Digital Marketing Multiple-Choice Questions (MCQs)

Digital marketing comes under marketing or we can say digital marking is a component of marketing, and it is used for promoting products, services, websites, etc. on computers, mobile phones, and other digital devices with the help of the internet and other online-based digital technologies.

Digital Marketing MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Digital Marketing. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Digital Marketing.

List of Digital Marketing MCQs

1. ____, social media, mobile apps, and other digital channels are all examples of digital marketing used by companies and companies.

  1. Search Engines
  2. Websites
  3. Emails
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Search engines, websites, emails, social media, mobile apps, and other digital channels are all examples of digital marketing used by companies and companies.

Discuss this Question


2. ____ are used in digital marketing.

  1. Electronic devices
  2. Internet
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Electronic devices and the internet are used in digital marketing.

Discuss this Question


3. ____ is/are the main component(s) of digital marketing.

  1. SEO
  2. SMO
  3. SEM
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

SEO, SMO, and SEM are the three main components of digital marketing.

Discuss this Question


4. What is the full form of SEO?

  1. Search Engine Optimal
  2. Social Engine Optimization
  3. Search Engine Optimization
  4. Social Engine Optimal

Answer: C) Search Engine Optimization

Explanation:

The full form of SEO is Search Engine Optimization.

Discuss this Question


5. What is the full form of SEM?

  1. Social Engine Marketing
  2. Search Engine Marketing
  3. Search Engine Management
  4. Social Engine Management

Answer: B) Search Engine Marketing

Explanation:

The full form of SEM is Search Engine Marketing.

Discuss this Question


Advertisement

6. What is the full form of SMO?

  1. Social Media Optimal
  2. Search Media Optimal
  3. Search Media Optimization
  4. Social Media Optimization

Answer: D) Social Media Optimization

Explanation:

The full form of SMO is Social Media Optimization.

Discuss this Question


7. In recent years, digital marketing has also become more reliant on ____.

  1. Email
  2. Affiliate
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In recent years, digital marketing has also become more reliant on email marketing and affiliate marketing.

Discuss this Question


8. Using ____, you improve your site's structure and content and conduct promotional activities to enhance your ranking on search engines.

  1. Search Engine Optimization
  2. Social Media Marketing
  3. Social Media Optimization
  4. Search Engine Marketing

Answer: A) Search Engine Optimization

Explanation:

Using Search Engine Optimization (SEO), you improve your site's structure and content and conduct promotional activities to enhance your ranking on search engines.

Discuss this Question


9. ____ is/are part(s) of SEO.

  1. Off-Page
  2. On-Page
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Off-Page SEO and On-Page SEO are two parts of SEO.

Discuss this Question


10. In On-Page SEO, website owners use various methods and measures within their own websites to improve their website's ____ on search engines.

  1. Pages
  2. Ranking
  3. Portal
  4. Data

Answer: B) Ranking

Explanation:

In On-Page SEO, website owners use various methods and measures within their own websites to improve their website's ranking on search engines.

Discuss this Question


Advertisement

11. An on-page search engine optimization strategy involves dealing with elements of SEO within a website, such as ____, etc.

  1. Meta Tags
  2. Technical Tags
  3. Content Quality
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

An on-page search engine optimization strategy involves dealing with elements of SEO within a website, such as meta tags, technical tags, content quality, etc.

Discuss this Question


12. The important On-Page SEO factor(s) is/are -

  1. Meta Tags
  2. Sitemap
  3. Canonical Tag
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The important On-Page SEO factors are -

  1. Meta Tags
  2. Sitemap
  3. Canonical Tag

Discuss this Question


13. ____ contain meta tags that contain information about their content.

  1. Pages
  2. Sites
  3. Portals
  4. Browsers

Answer: A) Pages

Explanation:

Web pages contain meta tags that contain information about their content.

Discuss this Question


14. The meta tags provide information about the ____.

  1. Page
  2. Author
  3. When it was last updated
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The meta tags provide information about the page, its author, and when it was last updated.

Discuss this Question


15. As Meta Tags help search engines ____ the page, they are extremely important in terms of SEO.

  1. Understand
  2. Index
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

As Meta Tags help search engines understand and index the page, they are extremely important in terms of SEO.

