OpenStack Multiple-Choice Questions (MCQs)

OpenStack is a free, open standard cloud computing platform. It is mostly deployed as infrastructure-as-a-service in both public and private clouds where virtual servers and other resources are made available to users.

OpenStack MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of OpenStack. Practice these MCQs to test and enhance your skills on OpenStack.

List of OpenStack MCQs

1. An open-source cloud operating system called OpenStack controls a data center's large pool of ____.

  1. Computing
  2. Storage
  3. Networking resources
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

An open-source cloud operating system called OpenStack controls a data center's large pool of computing, storage, and networking resources.

Discuss this Question


2. A cloud computing system stores and manipulates data and programs over the ____ rather than on the computer's hard drive.

  1. File
  2. Internet
  3. Browser
  4. Website

Answer: B) Internet

Explanation:

A cloud computing system stores and manipulates data and programs over the internet rather than on the computer's hard drive.

Discuss this Question


3. A cloud computing service is a delivery of computing services over the internet or in the cloud, such as ____, analytics, intelligence, and databases.

  1. Servers
  2. Software
  3. Networks
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

A cloud computing service is a delivery of computing services over the internet or in the cloud, such as servers, software, networks, analytics, intelligence, and databases.

Discuss this Question


4. How many types of cloud computing are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 types of cloud computing.

Discuss this Question


5. Which of the following is/are the type(s) of cloud computing?

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the types of cloud computing -

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS

Discuss this Question


Advertisement

6. What is the full form of IaaS?

  1. Intranet as a Service
  2. Internet as a Service
  3. Infrastructure as a Service
  4. Infrared as a Service

Answer: C) Infrastructure as a Service

Explanation:

The full form of IaaS is Infrastructure as a Service.

Discuss this Question


7. A cloud service that provides automation services, virtual machines, load balancers, and firewalls is an ____.

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. None

Answer: A) IaaS

Explanation:

A cloud service that provides automation services, virtual machines, load balancers, and firewalls is an IaaS (infrastructure as a service).

Discuss this Question


8. As part of an on-demand service, IaaS includes everything from operating systems to ____.

  1. Servers
  2. Storage
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

As part of an on-demand service, IaaS includes everything from operating systems to servers and storage.

Discuss this Question


9. Which of the following is/are examples of IaaS?

  1. IBM Cloud
  2. AWS
  3. Microsoft Azure
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are examples of IaaS -

  1. IBM Cloud
  2. AWS
  3. Microsoft Azure

Discuss this Question


10. What is the full form of PaaS?

  1. Pointer as a Service
  2. Platform as a Service
  3. Packets as a Service
  4. Protool as a Service

Answer: B) Platform as a Service

Explanation:

The full form of PaaS is Platform as a Service.

Discuss this Question


Advertisement

11. Software application development, management, testing, and distribution are all offered through ____, a cloud computing service.

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. None

Answer: B) PaaS

Explanation:

Software application development, management, testing, and distribution are all offered through PaaS, a cloud computing service.

Discuss this Question


12. PaaS services eliminate the need to manage ____, and database infrastructure in order to develop applications.

  1. Server
  2. Network
  3. Storage
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

PaaS services eliminate the need to manage the server, network, storage, and database infrastructure in order to develop applications.

Discuss this Question


13. Which of the following is/are the example(s) of PaaS?

  1. Google App Engine
  2. Salesforce.com
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The following are examples of PaaS -

  1. Google App Engine
  2. Salesforce.com

Discuss this Question


14. ____ is a way of disseminating web applications (web services) over the Internet through computer applications (web services).

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. RaaS

Answer: C) SaaS

Explanation:

SaaS is a way of disseminating web applications (web services) over the Internet through computer applications (web services).

Discuss this Question


15. Cloud computing is essentially performed with OpenStack as an ____.

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. None

Answer: A) IaaS

Explanation:

Cloud computing is essentially performed with OpenStack as an IaaS.

Discuss this Question


Advertisement

16. OpenStack is a software platform for creating and managing ____ clouds using pooled virtual resources.

  1. Private
  2. Public
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

OpenStack is a software platform for creating and managing private and public clouds using pooled virtual resources.

Discuss this Question


17. What is/are the basic principle(s) of OpenStack?

  1. Open Source
  2. Open Design
  3. Open Development
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The basic principles of OpenStack are -

  1. Open Source
  2. Open Design
  3. Open Development

Discuss this Question


18. Component(s) of OpenStack is/are -

  1. Compute (Nova)
  2. Object Storage (Swift)
  3. Block Storage (Cinder)
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Components of OpenStack are -

  1. Compute (Nova)
  2. Object Storage (Swift)
  3. Block Storage (Cinder)

Discuss this Question


19. Virtualized environments use ____ controllers to manage resources.

  1. Compute
  2. Object Storage
  3. Block Storage
  4. Networking

Answer: A) Compute

Explanation:

Virtualized environments use compute controllers to manage resources.

