Software Architecture Multiple-Choice Questions (MCQs)

Software architecture is the fundamental structure of a software system and the discipline of creating such structures and systems.

Software Architecture MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Software Architecture. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Software Architecture.

List of Software Architecture MCQs

1. What are the processes included in the Linear sequential model?

  1. Requirement definition > system and software design > implementation and unit testing > integration and unit testing > operation and maintenance
  2. Requirement definition > system and software design > integration and unit testing > implementation and unit testing > operation and maintenance
  3. Analysis > design > code > test
  4. Analysing > implement > design > code > testing > integration > Maintenance

Answer: A) Requirement definition > system and software design > implementation and unit testing > integration and unit testing > operation and maintenance.

Explanation:

Linear sequential model is called the waterfall model and the stages of the waterfall model are as follows: Requirement definition > system and software design > implementation and unit testing > integration and unit testing > operation and maintenance.

Discuss this Question


2. Among the phases given below of the waterfall model which phase takes the longest time?

  1. Integrating phase
  2. Analysis and requirement phase
  3. Testing phase
  4. Maintenance

Answer: D) Maintenance

Explanation:

Normally operation and maintenance phase is the longest life cycle phase. Maintenance involves correcting errors that were not detected in the early stage.

Discuss this Question


3. Which of the following is the biggest disadvantage of using a linear sequential model?

  1. It is not easy to understand
  2. It takes a lot of documentation
  3. It does not allow us to make the changes in later phases
  4. All of the above

Answer: C) It does not allow us to make the changes in later phases.

Explanation:

The biggest disadvantage of using a linear sequential model AKA waterfall model is that changes of requirements in later phases of the model cannot be done. This implies that once the application is in the testing phase you cannot go incorporate changes.

Discuss this Question


4. In which condition waterfall model, you are suggested to use the waterfall model?

  1. When you know all the requirements
  2. When there is no time limit
  3. When there is no relation between the customer
  4. When the project is highly complex

Answer: A) When you know all the requirements.

Explanation:

Waterfall model should be used only when you know all the requirements clearly without any doubt and also when the length of the project to be made is quite small.

Discuss this Question


5. Which kind of software development model should you use when your requirements are not clear and when you are clueless about the project you want to create?

  1. Waterfall model
  2. Rapid application development model
  3. Incremental model
  4. Prototype model

Answer: D) Prototype model

Explanation:

When your customer has a legitimate need but is clueless about the details in such case it is suggested to work with a prototype model as it helps to identify the requirements.

Discuss this Question


Advertisement

6. How many types of prototype models are there?

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 5

Answer: B) 4

Explanation:

In total there are total four types of prototype models that are used in the organization according to the need and requirements of the project. The four prototype models are- Rapid throwaway prototyping, evolutionary prototyping, incremental prototyping, and Extreme prototyping.

Discuss this Question


7. Among the four types of prototype models which model fulfills the following conditions:
"Is useful for exploring ideas, and getting instant feedback and the prototype developed is not accepted as the final prototype."

  1. Rapid throwaway prototyping
  2. Evolutionary prototyping
  3. Incremental prototyping
  4. Extreme prototyping

Answer: A) Rapid throwaway prototyping

Explanation:

In the rapid throwaway prototyping model a developed prototype is not accepted as a final prototype, also this model is useful for exploring ideas and getting instant feedback from the customer.

Discuss this Question


8. In this prototyping model, A prototype is incrementally enhanced based on feedback from the customer until it is finally approved.

  1. Rapid throwaway prototyping
  2. Evolutionary prototyping
  3. Incremental prototyping
  4. Extreme prototyping

Answer: B) Evolutionary prototyping

Explanation:

In the evolutionary prototyping model, a prototype is incrementally enhanced based on feedback from the customer until it is finally approved.

Discuss this Question


9. In which prototyping model the final product is decimated into a series of small prototypes and each prototype is developed separately.

  1. Rapid throwaway prototyping
  2. Evolutionary prototyping
  3. Incremental prototyping
  4. Extreme prototyping

Answer: C) Incremental prototyping

Explanation:

In the Incremental prototyping model, the final product is decimated into a series of small prototypes and each prototype is developed separately.

Discuss this Question


10. Which prototyping model is used for web development?

  1. Rapid throwaway prototyping
  2. Evolutionary prototyping
  3. Incremental prototyping
  4. Extreme prototyping

Answer: D) Extreme prototyping

Explanation:

Extreme prototyping model is mostly used in web development.

Discuss this Question


Advertisement

11. Which of the following is the disadvantage of the prototype model?

  1. The cost of developing a prototype is a waste
  2. The prototype model is a slow process model
  3. This type of model includes many changes from the customer
  4. All of the above

Answer: D) All of the above.

