Microsoft Azure Multiple-Choice Questions (MCQs)

Microsoft Azure, often referred to as Azure, is a cloud computing platform operated by Microsoft for application management via around the world-distributed data centers.

Microsoft Azure MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Microsoft Azure. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Microsoft Azure.

List of Microsoft Azure MCQs

1. When Microsoft Azure came into existence?

  1. 2004
  2. 2002
  3. 2010
  4. 2001

Answer: C) 2010

Explanation:

Microsoft Azure came into existence in the year 2010.

Discuss this Question


2. What do you mean by cloud computing? Select the best answer.

  1. A term referring to storing data over the internet
  2. A platform where you can access huge amounts of data without having a hard disk.
  3. A platform where you can access the data from a remote server.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Cloud computing is a general term that is used to store a huge amount of data over the internet. This is a platform where you can access your data from any remote server.

Discuss this Question


3. What is Microsoft Azure? Select the best answer.

  1. An open platform that aids in development, service hosting
  2. A cloud computing service created by Microsoft which helps in testing, deploying, and managing the application.
  3. A platform that offers a variety of technologies that are used for cloud service, mobile apps, etc.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Microsoft Azure is an open cloud computing service which is created by Microsoft that helps us in the development of an application, hosting an application, testing, managing, and deploying an applications. It provides a variety of services and technologies which can greatly be used for cloud service, mobile app development, etc.

Discuss this Question


4. How many types of clouds are there in Microsoft Azure?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 3

Explanation:

There are three types of cloud in Azure: PAAS, SAAS, and IASS.

Discuss this Question


5. What is the Azure active directory?

  1. A directory where you can manage services, and app users from a distributed location.
  2. A directory where you can manage services, and apps users from a centralized location.

Answer: B) A directory where you can manage services, and apps users from a centralized location.

Explanation:

Azure active directory is also known as AD. It is a directory that allows you to manage your files, users, services, etc from one central location.

Discuss this Question


Advertisement

6. Among Windows active directory and Azure active directory which is known to be the oldest version?

  1. Windows Active directory
  2. Azure active directory

Answer: B) Azure active directory

Explanation:

Windows active directory is the previous version of Azure active directory.

Discuss this Question


7. How many types of audiences are there in the Azure active directory?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

There are three types of audiences in the Azure active directory: IT administrators, Application developers, and Online customers.

Discuss this Question


8. Which type of audience takes care of all the sign-in procedures in the Azure active directory?

  1. IT administrators
  2. Application developers
  3. Online customers.

Answer: A) IT administrators

Explanation:

IT administrators take care of all the sign-in procedures in the Azure active directory and all the work/issues related to authentications.

Discuss this Question


9. Which is the foundational cloud platform layer?

  1. IAAS
  2. PAAS
  3. SAAS

Answer: A) IAAS

Explanation:

IAAS (infrastructure as a service) is the foundational cloud platform layer mainly used by IT administrators for processing, storage, and any fundamental computer operation.

Discuss this Question


10. Who are the main users of IAAS?

  1. Developers
  2. End users
  3. Network architect

Answer: C) Network architect

Explanation:

IAAS is used by network architects.

Discuss this Question


Advertisement

11. Which of the following are the advantages of using IAAS?

  1. IAAS provides dynamic scaling.
  2. IAAS enables instant recovery from outages.
  3. IAAS provides us with a monthly operational expense.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

There are several advantages of IAAS:

  • IAAS provides dynamic scaling.
  • IAAS enables instant recovery from outages.
  • IAAS provides us the monthly operational expense
  • IAAS provides pay for what you use metrics
  • It can be accessed via a simple internet connection.

Discuss this Question


12. Which of the following platforms is used by clients to develop and deploy the application?

  1. IAAS
  2. PAAS
  3. SAAS

Answer: B) PAAS

Explanation:

PAAS is known as a platform as a service and clients use this to develop and deploy the application.

Discuss this Question


13. Who are the main users of PAAS?

  1. Developers
  2. End users
  3. Network architect

Answer: A) Developers

Explanation:

PAAS is used by developers and application providers.

Discuss this Question


14. Who are the main users of SAAS?

  1. Developers
  2. End users
  3. Network architect

Answer: B) End users

Explanation:

SAAS is used by end users.

Discuss this Question


15. In which cloud computing service model software is hosted on the cloud and made available to clients?

  1. IAAS
  2. PAAS
  3. SAAS

Answer: C) SAAS

Explanation:

SAAS (software as a service) is a cloud computing service model where software is hosted on the cloud and made available to clients.

Discuss this Question


Advertisement

16. The term ____refers to a geographical location or area?

  1. Regions
  2. Data center
  3. Resources

Answer: A) Regions

Explanation:

The term region refers to a geographical location or area.

Discuss this Question


17. To reduce the latency in network requests, you should select a region that is at ____to most of the customers.

  1. Far distance
  2. Closer distance
  3. Moderate distance

Answer: B) Closer distance

Explanation:

It is suggested to choose a region that is closer to the customer, as it helps us to reduce the latency in network requests.

Discuss this Question


18. ____ are physical buildings located in specific geographical regions?

  1. Resources
  2. Regions
  3. Data center
  4. Resource groups

Answer: C) Data center

Explanation:

Data centers are physical buildings located in specific geographical regions.

Discuss this Question


19. Creating, managing, and removing Azure resources and services is done through the ____, which is a web-based application?

  1. Resources
  2. Azure portal
  3. Resource manager templates
  4. Resource groups

Answer: B) Azure portal

Explanation:

Creating, managing, and removing Azure resources and services is done through the Azure portal, which is a web-based application.

Discuss this Question


20. Are Azure resources and Azure services the same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

Azure resources are billable objects whereas the services are something that is needed to be performed.

Discuss this Question


Advertisement

21. An Azure ____ is a container that holds related resources for an Azure solution.

  1. Resources
  2. Resource Group
  3. Azure portal

Answer: B) Resource Group

Explanation:

An Azure resource group is a container that holds related resources for an Azure solution.

Discuss this Question


22. Is Azure CLI and Azure PowerShell the same thing?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, Azure CLI and Azure PowerShell are two different tools, and according to the task appropriate tool is decided.

Discuss this Question


23. ____ is a set of modules that offer cmdlets to manage Azure.