Discuss this Question


20. Server disk space can be added, removed, or created with ____.

  1. Swift
  2. Cinder
  3. Neutron
  4. Horizon

Answer: B) Cinder

Explanation:

Server disk space can be added, removed, or created with Cinder.

Discuss this Question


Advertisement

21. With Neutron, you can manage everything related to your network, including ____, firewalls, VPNs, etc.

  1. IP Addresses
  2. Routers
  3. Subnets
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

With Neutron, you can manage everything related to your network, including IP addresses, routers, subnets, firewalls, VPNs, etc.

Discuss this Question


22. In order to access other backend services, Horizon provides the ____.

  1. Database
  2. User Interface (UI)
  3. Data Structure
  4. Functionality

Answer: B) User Interface (UI)

Explanation:

In order to access other backend services, Horizon provides the user interface (UI).

Discuss this Question


23. Users and their permissions are stored centrally in ____ for all OpenStack services.

  1. Keystone
  2. Glance
  3. Ceilometer
  4. Heat

Answer: A) Keystone

Explanation:

Users and their permissions are stored centrally in Keystone for all OpenStack services.

Discuss this Question


24. ____ are managed by the Keystone component.

  1. AWS Styles ( Amazon Web Services) logins
  2. Token-based systems
  3. Other credentials (username and password)
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

AWS Styles (Amazon Web Services) logins, token-based systems, and other credentials (username and password) are managed by the Keystone component.

Discuss this Question


25. OpenStack's individual users receive usage reports via ____.

  1. Ceilometer
  2. Heat
  3. Manila
  4. Sahara

Answer: A) Ceilometer

Explanation:

OpenStack's individual users receive usage reports via Ceilometer.

Discuss this Question


26. ____ provides developers with the ability to store all of the necessary resources in a file for a cloud application, so that they can access them easily for development.

  1. Glance
  2. Heat
  3. Manila
  4. Sahara

Answer: B) Heat

Explanation:

Heat provides developers with the ability to store all of the necessary resources in a file for a cloud application so that they can access them easily for development.

Discuss this Question


27. Through the ____, the Heat component organizes many complex applications of the cloud.

  1. Local OpenStack REST API
  2. Query API
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Through the local OpenStack REST API and query API, the Heat component organizes many complex applications of the cloud.

Discuss this Question


28. In addition to providing the users with a simple way to preplan Hadoop clusters, the ____ component also provides them with options such as the Hadoop version, topology of the cluster, and hardware information for nodes.

  1. Elastic Map-reduce
  2. Sahara
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

In addition to providing the users with a simple way to preplan Hadoop clusters, the Elastic Map-reduce or Sahara component also provides them with options such as the Hadoop version, topology of the cluster, and hardware information for nodes.

Discuss this Question


29. OpenStack can be installed via ___Stack on a PC, laptop, or server.

  1. Dep
  2. Dev
  3. Open
  4. Dot

Answer: B) Dev

Explanation:

OpenStack can be installed via DevStack on a PC, laptop, or server.

Discuss this Question


30. What is/are the hardware requirement(s) to install OpenStack in your system?

  1. 2 Core of Processor
  2. 8GB of Memory
  3. At Least 60GB of Hard Drive
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The hardware requirements to install OpenStack in our system are -

  1. 2 Core of Processor
  2. 8GB of Memory
  3. At Least 60GB of Hard Drive
  4. At Least 2 NICs

Discuss this Question


Advertisement

31. OpenStack Architecture is formed by the component(s) -

  1. Nova
  2. Neuron
  3. Glance
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

OpenStack Architecture is formed by the components Nova, Neuron, Glance, etc.

Discuss this Question


32. Nova is written in the ____ language.

  1. Java
  2. C
  3. C++
  4. Python

Answer: D) Python

Explanation:

Nova is written in Python language.

Discuss this Question


33. Which of the following is/are the correct functionality/ies of Nova?

  1. End users make requests and receive responses through the Nova-api.
  2. A Nova instance is generated and removed upon submission of a request.
  3. In Glace Registry, the image information is stored along with the metadata.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the correct functionalities of Nova -

  1. End users make requests and receive responses through the Nova-api.
  2. A Nova instance is generated and removed upon submission of a request.
  3. In Glace Registry, the image information is stored along with the metadata.

Discuss this Question


34. OpenStack is composed of ____v, which are a series of commands.

  1. Writeups
  2. Commands
  3. Scripts
  4. Setup

Answer: C) Scripts

Explanation:

OpenStack is composed of scripts, which are a series of commands.