Explanation:

The disadvantages of the prototype model are- Cost of developing a prototype is a total waste, the prototype model is a slow process model, and this type of model includes many changes from the customer.

Discuss this Question


12. What are the phases of the Rapid application development model?

  1. Business Modelling > Data Modelling > Process Modelling > Application Generation > Testing and Turnover
  2. Business Modelling > Application Generation > Data Modelling > Process Modelling > Testing and Turnover
  3. Data Modelling > Process Modelling > Business Modelling > Application Generation > Testing and Turnover
  4. Application Generation > Testing and Turnover > Data Modelling > Process Modelling > Business Modelling >

Answer: A) Business Modelling > Data Modelling > Process Modelling > Application Generation > Testing and Turnover.

Explanation:

The phases of Rapid application development models are as follows- Business Modelling > Data Modelling > Process Modelling > Application Generation>Testing and Turnover.

Discuss this Question


13. In which condition you will suggest the client use the Rapid application development model?

  1. When the project is out of technical risk
  2. When the project is to be completed in 2-3 months
  3. When the client is crystal clear about the requirements of the project
  4. All of the above

Answer: D) All of the above.

Explanation:

You should use the Rapid application development model when the project is out of technical risk When the project is to be completed in 2-3 months When the client is crystal clear about the requirements of the project.

Discuss this Question


14. What are the phases of the incremental model?

  1. Requirement analysis, Design, and development, Coding, and maintenance
  2. Requirement analysis, Design and development, Coding, Testing
  3. Requirement analysis, Design, development, Coding, integration, and maintenance
  4. Requirement analysis, Design, and development, Coding, maintenance, and feedback

Answer: B) Requirement analysis, Design and development, Coding, Testing

Explanation:

The phases of the incremental model are as follows: -Requirement analysis, Design, and development, Coding, and Testing.

Discuss this Question


15. Which software model is the combination of the waterfall model and iterative model?

  1. RAD model
  2. Prototype Model
  3. Incremental Model
  4. Spiral Model

Answer: D) Spiral Model

Explanation:

Spiral Model is the combination of the waterfall model and iterative model.

Discuss this Question


Advertisement

16. Which software model helps in analysing the risk?

  1. Waterfall model
  2. Prototype Model
  3. Incremental Model
  4. Spiral Model

Answer: D) Spiral Model

Explanation:

Spiral Model is a risk-driven model which helps us in analysing the risk.

Discuss this Question


17. Which software model you will use when the project is large, requirements are unclear and complex and risk and cost evaluation is important?

  1. Waterfall model
  2. Spiral Model
  3. Prototype Model
  4. Incremental Model

Answer: B) Spiral Model

Explanation:

You should use Spiral Model when the project is large, requirements are unclear and complex and risk and cost evaluation is important.

Discuss this Question


18. What do you understand by software architecture?

  1. Software architecture refers to the detailed study of the development of the project
  2. Software architecture refers to the designing of modules
  3. Software architecture refers to the overall system construction
  4. Software architecture refers to the properties of the project

Answer: C) Software architecture refers to the overall system construction.

Explanation:

Software architecture refers to the overall system construction.

Discuss this Question


19. What do you mean by architecture pattern?

  1. Software architecture patterns refer to the different predefined ways to organize the components in software architectures.
  2. Software architecture patterns refer to the relationships that connect components

Answer: A) Testing Framework

Explanation:

Software architecture patterns refer to the different predefined ways to organize the components in software architectures.

Discuss this Question


20 . In which of the architecture pattern multiple components access data through a common data store?

  1. Layered architecture pattern
  2. Shared data pattern
  3. Client-server pattern
  4. Multi-tier pattern

Answer: B) Shared data pattern

Explanation:

In a shared data pattern multiple components access data through a common data store.

Discuss this Question


Advertisement

21. In which architecture patterns do Clients request most resources and services from the server which hosts, delivers, and manages them.?

  1. Layered architecture pattern
  2. Shared data pattern
  3. Client-server pattern
  4. Multi-tier pattern

Answer: C) Client-server pattern

Explanation:

In the Client-server pattern Clients request most resources and services from the server which hosts, delivers, and manages them.

Discuss this Question


22. Which of the following are examples of client-server architecture?

  1. Mail servers
  2. File servers
  3. Web servers
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Mail servers, File servers, and Web servers are examples of client-server architecture.

Discuss this Question


23. How many components did client-server architecture has?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 5

Answer: C) 3

Explanation:

Client-server architecture has three components: - workstations, servers, and networking devices.

Discuss this Question


24. What is the workstation component of client-server architecture?

  1. Workstations are fast-processing devices that act as centralized repositories
  2. Workstations are the client computers
  3. Workstations are the medium that connects servers

Answer: B) Workstations are the client computers.

