because relevant and effective content will help us to improve the product's value.

  1. Less
  2. More
  3. Average
  4. None

Answer: B) More

Explanation:

It is possible that customers will not be interested in our products and services if we share them regularly on social media. To improve the value of the product, we need to pay more attention to the creation of relevant and effective content because relevant and effective content will help us to improve the product's value.

Discuss this Question


19. You should never ignore someone who contacted you to establish a relationship with your audience according to the law of ____.

  1. Acknowledgment
  2. Accessibility
  3. Compounding
  4. Value

Answer: A) Acknowledgment

Explanation:

You should never ignore someone who contacted you to establish a relationship with your audience according to the law of acknowledgment.

Discuss this Question


20. You should always be ____; otherwise, they may replace you with someone else.

  1. Available for your audience
  2. Answering their questions
  3. Participating in conversations
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

You should always be available for your audience, answering their questions, and participating in conversations; otherwise, they may replace you with someone else.

Discuss this Question


Advertisement

21. Facebook was founded in the year -

  1. 2002
  2. 2003
  3. 2004
  4. 2005

Answer: C) 2004

Explanation:

Facebook was founded in the year 2004.

Discuss this Question


22. Facebook was founded by -

  1. Jack Dorsey
  2. Noah Glass
  3. Biz Stone
  4. Mark Zuckerberg

Answer: D) Mark Zuckerberg

Explanation:

Facebook was founded by Mark Zuckerberg.

Discuss this Question


23. Using ____, we can send messages, images, audio, and videos to friends, relatives, colleagues, and customers.

  1. Facebook
  2. Quora
  3. Pinterest
  4. None

Answer: A) Facebook

Explanation:

Using Facebook, we can send messages, images, audio, and videos to friends, relatives, colleagues, and customers.

Discuss this Question


24. We use ____ to display our latest content, our working hours, and also our location on a map so that our audience can get to know us better.

  1. Twitter
  2. Instagram
  3. Facebook
  4. Snapchat

Answer: C) Facebook

Explanation:

We use Facebook to display our latest content, our working hours, and also our location on a map so that our audience can get to know us better.

Discuss this Question


25. What is the advantage(s) of using Facebook?

  1. Our target audience can be easily reached through Facebook.
  2. The platform allows us to share ads that are budget-friendly with our audience.
  3. A low-cost market strategy can be learned and used through Facebook.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The advantages of using Facebook are -

  1. Our target audience can be easily reached through Facebook.
  2. The platform allows us to share ads that are budget-friendly with our audience.
  3. A low-cost market strategy can be learned and used through Facebook.

Discuss this Question


26. Twitter was founded in the year -

  1. 2004
  2. 2005
  3. 2006
  4. 2007

Answer: C) 2006

Explanation:

Twitter was founded in the year 2006.

Discuss this Question


27. Twitter is an ___-based communication platform.

  1. Email
  2. SMS
  3. OTP
  4. Chat

Answer: B) SMS

Explanation:

Twitter is an SMS-based communication platform.

Discuss this Question


28. The small messages that can be read and written on Twitter are known as -

  1. Tweeks
  2. Tweezers
  3. Tweets
  4. TwitThis

Answer: C) Tweets

Explanation:

The small messages that can be read and written on Twitter are known as Tweets.

Discuss this Question


29. Using Twitter has the disadvantage of limiting messages to ____ characters.

  1. 120
  2. 240
  3. 140
  4. 280

Answer: D) 280

Explanation:

Using Twitter has the disadvantage of limiting messages to 280 characters.

Discuss this Question


30. Which of the following is/are the advantage(s) of using Twitter?

  1. Increasing customer satisfaction is one of its benefits.
  2. By sending short messages known as "tweets," we can continuously update our followers.
  3. Our relationship with customers is strengthened as a result.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of using Twitter -

  1. Increasing customer satisfaction is one of its benefits.
  2. By sending short messages known as "tweets," we can continuously update our followers.
  3. Our relationship with customers is strengthened as a result.

Discuss this Question


Advertisement

31. In 2021, Instagram was ranked globally at ____ position on the Internet in Most Used Social Media Platforms Worldwide.

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 4th
  4. 5th

Answer: C) 4th

Explanation:

In 2021, Instagram was ranked globally at 4th position on the Internet in Most Used Social Media Platforms Worldwide.

Discuss this Question


32. Compared to Facebook, Instagram has ____ times more brand engagement and visual content.

  1. Two
  2. Four
  3. Five
  4. Ten

Answer: D) Ten

Explanation:

Compared to Facebook, Instagram has ten times more brand engagement and visual content.

Discuss this Question


33. Which of the following is/are the advantage(s) of using Instagram?

  1. Branding can be enhanced with Instagram.
  2. Marketers will find it easy to use.
  3. As a result, marketers are able to grow their businesses and drive traffic.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of using Instagram -

  1. Branding can be enhanced with Instagram.
  2. Marketers will find it easy to use.
  3. As a result, marketers are able to grow their businesses and drive traffic.