Discuss this Question


35. Most ____ businesses use Amazon Web Services, which is a public cloud because they cannot afford or do not want to spend money on server infrastructure.

  1. Small
  2. Medium
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Most small and medium businesses use Amazon Web Services, which is a public cloud because they cannot afford or do not want to spend money on server infrastructure.

Discuss this Question


36. Which of the following is/are the service(s) of AWS?

  1. To authenticate several services, IAM is used.
  2. Elastic Beanstalk is Amazon's cloud app deployment and management service.
  3. There is a separate, stand-alone directory for Amazon Web Services provided by Amazon director services.
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The following are the services of AWS -

  1. To authenticate several services, IAM is used.
  2. Elastic Beanstalk is Amazon's cloud app deployment and management service.
  3. There is a separate, stand-alone directory for Amazon Web Services provided by Amazon director services.

Discuss this Question


37. What is the full form of IAM?

  1. Interpret Access Management
  2. Identify Access Management
  3. Identify Alter Management
  4. Interpret Access Management

Answer: B) Identify Access Management

Explanation:

Full form of IAM is Identify Access Management.

Discuss this Question


38. What is the full form of KMS?

  1. Key Management Services
  2. Key Master Services
  3. Key Management Sorting
  4. Key Master Sorting

Answer: A) Key Management Services

Explanation:

The full form of KMS is Key Management Services.

Discuss this Question


39. ____ provide encryption key management or development services.

  1. Amazon Cloud Watch
  2. Key Management Services (KMS)
  3. Amazon beta
  4. None of the above

Answer: B) Key Management Services (KMS)

Explanation:

Key Management Services (KMS) provide encryption key management or development services.

Discuss this Question


40. What is the full form of SES?

  1. Simple Email Service
  2. Simple Email Sort
  3. Sort Email Service
  4. Simple Ethernet Service

Answer: A) Simple Email Service

Explanation:

The full form of SES is a Simple Email Service.

Discuss this Question


41. Our own ____ can be created and configured using OpenStack.

  1. System
  2. Internet
  3. Cloud
  4. Browser

Answer: C) Cloud

Explanation:

Our own cloud can be created and configured using OpenStack.

Discuss this Question


42. OpenStack has the -

  1. Mistral - Workflow Service
  2. Simple Workflow Service
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: A) Mistral - Workflow Service

Explanation:

OpenStack has the Mistral - Workflow Service.

Discuss this Question


43. Lambda is classified as a ____ by Amazon Web Services.

  1. PaaS
  2. IaaS
  3. SaaS
  4. None

Answer: A) PaaS

Explanation:

Lambda is classified as a PaaS (Platform as a Service) by Amazon Web Services.

Discuss this Question


44. In Amazon Web Services, images are handled by AMIs (____).

  1. Amazon Machine Iteration
  2. Amazon Mapping Images
  3. Amazon Machine Images
  4. Amazon Mapping Iteration

Answer: C) Amazon Machine Images

Explanation:

In Amazon Web Services, images are handled by AMIs (Amazon Machine Images).

Discuss this Question


45. Load balancing is handled by OpenStack's ____.

  1. IaaS
  2. PaaS
  3. SaaS
  4. LBaaS

Answer: D)LBaaS

Explanation:

Load balancing is handled by OpenStack's LBaaS.

Discuss this Question


46. Traffic from the services is automatically distributed to EC2 instances by the ELB (____)

  1. Elastic Load Battle
  2. Engine Load Balancer
  3. Engine Load Battle
  4. Elastic Load Balancer

Answer: D) Elastic Load Balancer

Explanation:

Traffic from the services is automatically distributed to EC2 instances by the ELB (Elastic Load Balancer).

Discuss this Question


47. The IP Addresses are allocated by DHCP in -

  1. OpenStack
  2. AWS
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The IP Addresses are allocated by DHCP in both OpenStack as well as AWS.

Discuss this Question


48. ____ are used by AWS users.

  1. MySQL
  2. Oracle 11g
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

MySQL or Oracle 11g are used by AWS users.

Discuss this Question


49. What is the full form of VPC?

  1. Virtual Private Control
  2. Virtual Private Cloud
  3. Virtual Private Content
  4. Virtual Private Circle

Answer: B) Virtual Private Cloud

Explanation:

The full form of VPC is Virtual Private Cloud.

Discuss this Question


50. What is the full form of EMR?

  1. Elastic Machine Reduce
  2. Elastic Map Reduce
  3. Elastic Meta Reduce
  4. Elastic Machine Report

Answer: A) Elastic Machine Reduce

Explanation:

The full form of EMR is Elastic Machine Reduce.

Discuss this Question


ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.