Explanation:

Workstations are client computers. To access shared files and databases, workstations send requests to servers.

Discuss this Question


25. What is the networking devices component of client-server architecture?

  1. Workstations are fast-processing devices that act as centralized repositories
  2. Workstations are the client computers
  3. Workstations are the medium that connects workstations and servers in a client-server architecture

Answer: C) Workstations are the medium that connects workstations and servers in a client-server architecture

Explanation:

Networking device components are the medium that connects workstations and servers in a client-server architecture.

Discuss this Question


26. What does DARTS in software architecture stand for?

  1. Domain architecture for reuse in the training system
  2. Design architecture for reuse in the training system
  3. Design architecture rules for the training system

Answer: A) Domain architecture for reuse in the training system.

Explanation:

DARTS stands for domain architecture for reuse in the training system.

Discuss this Question


27. What do 4+1 views mean in software architecture?

  1. The 4+1 view model is used to describe the models in software
  2. The 4+1 view model is used to describe the architecture design of the software-intensive system
  3. The 4+1 view model is used to describe the rules for architecture patterns

Answer: B) The 4+1 view model is used to describe the architecture design of the software-intensive system.

Explanation:

The 4+1 view model is used to describe the architecture design of the software-intensive system.

Discuss this Question


28. What are the views in the 4+1 view model?

  1. Logical, process, development, physical, scenarios
  2. Analysis, process, implementation, internal
  3. Development, process, logical, components
  4. Connectors, physical, development, components

Answer: A) Logical, process, development, physical, scenarios

Explanation:

The four views of the 4+1 model are- Logical, process, development, and physical.

Discuss this Question


29. Class diagram and state diagram are used to depict which view?

  1. Logical
  2. Process
  3. Development
  4. physical

Answer: A) Logical

Explanation:

Class and state diagrams are used to depict the Logical view.

Discuss this Question


30. What is process view?

  1. The process view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users.
  2. The process view focuses on the system's run-time behavior
  3. The process view depicts a system from the standpoint of a programmer
  4. The process view portrays the system from the perspective of a system engineer

Answer: B) The process view focuses on the system's run-time behavior.

Explanation:

The process view focuses on the system's run-time behavior.

Discuss this Question


Advertisement

31. What is the logical view?

  1. The logical view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users.
  2. The logical view focuses on the system's run-time behavior
  3. The logical view depicts a system from the standpoint of a programmer
  4. The logical view portrays the system from the perspective of a system engineer

Answer: A) The logical view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users. 

Explanation:

The logical view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users.

Discuss this Question


32. What is the development view?

  1. The development view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users.
  2. The development view focuses on the system's run-time behavior
  3. The development view depicts a system from the standpoint of a programmer
  4. The development view portrays the system from the perspective of a system engineer

Answer: C) The development view depicts a system from the standpoint of a programmer.

Explanation:

The development view depicts a system from the standpoint of a programmer and also watches the administration.

Discuss this Question


33. What is the physical view?

  1. The physical view is concerned with the system's functionality as it pertains to end-users.
  2. The physical view focuses on the system's run-time behavior
  3. The physical view depicts a system from the standpoint of a programmer
  4. The physical view portrays the system from the perspective of a system engineer

Answer: D) The physical view portrays the system from the perspective of a system engineer.

Explanation:

The physical view portrays the system from the perspective of a system engineer.

Discuss this Question


34. Sequence diagram, communication diagram, and activity diagram are used to represent which view?

  1. Physical view
  2. Development view
  3. Process View
  4. Logical View

Answer: c) Process View

Explanation:

Sequence diagram, communication diagram, and activity diagram are used to represent the Process view.

Discuss this Question


35. ____is a framework for developing a computer system that is defined by assembling hardware and software components and defining their interfaces.

  1. Architecture style
  2. Architecture design
  3. Architecture pattern

Answer: B) Architecture design

Explanation:

Architecture design is a framework for developing a computer system that is defined by assembling hardware and software components and defining their interfaces.

Discuss this Question


36. Which type of Architecture depicts the workflow followed to create a software system?

  1. Data flow architecture
  2. Return type architecture
  3. Data centered architecture

Answer: A) Data flow architecture

Explanation:

Data Flow Architecture depicts the workflow followed to create a software system. The workflow here means a series of transformations on the input information, where information and transformation methods are independent of each other.

Discuss this Question


37. How many types of data flow architecture are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are three types of data flow architecture they are - Batch Sequential, Pipe & filter, and Process Control architecture.

Discuss this Question


38. ____ is a simple architectural style that connects a number of components that process a stream of data, each connected to the next component in the processing

  1. Batch sequential
  2. Process control architecture
  3. Pipe and filter

Answer: C) Pipe and filter

Explanation:

Pipe and filter is a simple architectural style that connects a number of components that process a stream of data, each connected to the next component in the processing.