  1. Azure PowerShell
  2. Azure CLI

Answer: A) Azure PowerShell

Explanation:

PowerShell is a set of modules that offer cmdlets to manage Azure.

Discuss this Question


24. Which of the following act as the kernel of Azure Service Platform in managing the hardware resources?

  1. Azure PowerShell
  2. Azure CLI
  3. Azure fabric controller
  4. Azure orchestrator

Answer: C) Azure fabric controller

Explanation:

Azure fabric controllers act as the kernel of Azure Service Platform in managing the hardware resources. It mainly manages and monitors the allocation of computing resources.

Discuss this Question


25. Azure Fabric controller in Azure is connected to which software?

  1. Azure PowerShell
  2. REST API
  3. Authentication servers
  4. Azure orchestrator

Answer: D) Azure orchestrator

Explanation:

Azure fabric controller is connected to Azure orchestrator, which includes web services and REST API.

Discuss this Question


26. How many certification categories does Microsoft Azure provide?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

There are three categories of Microsoft certifications: Azure administrator, Azure developer, and Azure solution architect.

Discuss this Question


27. How many types of cloud computing are there?

  1. 8
  2. 4
  3. 3
  4. 6

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of cloud computing: Private cloud, public cloud and Hybrid cloud.

Discuss this Question


28. In which of the following cloud computing resources are owned and operated by a third-party cloud service provider?

  1. Public cloud
  2. Private Cloud
  3. Hybrid cloud

Answer: A) Public cloud

Explanation:

In the public cloud resources are owned and operated by a third-party cloud service provider.

Discuss this Question


29. A ____ is a collection of resources that are used exclusively within a business or organization.

  1. Public cloud
  2. Private Cloud
  3. Hybrid cloud

Answer: B) Private Cloud

Explanation:

A private cloud is a collection of resources that are used exclusively within a business or organization.

Discuss this Question


30. Which storage is used to store huge amounts of unstructured data in Azure?

  1. Azure queue storage
  2. Azure File storage
  3. Azure blob storage
  4. Azure table storage
  5. Azure Archive storage

Answer: C) Azure table storage

Explanation:

Azure blob storage is used to store huge amounts of unstructured data in Azure, here you can store any type of text or binary data, such as a document, or media file.

Discuss this Question


Advertisement

31. Which storage is used in Azure when one wants to share the files between two servers so that they can be accessible on both servers?

  1. Azure queue storage
  2. Azure File storage
  3. Azure blob storage
  4. Azure table storage
  5. Azure Archive storage

Answer: B) Azure File storage

Explanation:

Azure file storage is used when one wants to share files between two servers so that they can be accessible on both servers.

Discuss this Question


32. Which storage in Azure provides us with the feature of cloud messaging?

  1. Azure queue storage
  2. Azure File storage
  3. Azure blob storage
  4. Azure table storage
  5. Azure Archive storage

Answer: A) Azure queue storage

Explanation:

Azure queue storage in Azure provides us with the feature of cloud messaging.

Discuss this Question


33. Which storage is used for rarely accessed files with cost-effective plans in Azure?

  1. Azure queue storage
  2. Azure File storage
  3. Azure blob storage
  4. Azure table storage
  5. Azure Archive storage

Answer: E) Azure Archive storage

Explanation:

Azure archive storage is used for rarely accessed files with cost-effective plans in Azure.

Discuss this Question


34. Which data storage in Azure has a schema-less design and is used to store the NoSQL data?

  1. Azure queue storage
  2. Azure File storage
  3. Azure blob storage
  4. Azure table storage
  5. Azure Archive storage

Answer: D) Azure table storage

Explanation:

Azure table storage is used to store the NoSQL data with a schema less design.

Discuss this Question


35. With which storage service in Azure, Windows, and Linux can use shared cloud block storage at the same time?

  1. Azure StorSimple
  2. Azure site recovery
  3. Azure disk storage
  4. Azure data box

Answer: C) Azure disk storage

Explanation:

With Azure disk storage Windows and Linux can use shared cloud block storage at the same time.

Discuss this Question


36. Which is the hybrid storage in Azure?

  1. Azure StorSimple
  2. Azure site recovery
  3. Azure disk storage
  4. Azure data box

Answer: A) Azure StorSimple

Explanation:

Azure StorSimple is basically a hybrid cloud storage.

Discuss this Question


37. Which storage is used for retrieval and replicating the workloads in Azure in case of disaster?

  1. Azure StorSimple
  2. Azure site recovery
  3. Azure disk storage
  4. Azure data box

Answer: B) Azure site recovery

Explanation:

Azure site recovery is used for retrieval and replication of workloads in Azure in case of disaster.

Discuss this Question


38. Which service is used to transfer huge amounts of data terabytes in Azure?

  1. Azure StorSimple
  2. Azure site recovery
  3. Azure disk storage
  4. Azure data box

Answer: D) Azure data box

Explanation:

Azure data service is used to transfer huge amounts of data in terabytes in Azure.

Discuss this Question


39. Is Azure backup and Azure site recovery service both the same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, they are not the same. Both are really very different as Azure backup is used to protect the data whereas Azure site recovery service is used when your data center goes down.

Discuss this Question


40. Does Azure provide us with the service to monitor all the storage services?

  1. Yes
  2. No

Answer: A) YES

Explanation:

Yes, Azure monitor is responsible for monitoring all the storage services.

Discuss this Question


41. What does CDN for in Azure?

  1. Command dictionary network
  2. Common dictionary network
  3. Content delivery network
  4. Content dominates network

Answer: C) Content delivery network

Explanation:

CDN stands for content delivery network.

Discuss this Question


42. What are the types of storage accounts in Azure?

  1. 4
  2. 7
  3. 3
  4. 9

Answer: C) 3

Explanation:

There are three types of storage accounts in Azure: General purpose V2, General purpose V1, and Blob storage.

Discuss this Question


43. Which of the following storage account types support only the standard performance tier?

  1. General purpose V2
  2. General purpose V1
  3. Blob storage.

Answer: C) Blob storage.

Explanation:

Blob storage supports the standard performance tier whereas the other two storage account types support both the standard and premium performance tiers.

Discuss this Question


44. How many types of performance tiers are there?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 2

Explanation:

There are two types of performance tiers: standard performance and premium storage performance.

Discuss this Question


45. Which type of performance tier offers consistency and low latency performance?

  1. Standard performance
  2. Premium storage performance.

Answer: B) Premium storage performance.