Discuss this Question


Advertisement

16. A HTML page's header section contains the tags, e.g., ____ meta tag ____

  1. <head , </head>
  2. head> , </head>
  3. <head> , </head>
  4. >head< , </head>

Answer: C) <head> , </head>

Explanation:

A HTML page's header section contains the tags, e.g., <head> meta tag</head>.

Discuss this Question


17. These tags are not visible to users, but search engines can see them in order to ____.

  1. Index your website
  2. Determine its ranking
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

These tags are not visible to users, but search engines can see them in order to index your website and determine its ranking.

Discuss this Question


18. How many types of meta tags are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 types of meta tags.

Discuss this Question


19. Which of the following is/are a/the type(s) of meta tags?

  1. Meta Title
  2. Meta Description Tag
  3. Meta Keywords Tag
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the types of meta tags -

  1. Meta Title
  2. Meta Description Tag
  3. Meta Keywords Tag

Discuss this Question


20. The meta title is the title tag that also identifies the ____ of your page.

  1. Link
  2. Title
  3. Headline
  4. Description

Answer: B) Title

Explanation:

The meta title is the title tag that also identifies the title of your page.

Discuss this Question


Advertisement

21. In search engine results pages, meta ____ are displayed in the browser window's title bar.

  1. Titles
  2. Description
  3. Keywords
  4. None of the above

Answer: A) Titles

Explanation:

In search engine results pages, meta titles are displayed in the browser window's title bar.

Discuss this Question


22. Your page's meta ____ summarizes its content.

  1. Title
  2. Description
  3. Keyword
  4. Tag

Answer: B) Description

Explanation:

Your page's meta description summarizes its content.

Discuss this Question


23. When a user submits a search query to a search engine, the meta ____ of your page appears below your URL.

  1. Title
  2. Description
  3. Tag
  4. Keyword

Answer: B) Description

Explanation:

When a user submits a search query to a search engine, the meta description of your page appears below your URL.

Discuss this Question


24. All your key ____ related to your page's content are included in the meta tag.

  1. Keywords
  2. Description
  3. Tags
  4. Titles

Answer: A) Keywords

Explanation:

All your key keywords related to your page's content are included in the meta tag.

Discuss this Question


25. A ___ page ranks higher in the search engine than a ___ one.

  1. Long, short
  2. Short, Long
  3. Brief, Short
  4. Brief, Long

Answer: A) Long, short

Explanation:

A long page ranks higher in the search engine than a short one.

Discuss this Question


26. Search engines know that ____ information does not satisfy users, they want a full explanation.

  1. Basic
  2. Advance
  3. Mediocre
  4. Best

Answer: A) Basic

Explanation:

Search engines know that basic information does not satisfy users, they want a full explanation.

Discuss this Question


27. ____ links allow you to link to similar information on other sites.

  1. Internal
  2. Outbound
  3. Content
  4. Sitemap

Answer: B) Outbound

Explanation:

Outbound links allow you to link to similar information on other sites.

Discuss this Question


28. Google may use ____ links to determine trustworthiness.

  1. Content
  2. Sitemap
  3. Outbound
  4. Internal

Answer: C) Outbound

Explanation:

Google may use outbound links to determine trustworthiness.

Discuss this Question


29. Using ____, traffic can be diverted from one page to another by linking popular pages to new ones.

  1. Sitemaps
  2. Internal Links
  3. Meta Tags
  4. Meta Description

Answer: B) Internal Links

Explanation:

Using internal links, traffic can be diverted from one page to another by linking popular pages to new ones.

Discuss this Question


30. When you have two URLs with similar content, you can use a ____ tag to prevent duplicate content.

  1. Meta
  2. Canonical
  3. Content
  4. Sitemap

Answer: B) Canonical

Explanation:

When you have two URLs with similar content, you can use a canonical tag to prevent duplicate content.

Discuss this Question


Advertisement

31. Google uses canonical tags to tell whether multiple pages sharing the ____ content are related.

  1. Same
  2. Different
  3. Similar
  4. None

Answer: C) Similar

Explanation:

Google uses canonical tags to tell whether multiple pages sharing similar content are related.

Discuss this Question


32. Image optimization requires ____, etc., to be added to the image.

  1. Alt text
  2. Description
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Image optimization requires alt text, description, etc., to be added to the image.