Discuss this Question


39. What do you mean by data-centered architecture?

  1. This architecture will have a data store at the centre that is constantly updated, added to, deleted, or modified by other components
  2. A series of computational manipulative components is used to transform input data into output data in this type of architecture

Answer: A) This architecture will have a data store at the centre that is constantly updated, added to, deleted, or modified by other components.

Explanation:

A data-centered architecture will have a data store at the centre that is constantly updated, added to, deleted, or modified by other components.

Discuss this Question


40. What do you mean by call and return architecture?

  1. This architecture will have a data store at the centre that is constantly updated, added to, deleted, or modified by other components
  2. A series of computational manipulative components is used to transform input data into output data in this type of architecture
  3. This type of architecture allows the creation of a program that is easily scalable and modifiable

Answer: C) This type of architecture allows the creation of a program that is easily scalable and modifiable.

Explanation:

A call-and-return architecture allows the creation of a program that is easily scalable and modifiable.

Discuss this Question


41. In which type of client-server architecture the user interface is stored on the client's side and the database is stored on the server, while database logic and business logic are preserved either on the client's side or on the server's side?

  1. N-tier architecture
  2. 1-tier architecture
  3. 3-tier architecture
  4. 2 tier architecture

Answer: D) 2 tier architecture

Explanation:

In 2-tier architecture, the user interface is stored on the client's side and the database is stored on the server, while database logic and business logic are maintained either on the client's side or on the server's side.

Discuss this Question


42. Which category of client-server architecture contains all kinds of settings, such as configuration settings and marketing logic, on a single device?

  1. 1-tier architecture
  2. 3-tier architecture
  3. 2 tier architecture
  4. N-tier architecture

Answer: A) 1-tier architecture

Explanation:

1-tier architecture contains all kinds of settings, such as configuration settings and marketing logic, on a single device.

Discuss this Question


43. In which architecture of client-server architecture, a middleware lies between the client and the server, and every request made by the client is first received by middleware?

  1. 1-tier architecture
  2. 3-tier architecture
  3. 2 tier architecture
  4. N-tier architecture

Answer: B) 3-tier architecture

Explanation:

In 3 tier architecture, middleware lies between the client and the server, and every request made by the client is first received by middleware.

Discuss this Question


44. What is the difference between client-server architecture and peer-to-peer architecture?

  1. The client-server architecture goal maintains connection among peers whereas peer to peer architecture goal is to share information
  2. Client-server architecture has specific clients and servers whereas peer-to-peer architecture has no differentiation between clients and servers

Answer: B) Client-server architecture has specific clients and servers whereas peer-to-peer architecture has no differentiation between clients and servers.

Explanation:

Client-server architecture has specific clients and servers whereas peer-to-peer architecture has no differentiation between clients and servers.

Discuss this Question


45. What do you mean by software agent?

  1. A software agent is a piece of software that acts for a user or other program in a relationship with the agency
  2. A software agent is a type of agent which makes all the decisions, leaving all other agents to act as remote slaves
  3. A software agent is a type of agent that work together to solve a problem that cannot be solved alone

Answer: A) A software agent is a piece of software that acts for a user or other program in a relationship with the agency.

Explanation:

A software agent is a piece of software that acts for a user or other program in a relationship with the agency.

Discuss this Question


46. What do you mean by single agent system?

  1. A single-agent system is a piece of software that acts for a user or other program in a relationship with the agency
  2. A single-agent system is a type of agent which makes all the decisions, leaving all other agents to act as remote slaves
  3. A single-agent system is a type of agent that work together to solve a problem that cannot be solved alone

Answer: B) A single-agent system is a type of agent which makes all the decisions, leaving all other agents to act as remote slaves.

Explanation:

A single agent is a type of agent which makes all the decisions, leaving all other agents to act as remote slaves.

Discuss this Question


47. What do you mean by a multi-agent system?

  1. A multi-agent system is a piece of software that acts for a user or other program in a relationship with the agency
  2. A multi-agent system is a type of agent which makes all the decisions, leaving all other agents to act as remote slaves
  3. A multi-agent system is a type of agent that work together to solve a problem that cannot be solved alone

Answer: C) A multi-agent system is a type of agent that work together to solve a problem that cannot be solved alone.

Explanation:

A multi-agent system is a type of agent that work together to solve a problem that cannot be solved alone.

Discuss this Question


48. 'Multi-agent systems can be used for both distributed and centralized systems.'
Mark whether the above statement is true or false?

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: A) TRUE

Explanation:

Multiagent systems can be used for both distributed and centralized systems.