Explanation:

Premium storage performance type of performance tier that offers consistency and low latency performance.

Discuss this Question


46. How many types of access tiers are there in Microsoft Azure?

  1. 3
  2. 5
  3. 4
  4. 6

Answer: C) 4

Explanation:

There are four types of access tiers: Premium Storage (preview), Hot storage, Cool Storage, and Archive Storage.

Discuss this Question


47. Among the cold storage tier and hot storage tier which have lower storage costs and higher access costs?

  1. Cold storage tier
  2. Hot storage tier

Answer: A) Cold storage tier

Explanation:

The cool tier has lower storage costs and higher access costs compared to the hot tier.

Discuss this Question


48. Which storage tier is augmented for storing data that is accessed frequently?

  1. Cold storage tier
  2. Hot storage tier
  3. Archive storage tier

Answer: B) Hot storage tier

Explanation:

Hot storage tier is augmented for storing data that is accessed frequently.

Discuss this Question


49. In terms of storage, which of the following tier is expensive?

  1. Cold storage tier
  2. Hot storage tier

Answer: B) Hot storage tier

Explanation:

In terms of storage, the hot storage tier is more expensive than the cold storage tier.

Discuss this Question


50. How many types of replication strategies does Azure provide us?

  1. 5
  2. 6
  3. 4
  4. 8

Answer: C) 4

Explanation:

The four types of replication strategies are provided by Azure: locally-redundant storage, zone-redundant storage, geo-redundant storage, and read-access geo-redundant storage.

Discuss this Question


51. In which replication strategy of Azure data replicated three times within a single data center?

  1. Locally-Redundant Storage
  2. Zone-Redundant Storage
  3. Geo-Redundant Storage
  4. Read-Access Geo-Redundant Storage.

Answer: A) Locally-Redundant Storage

Explanation:

In Locally-Redundant Storage, data is replicated three times within a single data center.

Discuss this Question


52. In which replication strategy of Azure, data is replicated across data centers but within the region?

  1. Locally-Redundant Storage
  2. Zone-Redundant Storage
  3. Geo-Redundant Storage
  4. Read-Access Geo-Redundant Storage.

Answer: B) Zone-Redundant Storage

Explanation:

In the zone redundant replication strategy of Azure, data is replicated across data centers but within the region.

Discuss this Question


53. In which replication strategy of Azure, our data is copied synchronously three times using LRS?

  1. Locally-Redundant Storage
  2. Zone-Redundant Storage
  3. Geo-Redundant Storage
  4. Read-Access Geo-Redundant Storage.

Answer: C) Geo-Redundant Storage

Explanation:

In the Geo-redundant storage replication strategy our data is copied synchronously three times using LRS.

Discuss this Question


54. Is Geo-redundant storage and Read-access Geo-redundant storage the same concept?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

Geo-redundant storage and read access geo-redundant storage are not the same.

Discuss this Question


55. Which Azure service provides the record of events that have been carried out on a specific resource?

  1. Azure activity log
  2. Azure resources
  3. Azure resource groups
  4. Azure resource manager

Answer: A) Azure activity log

Explanation:

Azure activity log service provides the record of events that have been carried out on a specific resource.

Discuss this Question


56. What does CORS stand for in Azure?

  1. Combine oriented relation system
  2. Combine object relation service
  3. Cross-origin resource service
  4. Combine origin resource service

Answer: C) Cross-origin resource service

Explanation:

CORS stands for cross-origin resource service.

Discuss this Question


57. What is the full form of SAS in Azure?

  1. Shared authentication service
  2. Shared access service
  3. Shared authentication system
  4. Shared access signature

Answer: D) Shared access signature

Explanation:

SAS stands for Shared access signature.

Discuss this Question


58. In Azure Storage, which service acts as a URI that grants limited access rights?

  1. IAM
  2. Encryption
  3. Shared authentication system
  4. Shared access signature

Answer: D) Shared access signature

Explanation:

SAS Azure Storage service provides restricted access rights to Azure Storage resources using a URI.

Discuss this Question


59. The maximum size of a block blob is____?

  1. 12 TB
  2. 200 GB
  3. 1000GB
  4. Unlimited

Answer: B) 200 GB

Explanation:

The maximum size of a block blob is 200 GB.

Discuss this Question


60. How many types of Blobs are provided by Azure?

  1. 6
  2. 7
  3. 4
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

Azure provides us with three types of blobs: Block blob, Append blob, and Page blob.

Discuss this Question


61. Which type of blob can be managed individually and store text and binary data in Azure?

  1. Block blob
  2. Append blob
  3. Page blob

Answer: A) Block blob

Explanation:

Block blob can be managed individually and store text and binary data in Azure.

Discuss this Question


62. Which type of blob ideal is for an application like logging data from virtual machines?

  1. Block blob
  2. Append blob
  3. Page blob

Answer: B) Append blob

Explanation:

Append blob is ideal for an application like logging data from virtual machines.

Discuss this Question


63. Which type of blob can store files up to 8 TB?

  1. Block blob
  2. Append blob
  3. Page blob

Answer: C) Page blob

Explanation:

Page blobs can store files up to 8 TB, these blobs are created by default.

Discuss this Question


64. Is blob and container the same thing?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

No, blob and container aren't the same things because blobs are used to store discrete pieces of data whereas containers store applications, services, and workloads.

Discuss this Question


65. Can you write special characters while naming the container?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

Container name always starts from a number or a letter and can only contain a dash with numbers and letters.

Discuss this Question


66. Azure storage security is divided into how many areas?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: B) 5

Explanation:

Azure storage security is divided into 5 areas: Management plane security, Data place security, Encryption in transit, Encryption in rest, and cross-origin resource sharing.

Discuss this Question


67. Which storage security refers to the process that affects the storage account itself?

  1. Management plane security
  2. Data place security
  3. Encryption in transit
  4. Encryption in rest
  5. cross-origin resource sharing.

Answer: A) Management plane security

Explanation:

Management plane storage security refers to the process that affects the storage account itself

Discuss this Question


68. Which storage security in Azure denotes the approaches used to protect the data objects?

  1. Management plane security
  2. Data place security
  3. Encryption in transit
  4. Encryption in rest
  5. E. cross-origin resource sharing.