Discuss this Question


33. In order for search engines to ____, your site, a sitemap is created for it.

  1. Tag
  2. Index
  3. Point
  4. Delete

Answer: B) Index

Explanation:

In order for search engines to index your site, a sitemap is created for it.

Discuss this Question


34. If you want to get traffic to your site, you must have content that is ____, as well as related to highly searched topics and keywords.

  1. Unique
  2. Relevant
  3. Most Current
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

If you want to get traffic to your site, you must have content that is unique, relevant, and the most current, as well as related to highly searched topics and keywords.

Discuss this Question


35. To optimize your URL, it should be less than ___ characters.

  1. 256
  2. 255
  3. 254
  4. 257

Answer: B) 255

Explanation:

To optimize your URL, it should be less than 255 characters.

Discuss this Question


36. In your URL, you should include your ____.

  1. Main keywords
  2. Be short
  3. Be Descriptive
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In your URL, you should include your main keywords, and be short and descriptive.

Discuss this Question


37. Search engines and users can easily find content if the URL structure is optimized by making ____.

  1. Tags
  2. Descriptions
  3. Categories
  4. Values

Answer: C) Categories

Explanation:

Search engines and users can easily find content if the URL structure is optimized by making categories.

Discuss this Question


38. ____ and other devices account for around 60% of Google searches.

  1. Mobile phones
  2. Desktop
  3. Telephone
  4. Tablets

Answer: A) Mobile phones

Explanation:

Mobile phones and other devices account for around 60% of Google searches.

Discuss this Question


39. A website owner cannot control off-page SEO measures such as ____, etc. They take place outside the site, not on it.

  1. Blog submissions
  2. Article submissions
  3. Forum postings
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

A website owner cannot control off-page SEO measures such as blog submissions, article submissions, forum postings, etc. They take place outside the site, not on it.

Discuss this Question


40. Important Off-Page SEO factor(s) is/are?

  1. Influencer Outreach
  2. Guest posting
  3. Forum Submission
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Important Off-Page SEO factors are -

  1. Influencer Outreach
  2. Guest posting
  3. Forum Submission

Discuss this Question


41. Link ____ is an off-page SEO technique that focuses on increasing links to a site.

  1. Disability
  2. Ability
  3. Locality
  4. Popularity

Answer: D) Popularity

Explanation:

Link popularity is an off-page SEO technique that focuses on increasing links to a site.

Discuss this Question


42. The link to your site can be -

  1. Internal
  2. External
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The link to your site can be internal as well as external.

Discuss this Question


43. ____ links come from other websites or web pages, while ____ links come from your own website.

  1. External, Internal
  2. Internal, External
  3. External, External
  4. Internal, Internal

Answer: A) External, Internal

Explanation:

External links come from other websites or web pages, while internal links come from your own website.

Discuss this Question


44. You have ____ connections to your site when you have high link popularity, so you benefit from SEO.

  1. Less
  2. More
  3. Average
  4. None

Answer: B) More

Explanation:

You have more connections to your site when you have high link popularity, so you benefit from SEO.

Discuss this Question


45. Your content should be shared with influencers in your field if it is ____.

  1. Unique
  2. Relevant
  3. Up-to-date
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Your content should be shared with influencers in your field if it is unique, relevant, and up-to-date.

Discuss this Question


46. Guest posting refers to submitting your post or content on other relevant sites to get ____ from them.

  1. Frontlinks
  2. Backlinks
  3. Sidelinks
  4. Links

Answer: B) Backlinks

Explanation:

Guest posting refers to submitting your post or content on other relevant sites to get backlinks from them.

Discuss this Question


47. Your website or blog post can be uploaded to many social ____ sites that contain a link to your website.

  1. Boomeranging
  2. Bookmarking
  3. Borrowing
  4. Building

Answer: B) Bookmarking

Explanation:

Your website or blog post can be uploaded to many social bookmarking sites that contain a link to your website.

Discuss this Question


48. Participating in ____ related to your business is what forum submissions are all about.

  1. Forums
  2. Websites
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Participating in forums and websites related to your business is what forum submissions are all about.

Discuss this Question


49. Submitting a forum submission allows you to ____.

  1. Respond to threads
  2. Answer questions
  3. Provide feedback
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Submitting a forum submission allows you to respond to threads, answer questions, and provide feedback.