Discuss this Question


49. What does the microservice architecture mean?

  1. Microservice architecture involves the development of large applications using modular components
  2. Microservices architecture is a computer systems paradigm that takes advantage of the responsiveness, and flexibility offered in reactive programming so that various components can continue to function

Answer: A) Microservice architecture involves the development of large applications using modular components.

Explanation:

Microservice architecture involves the development of large applications using modular components.

Discuss this Question


50. What does Reactive architecture mean?

  1. Reactive architecture involves the development of large applications using modular components
  2. Reactive architecture is a computer systems paradigm that takes advantage of the responsiveness, and flexibility offered in reactive programming so that various components can continue to function

Answer: B) Reactive architecture is a computer systems paradigm that takes advantage of the responsiveness, and flexibility offered in reactive programming so that various components can continue to function.

Explanation:

Reactive architecture is a computer systems paradigm that takes advantage of the responsiveness, and flexibility offered in reactive programming so that various components can continue to function.

Discuss this Question


51. What does the SOAP stand for?

  1. SOAP (Simple Object Access Protocol)
  2. SOAP (Storage Object Approval Protocol)
  3. SOAP (Simple Oriented Access Protocol)
  4. SOAP (Storage Oriented Access Protocol)

Answer: A) SOAP (Simple Object Access Protocol)

Explanation:

SOAP stands for simple object access protocol.

Discuss this Question


52. What do you mean by simple storage access protocol?

  1. SOAP is the protocol that lets us transfer files
  2. SOAP is the protocol that allows remote hosts to mount file systems over a network and interact with those file systems as though they are mounted locally.
  3. SOAP is a message protocol that enables the distributed elements of an application to communicate.

Answer: C) SOAP is a message protocol that enables the distributed elements of an application to communicate. 

Explanation:

SOAP is a message protocol that enables the distributed elements of an application to communicate.

Discuss this Question


53. What does REST stand for?

  1. REST (Resource encryption source test)
  2. REST (Representational state transfer)
  3. REST (Resource encryption state transfer)

Answer: B) REST (Representational state transfer)

Explanation:

REST stands for (Representational state transfer).

Discuss this Question


54. What is the difference between REST and SOAP?

  1. A RESTful web service offers flexible implementation, while SOAP is a protocol requiring XML messaging with specific requirements
  2. A SOAP web service offers flexible implementation, RESTful is a protocol requiring XML messaging with specific requirements

Answer: A) A RESTful web service offers flexible implementation, while SOAP is a protocol requiring XML messaging with specific requirements.

Explanation:

A RESTful web service offers flexible implementation, while SOAP is a protocol requiring XML messaging with specific requirements.

Discuss this Question


55. ____ are formal languages that can be used to represent the architecture of a software-intensive system.

  1. ADL (Architecture description language)
  2. ADL (Architecture data language)
  3. ADL (Approval description language)

Answer: A) ADL (Architecture description language)

Explanation:

ADL (Architecture description language).

Discuss this Question


56. What do you mean by struts?

  1. Struts are the Java programs that run on the Java-enabled web server or application server.
  2. Struts are used to create a web application based on servlet and JSP
  3. Strut is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations

Answer: B) Struts are used to create a web application based on servlet and JSP.

Explanation:

Struts is used to create a web application based on servlet and JSP.

Discuss this Question


57. What is the role of the filter dispatcher in struts 2?

  1. The role of the filter dispatcher is the same as the model from the model view controller
  2. The role of the filter dispatcher is the same as the controller from the model view controller
  3. The role of the filter dispatcher is the same as the view from the model view controller

Answer: B) The role of the filter dispatcher is the same as the controller from the model view controller.

Explanation:

The filter dispatcher is the first component of struts 2 and its working is the same as the controller from the model view controller.

Discuss this Question


58. What is the role of the model-action component?

  1. The role of model action is the same as the model from the model view controller
  2. The role of the model action is the same as the controller from the model view controller
  3. The role of model action is the same as the view from the model view controller

Answer: A) The role of model action is the same as the model from the model view controller.

Explanation:

The model is implemented by the stuts 2 model-action components.

Discuss this Question


59. ____ is a reusable component that can be used for separating things like validation and logging from the action code.

  1. Interceptors
  2. MVC
  3. Hibernate

Answer: A) Interceptors

Explanation:

Interceptors are reusable components that can be used for separating things like validation and logging from the action code.

Discuss this Question


60. In MVC (Model view controller) what does the controller do?

  1. The controller is used to interface design for displaying the data, like the JSP page
  2. The controller is responsible for forwarding the request
  3. The controller encapsulates business logic and data processing method

Answer: B) The controller is responsible for forwarding the request.

Explanation:

The controller is responsible for forwarding the request with interactions between the model and view.