Answer: B) Data place security

Explanation:

Data place security in Azure denotes the approaches used to protect the data objects.

Discuss this Question


69. How many ways can be used to control access to the data within the storage account in Microsoft Azure?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

Three ways can be used to control the access to the data within the storage account in Microsoft Azure: Azure active directory Storage account keys, Shared Access Signatures.

Discuss this Question


70. Which tool in Azure is known for file copy and best suited for migrations?

  1. Robocopy
  2. Data Pipeline
  3. AzCopy
  4. Snap logic

Answer: A) Robocopy

Explanation:

Robocopy tool in Azure is known for file copy and is best suited for migrations.

Discuss this Question


71. Which of the following is the command utility tool in Azure that aids us in copying the data like blob or files?

  1. Robocopy
  2. Data Pipeline
  3. AzCopy
  4. Snap logic

Answer: C) AzCopy

Explanation:

AzCopy is the command utility tool in Azure that aids us in copying the data like blobs or files.

Discuss this Question


72. In Azure storage services, the Azure table stores which form of data?

  1. Structured data
  2. Unstructured data

Answer: A) Structured data

Explanation:

The Azure table stores structured forms of data.

Discuss this Question


73. Which of the following is the more advanced version of queue storage service in Azure?

  1. Azure table service
  2. Azure advance queue service
  3. Azure service bus queue
  4. None

Answer: C) Azure service bus queue

Explanation:

Azure service bus queue is the advanced version of the Azure queue storage service.

Discuss this Question


74. How many types of disk storage are provided by Azure?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

Two types of disk storage are provided by Azure: Managed disk and unmanaged disk.

Discuss this Question


75. Which type of disk is known to be the outmoded type of disk and is commonly used by VMs?

  1. Managed disk
  2. Unmanaged disk.

Answer: B) Unmanaged disk.

Explanation:

Unmanaged disks are the type of disk which are known to be the outmoded type of disk and commonly used by VMs.

Discuss this Question


76. In which type of disk, do we not have to worry about the scalability limits of the storage account?

  1. Managed disk
  2. Unmanaged disk.

Answer: A) Managed disk

Explanation:

Managed disk is the type of disk, in which we do not have to care about the scalability limits of the storage account, it handles all the formation in the background.

Discuss this Question


77. How many types of capabilities are present inside Azure for storage monitoring?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

The two types of capabilities which are present in Azure for storage monitoring are: Continuous monitoring and logging.

Discuss this Question


78. Which service in Azure accomplishes logging and offers metrics data for a storage account?

  1. Azure Storage services
  2. Azure storage analytics services
  3. Azure compute services

Answer: B) Azure storage analytics services

Explanation:

Azure storage analytics services Azure is a kind of service that accomplishes logging and offers metrics data for a storage account.

Discuss this Question


79. How many types of storage analytics metrics are offered by Azure?

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 6

Answer: C) 2

Explanation:

The two types of metrics which are offered by Azure under storage analytics metrics are: transaction metrics and capacity metrics.

Discuss this Question


80. Which type of metric in Azure records day-to-day storage accounts' Blob service, containers, etc?

  1. Transaction metrics
  2. Capacity metrics.

Answer: B) Capacity metrics.

Explanation:

Capacity metric is the type of metric in Azure that records day-to-day storage account Blob service, containers, etc.

Discuss this Question


81. In which type of metric accumulated data is recorded on an hourly or minute basis?

  1. Transaction metrics
  2. Capacity metrics.

Answer: A) Transaction metrics

Explanation:

Transaction metrics are a type of metrics in which aggregated data is recorded hourly or minute.

Discuss this Question


82. On which Azure service can we test our application against the storage services locally without spending any cost?

  1. Azure storage explorer
  2. Azure storage emulator
  3. Azure test application

Answer: B) Azure storage emulator

Explanation:

Azure storage emulator is a type of service on which we can test our application against the storage services locally without spending any cost.

Discuss this Question


83. Which Azure service permits us to proficiently work with Azure Storage data on Windows, macOS, and Linux?

  1. Azure storage explorer
  2. Azure storage emulator
  3. Azure test application

Answer: A) Azure storage explorer

Explanation:

Azure storage explorer service in Azure permits us to proficiently work with Azure Storage data on Windows, macOS, and Linux.

Discuss this Question


84. What is known to be the fundamental building block of Azure network services?

  1. Azure virtual network
  2. Azure network security
  3. Azure network interface
  4. Azure storage emulator

Answer: A) Azure virtual network

Explanation:

Azure virtual networks are supposed to be known as the fundamental building block of Azure network services.

Discuss this Question


85. Which Azure service protects the workload in the virtual network from DDoS attacks in Azure?

  1. Azure virtual network
  2. Azure network security
  3. Azure DDoS protection
  4. Azure Firewall protection

Answer: C) Azure DDoS protection

Explanation:

Azure DDoS protection service protects the workload in the virtual network from DDoS attacks in Azure.

Discuss this Question


86. Which Azure service is used when we need network security?

  1. Azure virtual network
  2. Azure Firewall protection

Answer: B) Azure Firewall protection

Explanation:

Azure Firewall protection is used when we need network security.

Discuss this Question


87. What is the full form of NSG in Azure?

  1. Network service group
  2. Network system group
  3. Network security group

Answer: C) Network security group

Explanation:

NSG stands for Network security group.

Discuss this Question


88. Among NSG and Firewall, which is more expensive in Azure?

  1. Network security group
  2. Firewall

Answer: B) Firewall

Explanation:

A firewall is quite expensive than NSG.

Discuss this Question


89. Which service in Azure controls the circulation of the user stream of traffic for service endpoints in diverse regions?

  1. Network service group
  2. Traffic manager
  3. Firewall
  4. Load balancer

Answer: B) Traffic manager

Explanation:

Traffic manager is a kind of service in Azure that controls the circulation of user stream of traffic for service endpoints in diverse regions.

Discuss this Question


90. Which service in Azure aids us to distribute the stream of traffic evenly between application servers?

  1. Network service group
  2. Traffic manager
  3. Firewall
  4. Load balancer

Answer: D) Load balancer

Explanation:

Load balancer service in Azure aids us to distribute the stream of traffic evenly between application servers.

Discuss this Question


91. Can you have two same names of networks within the network security group?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

The name of the network should be unique within the network security group.