Discuss this Question


34. LinkedIn was founded in the year -

  1. 2001
  2. 2002
  3. 2003
  4. 2004

Answer: B) 2002

Explanation:

LinkedIn was founded in the year 2002.

Discuss this Question


35. There is no better social media platform for ____ marketing than LinkedIn.

  1. B2C
  2. B2G
  3. B2B
  4. B2B2C

Answer: C) B2B

Explanation:

There is no better social media platform for B2B marketing than LinkedIn.

Discuss this Question


36. In addition to searching for jobs, staying connected with professionals, and recruiting new employees, ____ also helps us promote our business with advice from experienced employees.

  1. LinkedIn
  2. Facebook
  3. Instagram
  4. Twitter

Answer: A) LinkedIn

Explanation:

In addition to searching for jobs, staying connected with professionals, and recruiting new employees, LinkedIn also helps us promote our business with advice from experienced employees.

Discuss this Question


37. What is/are the advantage(s) of LinkedIn?

  1. Staying up-to-date with new technologies is possible through it.
  2. To search for new job opportunities, we use it to display and update our resumes.
  3. Career development is the main focus of this free platform.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The advantages of LinkedIn are -

  1. Staying up-to-date with new technologies is possible through it.
  2. To search for new job opportunities, we use it to display and update our resumes.
  3. Career development is the main focus of this free platform.

Discuss this Question


38. Pinterest was founded in the year -

  1. 2007
  2. 2008
  3. 2009
  4. 2010

Answer: C) 2009

Explanation:

Pinterest was founded in the year 2009.

Discuss this Question


39. Which of the following is an image-pinning website?

  1. Twitter
  2. Instagram
  3. Pinterest
  4. Snapchat

Answer: C) Pinterest

Explanation:

Pinterest is an image-pinning website.

Discuss this Question


40. Which of the following is/are the advantage(s) of using Pinterest?

  1. Brand awareness and website traffic are its two main purposes of it.
  2. A visually appealing business profile and news can be created by using its user-friendly platform.
  3. Our website gets more traffic at a low cost through its visually rich social network.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of using Pinterest -

  1. Brand awareness and website traffic are its two main purposes of it.
  2. A visually appealing business profile and news can be created by using its user-friendly platform.
  3. Our website gets more traffic at a low cost through its visually rich social network.

Discuss this Question


41. A pin is an idea users ____ on Pinterest.

  1. Create
  2. Find
  3. Save
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

A pin is idea users create, find, and save on Pinterest.

Discuss this Question


42. YouTube was created in the year -

  1. 2004
  2. 2005
  3. 2006
  4. 2007

Answer: B) 2005

Explanation:

YouTube was created in the year 2005.

Discuss this Question


43. Which of the following is a free video-sharing platform created in the year 2005?

  1. Instagram
  2. Facebook
  3. YouTube
  4. LinkedIn

Answer: C) YouTube

Explanation:

YouTube is a free video-sharing platform created in the year 2005.

Discuss this Question


44. Our tutorial videos are delivered to the audience via ____ using the valuable content we create.

  1. YouTube
  2. Instagram
  3. Facebook
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Our tutorial videos are delivered to the audience via YouTube, Instagram, and Facebook using the valuable content we create.

Discuss this Question


45. Video series, ____ are the main YouTube content types.

  1. Podcasts
  2. Infographics
  3. Presentations
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Video series, podcasts, infographics, and presentations are the main YouTube content types.

Discuss this Question


46. Which of the following is the second largest search engine?

  1. YouTube
  2. Google
  3. Yahoo
  4. None

Answer: A) YouTube

Explanation:

YouTube is the second largest search engine.

Discuss this Question


47. Which of the following is/are the advantage(s) of using YouTube?

  1. New technologies can be learned easily and quickly through it.
  2. Our products are promoted and sold worldwide as a result of it.
  3. Traffic from qualified sources can be acquired for free through this service.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of using YouTube -

  1. New technologies can be learned easily and quickly through it.
  2. Our products are promoted and sold worldwide as a result of it.
  3. Traffic from qualified sources can be acquired for free through this service.

Discuss this Question


48. ____ combine on YouTube.

  1. Content marketing
  2. Social Media Marketing
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Content marketing and social media marketing combined on YouTube.

Discuss this Question


49. A notable feature of ____ is the disappearance of messages and content.

  1. Facebook
  2. YouTube
  3. Snapchat
  4. None

Answer: C) Snapchat

Explanation:

A notable feature of Snapchat is the disappearance of messages and content.

Discuss this Question


50. Through their Facebook page, ____ introduced a strategy that allows consumers to suggest new variants of their existing products, so customers are not only able to enjoy click-ins and photographs from marketers, but can also interact with Facebook users in real-time.