Discuss this Question


50. Which forums should be used for better results?

  1. Pro-follow
  2. Do-follow
  3. Up-follow
  4. Not-follow

Answer: B) Do-follow

Explanation:

Do-follow forums should be used for better results.

Discuss this Question


51. Submissions to directories can be used to build backlinks, but you should choose ____ that are relevant to your business.

  1. Directories
  2. Categories
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Submissions to directories can be used to build backlinks, but you should choose directories and categories that are relevant to your business.

Discuss this Question


52. Which of the following submissions are allowed in Off-Page SEO?

  1. Article
  2. Video
  3. Image
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following submissions are allowed in Off-Page SEO -

  1. Article
  2. Video
  3. Image

Discuss this Question


53. You can create a subdomain in high domain authority websites, such as ____, and others, using the Web2.0 Submission off-page SEO technique.

  1. Blogger
  2. WordPress
  3. Medium
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

You can create a subdomain in high domain authority websites, such as blogger, WordPress, medium, and others, using the Web2.0 Submission off-page SEO technique.

Discuss this Question


54. ____ and Google+ are all social media sites that are utilized in Social Media Optimization to increase traffic and, consequently, ranking for websites.

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. LinkedIn
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Facebook, Twitter, LinkedIn, and Google+ are all social media sites that are utilized in Social Media Optimization to increase traffic and, consequently, ranking for websites.

Discuss this Question


55. Facebook feature(s) for Marketing is/are -

  1. Facebook Business Page
  2. Create Facebook Group
  3. Join Facebook Group
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Facebook features for Marketing are -

  1. Facebook Business Page
  2. Create Facebook Group
  3. Join Facebook Group

Discuss this Question


56. Twitter feature(s) for Marketing is/are -

  1. Images and Videos
  2. Hashtags
  3. Twitter Chat
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Explanation: Twitter features for Marketing are -

  1. Images and Videos
  2. Hashtags
  3. Twitter Chat

Discuss this Question


57. Which of the following does not come under Twitter features?

  1. Alert
  2. Analytics
  3. Moments
  4. None of the above

Answer: D) None of the above

Explanation:

Alert, Analytics, and Moments, all come under Twitter features.

Discuss this Question


58. LinkedIn feature(s) for Marketing is/are -

  1. Ad Campaign on LinkedIn
  2. LinkedIn Group
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

LinkedIn feature(s) for Marketing is/are -

  1. Ad Campaign on LinkedIn
  2. LinkedIn Group

Discuss this Question


59. Pinterest feature(s) for Marketing is/are -

  1. Create Pinterest Boards
  2. Join Pinterest Boards
  3. Create a Business Account on Pinterest
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Pinterest feature(s) for Marketing is/are -

  1. Create Pinterest Boards
  2. Join Pinterest Boards
  3. Create a Business Account on Pinterest

Discuss this Question


60. The ____ Marketing strategy differs from SEO and SMO in that you have to pay search engines like Google to promote your products and services on SERPs.

  1. Email
  2. Search Engine
  3. Affiliate
  4. None of the above

Answer: B) Search Engine

Explanation:

The Search Engine Marketing strategy differs from SEO and SMO in that you have to pay search engines like Google to promote your products and services on SERPs.

Discuss this Question


61. A search engine marketing strategy uses paid advertisements such as ____ (PPC) ads that appear above organic results in search engine results pages.

  1. Page per click
  2. Point per click
  3. Pay per click
  4. None

Answer: C) Pay per click

Explanation:

A search engine marketing strategy uses paid advertisements such as Pay per Click (PPC) ads that appear above organic results in search engine results pages.

Discuss this Question


62. Unlike paid marketing where you pay for clicks and traffic, ____ gives you a free slot in the search results based on the relevance and quality of your content.

  1. SEO
  2. SMM
  3. SEM
  4. SMO

Answer: A) SEO

Explanation:

Unlike paid marketing where you pay for clicks and traffic, SEO gives you a free slot in the search results based on the relevance and quality of your content.

Discuss this Question


63. SEM consists of -

  1. Display ads
  2. Search ads
  3. Shopping ads
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

SEM consists of -

  1. Display ads
  2. Search ads
  3. Shopping ads

Discuss this Question


64. The search engine marketing term is also known by many other names depending on which ____ you use.

  1. Website
  2. Webpage
  3. Browser
  4. Search Engine

Answer: D) Search Engine

Explanation:

The search engine marketing term is also known by many other names depending on which search engine you use.