Discuss this Question


92. Which service in Azure acts as an interconnection between a Virtual Machine and the underlying software network?

  1. Network service group
  2. Traffic manager
  3. Firewall
  4. Azure network interface

Answer: D) Azure network interface

Explanation:

Azure network interface acts as an interconnection between a virtual machine and the underlying software network.

Discuss this Question


93. How many types of IP addresses are there in Azure?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are two types of IP addresses: Private IP addresses and Public IP addresses.

Discuss this Question


94. Which Azure service allows us to connect two VNet in the same or across regions?

  1. Network service group
  2. VNet peering
  3. Global peering
  4. VNet

Answer: B) VNet peering

Explanation:

VNet peering allows us to connect two VNet in the same or across regions.

Discuss this Question


95. Which Azure service acts as a middleman on both sides of the virtual networks?

  1. VPN gateway
  2. VNet peering
  3. Global peering
  4. VNet

Answer: A) VPN gateway

Explanation:

VPN Gateway Azure service acts as a middleman on both sides of the virtual networks.

Discuss this Question


96. How many categories are there of Azure compute services?

  1. 6
  2. 5
  3. 4
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

Azure compute service can be divided broadly into three categories: Infrastructure as a service, Platform as a service, and Serverless services.

Discuss this Question


97. In Azure the Virtual machines are PAAS or IAAS?

  1. PAAS
  2. IAAS

Answer: B) IAAS

Explanation:

In Azure, the VM's are IAAS i.e., infrastructure as a service.

Discuss this Question


98. Which service of Azure is used for hosting web applications, REST APIs, and mobile backends?

  1. Azure App service
  2. Azure Virtual machines
  3. Azure service fabric

Answer: A) Azure App service

Explanation:

App service in Azure is used for hosting web applications, REST APIs, and mobile backends.

Discuss this Question


99. Is Azure app service a PAAS or IAAS?

  1. PAAS
  2. IAAS

Answer: A) PAAS

Explanation:

Azure app service is a platform as a service (PAAS).

Discuss this Question


100. Which Azure service offers the rapidest method to start developing and deploying cloud-native apps in Azure?

  1. Azure App service
  2. Azure Virtual machines
  3. Azure service fabric
  4. Azure Kubernetes service

Answer: D) Azure Kubernetes service

Explanation:

Azure Kubernetes service offers the rapidest method to start developing and deploying cloud-native apps in Azure.

Discuss this Question


101. Which of the following are the key services that are associated with Azure compute services?

  1. Azure security center
  2. Active Directory
  3. Key Vault
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The three key services that are related to Azure compute services are: Azure security center, Active Directory, and Key Vault.

Discuss this Question


102. Which disk in a virtual machine in Azure offers temporary storage for applications and processes?

  1. Operating system disk
  2. Temporary disk
  3. Data disk

Answer: B) Temporary disk

Explanation:

Temporary disk in a virtual machine in Azure offers temporary/ short-term storage for applications and processes.

Discuss this Question


103. Which type of disk encryption in Azure is allowed by default for all Managed Disks, Snapshots, and Images in every single region?

  1. Server-side encryption
  2. Azure Disk encryption

Answer: A) Server-side encryption

Explanation:

Server-side encryption is a type of disk encryption in Azure that is allowed by default for all Managed Disks, Snapshots, and Images in every single region.

Discuss this Question


104. Which type of disk encryption in Azure permits you to encrypt the OS and Data disks used by an IaaS Virtual Machine?

  1. Server-side encryption
  2. Azure Disk encryption

Answer: B) Azure Disk encryption

Explanation:

Azure disk encryption is a type of disk encryption in Azure that permits you to encrypt the OS and Data disks used by an IaaS Virtual Machine.

Discuss this Question


105. Which service of Azure lets you create and manage a collection of loaded balanced VMs?

  1. Azure machine auto-scaling
  2. Azure virtual machine scale set

Answer: B) Azure virtual machine scale set

Explanation:

Azure virtual machine scale set service of Azure lets you create and manage a collection of loaded balanced VMs.

Discuss this Question


106. How many types of scaling are provided by Azure?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

Mainly there are two types of scaling in Azure: Vertical scaling and horizontal scaling.

Discuss this Question


107. Which type of scaling is suggested in Azure when you want to run a large number of VMs to handle the load?

  1. Vertical scaling
  2. Horizontal scaling.

Answer: B) Horizontal scaling.

Explanation:

Horizontal scaling type scaling is suggested in Azure when you want to run a large number of VMs to handle the load.

Discuss this Question


108. Which type of scaling in Azure, provides more capacity in terms of memory?

  1. Vertical scaling
  2. Horizontal scaling.

Answer: A) Vertical scaling

Explanation:

Vertical scaling is a type of scaling in Azure which provides more capacity in terms of memory.

Discuss this Question


109. How many types of metrics are offered by Azure in terms of autoscaling?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: C) 4

Explanation:

Four types of metrics are offered by Azure in terms of autoscaling:

  • Compute metrics for Resource Manager-based VMs.
  • Commonly used App Service (server farm) metrics.
  • Commonly used Storage metrics.
  • Commonly used Service Bus metrics.

Discuss this Question


110. Which service in Azure delivers timely and tailored information when difficulties in Azure services impact your services?

  1. Azure service health
  2. Azure resource health

Answer: A) Azure service health

Explanation:

Azure service health service in Azure delivers timely and tailored information when difficulties in Azure services impact your services.

Discuss this Question


111. Which service in Azure aids us to detect and get support when an Azure issue affects our resources?

  1. Azure service health
  2. Azure resource health

Answer: B) Azure resource health

Explanation:

Azure resource health service in Azure aids us to detect and get support when an Azure issue affects our resources.

Discuss this Question


112. How many components does Azure cloud service have?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 5

Answer: C) 3

Explanation:

Azure cloud service consists of 3 components: ServiceDefenition.csdef, ServiceConfiguration.cscfg, Service package. Cspkg.

Discuss this Question


113. Which cloud service component in Azure is used to deploy the application as a cloud service?

  1. ServiceDefenition.csdef
  2. ServiceConfiguration.cscfg
  3. Service package. Cspkg.

Answer: C) Service package. Cspkg.

Explanation:

Service package. Cspkg. Cloud service component in Azure used to deploy the application as a cloud service.

Discuss this Question


114. Which cloud service component comprises the values which are used to regulate the configuration of settings for the cloud service?