Discuss this Question


61. In MVC (Model view controller) what does the view part do?

  1. The view is used to interface design for displaying the data, like the JSP page
  2. The view is responsible for forwarding the request
  3. The view encapsulates business logic and data processing method

Answer: A) The view is used to interface design for displaying the data, like the JSP page.

Explanation:

The view is used to interface design for displaying the data, like the JSP page.

Discuss this Question


62. In MVC (Model view controller) what does the model part do?

  1. The model is used to interface design for displaying the data, like the JSP page
  2. The model is responsible for forwarding the request
  3. The model encapsulates business logic and data processing method

Answer: C) The model encapsulates business logic and data processing method.

Explanation:

The model encapsulates business logic and data processing method.

Discuss this Question


63. Which of the following frameworks used MVC?

  1. Backbone.js
  2. Ember.js
  3. Angular.js
  4. Knockout.js
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation:

Backbone.js, Ember.js, Angular.js, Knockout.js are the frameworks used in MVC.

Discuss this Question


64. What do you mean by hibernate?

  1. Hibernate is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations
  2. Hibernate is a reusable component that can be used for separating things like validation and logging from the action code
  3. Hibernate is used to develop MVC (Model View Controller) based web applications

Answer: A) Hibernate is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations.

Explanation:

Hibernate is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations.

Discuss this Question


65. What is the full form of J2EE?

  1. Java 2 encryption enterprise
  2. Java 2 platform enterprise edition
  3. Java 2 platform encryption edition

Answer: B) Java 2 platform enterprise edition.

Explanation:

J2EE stands for java 2 platform enterprise edition.

Discuss this Question


66. What do you mean by J2EE?

  1. J2EE is a reusable component that can be used for separating things like validation and logging from the action code
  2. J2EE is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations
  3. J2EE is a is used to develop MVC (Model View Controller) based web applications
  4. J2EE is a standalone java environment used by software or system developers to build and deploy a web-based application or a website

Answer: D) J2EE is a standalone java environment used by software or system developers to build and deploy a web-based application or a website.

Explanation:

J2EE is a standalone java environment used by software or system developers to build and deploy a web-based application or a website.

Discuss this Question


67. What is JSP?

  1. JAVA SERVLET PAGE
  2. JAVA STORAGE PROCESS
  3. JAVA STORAGE PAGE
  4. JAVA SECURE PAGE

Answer: A) JAVA SERVLET PAGE

Explanation:

JSP is a java servlet page.

Discuss this Question


68. What do you mean by JSP?

  1. JSP is a reusable component that can be used for separating things like validation and logging from the action code
  2. JSP is a framework that provides some abstraction layer, meaning that the programmer does not have to worry about the implementations
  3. Java Server Pages (JSP) is a server-side programming technology that enables the creation of a dynamic, platform-independent method for building Web-based applications

Answer: C) Java Server Pages (JSP) is a server-side programming technology that enables the creation of a dynamic, platform-independent method for building Web-based applications.

Explanation:

Java Server Pages (JSP) is a server-side programming technology that enables the creation of a dynamic, platform-independent method for building Web-based applications.

Discuss this Question


69. Can you create an XML page using JSP technology?

  1. YES
  2. NO

Answer: A) YES

Explanation:

Yes, the JSP specification does support the creation of XML documents.

Discuss this Question


70. What do you mean by servlet?

  1. Servlets are Java programs that run on the Java-enabled web server or application server
  2. Servlets is a server-side programming technology that enables the creation of a dynamic, platform-independent method for building Web-based applications

Answer: A) Servlets are Java programs that run on the Java-enabled web server or application server.

Explanation:

Servlets are Java programs that run on the Java-enabled web server or application server.

Discuss this Question


71. Is servlet faster than JSP?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, servlets are faster than JSP.

Discuss this Question


72. Which is harder to code JSP or SERVLETS?

  1. JSP
  2. SERVLET

Answer: B) SERVLET

Explanation:

servlets are harder to code because it is java in HTML.

Discuss this Question


73. What is EJB?

  1. Electronic java beans
  2. Enterprise Java beans
  3. Edition java beans

Answer: B) Enterprise Java beans

Explanation:

Enterprise java beans (EJB).

Discuss this Question


74. How many types of enterprise java beans are there?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 5

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of java beans, session beans, message-driven beans, and entity beans.

Discuss this Question


75. What do you mean by session beans?

  1. It contains business logic that can be invoked by local, remote, or web services clients
  2. It contains the business logic but it is invoked by passing the message
  3. It encapsulates the state that can be persisted in the database

Answer: A) It contains business logic that can be invoked by local, remote, or web services clients.

Explanation:

Session beans contains business logic that can be invoked by local, remote, or web service client.