  1. Starbucks
  2. Tiktok
  3. Instagram
  4. Snapchat

Answer: A) Starbucks

Explanation:

Through their Facebook page, Starbucks introduced a strategy that allows consumers to suggest new variants of their existing products, so customers are not only able to enjoy click-ins and photographs from marketers, but can also interact with Facebook users in real-time.

Discuss this Question


51. Tiktok was launched in the year -

  1. 2017
  2. 2018
  3. 2019
  4. 2020

Answer: B) 2018

Explanation:

Tiktok was launched in the year 2018.

Discuss this Question


52. Which of the following is the advantage(s) of SMM?

  1. Increasing the Brand Awareness
  2. Helps in reaching a larger audience
  3. Improves loyalty among brands
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the advantages of SMM -

  1. Increasing the Brand Awareness
  2. Helps in reaching a larger audience
  3. Improves loyalty among brands

Discuss this Question


53. Which of the following is the disadvantage(s) of SMM?

  1. Search Engine Ranking gets improved
  2. Communication made faster and easier
  3. Needs qualified personnel
  4. All of the above

Answer: C) Needs qualified personnel

Explanation:

The disadvantage of SMM is that it needs qualified personnel.

Discuss this Question


54. Which of the following strategies does not come in SMM?

  1. Set the goal
  2. Know nothing about your targeted audience
  3. Research the competition
  4. Set brand guidelines

Answer: B) Know nothing about your targeted audience

Explanation:

Knowing nothing about your targeted audience is not the SMM strategy.

Discuss this Question


55. The initial presence on SM cannot be built by -

  1. Enter business information
  2. Upload images
  3. Don’t create your post
  4. Follow your contacts

Answer: C) Don’t create your post

Explanation:

The initial presence on SM cannot be built by not creating your post on SM.

Discuss this Question


56. Which of the following is/are a/the type(s) of ad that could be run on SM?

  1. Storewide discounts
  2. New product promotions
  3. New customer deals
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the types of ads that could be run on SM -

  1. Storewide discounts
  2. New product promotions
  3. New customer deals

Discuss this Question


57. By automating several tasks across social networks, which of the following SMM tools makes our business processes more efficient?

  1. PostPlanner
  2. Agorapulse
  3. Chattypeople
  4. SocialOomph

Answer: D) SocialOomph

Explanation:

By automating several tasks across social networks, SocialOomph makes our business processes more efficient

Discuss this Question


58. Facebook updates are scheduled with ____, which increases customer engagement.

  1. Chattypeople
  2. SocialOomph
  3. PostPlanner
  4. Agorapulse

Answer: C) PostPlanner

Explanation:

Facebook updates are scheduled with PostPlanner, which increases customer engagement.

Discuss this Question


59. Which of the following feature(s) is/are available in Agorapulse?

  1. Social Media inbox
  2. Publishing and scheduling
  3. Monitoring
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following features are available in Agorapulse -

  1. Social Media inbox
  2. Publishing and scheduling
  3. Monitoring

Discuss this Question


60. Our Facebook customers can find out about our special offers and on-demand promotions via ____, one of the most important social media marketing tools.

  1. Chattypeople
  2. SocialOomph
  3. PostPlanner
  4. Agorapulse

Answer: A) Chattypeople

Explanation:

Our Facebook customers can find out about our special offers and on-demand promotions via Chattypeople, one of the most important social media marketing tools.

Discuss this Question


61. Which of the following is compatible with Messenger?

  1. Chattypeople
  2. SocialOomph
  3. PostPlanner
  4. Agorapulse

Answer: A) Chattypeople

Explanation:

Chattypeople is compatible with Messenger.

Discuss this Question


62. Which of the following CMS platforms is/are supported by Chattypeople?

  1. Customer Support
  2. Food and restaurants
  3. Delivery engine
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following CMS platforms are supported by Chattypeople -

  1. Customer Support
  2. Food and restaurants
  3. Delivery engine

Discuss this Question


63. For a given keyword, ____ analyzes the number of searches on the Internet and monitors its spread across the Internet.

  1. Canva
  2. Buffer
  3. Brand24
  4. Chattypeople

Answer: C) Brand24

Explanation:

For a given keyword, Brand24 analyzes the number of searches on the Internet and monitors its spread across the Internet.

Discuss this Question


64. We are able to create images easily using ____'s Pablo integration, which increases traffic and customer engagement from the images we share.

  1. Buffer
  2. Canva
  3. Brand24
  4. SocialOomph

Answer: A) Buffer

Explanation:

We are able to create images easily using Buffer's Pablo integration, which increases traffic and customer engagement from images we share.

Discuss this Question


65. Which of the following is an on-page activity?

  1. SMO
  2. SEM
  3. SMM
  4. SEO

Answer: A) SMO

Explanation:

SMO is an on-page activity.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.