  1. ServiceDefenition.csdef
  2. ServiceConfiguration.cscfg
  3. Service package. Cspkg.

Answer: B) ServiceConfiguration.cscfg

Explanation:

ServiceConfiguration.cscfg cloud service component comprises the values which are used to regulate the configuration of settings for the cloud service.

Discuss this Question


115. How many types of hosting environments are there within Azure App Service?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

The two types of hosting environments that are present within Azure service are: the App Service plan and App Service environment.

Discuss this Question


116. Which Azure service provides compute resources for running a web app?

  1. App Service plan
  2. App Service environment

Answer: A) App Service plan

Explanation:

App Service plan service provides compute resources for running a web app.

Discuss this Question


117. Is Azure Web App and Azure App Service the same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B) NO

Explanation:

Hosting apps in an App Service is what makes up a Web App whereas Managed services that enable you to deploy web applications in Azure include the App Service.

Discuss this Question


118. Which service in Azure also known as the Microsoft Data sync Framework?

  1. Azure web app
  2. Azure app service
  3. Azure mobile app

Answer: C) Azure mobile app

Explanation:

Azure mobile app service in Azure is also known as the Microsoft Data sync Framework.

Discuss this Question


119. Which service of Azure is an SDK characteristic of Azure Mobile Apps?

  1. Azure web app
  2. Azure app service
  3. Azure mobile app
  4. Mobile offline data sync

Answer: D) Mobile offline data sync

Explanation:

Mobile offline data sync is an SDK characteristic of Azure Mobile Apps.

Discuss this Question


120. Can you state which Azure services we can use to send notifications to users via mobile push notifications?

  1. Azure web app
  2. Azure app service
  3. Azure mobile app
  4. Mobile offline data sync
  5. Azure Notification Hubs

Answer: E) Azure Notification Hubs

Explanation:

With the help of Azure Notification Hubs services, we can send notifications to users via mobile push notifications.

Discuss this Question


121. Which of the following are the advantages of Azure Notification Hubs?

  1. Provide the functionality of multiplatform
  2. Provide better scaling
  3. Vibrant set of delivery patterns.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Following are the advantages of Azure notification hubs:

  • Provide the functionality of multiplatform
  • Provide better scaling
  • Vibrant set of delivery patterns.

Discuss this Question


122. How many ways are provided by Azure to scale up the app services?

  1. 3
  2. 4
  3. 2
  4. 5

Answer: C) 2

Explanation:

The two ways are provided by Azure to scale up the app service: scale up and scale out.

Discuss this Question


123. Which type of scale in Azure app services provides us more CPU, memory, disc space, dedicated virtual machines, etc?

  1. Scale up
  2. Scale-out

Answer: A) Scale up

Explanation:

Scale-up in Azure app services provides us with more CPU, memory, disc space, dedicated virtual machines, etc.

Discuss this Question


124. Which type of scale in Azure app service Upsurge the number of VM instances that run your app?

  1. Scale up
  2. Scale-out

Answer: B) Scale-out

Explanation:

Scale-out in Azure app service Upsurge the number of VM instances that run your app.

Discuss this Question


125. Which of the following terms defines the Consumption limits for user subscriptions?

  1. Scale up
  2. Scale-out
  3. Quota
  4. Metrics

Answer: C) Quota

Explanation:

Quota in Azure is defined as the Consumption limits for user subscriptions.

Discuss this Question


126. Which Azure service gives information about how an app or App Service plan behaves?

  1. Scale up
  2. Scale-out
  3. Quota
  4. Metrics

Answer: D) Metrics

Explanation:

Metrics in Azure give information about how an app or App Service plan behaves.

Discuss this Question


127. Which of the following specifies how long an asset can be accessed and by whom?

  1. Assets
  2. Access policy
  3. AssetsFile
  4. Channel

Answer: B) Access policy

Explanation:

Access policy specifies how long an asset can be accessed and by whom.

Discuss this Question


128. Which of the following is an entry point and permits you to access the files stored in an asset?

  1. Assets
  2. Access policy
  3. AssetsFile
  4. Channel
  5. Locators

Answer: E) Locators

Explanation:

A locator is an entry point and permits you to access the files stored in an asset.

Discuss this Question


129. Which of the following terms processed an audio or video presentation?

  1. Assets
  2. Access policy
  3. Job
  4. Program
  5. Locators

Answer: C) Job

Explanation:

The job processed an audio or video presentation in Azure media service.

Discuss this Question


130. Which of the following tools in Azure simplifies, guides, and automates the migration of your databases to Azure?

  1. Azure data migration service
  2. Azure data sync
  3. SQL stretch database

Answer: A) Azure data migration service

Explanation:

Azure data migration service is a tool in Azure that simplifies, guides, and automates the migration of your databases to Azure.

Discuss this Question


131. Which of the following aids us to replicate the data from our on-premises database into Azure?

  1. Azure data migration service
  2. Azure data sync
  3. SQL stretch database

Answer: B) Azure data sync

Explanation:

Azure data sync aids us in replicating the data from our on-premises database into Azure.

Discuss this Question


132. Which of the following database services in Azure works as a hybrid database i.e., cold data and hot data?

  1. Azure data migration service
  2. Azure data sync
  3. SQL stretch database

Answer: C) SQL stretch database

Explanation:

SQL stretch database service in Azure works as a hybrid database i.e., cold data and hot data.

Discuss this Question


133. Which of the following in Azure, organizes data movement and transforms data at scale with data-driven workflows?

  1. Azure data migration service
  2. Azure data sync
  3. SQL stretch database
  4. Data factory

Answer: D) Data factory

Explanation:

Data factory organizes data movement and transforms data at scale with data-driven workflows.

Discuss this Question


134. What is hot data in Azure?

  1. A type of data that is kept on premises in a data center.
  2. A type of data that is kept on Azure.

Answer: A) A type of data that is kept on premises in a data center.

Explanation:

Hot data is a type of data that is kept on premises in a data center.

Discuss this Question


135. What is cold data in Azure?

  1. A type of data that is kept on premises in a data center.
  2. A type of data that is kept on Azure.

Answer: B) A type of data that is kept on Azure.

Explanation:

Cold data is a type of data that is kept on Azure.