Discuss this Question


76. What do you mean by Entity beans?

  1. It contains business logic that can be invoked by local, remote, or web services clients
  2. It contains the business logic but it is invoked by passing the message
  3. It encapsulates the state that can be persisted in the database

Answer: C) It encapsulates the state that can be persisted in the database

Explanation:

It encapsulates the state that can be persisted in the database.

Discuss this Question


77. What do you mean by message-driven beans?

  1. It contains business logic that can be invoked by local, remote, or web service clients
  2. It contains the business logic but it is invoked by passing the message
  3. It encapsulates the state that can be persisted in the database

Answer: B) It contains the business logic but it is invoked by passing the message.

Explanation:

It contains the business logic but it is invoked by passing the message.

Discuss this Question


78. Can stateless session beans maintain a state?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) Yes

Explanation:

Yes, stateless session beans can contain non-client-specific states across client-invoked methods.

Discuss this Question


79. What do you understand by the middleware concept?

  1. The term middleware refers to software and hardware that provides applications with different services and capabilities beyond what the operating system can provide
  2. The term middleware refers to software that provides applications with common services and capabilities beyond what the operating system can provide

Answer: B) The term middleware refers to software that provides applications with common services and capabilities beyond what the operating system can provide.

Explanation:

The term middleware refers to software that provides applications with common services and capabilities beyond what the operating system can provide.

Discuss this Question


80. What is MOM (Message-oriented middleware)?

  1. MOM is Message-Oriented Middleware which is an infrastructure that allows communication and exchange of data (messages)
  2. MOM is Message- Oriented Middleware is asynchronous communication that allows the parties to communicate indirectly through a message queue
  3. All of the above

Answer: C) All of the above

Explanation:

MOM stands for message-oriented middleware that allows communication and indirect exchange the data through a message queue.

Discuss this Question


81. What is the full form of ODBC?

  1. Open database connectivity
  2. Object-oriented database connections
  3. Object-only database connectivity

Answer: A) Open database connectivity

Explanation:

ODBC stands for Open database connectivity.

Discuss this Question


82. What is the full form of JDBC?

  1. Java-object database connectivity
  2. Java database connections
  3. Java-only database connectivity
  4. Java database connectivity

Answer: D) Java database connectivity

Explanation:

JDBC stands for Java database connectivity.

Discuss this Question


83. Can we use JDBC for other languages other than Java?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

JDBC can be only used for java languages.

Discuss this Question


84. Among ODBC and JDBC which driver is object-oriented?

  1. JDBC
  2. ODBC

Answer: B) ODBC

Explanation:

JDBC is object-oriented whereas ODBC is procedural.

Discuss this Question


85. What is JNDI?

  1. JNDI stands for java naming and directory interface
  2. JNDI stands for java nomenclature dictionaries interface
  3. JNDI stands for java-object naming dictionaries interface

Answer: A) JNDI stands for java naming and directory interface.

Explanation:

JNDI stands for java naming and directory interface.

Discuss this Question


86. What is JMS?

  1. JMS is java message service
  2. JMS is java middleware service
  3. JMS is java message-oriented service

Answer: A) JMS is java message service

Explanation:

JMS stands for java message service.

Discuss this Question


87. What do you understand by JMS?

  1. JMS is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services
  2. JMS is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications
  3. JMS is an alternative technology for CORBA

Answer: B) JMS is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications.

Explanation:

JMS is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications.

Discuss this Question


88. What do you understand by JNDI?

  1. JNDI is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services
  2. JNDI is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications
  3. JNDI is an alternative technology for CORBA

Answer: A) JNDI is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services.

Explanation:

JNDI is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services.

Discuss this Question


89. What is RMI?

  1. RMI is a remote method invocation
  2. RMI is a Real method interface
  3. RMI is a Real machine interface

Answer: A) RMI is a remote method invocation.

Explanation:

RMI is a Remote method invocation.

Discuss this Question


90. What do you understand by RMI?

  1. RMI is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services
  2. RMI is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications
  3. RMI is an alternative technology for CORBA

Answer: C) RMI is an alternative technology for CORBA.

Explanation:

RMI is an alternative technology for CORBA.

Discuss this Question


91. What is CORBA?

  1. CORBA is common object-oriented real break architecture
  2. CORBA is common object request broker architecture
  3. CORBA is common oriented request broker access

Answer: B) CORBA is common object request broker architecture.

Explanation:

CORBA is common object request broker architecture.

Discuss this Question


92. What do you understand by CORBA?

  1. CORBA is a unified java API designed to standardize access to a variety of naming and directory services
  2. CORBA is a common API and provider framework that enables the development of portable, message-based enterprise applications
  3. CORBA is an alternative technology for CORBA
  4. CORBA specifies how components can interact with each other over the network

Answer: D) CORBA specifies how components can interact with each other over the network

Explanation:

CORBA specifies how components can interact with each other over the network.