Discuss this Question


65. Google ads are also known as -

  1. PPC advertising
  2. Pay-per-click advertising
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Google ads are also known as PPC advertising or Pay-per-click advertising.

Discuss this Question


66. Google ads provide PPC advertising, which includes -

  1. Banners
  2. Texts
  3. Rich Media Ads
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Google ads provide PPC advertising, which includes banners, texts, and rich media ads.

Discuss this Question


67. How many networks do Google ads have?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A) 2

Explanation:

There are 2 networks in Google ads.

Discuss this Question


68. Which of the following is/are a/the network in Google ads?

  1. Google search
  2. Display
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The following are the network in Google ads -

  1. Google search
  2. Display

Discuss this Question


69. Advertisements appear on ____ results pages in Google's search network.

  1. Websites
  2. Browsers
  3. Webpages
  4. Search Engine

Answer: D) Search Engine

Explanation:

Advertisements appear on search engine results pages in Google's search network.

Discuss this Question


70. The search engine results pages display your ad above organic results when users search for related ____.

  1. Tags
  2. Meta tags
  3. Keywords
  4. Pages

Answer: C) Keywords

Explanation:

The search engine results pages display your ad above organic results when users search for related keywords.

Discuss this Question


71. What should be remembered before creating a PPC campaign?

  1. Determine your goals
  2. Set a budget
  3. Make a keyword list
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The points to remember before creating a PPC campaign are -

  1. Determine your goals
  2. Set a budget
  3. Make a keyword list

Discuss this Question


72. When a customer clicks on your PPC ad, they arrive on your ____ page.

  1. Home
  2. About
  3. Landing
  4. Contact

Answer: C) Landing

Explanation:

When a customer clicks on your PPC ad, they arrive on your landing page.

Discuss this Question


73. Ads are displayed on websites that have given space to Google for advertising in the ____ network.

  1. Search Engine
  2. Display
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: B) Display

Explanation:

Ads are displayed on websites that have given space to Google for advertising in the display network.

Discuss this Question


74. Sending a commercial message by email to a group of people, usually, potential customers referred to as ____ marketing.

  1. Email
  2. Affiliate
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Sending a commercial message by email to a group of people, usually potential customers, is referred to as email marketing.

Discuss this Question


75. Which of the following is/are the goal(s) of email marketing?

  1. Increasing your product and service signups
  2. For the purpose of generating new sales leads
  3. Attend your event to reach the maximum number of attendees
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the goals of email marketing -

  1. Increasing your product and service signups
  2. For the purpose of generating new sales leads
  3. Attend your event to reach the maximum number of attendees

Discuss this Question


76. Which of the following is not a benefit of email marketing?

  1. Brand awareness is increased as a result.
  2. Based on previous sales and purchases, you can create highly personalized messages or ads.
  3. Your Email Campaign will also provide you with metrics to evaluate its performance.
  4. Smaller Reach

Answer: D) Smaller Reach

Explanation:

Smaller reach is not a benefit of email marketing, but larger reach.

Discuss this Question


77. Select the correct email marketing tool(s) -

  1. Mail chimp
  2. Litmus
  3. Active Campaign
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The correct email marketing tools are -

  1. Mail chimp
  2. Litmus
  3. Active Campaign

Discuss this Question


78. ____ marketing is a form of digital marketing in which affiliates earn commissions by marketing a company's products or services.

  1. Affiliate
  2. Email
  3. Search Engine
  4. None

Answer: A) Affiliate

Explanation:

Affiliate marketing is a form of digital marketing in which affiliates earn commissions by marketing a company's products or services.

Discuss this Question


79. Affiliates receive a percentage of each sale's ____.

  1. Profit
  2. Loss
  3. Average Profit
  4. Average Loss

Answer: A) Profit

Explanation:

Affiliates receive a percentage of each sale’s profit.

Discuss this Question


80. Affiliate Marketing is a relationship between -

  1. Advertiser, Publisher
  2. Publisher, Consumer
  3. Consumer, Advertiser
  4. Advertiser, Publisher, and Consumer

Answer: D) Advertiser, Publisher, and Consumer

Explanation:

Affiliate Marketing is a relationship between advertisers, Publishers, and Consumers.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.