Discuss this Question


136. Cosmos DB in Azure is for NoSQL DB or SQL DB?

  1. NoSQL DB
  2. SQL DB

Answer: A) NoSQL DB

Explanation:

Cosmos DB in Azure is a kind of NoSQL DB, which is designed with extremely low latency.

Discuss this Question


137. Which is the database for all kinds of relational data, including JSON, spatial, and XML in Azure?

  1. Azure NoSQL DB
  2. Azure SQL DB
  3. Azure Cosmos DB

Answer: B) Azure Cosmos DB

Explanation:

Azure SQL DB is the database for all kinds of relational data, including JSON, spatial, and XML in Azure.

Discuss this Question


138. In how many ways can you implement the SQL database in Azure?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

There are three ways in which you can implement/execute the SQL database in Azure: Managed instance, single database, and elastic Pool.

Discuss this Question


139. Which of the following ways will you use when you have an SQL server instance in your on-premises data center and you are wishing to migrate that instance into Azure with the expectation of lowest charges and supreme compatibility?

  1. Managed Instance
  2. Single database
  3. Elastic Pool.

Answer: A) Managed Instance

Explanation:

Managed instances in Azure are ideal when you have SQL server instances in your on-premises data center and you are wishing to migrate that instance into Azure with the expectation of the lowest charges and supreme compatibility.

Discuss this Question


140. Which of the following database resource types create databases in Azure SQL Database that comprise their resources and are accomplished by servers?

  1. Managed Instance
  2. Single database
  3. Elastic Pool.

Answer: B) Single database

Explanation:

Single database resource types create databases in Azure SQL Database that comprise their resources and are accomplished by servers.

Discuss this Question


141. When you want to manage numerous databases with fluctuating and erratic usage demands, which of the following will you use that will provide a simple and cost-effective option?

  1. Managed Instance
  2. Single database
  3. Elastic Pool.

Answer: C) Elastic Pool

Explanation:

Elastic Pool is a simple and cost-effective option when you want to manage numerous databases with fluctuating and erratic usage demands.

Discuss this Question


142. How many types of purchasing models are provided by the Azure SQL server?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

There are two types of purchasing models that are provided by the Azure SQL server: the VCore purchasing model, and the DTU model.

Discuss this Question


143. Which of the following purchasing models in Azure SQL server allows you to select a generation of hardware?

  1. VCore purchasing model
  2. DTU model.

Answer: A) VCore purchasing model

Explanation:

VCore purchasing model in the Azure SQL server allows you to select a generation of hardware.

Discuss this Question


144. Which purchasing model in Azure SQL server is the finest for patrons who want simple, pre-configured resource options?

  1. VCore purchasing model
  2. DTU model.

Answer: B) DTU model.

Explanation:

DTU model purchasing model in Azure SQL server is finest for patrons who want simple, pre-configured resource options.

Discuss this Question


145. Using ____, you can synchronize a primary database with a secondary database that is continuously readable.

  1. Geolocations
  2. Failover Groups
  3. Database Groups

Answer: A) Geolocations

Explanation:

Using geo-replication, you can synchronize a primary database with a secondary database that is continuously readable

Discuss this Question


146. SQL-managed instance is based upon which purchasing model?

  1. VCore purchasing model
  2. DTU model.

Answer: A) VCore purchasing model

Explanation:

SQL-managed instance is based upon the VCore purchasing model.

Discuss this Question


147. How many components does a data factory have?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 6

Answer: D) 6

Explanation:

Pipeline, Activity, Datasets, Linked Services, Triggers, and Control flows are the six components of a data factory.

Discuss this Question


148. Which component of a data factory refers to the logical grouping of activities that complete a particular task?

  1. Pipeline
  2. Activity
  3. Datasets
  4. Linked Services

Answer: A) Pipeline

Explanation:

The pipeline component of a data factory refers to the logical grouping of activities that complete a particular task.

Discuss this Question


149. Which component of the data factory is known as the orchestration of pipeline actions that comprise chaining activities?

  1. Triggers
  2. Activity
  3. Datasets
  4. Linked Services
  5. Control Flows

Answer: E) Control Flows

Explanation:

The control flow component of the data factory is known as the orchestration of pipeline actions which comprise chaining activities in a sequence.

Discuss this Question


150. Which component of the data factory characterizes data structures within the data stores?

  1. Triggers
  2. Activity
  3. Datasets
  4. Linked Services
  5. Control Flows

Answer: C) Datasets

Explanation:

Dataset component of the data factory characterizes data structures within the data stores.

Discuss this Question


151. In which Azure service developers provide support to the support team, planning work, collaborating on code development, and building and deploying applications?

  1. Azure cloud service
  2. Azure DevOps
  3. Azure app service

Answer: B) Azure DevOps

Explanation:

In Azure DevOps service developers provide support to the support team, planning work, collaborating on code development, and building and deploying applications.

Discuss this Question


152. Using ____, you can manage your code with version control tools.

  1. Azure cloud service
  2. Azure DevOps
  3. Azure DevOps repository
  4. Azure app service

Answer: C) Azure DevOps repository

Explanation:

In the Azure DevOps repository you can manage your code with version control tools.

Discuss this Question


153. How many types of version controls are there in the Azure repository?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

There are two types of version controls in Azure repo: Git, and Team Foundation Version Control.

Discuss this Question


154. Which type of version in Azure repo is distributed version control?

  1. Git
  2. Team Foundation Version Control.
  3. Both

Answer: A) Git

Explanation:

Git is a distributed version control.

Discuss this Question


155. Which type of version in Azure repo is centralized version control?

  1. Git
  2. Team Foundation Version Control.
  3. Both

Answer: B) Team Foundation Version Control.

Explanation:

Team Foundation Version Control is centralized version control.

Discuss this Question


156. Which of the following Azure Repos concept is an easy way to keep track of commit histories and isolate work for a particular feature from the master branch?

  1. Branch
  2. Branch policies
  3. Repository
  4. Fork

Answer: A) Branch

Explanation:

Branch in Azure Repos, is an easy way to keep track of commit histories and isolate work for a particular feature from the master branch.

Discuss this Question


157. Which Azure repo concept is known to be an indispensable part of the Git workflow?

  1. Git
  2. Branch policies
  3. Repository
  4. Fork

Answer: B) Branch policies

Explanation:

In Azure repo, branch policy is known to be an indispensable part of the Git workflow.