Discuss this Question


93. What does the user model view represent in UML?

  1. The user model view represents the structure of the problem in terms of the types of objects required to understand the working of a system and its implementation
  2. The user model view represents the interactions between various objects to realize the system behavior
  3. The user model view defines the functionalities provided by the system to its user

Answer: C) The user model view defines the functionalities provided by the system to its user

Explanation:

The user model view defines the functionalities provided by the system to its user.

Discuss this Question


94. What does the user structural model view represent in UML?

  1. The structural model view represents the structure of the problem in terms of the types of objects required to understand the working of a system and its implementation
  2. The structural model view represents the interactions between various objects to realize the system behavior
  3. The structural model view defines the functionalities provided by the system to its user

Answer: A) The structural model view represents the structure of the problem in terms of the types of objects required to understand the working of a system and its implementation.

Explanation:

The structural model view represents the structure of the problem in terms of the types of objects required to understand the working of a system and its implementation.

Discuss this Question


95. What does the user behavioral model view represent in UML?

  1. The behavioral model view represents the structure of the problem in terms of the types of objects required to understand the working of a system and its implementation
  2. The behavioral model view represents the interactions between various objects to realize the system behavior
  3. The behavioral model view defines the functionalities provided by the system to its user

Answer: C) The behavioral model view defines the functionalities provided by the system to its user.

Explanation:

The behavioral model view defines the functionalities provided by the system to its user.

Discuss this Question


96. ____ is concerned with identifying a candidate and constrained architecture?

  1. Architecture analysis
  2. Architecture design
  3. Architecture pattern
  4. Architecture rules

Answer: A) Architecture analysis

Explanation:

Architecture analysis is concerned with identifying a candidate and constrained architecture.

Discuss this Question


97. What do you mean by software requirements?

  1. Software requirement is what software is
  2. Software requirement is a condition needed by a user to solve a problem or achieve an objective
  3. Software requirement is a representation of a condition of software
  4. All of the above

Answer: D) All of the above.

Explanation:

All of the above.

Discuss this Question


98. What are functional requirements?

  1. A functional requirement describes the purpose and features of a product
  2. A functional requirement describes are system's properties

Answer: A) A functional requirement describes the purpose and features of a product.

Explanation:

A functional requirement describes the purpose and features of a product.

Discuss this Question


99. What are Non-functional requirements?

  1. A Non-functional requirement describes the purpose and features of a product
  2. A Non-functional requirement describes are system's properties

Answer: B) A Non-functional requirement describes are system's properties.

Explanation:

A Non-functional requirement describes are system's properties also known as quality attributes.

Discuss this Question


100. What are Domain requirements?

  1. A domain requirement describes the purpose and features of a product
  2. A domain requirement describes are system's properties
  3. A domain requirement describes the application domain of the system instead of the needs of the user

Answer: C) A domain requirement describes the application domain of the system instead of the needs of the user.

Explanation:

A domain requirement describes the application domain of the system instead of the needs of the user.

Discuss this Question


101. What do you understand about Cost benefit architecture method?

  1. A CBAM helps in analyzing user requirements
  2. A CBAM helps in analyzing the total cost/ investment of various designs
  3. A CBAM helps in investigating the technique for investigating designs that are partially complete

Answer: B) A CBAM helps in analyzing the total cost/ investment of various designs.

Explanation:

A CBAM helps in analyzing the total cost/ investment of various designs.

Discuss this Question


102. What do you understand about the Architecture trade-off analysis method?

  1. ATAM helps in analyzing user requirements
  2. ATAM helps in analyzing the total cost/ investment of various designs
  3. ATAM helps in investigating the technique for investigating designs that are partially complete
  4. ATAM helps in evaluating/analyzing the quality attributes

Answer: D) ATAM helps in evaluating/analyzing the quality attributes.

Explanation:

ATAM helps in evaluating/analyzing the quality attributes.

Discuss this Question


103. What do you understand about Active design reviews for intermediate designs?

  1. ARID helps in analyzing user requirements.
    ARID helps in analyzing the total cost/ investment of various designs
  2. ARID helps in investigating the technique for investigating designs that are partially complete
  3. ARID helps in evaluating/analyzing the quality attributes

Answer: C) ARID helps in evaluating/analyzing the quality attributes.

Explanation:

ARID helps in investigating the technique for investigating designs that are partially complete.

Discuss this Question


104. Which UML diagram shows a business process as a sequence of steps?

  1. Activity diagram
  2. Communication diagram
  3. Use case diagram
  4. Sequence diagram

Answer: A) Activity diagram.

Explanation:

The activity diagram shows a business process as a sequence of steps.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.