ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

DBMS Inference Rule (IR) MCQs

DBMS Inference Rule (IR) MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on Inference Rule (IR) in DBMS.
Submitted by Anushree Goswami, on April 01, 2022

1. Inference rules are based on ___.

  1. Armstrong's Axioms
  2. Neilstrong's Axioms
  3. Axioms
  4. None of the above

Answer: A) Armstrong's Axioms

Explanation:

Inference rules are based on Armstrong's Axioms.

Discuss this Question


2. ___ on relational databases can be determined by using Armstrong's axioms.

  1. Functional Independencies
  2. Functional Dependencies
  3. Fractional Independencies
  4. Fraction Dependencies

Answer: B) Functional Dependencies

Explanation:

Functional dependencies on relational databases can be determined by using Armstrong's axioms.

Discuss this Question


3. A type of assertion is the ___ rule.

  1. Interference
  2. Inference
  3. Intraference
  4. Indifference

Answer: B) Inference

Explanation:

The inference rule is a type of assertion. It can apply to a set of FD(functional dependency) to derive other FD.

Discuss this Question


4. From the ___ set, we can infer other functional dependencies.

  1. Last
  2. Middle
  3. Initial
  4. None

Answer: C) Initial

Explanation:

From the initial set, we can infer other functional dependencies.

Discuss this Question


5. How many types of inference rule are there in functional dependency?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: D) 6

Explanation:

There are 6 types of inference rules in functional dependency.

Discuss this Question


6. Which of the following is a type of inference rule in functional dependency?

  1. Reflexive Rule
  2. Augmentation Rule
  3. Transitive Rule
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

The types of inference rule in functional dependency are -

  1. Reflexive Rule
  2. Augmentation Rule
  3. Transitive Rule

Discuss this Question


7. Which of the following is not a type of inference rule in functional dependency?

  1. Union Rule
  2. Decomposition Rule
  3. Pseudo Transitive Rule
  4. None of the above

Answer: D) None of the above

Explanation:

The types of inference rules in functional dependencies are -

  1. Union Rule
  2. Decomposition Rule
  3. Pseudo Transitive Rule

Discuss this Question


8. A determines B if B is a ___ of A in the reflexive rule.

  1. Set
  2. Superset
  3. Subset
  4. None

Answer: C) Subset

Explanation:

A determines B if B is a subset of A in the reflexive rule.

Discuss this Question


9. What is the augmentation rule also known as?

  1. Partial Independency
  2. Total Independency
  3. Partial Dependency
  4. Total Dependency

Answer: C) Partial Dependency

Explanation:

Augmentation rule is also known as Partial Dependency.

Discuss this Question


10. If B is determined by A, then ___ is determined by BC regardless of C in the augmentation rule.

  1. AB
  2. A
  3. B
  4. AC

Answer: D) AC

Explanation:

If B is determined by A, then AC is determined by BC regardless of C in the augmentation rule.

Discuss this Question


11. In the case of Transitive Rule, A determines B, and B determines C if B determines A. Therefore, A must also determine ___.

  1. A
  2. B
  3. C
  4. AC

Answer: C) C

Explanation:

In the case of Transitive Rule, A determines B, and B determines C if B determines A. Therefore, A must also determine C.

Discuss this Question


12. Union rule states that if A decides B and A decides C, then A must also decide ___.

  1. A and C
  2. B and C
  3. A and B
  4. None of the above

Answer: B) B and C

Explanation:

Union rule states that if A decides B and A decides C, then A must also decide B and C.

Discuss this Question


13. What is the Decomposition Rule also known as?

  1. Unproject Rule
  2. Determined Rule
  3. Composite Rule
  4. Project Rule

Answer: D) Project Rule

Explanation:

Decomposition Rule is also known as Project Rule.

Discuss this Question


14. ___ says when A and B are determined by the same process, then A and B are determined separately.

  1. Project Rule
  2. Decomposition Rule
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Decomposition Rule or Project Rule says when A and B are determined by the same process, then A and B are determined separately.

Discuss this Question


15. If A determines B, and BC determines D, then AC determines D according to the ___ Rule.

  1. Transitive Rule
  2. Pseudo Rule
  3. Pseudo Decomposition Rule
  4. Pseudo Transitive Rule

Answer: D) Pseudo Transitive Rule

Explanation:

If A determines B, and BC determines D, then AC determines D according to the Pseudo transitive Rule.

Discuss this Question


16. If A → B and BC → D then ___.

  1. AB → D
  2. D → AB
  3. AC → D
  4. D → AC

Answer: C) AC → D

Explanation:

If A → B and BC → D then AC → D.

Discuss this Question


17. If A → __ then A → B and A → C.

  1. A →C
  2. A → AC
  3. A → AB
  4. A → BC

Answer: D) A → BC

Explanation:

If A → BC then A → B and A → C.

Discuss this Question


18. If A → B and A → ___ then A → BC.

  1. A
  2. B
  3. C
  4. None

Answer: C) C

Explanation:

If A → B and A → C then A → BC.

Discuss this Question


19. If ___ → B and B → C then A → C.

  1. A
  2. B
  3. C
  4. None

Answer: A) A

Explanation:

If A → B and B → C then A → C.

Discuss this Question


20. If A → B then ___ → BC.

  1. AB
  2. AC
  3. BC
  4. None

Answer: B) AC

Explanation:

If A → B then AC → BC.

Discuss this Question


21. If A ⊇ B then A → ___.

  1. NULL
  2. 0
  3. 1
  4. B

Answer: D) B

Explanation:

If A ⊇ B then A → B.

Discuss this Question



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!



ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.