Discuss this Question


158. Which Azure repo concept is a complete replica of a repository?

  1. Git
  2. Project
  3. Repository
  4. Fork

Answer: D) Fork

Explanation:

In the Azure repo, Fork is a complete replica of a repository.

Discuss this Question


159. Among the hot tier and cold tier which tier has the highest storage cost but at the same time the lowest access costs?

  1. Hot tier
  2. Cold tier

Answer: A) Hot tier

Explanation:

Hot tier has the highest storage cost but at the same time lowest access costs.

Discuss this Question


160. Which of the following is the first Hyperconverged storage platform in Azure for enterprise data?

  1. Veritas
  2. SoftNAS
  3. Cohesity
  4. Commvault

Answer: C) Cohesity

Explanation:

Cohesity is the first Hyperconverged storage platform in Azure for enterprise data.

Discuss this Question


161. What is the full form of ETL?

  1. Exact transform load
  2. Electronic transformation loading
  3. Extract transform load

Answer: C) Extract transform load

Explanation:

ETL stands for extract transform load.

Discuss this Question


162. In which stage of ETL, data is retrieved from the source before being relocated to a new location?

  1. Extract
  2. Transform
  3. Load

Answer: A) Extract

Explanation:

Extract is the first stage of the ETL process, where data is retrieved from the source before being relocated to a new location.

Discuss this Question


163. At which stage of ETL, the quality of data is being maintained?

  1. Extract
  2. Transform
  3. Load

Answer: B) Transform

Explanation:

Transform is the second stage of the ETL process, here quality of data is being maintained.

Discuss this Question


164. In which stage of ETL, altered data is loaded into a new destination?

  1. Extract
  2. Transform
  3. Load

Answer: C) Load

Explanation:

Load is the third and last stage of the ETL process, here altered data is loaded into a new destination.

Discuss this Question


165. ____is used at every stage of the ETL pipeline.

  1. App service
  2. Transformation function
  3. HD insights
  4. Orchestration

Answer: D) Orchestration

Explanation:

Orchestration is used at every stage of the ETL pipeline.

Discuss this Question


166. Which framework acts as a workflow and synchronizes the system that accomplishes Hadoop jobs?

  1. Transformation function
  2. HD insights
  3. Orchestration
  4. Apache Oozie

Answer: D) Apache Oozie

Explanation:

Apache Oozie framework acts as a workflow and synchronizes the system that accomplishes Hadoop jobs.

Discuss this Question


167. What is the full form of ADLS in Azure?

  1. Azure data load service
  2. Azure data load storage
  3. Azure data lake storage
  4. Azure data lake service

Answer: C) Azure data lake storage

Explanation:

ADLS stands for Azure data lake storage.

Discuss this Question


168. Which Azure service is managed, hyper scale analytics data store from which the data is stored?

  1. Azure data factory
  2. Azure Synapse analytics
  3. Azure data lake storage
  4. Azure data lake service

Answer: C) Azure data lake storage

Explanation:

ADLS service is managed, hyper scale analytics data store from which the data is stored.

Discuss this Question


169. Which Azure service is present in the Azure HDInsight and stores the data in key-value format?

  1. Azure data factory
  2. Apache HBase
  3. Apache Sqoop
  4. Azure Synapse analytics

Answer: B) Apache HBase

Explanation:

Apache HBase service is present in the Azure HDInsight and stores the data in key-value format.

Discuss this Question


170. How many PaaS relational databases are available in Azure?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A) 3

Explanation:

Three PaaS relational databases available in Azure:

  • Azure SQL Database
  • Oracle MySQL
  • Microsoft Azure Database

Discuss this Question


171. Which tool in Azure is used for moving data across structured, semi-structured, and unstructured data sources quickly and efficiently?

  1. Azure data factory
  2. Apache HBase
  3. Apache Sqoop
  4. Azure Synapse analytics

Answer: C) Apache Sqoop

Explanation:

Apache Sqoop tool in Azure is used for moving data across structured, semi-structured, and unstructured data sources quickly and efficiently.

Discuss this Question


172. How many types of instances are provided by Azure?

  1. 4
  2. 3
  3. 5
  4. 2

Answer: D) 2

Explanation:

Two types of instances are provided by Azure: Reserved instances and shared instances.

Discuss this Question


173. Which Azure service effortlessly unites with open-source libraries and also offers the newest version of Apache spark?

  1. Azure data factory
  2. Apache HBase
  3. Apache Sqoop
  4. Azure Databricks

Answer: D) Azure Databricks

Explanation:

Azure data bricks service effortlessly unites with open-source libraries and also offers the newest version of Apache spark.

Discuss this Question


174. Which Azure service consists of a web-based interface for an executable document, as well as graphic animations and narrative text?

  1. Azure data factory
  2. Apache HBase
  3. Apache Sqoop
  4. Azure Databricks
  5. Azure notebook

Answer: E) Azure notebook

Explanation:

Azure notebook service consists of a web-based interface for an executable document, as well as graphic animations and narrative text.

Discuss this Question


175. Azure resource management and deployment are handled by this service?

  1. Azure resources
  2. Azure resource groups
  3. Azure resources manager

Answer: C) Azure resources manager

Explanation:

Azure resource manager is the resource management and deployment is handled by this service.

Discuss this Question


176. Which Azure service provides enhanced governance across resources, multi-tenant scalability, and higher automation?

  1. Azure resources
  2. Azure resource groups
  3. Azure resources manager
  4. Azure lighthouse

Answer: D) Azure lighthouse

Explanation:

Azure lighthouse service provides enhanced governance across resources, multi-tenant scalability, and higher automation.

Discuss this Question


177. What is the full form of PAM in Azure?

  1. Public access method
  2. Private access method
  3. Privileged access management
  4. Privileged access method

Answer: C) Privileged access management

Explanation:

PAM stands for Privileged access management.

Discuss this Question


178. Which Azure service recovers control of a hacked Active Directory environment?

  1. Public access method
  2. Privileged access management
  3. Azure lighthouse
  4. Azure Notebook

Answer: B) Privileged access management

Explanation:

PAM service recovers control of a hacked Active Directory environment.

Discuss this Question


179. Which type of service is provided by DevOps?

  1. IAAS
  2. PAAS
  3. SAAS

Answer: C) SAAS

Explanation:

Azure DevOps is a kind of SAAS i.e., software as a service.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


What's New (MCQs)



Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.