ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Higher Degree Relationship Multiple-Choice Questions (MCQs)

DBMS Higher Degree Relationship MCQs: This section contains DBMS Higher Degree Relationship Multiple-Choice Questions (MCQs) and Answers.
Submitted by Anushree Goswami, on February 19, 2022

1. In relation to a/an ___, the degree of relationship is determined by the number of occurrences of that ___ that occur in another ___.

  1. Entity
  2. Relationship
  3. Table
  4. Database

Answer: A) Entity

Explanation:

In relation to an entity, the degree of relationship is determined by the number of occurrences of that entity that occur in another entity.

Discuss this Question


2. How many degrees of relationships are there?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: B) 3

Explanation:

There are 3 degrees of relationships: One-to-One, One-to-Many and Many-to-Many.

Discuss this Question


3. A one-to-one relationship occurs when one occurrence of one entity occurs in ___ instance of another entity.

  1. More than two
  2. Multiple
  3. Only Two
  4. Only One

Answer: D) Only One

Explanation:

A one-to-one relationship occurs when one occurrence of one entity occurs in only one instance of another entity.

Discuss this Question


4. Which of the following degrees exists rarely in a relationship?

  1. One-to-One
  2. Many-to-Many
  3. Both A and B
  4. One-to-Many

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Both One-to-One and Many-to-Many degrees exist rarely in a relationship.

Discuss this Question


5. What could be an example of a One-to-One degree of relationship?

  1. Employee and Company
  2. Department and Employee
  3. Employee and Project
  4. All of the above

Answer: A) Employee and Company

Explanation:

Employee and Company is an example of One-to-One degree of relationship.

Discuss this Question


6. In a ___ relationship, there are many instances of something occurring in one entity associated with many instances of something else.

  1. One-to-One
  2. One-to-Many
  3. Many-to-Many
  4. None of the above

Answer: B) One-to-Many

Explanation:

In a one-to-many relationship, there are many instances of something occurring in one entity associated with many instances of something else.

Discuss this Question


7. In a many-to-many relationship, ____ events in one entity affect ____ events in another.

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Many

Answer: D) Many

Explanation:

In a many-to-many relationship, many events in one entity affect many events in another.

Discuss this Question


8. What could be an example of a One-to-Many degree of relationship?

  1. Department and Company
  2. Department and Employee
  3. Department and CEO
  4. All of the above

Answer: B) Department and Employee

Explanation:

Department and Employee is an example of a One-to-Many degree of relationship.

Discuss this Question


9. What could be an example of a Many-to-Many degree of relationship?

  1. Employee and Department
  2. Employee and Project
  3. Employee and CEO
  4. All of the above

Answer: B) Employee and Project

Explanation:

Employee and Project is an example of a Many-to-Many degree of relationship.

Discuss this Question


10. One-to-Many is denoted as –

  1. 1:M
  2. M:M
  3. M:1
  4. 1:1

Answer: A) 1:M

Explanation:

One-to-Many is denoted as 1:M.

Discuss this Question


11. One-to-One is denoted as –

  1. 1:1
  2. 1:M
  3. M:1
  4. M:M

Answer: A) 1:1

Explanation:

One-to-One is denoted as 1:1.

Discuss this Question


12. Many-to-Many is denoted as –

  1. 1:1
  2. 1:M
  3. M:1
  4. M:M

Answer: D) M:M

Explanation:

Many-to-Many is denoted as M:M.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.